Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη»

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη» Facebook Twitter
0

«Δεν είχα καμιά απόδειξη ότι είχα τα εφόδια για να γίνω καλλιτέχνης, παρότι διψούσα πραγματικά να γίνω», γράφει η Patti Smith στο βραβευμένο βιβλίο απομνημονευμάτων της "Just Kids" που εστιάζει στην συγκατοίκηση και στη σχέση της με τον φωτογράφο και εικαστικό Robert Mapplethorpe (στα ελληνικά το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Πάτι και Ρόμπερτ») και στον μαγικό κόσμο που είχαν φτιάξει μαζί στη Νέα Υόρκη του τέλους της δεκαετίας του '60 πριν γίνουν κι οι δύο διάσημοι.

Εκείνη την περίοδο που ήταν ακόμα και οι δύο «παιδιά», όπως λέει χαρακτηριστικά και ο τίτλος του βιβλίου της, βρέθηκε στην τροχιά της ζωής τους και ο Lloyd Ziff για να τους τραβήξει κάποιες πολύ «οικείες» φωτογραφίες που βλέπουν σήμερα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη» Facebook Twitter

O Ziff εργαζόταν τότε – το 1968 – ως γραφίστας και σχεδιαστής εξωφύλλων στην πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία CBS αλλά έκρυβε μέσα του τον καημό του φωτογράφου, έχοντας μάλιστα σπουδάσει και φωτογραφία ως φοιτητής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Pratt.

«Ο Robert κι εγώ ήμασταν φίλοι από τη Σχολή», θυμάται σήμερα ο Ziff. «Μια μέρα τον είδα να περπατά στο δρόμο με την Patti και σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να τους τραβούσα μερικά ιδιωτικά πορτρέτα. Έμεναν τότε σ' ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη ακριβώς απέναντι από το Pratt. Εκεί πήγα και τους επισκέφτηκα ένα απόγευμα με τη φωτογραφική μηχανή μου».

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη» Facebook Twitter

Οι φωτογραφίες αυτές, κάποιες από τις οποίες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Just Kids, περιλαμβάνονται τώρα στο νέο φωτογραφικό βιβλίο που έχει τίτλο "DESIRE: Photographs 1968–1969".

«Ο Robert ήθελε να κάνει μια πειραματική ταινία με τίτλο The Garden of Earthly Delights [Ο κήπος των επίγειων ηδονών] και χρειαζόταν γι΄ αυτόν τον σκοπό μια σειρά από γυμνές φωτογραφίες – όχι σεξουαλικού τύπου, απλά σε διάφορες εκφράσεις του σώματος: όρθιος, γονατιστός, προσευχόμενος, γελαστός κλπ. Εκείνος ήταν ουσιαστικά ο σκηνοθέτης των λήψεων. Εγώ ήμουν απλά ο 'οπερατέρ'».

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη» Facebook Twitter

Όπως είχε αποκαλύψει η Patti Smith (που απεικονίζεται και η ίδια γυμνή στις φωτογραφίες του Ziff) στο "Just Kids", αυτή ακριβώς η φωτογράφηση ήταν που παρακίνησε – με τη δική της προτροπή – τον Mapplethorpe να ασχοληθεί και ο ίδιος με την φωτογραφία.

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη» Facebook Twitter

Οι φωτογραφίες δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ μέχρι που τις θυμήθηκε η Patti Smith και ζήτησε από τον Ziff να συμπεριλάβει κάποιες στο βιβλίο της, εμπνέοντας τον Ziff να ψάξει βαθιά στο αρχείο του:

«Οι άνθρωποι που επέλεγα να φωτογραφίζω τότε, στα τέλη των '60s ήταν, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου της Patti, «παιδιά ακόμα» και όλοι μας είχαμε εκείνη την άγρια ομορφιά της πρώιμης νεότητας. Όλοι θέλαμε να γίνουμε καλλιτέχνες, ο Robert και η Patti όμως έγιναν τελικά κάτι παραπάνω. Έγιναν Αμερικάνικα σύμβολα και το κατάφεραν αυτό μέσω μιας βαθιάς και έντονης επιθυμίας και μέσω σκληρής δουλειάς».

Με στοιχεία από το Another Man

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM