Αγαπημένε μου ψεύτη

Αγαπημένε μου ψεύτη Facebook Twitter
0

Με επαναστατικό τρόπο γραφής από τον ευρηματικό Ιρλανδό πολυβραβευμένο συγγραφέα, το «Αγαπημένε μου ψεύτη» βασίζεται στην γεμάτη συναισθήματα, εντάσεις και κορυφώσεις αλληλογραφία που αντάλλαξε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής, όσο και πολυκύμαντης σχέσης τους. Τα δύο πρόσωπα του έργου

καλούνται να ερμηνεύσουν η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Νίτα Παγώνη και ο επίσης από την πρώτη κρατική σκηνή προερχόμενος Βύρων Κολάσης, καταθέτοντας ένα αληθινό ρεσιτάλ ηθοποιίας.

Μια αληθινή ιστορία αγάπης και πάθους, όπου κυριαρχούν βαθειά ανθρώπινα συναισθήματα, στην οποία ο συγγραφέας με μαεστρία καταγράφει παράλληλα το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής. Ο Τζωρτζ Μπέρναρ Σω με λόγο κοφτερό σαν νυστέρι, καταγγέλλει τον πόλεμο και τον Χίτλερ και εκφράζει

ξεκάθαρα την αντιπολεμική του στάση. Τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στην Ευρώπη και την Αμερική, γίνονται φόντο του έργου. Παράλληλα ο συγγραφέας γίνεται έντονα αυτοσαρκαστικός και μέσα από το δεσμό του με την Πατρίτσια Κάμπελ, έναν δεσμό που γνώριζε τόσο η σύζυγος του, όσο και ο κοινωνικός περίγυρος, σκιαγραφεί τον αντίκτυπο που δημιουργεί η σχέση δύο δημόσιων προσώπων στο περιβάλλον τους.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας μιλά για ένα πολύ σημαντικό, τολμηρό, έργο, που δεν ανεβαίνει συχνά στη χώρα μας –το προηγούμενο ανέβασμα έγινε πριν από σαράντα χρόνια- στο οποίο ο Μπέρναρ Σω αναδεικνύει σε πρώτο πρόσωπο του έργου την ίδια τη σχέση του με την Αγγλίδα ηθοποιό. Τα γράμματα τους μέσα σε

μια καπελιέρα επί σκηνής, γίνονται ο άλλος πρωταγωνιστής της παράστασης. Οι δύο ηθοποιοί ακροβατούν ανάμεσα σ αυτά τα ίδια τα συναισθήματα τους, τα οποία εκφράζουν είτε απευθείας ο ένας στον άλλον, είτε μέσα από τις επιστολές τους μέσα από μια ευφυή «αντιπαράθεση», με την οποία ο Ιρλανδός συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει, για δύο ώρες, αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Στην ατμόσφαιρα του έργου συμβάλλουν ιδιαίτερα τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής που επέλεξε η σκηνογράφος Μαριλένα Μέλη ειδικά για την παράσταση.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Αθηνών» από τον Δημήτρη Μυράτ και τη Βούλα Ζουμπουλάκη στη δεκαετία του ΄70. Οι πρόβες συνεχίζονται εντατικά και το έργο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό.

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Κοτσιφάκης

Χορός / Γιώργος Κοτσιφάκης: «Θέλω και στη ζωή να κάνω όσα συμβαίνουν στη σκηνή»

Του είπαν «δεν θα γίνει χορευτής με τίποτα» – σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους χορευτές της Ευρώπης. Ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας στο «2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και σήμερα κάνει διεθνή περιοδεία με το «My fierce ignorant step».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Θέατρο / Ο takis ξεκίνησε από το Κιάτο και έφτασε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου

Έχει υπογράψει μερικά από τα πιο τολμηρά ανεβάσματα των τελευταίων ετών. Έφτασε στην πεντάδα υποψηφιοτήτων των Διεθνών Βραβείων Όπερας 2025. Ποιος είναι ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Θέατρο / Γιάννης Τσουμαράκης: «Στον Οιδίποδα βρίσκουμε τον Έπσταϊν και τους βιασμούς παιδιών»

Με το βραβείο Χορν στις αποσκευές του αλλά και την ερμηνεία του στο ρόλο του Πολυνείκη στον Οιδίποδα του Ρόμπερτ Άικ, ο νεαρός ηθοποιός βρίσκεται ήδη «στον καλό δρόμο». Βραβεία, σημαντικοί ρόλοι, το θέατρο σήμερα. Πώς τα βλέπει όλα αυτά;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

Θέατρο / Χρήστος Λούλης: «Ανήκω στη γενιά που δούλεψε σε ένα κακοποιητικό θέατρο»

25 χρόνια πριν, συμμετείχε στην παράσταση «Καθαροί πια» που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής. Σήμερα επιστρέφει στο σκληρό έργο της Σάρα Κέιν, έχοντας διαγράψει μια πορεία γεμάτη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τι τον κρατά ακόμα στο θέατρο; Πώς άλλαξε η δουλειά του; Τι θυμάται από τους παλιούς δασκάλους; Πώς ερωτεύτηκε ξανά το θέατρο; Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλά για όλα στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται κι εγώ να είμαι πιο αληθινός από ποτέ»

Θέατρο / Βαγγέλης Μουλαράς: «Θέλω ο κόσμος να ξεχνιέται»

Ο stand-up κωμικός μιλά για τη μετάβαση από το «Δέκα με τόνο» στη νέα του παράσταση, για την ελευθερία της σκηνής, για τις κόντρες της κοινότητας των κωμικών, για την «τυραννία του hook» στα social και για τον μύθο του cancel στην Ελλάδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Θέατρο / Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους πιο ελεύθερη από ποτέ

Κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο θέατρο, φέρνοντας στη Δικαιοσύνη την πιο πολύκροτη υπόθεση του ελληνικού MeToo. Σήμερα σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο, ενώ ο τηλεοπτικός της ρόλος διαφέρει πολύ απ' ό,τι έχει κάνει ως τώρα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ