Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter
1

Ήθελα πολύ να πάω στη χθεσινή συναυλία του Ηρωδείου για πολλούς λόγους: Αφενός συναισθηματικούς, μια και είχα είκοσι χρόνια ακριβώς να δω live τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αφετέρου ιστορικούς, εφόσον κι ο ίδιος θα είχε πολλά χρόνια να ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη.

Προτού ξεκινήσει η συναυλία και λίγο πριν οι μουσικοί της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης πάρουν τις θέσεις τους, τα δυνατά χειροκροτήματα μεσ' στο κατάμεστο Ηρώδειο αποκάλυψαν την είσοδο του Μίκη αυτοπροσώπως, συνοδεία της Μαρίας Φαραντούρη και των δικών του ανθρώπων. Ο μαέστρος κάθισε στην ειδική καρέκλα του, με την οποία προσέρχεται πάντα στον ίδιο χώρο τα τελευταία χρόνια, και μολονότι δε σηκώθηκε καθόλου, είχα την αίσθηση πως διηύθυνε τους τραγουδιστές και τους μουσικούς από κει ακριβώς που βρισκόταν!

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Βλέπεις αυτό τον άνθρωπο, τον ακούς κι αν δε γνωρίζεις την ηλικία του - αισίως μπήκε στα 64 - νομίζεις πως σου τραγουδάει κάποιος καλλίφωνος νεανίας, έτσι ακριβώς!

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν πως δεν επρόκειτο περί συναυλίας - αρπαχτής. Αποτελούταν δηλαδή από ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, με μια πρώτη ενότητα τραγουδιών του Θεοδωράκη που είπε σε πρώτη εκτέλεση ο Παπακωνσταντίνου και με όλα τα επόμενα τραγούδια χωρισμένα ανά ποιητές. 

Ακούσαμε έτσι λίγα κομμάτια από τους κύκλους Της Εξορίας (το Ήτανε νέοι σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη), Καρυωτάκης (το Κι αν έσβησε σαν ίσκιος) Εχθρός Λαός (το Αρνιέμαι - αρνιέμαι σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη) για να ακολουθήσουν αποσπάσματα από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, τα Λυρικά του Τάσου Λειβαδίτη, τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας και τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, τα Τραγούδια του Αγώνα του Μάνου Ελευθερίου κ.α.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε με το γνώριμο rock στυλ του, όπως ακριβώς θα εμφανιζόταν και σε οποιονδήποτε άλλον συναυλιακό χώρο. Βλέπεις αυτό τον άνθρωπο, τον ακούς κι αν δε γνωρίζεις την ηλικία του - αισίως μπήκε στα 64 - νομίζεις πως σου τραγουδάει κάποιος καλλίφωνος νεανίας, έτσι ακριβώς! Κι αν η φωνή συνήθως προδίδει την ηλικία του εκάστοτε τραγουδιστή, όχι βέβαια με ακρίβεια, ο χρόνος για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μοιάζει να έχει σταματήσει στο 1984, στο ΄89 και στο ΄93, τότε που τον βλέπαμε πιτσιρικάδες στο Κατράκειο της Νίκαιας και πετάγαμε τα πουκάμισα μας! Εντυπωσιακό, τουλάχιστον!

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter

Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε να ερμηνεύσει όχι μόνο μπαλάντες που είναι το φόρτε του, αλλά και ορισμένα πολύ απαιτητικά θεοδωρακικά τραγούδια σαν Τη Ρωμιοσύνη μην τη κλαις - αν είσαι εν ολίγοις τραγουδιστής και δεν τό'χεις, που λένε, με το συγκεκριμένο άσμα κάλλιστα γίνεσαι ρεζίλι. Οι διονυσιακές ιαχές του απαιτούν εύρος φωνής και αποφυγή κάθε στοιχείου θεατρινισμού και υπερβολής, κάτι που ο Παπακωνσταντίνου γνωρίζει καλά εδώ και τόσες δεκαετίες. 

Άκρως επικοινωνιακός επίσης ο τραγουδιστής κέρδισε ακόμη ένα θερμό χειροκρότημα, λέγοντας πως ως λαός χρωστάμε περισσότερα στους ποιητές και λιγότερα στους δανειστές μας! 

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Διάλεξε να ερμηνεύσει όχι μόνο μπαλάντες που είναι το φόρτε του, αλλά και ορισμένα πολύ απαιτητικά θεοδωρακικά τραγούδια σαν Τη Ρωμιοσύνη μην τη κλαις

Κι όμως, ενώ περίμενα - το ομολογώ - κάπου η συναυλία να ξεφύγει, να κατρακυλήσει έως και στη δημαγωγία με αριστερού τύπου συνθηματολογία, ο Παπακωνσταντίνου φρόντισε να την/ μας προφυλάξει και απ' αυτό: Τραγούδησε το Σφαγείο (Χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Ανδρέα) ή το Ένα το χελιδόνι με το φυσικό παλμό που προξενεί η μουσική του Θεοδωράκη και ο λόγος των ποιητών. Αυτό ο κόσμος το εισέπραξε και γι' αυτό δεν έβλεπες πολλές υψωμένες γροθιές, αλλά ένα κύμα παλλόμενο να σαρώνει το Ηρώδειο απ' άκρη σ' άκρη! Ένιωσα σα να ζούσα εκείνη τη συναυλία της Μεταπολίτευσης που κινηματογράφησε ο Νίκος Κούνδουρος στα Τραγούδια της Φωτιάς του, όπου ο λαός είχε αποτινάξει τη χούντα από πάνω του και, πολύ απλά, χαιρόταν!

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς: Όταν ο Παπακωνσταντίνου κατέβηκε από τη σκηνή, πλησίασε τον Θεοδωράκη κι εκείνος άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του. Μια σφιχτή αγκαλιά του ερμηνευτή με τον συνθέτη του που διήρκησε αρκετά, προξενώντας όπως ήταν αναμενόμενο τις επευφημίες του κοινού. Σ' ευχαριστούμε, Δάσκαλε του είπε μετά ο Παπακωνσταντίνου, υποκλίθηκε και ξαναπήρε τη θέση του στη σκηνή για να κλείσει, επίσης όπως ήταν αναμενόμενο, με το Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ του Ελύτη.

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter

 

Στο ύψος των περιστάσεων και οι δύο γυναικείες φωνές που συνόδευσαν τον ερμηνευτή. Η πιο λαϊκή Σοφία Παπάζογλου και η πιο λυρική Μπέττυ Χαρλαύτη, εξαιρετικές αμφότερες, η πρώτη σε τραγούδια που της πήγαιναν πολύ, σαν τις Άπονες Εξουσίες και το Στα περβόλια, η δεύτερη στο Γελαστό παιδί και στον Λεβέντη από τα Τραγούδια του Αγώνα.

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter

 

Χαίρομαι, επομένως, που βρέθηκα στο Ηρώδειο χθες βράδυ. Παρακολούθησα μία εξαιρετική συναυλία, στην οποία κυριάρχησαν πραγματικά δύο σταθερές αξίες: Η τραγουδοποιία του Μίκη Θεοδωράκη και η φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter

Σημειωτέον, η διοργάνωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια διατέθηκαν για τον εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών.

Review/ Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο Facebook Twitter

 

Μουσική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια