Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής με την Ορχήστρα και τη Χορωδία musicAeterna παρουσιάζει το «Tristia» του Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν. Φωτο: Nikita Chuntomov
0

Τα κορυφαία ονόματα του κλασικού ρεπερτορίου παραμένουν το γερό του χαρτί. Πρώτος και καλύτερος ο εκρηκτικός Θεόδωρος Κουρεντζής. Το πάγιο αίτημα για περισσότερες από μία συναυλίες επιτέλους εισακούστηκε κι έτσι φέτος καταφθάνει με την Ορχήστρα και τη Χορωδία musicAeterna, παρουσιάζοντας δύο μεγαλεπήβολα έργα: το Κοντσέρτο για χορωδία του Σνίτκε και το «Tristia» του Γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν, βασισμένο σε ποίηση φυλακισμένων (11-12/11).


Η Συμφωνική της (άλλοτε) ΕΣΣΔ αποτέλεσε, από την ίδρυσή της, το 1936, τον «απόλυτο θεματοφύλακα» του ρωσικού συμφωνικού ήχου. Η Κρατική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα της Ρωσίας επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια, υπό την μπαγκέτα του διακεκριμένου αρχιμουσικού Ντανιέλ Ράισκιν, για να ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του Τσαϊκόφσκι: την Πέμπτη Συμφωνία με το θυελλώδες φινάλε και το Κοντσέρτο για βιολί με σολίστ τον εξέχοντα Σάσα Ροζντεστβένσκι (25/11).


Πέρυσι μας χάρισε τρεις ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες, φέτος η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια έρχεται για να ολοκληρώσει το καλειδοσκόπιο με τις σονάτες του Φραντς Σούμπερτ (πρώτη βραδιά 14/12).


Δυόμισι αιώνες συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μέγα Μπετόβεν (1770-1827) και το Μέγαρο συμμετέχει στην παγκόσμια γιορτή. Ο σπουδαίος πιανίστας, παιδαγωγός και διεθνώς αναγνωρισμένος μπετοβενιστής Μαρτίνος Τιρίμος παρουσιάζει τέσσερα ρεσιτάλ-αφιερώματα, με γνωστά αλλά και άγνωστα έργα του μεγαλοφυούς κλασικού. Ο κύκλος ανοίγει στις 5/12.

Χορός

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Ο Μεγάλος Δαμαστής του Δημήτρη Παπαϊωάννου για δύο μοναδικές παραστάσεις. Φωτο: Julian Mommert

Μετά το Sadler's Wells του Λονδίνου και την Επίδαυρο, το The Thread, σε χορογραφία Ράσελ Μάλιφαντ, με την πρωτότυπη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, τους φωτισμούς του Mάικλ Χαλς και τα κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου, κάνει στάση στο Μέγαρο (20-24/11 & 3, 4/12).


Μια παράσταση μεγάλης εικαστικής και καλλιτεχνικής δύναμης, με αναφορές στην ελληνική μυθολογία, σε πίνακες των Κουρμπέ και Ρέμπραντ ή σε ταινίες του Κιούμπρικ. Χιούμορ, μελαγχολική διάθεση, ταξίδι με τις αισθήσεις, ιστορίες από τον βηματισμό του ανθρώπου πάνω στη Γη. Ως μάστορας της ψευδαίσθησης, ο κορυφαίος Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου καταπιάνεται με θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης –το πεπρωμένο, ο θάνατος– και ζωγραφίζει στον Μεγάλο Δαμαστή κινούμενες εικόνες που ξεπερνούν την πραγματικότητα (29, 30/11).


Τέλος, ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ, σε μια ονειρική χορογραφία από τον Μορίς Μπεζάρ, παρουσιάζεται από τους έξοχους χορευτές του Béjart Ballet Lausanne μεταξύ 20 και 30 Δεκεμβρίου.

Μεταδόσεις

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Facebook Twitter
Μια φαντασμαγορική παραγωγή με διθυραμβικές κριτικές από τα βρετανικά μέσα υπογράφει ο Νίκολας Χάιτνερ σκηνοθετώντας το σαιξπηρικό Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Φωτο: Manuel Harlan

Σημαντική ενότητα στο πρόγραμμα και η σειρά δορυφορικών προβολών του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας (National Theatre Live) που δέκα χρόνια τώρα μας φέρνει τετ-α-τετ με κορυφαίες βρετανικές παραγωγές. Συγκεκριμένα:


Μια φαντασμαγορική παραγωγή με διθυραμβικές κριτικές από τα βρετανικά μέσα υπογράφει ο Νίκολας Χάιτνερ σκηνοθετώντας το σαιξπηρικό Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Στον ρόλο της Τιτάνιας η Γκουέντολιν Κρίστι (υποψήφια για Emmy – «Game of Thrones»). Όμπερον ο Όλιβερ Κρις, Πουκ ο Ντέιβιντ Μουρστ (29/10).


Χάνσαρντ: Η επίσημη έκδοση των πρακτικών του βρετανικού κοινοβουλίου έχει τίτλο το νέο θεατρικό του Σάιμον Γουντς, αυτό το πνευματώδες όσο και συγκλονιστικό πορτρέτο της κυβερνώσας τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κλασική περίπτωση κειμένου, όπου ένα συνηθισμένο συζυγικό καβγαδάκι εξελίσσεται σε αιμοσταγές επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους βραβευμένους Λίντζι Ντάνκαν και Άλεξ Τζένινγκς (7/11).


Η χρονιά κλείνει με το Present Laughter του Νόελ Κάουαρντ (5/12). Έργο γραμμένο το 1939 με βασικό ήρωα έναν αστέρα του θεάτρου ο οποίος μετά από μια αλυσίδα τραγελαφικών γεγονότων βγαίνει εκτός ελέγχου.


Eντυπωσιακή αρχή για τις επιτυχημένες δορυφορικές μεταδόσεις παραστάσεων χορού από το ιστορικό Θέατρο Μπολσόι, καθώς στις 27 Οκτωβρίου συνδεόμαστε με Μόσχα για να παρακολουθήσουμε ένα κομψοτέχνημα του διεθνούς ρεπερτορίου που συνδυάζει δράση και ρομαντισμό: Ραϊμόντα του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ, διασκευασμένη από τον θρύλο των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκορόβιτς. Αρκετά αργότερα (1/12) προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση ο Κουρσάρος, σε χορογραφία Αλεξέι Ρατμάνσκι.


Σε ό,τι αφορά τις μεταδόσεις από τον ναό της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης, ξεκινάμε με την απαράμιλλη ιστορία έρωτα και πάθους της Μανόν του Μασνέ σε σκηνοθεσία Λοράν Πελί (26/10). Την όμορφη χωριατοπούλα που καταφθάνει στην πόλη και γίνεται αντικείμενο πόθου των ανδρών ερμηνεύει η κορυφαία Λιζέτ Οροπέσα (που ακούσαμε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο).


Στις 16 Νοεμβρίου θα δούμε τη Μαντάμα Μπατερφλάι του Πουτσίνι στη φημισμένη σκηνοθεσία του Άντονι Μινγκέλα. Κι αν δεν είχαν πάρει διαστάσεις θύελλας οι κατηγορίες για τον θρυλικό Πλάσιντο Ντομίνγκο, θα τον ακούγαμε και στον ρόλο του Αμερικανού διπλωμάτη Σάρπλες.


Η περίφημη Ακενατόν, η τελευταία όπερα της τριλογίας του σπουδαίου Αμερικανού μινιμαλιστή Φίλιπ Γκλας (μετά τον Αϊνστάιν και τον Γκάντι), ανεβαίνει σε μια νέα παραγωγή της ΜΕΤ. Στον ρόλο της βασίλισσας Νεφερτίτης ντεμπουτάρει η ανερχόμενη Αμερικανίδα μετζοσοπράνο Τζ'νέι Μπρίτζες (30/11).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Michael Hulls: Ο πολυβραβευμένος light designer που φώτισε το «Νήμα»

Θέατρο / Michael Hulls: Ο πολυβραβευμένος light designer που φώτισε το «Νήμα»

Ο Μάικλ Χαλς, μόνιμος συνεργάτης του Ράσελ Μάλιφαντ υπογράφει μαζί του το «Thread» (Το Νήμα) που είδαμε στην Επίδαυρο σε μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου, βασισμένο σε παραλλαγές ελληνικών παραδοσιακών χορών, και θα επαναληφθεί στο Μέγαρο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργύρης Ξάφης: «Η φράση “πάμε κι ό,τι γίνει” είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας που μας έχει γαμήσει σε αυτή τη χώρα σε κάθε επίπεδο»

Θέατρο / Αργύρης Ξάφης: «Να μου προτείνουν τι; Να αναλάβω το Εθνικό; Δεν με ενδιαφέρει»

Το «Πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» είναι από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της σεζόν και με την ευκαιρία βρεθήκαμε με τον Αργύρη Ξάφη στο θέατρο Θησείο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Θέατρο / Τι συμβαίνει με το Θεατρικό Μουσείο;

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλά για τις εργασίες μεταστέγασής του στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, για την πολύτιμη αρχειακή συλλογή αλλά και για το τι αναμένεται να γίνει με τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περιμένοντας τον Γκοντό του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Θέατρο / «Περιμένοντας τον Γκοντό»: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για το αριστούργημα του Μπέκετ

Ένα ταξίδι, μια παράσταση, μια συνάντηση με τον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα σκηνοθέτη: από το Μιλάνο στην Αθήνα, από το Piccolo Teatro στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Θεόδωρου Τερζόπουλου προσφέρει μια ριζοσπαστική ανάγνωση του έργου του Μπέκετ.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Σαν πλοίο που ναυάγησε, σα νούφαρο που μάδησε

Κριτική Θεάτρου / Σαν πλοίο που ναυάγησε, σαν νούφαρο που μάδησε

Επιχειρώντας να αποδώσει τη «φαινομενικά ασύνδετη μορφή ενός ονείρου που υπακούει στη δική του λογική», όπως αναφέρει ο Στρίνμπεργκ στο «Ονειρόδραμα», η Γεωργία Μαυραγάνη επέλεξε να μιλήσει για το ίδιο το θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
42' με τον Βασίλη Βηλαρά

Θέατρο / Βασίλης Βηλαράς: «Το θέατρο είναι ένα ομοφοβικό και χοντροφοβικό επάγγελμα»

Στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στον «Καταποντισμό» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρνει στο φως μαρτυρίες από την γκέι Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μέσα από επιστολές που στάλθηκαν στο περιοδικό ΑΜΦΙ, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσια λόγο στην Ελλάδα για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Θέατρο / Καύσωνας: Το όνειρο και ο εφιάλτης του ελληνικού καλοκαιριού σε μια παράσταση

Βασισμένος σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου, μέσα από αποσπασματικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών συμπεριφορών ντόπιων, τουριστών και expats, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος διερευνά τη μεταβατική φάση από τα ’90s μέχρι το 2020, μιλώντας για την πραγματικότητα της γενιά του -των millennials- στην παράσταση που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας

Θέατρο / «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», οι μάγισσες και οι μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας σε μια παράσταση

Με έμπνευση από τη θεσσαλική λαογραφία και σε σύγχρονη σκηνική φόρμα, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί μια παράσταση για τις αόρατες γυναίκες της παράδοσης, αποκαλύπτοντας την κοινωνική απομόνωση, τον παραγκωνισμό τους, ακόμα και την απόκρυψη του γυναικείου σώματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Θέατρο / Ράνια Σχίζα: «Να γουστάρεις, αυτό είναι το κέρδος. Μόνο έτσι προχωράς στη ζωή»

Μια ηθοποιός με λεπτές ποιότητες, εξαιρετικές συνεργασίες, επιμονή και πάθος μιλά για την επιλογή της να δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της σε πολλές φάσεις της καριέρας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Θέατρο / Ένας λυκάνθρωπος πρωταγωνιστεί στη νέα, απίστευτη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Ο τρόμος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, η περίοδος γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο γερμανικός εξπρεσιονισμός, οι εικαστικές τέχνες, τα αμερικανικά μιούζικαλ και οι μεταμορφώσεις χωράνε στο «Lapis Lazuli» που ανεβαίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
M. HULOT