Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σεζόν 2022-2023

Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023 του Ολύμπια – Δημοτικoύ Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» - Επιλογές Facebook Twitter
Η Μαρία Κάλλας
0

Ένα εντυπωσιακό νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε για τη φετινή σεζόν του Ολύμπια - Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», το οποίο αδιαμφισβήτητα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πολλών φιλότεχνων και αυτόν τον χειμώνα στην ιστορική σκηνή της οδού Ακαδημίας.

Στην πανηγυρική εκδήλωση της παρουσίασής του στο δημαρχείο της Αθήνας ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης, αφού έκανε απολογισμό της περσινής χρονιάς, συμπλήρωσε: «Η μεγάλη επιστροφή του Ολύμπια πέρσι το φθινόπωρο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας με σπουδαίες καλλιτεχνικές παραγωγές αγκαλιάστηκε θερμά από το αθηναϊκό κοινό, γεμίζοντας όλους εμάς με ενθουσιασμό και περηφάνια. Συνεχίζουμε και φέτος την προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας». 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Ολιβιέ Ντεκότ, παίρνοντας τη σκυτάλη και πριν παρουσιάσει εκτενώς το πρόγραμμα, αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό όραμα που το διέπει, επισημαίνοντας: «Το Ολύμπια επιδιώκει να είναι ένα θέατρο για το κοινό, που θα αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτό στη διεθνή σκηνή, σε όλα τα ποιοτικά είδη μουσικής, σε όλες τις μορφές της τέχνης. Πορεύεται πλέον με τη δική του ταυτότητα και με το πρόσημο της αριστείας και της διαφορετικότητας». 

Σε ένα πρόγραμμα, λοιπόν, στο οποίο κυριαρχεί η μουσική και καταφέρνει να συμπεριλάβει μια μεγάλη γκάμα ειδών, η μεγάλη έμφαση για φέτος δίνεται σε δύο εμβληματικούς Έλληνες καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και τη Μαρία Κάλλας, που το 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή της.

Σε ένα πρόγραμμα, λοιπόν, στο οποίο κυριαρχεί η μουσική και καταφέρνει να συμπεριλάβει μια μεγάλη γκάμα ειδών, η μεγάλη έμφαση για φέτος δίνεται σε δύο εμβληματικούς Έλληνες καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και τη Μαρία Κάλλας, που το 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή της. Η επέτειος θα γιορτάζεται με εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ξεκινώντας με την παρουσίαση σε συναυλιακή μορφή της μοναδικής ελληνικής όπερας που τραγούδησε, τον Πρωτομάστορα του Μανώλη Καλομοίρη, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμα δύο συναυλίες.

Ωστόσο η επίσημη πρεμιέρα του Ολύμπια έχει προγραμματιστεί στις 14 Οκτωβρίου με την όπερα Αδελφή Βεατρίκη του Μητρόπουλου, η οποία θα παρουσιαστεί επίσης σε συναυλιακή μορφή από ένα λαμπερό γαλλο-ελληνικό καστ, με τη σπουδαία δραματική σοπράνο Catherine Hunold στον κεντρικό ρόλο, ενώ στο πόντιουμ θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Pierre Dumoussaud. 

Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023 του Ολύμπια – Δημοτικoύ Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» - Επιλογές Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος

Από τις πάμπολλες εκδηλώσεις του προγράμματος ξεχωρίσαμε μερικές στις οποίες αξίζει να αναφερθούμε. Καταρχάς, κατά τη διάρκεια των εορτών επιστρέφει μία από τις πιο αγαπητές αθηναϊκές οπερέτες, ο Βαπτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Παράλληλα, επιστρέφουν οι παραστάσεις όπερας για παιδιά με το έργο του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς. Ο συνθέτης και σκηνοθέτης, έχοντας ως βάση το γνωστό ρωσικό παραμύθι, μας καλεί σε ένα μαγευτικό ταξίδι. Η νέα μεγάλη παραγωγή της σεζόν θα είναι η Ιφιγένεια εν Ταύροις του Gluck, έργο-σταθμός στην ιστορία της όπερας, τη σκηνοθεσία της οποίας θα υπογράψει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου και τη μουσική διεύθυνση ο Γιώργος Πέτρου. Το λαμπερό καστ θα απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, η Ελληνοκαναδή σοπράνο Σούλα Παρασίδη στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα, ο Αργεντινός τενόρος Juan Francisco Gatell και ο Γάλλος βαρύτονος Phillipe-Nicolas Martin.  

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα φιλοξενήσει σπουδαίους ερμηνευτές όπως η Γιώτα Νέγκα, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, η Λένα Αλκαίου, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Λάκης Χαλκιάς. Αντίστοιχα, η Athens Big Band θα συμπράξει με μια σειρά καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να μας ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο της τζαζ και των ποικίλων ρευμάτων της. Ξεχωρίζει η σύμπραξη με τον κορυφαίο σαξοφωνίστα Gilad Atzmon.

Τέλος, στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα παρουσιάζει το μουσικό οδοιπορικό «Όνειρο ήταν μα δεν το λησμονήσαμε – Το τραγούδι της Σμύρνης».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ντίβα» του Β. Βασιλικού: Αναψηλαφώντας τον μύθο της Κάλλας

Το πίσω ράφι / «Ντίβα» του Β. Βασιλικού: Αναψηλαφώντας τον μύθο της Κάλλας

Η «Ντίβα» είναι από τα έργα που θ' άξιζε ν' ανακαλύψουν οι νεότεροι, κι όχι μόνο επειδή σ' αυτό καταγράφτηκε πρώτη φορά ότι η Κάλλας έφερε στον κόσμο ένα παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση, χάνοντάς το δύο ώρες μετά τον τοκετό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τόσκα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / «Τόσκα»: Η ιστορία της θρυλικής όπερας του Πουτσίνι

Ανατρέχουμε στο παρασκήνιο και στα πρώτα ανεβάσματα της διάσημης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι, με αφορμή την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT