Η καλύτερη φωτογραφία μου: Γιάννης Κωσταρής

Η καλύτερη φωτογραφία μου: Γιάννης Κωσταρής Facebook Twitter
0

Δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη φωτογραφία μου, είναι όμως η πρώτη που σκέφτηκα• την τράβηξα την άνοιξη του 2007 στην Τήνο. Δεν συνέβαινε κάτι ιδιαίτερο, για την ακρίβεια δεν συνέβαινε τίποτα. Στην Τήνο δεν είχα ξαναπάει και από αυτό το σημείο περνούσα πρώτη φορά. Σταμάτησα να φωτογραφίσω την ξερολιθιά, η διαμόρφωση του εδάφους ήταν τέτοια ώστε από πίσω δεν φαινόταν σχεδόν τίποτε άλλο εκτός από τον συννεφιασμένο ουρανό. Μπροστά υπάρχει η γραμμή της ασφάλτου και το λίγο χορτάρι με ελάχιστα μικρά κίτρινα λουλούδια. Η ξερολιθιά είναι ένα όριο, αλλά πίσω δεν διακρίνεται τίποτα πέρα από τον ουρανό.

Επιστρέφω συνεχώς σε αυτήν τη φωτογραφία, η δομική της τάξη και λιτότητα λειτουργούν αποκαλυπτικά, χωρίς να αποκαλύπτεται τίποτα. Αφηγείται μερικά βασικά πράγματα για μένα• τη σιωπή, την αβεβαιότητα και την ομορφιά ενός κόσμου χωρίς σημασία. Στη σιωπή της αναγνωρίζω την εσωτερική μου αντιπαλότητα, τη φυσική τάξη, το άχρονο του παρόντος, το ατελές της ομορφιάς• καθώς και την προσπάθειά μου να αντιμετωπίσω το χάος και να το τακτοποιήσω σε ευγενή πραγματικότητα.

Δεν ξέρω αν οι φωτογραφίες αρκούν να εγείρουν συναισθήματα, η φωτογραφική διαδικασία είναι ένας μηχανικός τρόπος παραγωγής εικόνων που στηρίζονται στην πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των σκέψεων και των πράξεών μας αφορά συναισθήματα, τη σχέση μας δηλαδή με το παρελθόν. Το παρόν δεν υπάρχει παρά μέσα από το βλέμμα του παρελθόντος. Η φωτογραφική διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα και ίσως τον εαυτό μας απλώς σαν αυτό που είναι.

CV
ΚΩΣΤΑΡΗΣΓεννημένος: Χίος, 1970

Σπουδές: φωτογραφία, ΤΕΙ Αθήνας

Επιρροές: Π. Σεζάν, Α. Ταρκόφσκι, R. Frank, G.Pinkhassov, Δημήτρης Χατζής, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο φωτογράφος)
Καλύτερη στιγμή: μπερδεύομαι με το τι είναι καλό και τι κακό, πολλές φορές γυρίζουν ανάποδα ή γίνονται παγίδες.
Χειρότερη στιγμή: 
Top tip: δεν έχω συμβουλή να μοιραστώ.

To βιβλίο του Γιαννη Κωσταρή (με αφηγήσεις- φωτογραφίες) «Το χωριό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.
Στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του ως τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου (Στοά Κουρτάκη, Αθήνα).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ