Μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με φωτογραφίες δύο νέων καλλιτεχνών, της Τζένης Παγώνη και της Νένας Μάγειρα, έρχεται να αναδείξει τη συνοχή και την ολότητα της τέχνης μέσα από τη συνύπαρξη και συνεργασία δύο διαφορετικών ανθρώπων.

 

Η Τζένη και η Νένα γνωρίζονται από παιδιά. «Η Τζένη έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία για το Λονδίνο, αλλά την επισκεπτόμουν πολύ συχνά, εξάλλου οι δεσμοί μας είναι και οικογενειακοί. Υπήρχε πάντα ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας. Θυμάμαι ότι ήταν αυτή η πρώτη που με πήγε στις γειτονιές του ανατολικού Λονδίνου, τότε που δεν ήταν τόσο ασφαλές όσο σήμερα, ένα παραγκωνισμένο μέρος με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντα με γοήτευαν η περιέργειά της για το άγνωστο, η διαφορετικότητά της, η ορθότητα και η καθαρότητα του μυαλού της. Ήταν μέντορας για μένα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τι πιο ωραίο να παρουσιάσω την πρώτη μου δουλειά με έναν άνθρωπο που τόσο αγαπώ και θαυμάζω».

 

Ταξιδεύοντας και οι δύο την τελευταία δεκαετία σε όλο τον κόσμο, απαθανατίζουν στιγμές και εικόνες της ζωής τους, της ζωής των άλλων, του κόσμου γύρω τους και αυτές είναι που παρουσιάζουν στην κοινή έκθεση «Νόστος & Άλγος». «Εδώ και πολλά χρόνια η Νένα προσπαθεί να με πείσει να κάνω μια έκθεση –δεν είχα το κουράγιο να το κάνω μόνη μου–, τι καλύτερο λοιπόν από το να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία; Μετά από πολλή συζήτηση ανακαλύψαμε πως παρόλο που το στυλ μας είναι πολύ διαφορετικό, έχουμε ένα βασικό κοινό, την ευαισθησία γι’ αυτά που πέρασαν και την ευεξία που μας δίνουν ακόμα αυτές οι “παγωμένες στιγμές”».

 

Η Νένα και η Τζένη, με την ίδια αγάπη για τη φωτογραφία, αποφάσισαν να μοιραστούν με το κοινό στιγμιότυπα και αναμνήσεις μιας σημαντικής περιόδου της ζωής τους και με τη διαφορετικότητά τους αυτή κλείνει ο κύκλος κάθε βιωματικής προσέγγισης.

 

«Με την Τζένη έχουμε περάσει πολύ χρόνο μαζί, δουλεύοντας το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Χτίστηκε σιγά σιγά, με πολύ διάβασμα, πολλή συζήτηση, πολλές δυσκολίες, πολλά ξενύχτια, πολλές αλλαγές, πολλά συναισθήματα. Η δουλειά που παρουσιάζουμε είναι τα οκτώ προηγούμενα χρόνια μας. Αυτή η αναδρομή στον χρόνο μάς δημιούργησε ένα γλυκά μελαγχολικό συναίσθημα, που νομίζω ότι εκφράζεται με τη λέξη “νοσταλγία”».

 

Η Νένα και η Τζένη, με την ίδια αγάπη για τη φωτογραφία, αποφάσισαν να μοιραστούν με το κοινό στιγμιότυπα και αναμνήσεις μιας σημαντικής περιόδου της ζωής τους και με τη διαφορετικότητά τους αυτή κλείνει ο κύκλος κάθε βιωματικής προσέγγισης. Όπως περιγράφει η Τζένη Παγώνη: «Αυτή η έκθεση είναι για μένα μια θύμηση του παρελθόντος. Η λέξη “νοσταλγία” συσσωρεύει μέσα της μια όμορφη μείξη συναισθημάτων, όπως ακριβώς αυτές οι παγωμένες στιγμές».

 

Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης, η Νένα και η Τζένη παρουσιάζουν την τομή της παράλληλης ζωής τους, με τις αλλαγές που βίωσαν, τα όνειρα και τους προβληματισμούς που μοιράστηκαν, τις δυσκολίες που συνάντησαν, τα θέματα που τις άγγιξαν και τις ωρίμασαν καλλιτεχνικά. Θέλοντας να κρατήσουν ζωντανή και όχι περαστική αυτήν τους την περίοδο, οι φωτογραφίες τους συγκεντρώθηκαν και σε ένα κοινό λεύκωμα με σημείο πώλησης την γκαλερί Ζουμπουλάκη.

 

«Τα χρόνια έχουν αλλάξει, η πλειοψηφία του κόσμου πλέον δεν αγοράζει βιβλία, δεν ξεφυλλίζει λευκώματα, δεν εκτυπώνει καν τις ψηφιακές του φωτογραφίες. Μου αρέσουν τα λευκώματα. Συχνά αγοράζω, τα ξεφυλλίζω ξανά και ξανά και κάθε φορά παρατηρώ διαφορετικά πράγματα. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό το λεύκωμα για εμένα θα έχει μεγαλύτερη αξία, άλλη “μυρωδιά”, είμαι σίγουρη. Θα μπορεί να με ταξιδέψει χρόνια πίσω και να μου υπενθυμίζει ποιο ήταν αυτό το κορίτσι και εάν ο δρόμος του το πήγε τελικά εκεί όπου ήθελε, θα με κάνει να νοσταλγώ και να ζω ξανά και ξανά εμένα και την Τζένη σε αυτό το όμορφο ταξίδι μας».

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
 Φωτο: Τζένη Παγώνη

 

ΤΖΕΝΗ ΠΑΓΩΝΗ

Η Τζένη Παγώνη γεννήθηκε την άνοιξη του 1989 στην Αθήνα. Πήγε σχολείο στην Αθήνα μέχρι τα 14 της. Μετακόμισε στο Hastings της Αγγλίας, όπου και τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της. Στο πανεπιστήμιο απέκτησε Batchelor in Fine Art & Photography, καθώς και masters σε Photojournalism και Διεύθυνση Φωτογραφίας. Δούλεψε ως ελεύθερη φωτορεπόρτερ για μερικά χρόνια στο Παρίσι και το Λονδίνο και ως διευθύντρια φωτογραφίας. Συνεχίζοντας, επιδιώκει να τελειώσει κάποια μακροπρόθεσμα έργα και φωτογραφικές συλλογές αλλά και να συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες από διαφορετικούς κλάδους.

 

ΝΕΝΑ ΜΑΓΕΙΡΑ

Το όνομά της είναι Ελένη-Μαρία Μάγειρα, όμως με τα χρόνια επικράτησε το χαϊδευτικό της Νένα. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουαρίου του 1991. Η Νένα ξεκίνησε τις σπουδές της στο American College of Greece στον τομέα της Ψυχολογίας, αλλά μετά από δύο χρόνια το πάθος της επικράτησε και έφυγε για την Αγγλία, όπου έζησε για τέσσερα χρόνια. Το 2014 ολοκλήρωσε το Foundation Diploma στο UAL του Λονδίνου και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Speos Photography School του Λονδίνου. Σήμερα ζει και εργάζεται ως freelance photographer ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα, δουλεύοντας παράλληλα δικά της, προσωπικά πρότζεκτ.

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
Φωτο: Νένα Μάγειρα

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
 Φωτο: Τζένη Παγώνη

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
Φωτο: Νένα Μάγειρα

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
 Φωτο: Τζένη Παγώνη

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
Φωτο: Νένα Μάγειρα

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ» Τζένη Παγώνη, Νένα Μάγειρα
Φωτο: Νένα Μάγειρα

 

«ΝΟΣΤΟΣ & ΑΛΓΟΣ»

Γκαλερί Ζουμπουλάκη,

Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 20,

3-11 Σεπτεμβρίου

 

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00-20:00

Τετάρτη & Σάββατο: 11:00-15:00

 

Ο τίτλος της έκθεσης «Νόστος & Άλγος» είναι αυτό που ένιωσαν και οι δύο καλλιτέχνιδες όταν ολοκληρώθηκε η δουλειά τους, βαφτίζοντας με αυτές τις δυο λέξεις τη δύναμη της ανάμνησης.