Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι!

Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι! Facebook Twitter
Δεν είχαμε καν στο μυαλό μας ότι θα ακούγαμε τόσα καλά λόγια και ότι θα παίζαμε στα καλύτερα φεστιβάλ και πάρτι σε όλο τον κόσμο, όμως η αλήθεια είναι πως δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε.
0

Στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του DJing και της μουσικής παραγωγής υπάρχουν, τελικά, αυτοί που είναι καλοί DJs, αυτοί που είναι καλοί παραγωγοί και αυτοί που ξεχωρίζουν και στα δύο. Οι Pan-Pot ανήκουν σίγουρα στην τελευταία κατηγορία... Ο Tassilo Ippenberger και ο Thomas Benedix γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν Mουσική Tεχνολογία και Παραγωγή στο SAE Institute στο Βερολίνο και εκεί ανακάλυψαν πως τα κοινά γούστα είναι αυτά που μας φέρνουν κοντά, αλλά οι διαφορές μας είναι αυτές που κάνουν το αποτέλεσμα ξεχωριστό. Οι ρίζες της ηλεκτρονικής μουσικής ενώνονται με minimal beats καθώς και με μελωδικές εξάρσεις, το επίπεδο παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον χώρο, τα δύο αυτά αγόρια σήμερα θεωρούνται τουλάχιστον megastars της techno σκηνής. Δικαίως!


— Γνωριστήκατε όταν σπουδάζατε στο SAE. Τι σας έφερε κοντά, πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε;

Tassilo: Ναι, γνωριστήκαμε αρκετά χρόνια πριν στο SAE, στο Βερολίνο, σε κάποια κοινά μαθήματα. Κυριολεκτικά από τις πρώτες μέρες ανακαλύψαμε πως είχαμε το ίδιο γούστο στη μουσική − και στους δύο άρεσε η techno. Έτσι, ήρθαμε κοντά και περάσαμε πολύ χρόνο μαζί στο στούντιο, μελετώντας και κάνοντας παραγωγές πριν ξεκινήσουμε την επαγγελματική μας συνεργασία.


— Έχοντας το υπόβαθρο των μουσικών σπουδών και διανύοντας την εποχή του απόλυτου DIY στην ηλεκτρονική μουσική, πόσο σημαντικές πιστεύετε πως ήταν οι σπουδές σας; Μπορεί κάποιος να μάθει από μόνος του;

Thomas: Για 'μας ήταν πολύ σημαντικό το ότι ακολουθήσαμε την παραδοσιακή οδό, αφού έτσι αποκτάς σωστές βάσεις. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί παραγωγοί που είναι αυτοδίδακτοι. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν τελικά τον εύκολο δρόμο, επειδή έτσι τους αρέσει, χάνοντας όμως πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες. Όλο αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου και το πώς μαθαίνει καλύτερα.

Ως καλλιτέχνες προσπαθούμε να κρατάμε την πολιτική έξω από το παιχνίδι, να προσφέρουμε χαρά και ευτυχία, να κάνουμε τους ανθρώπους να ξεχνούν για λίγο τις δύσκολες ή σοβαρές πλευρές της ζωής. Είναι λίγο ρομαντική αυτή η στάση, το ξέρω, αλλά πολύ σοβαρή κατά τη γνώμη μας.


— Ποια είναι τα στοιχεία που φέρνει καθένας σας στη συνεργασία γενικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της δημιουργίας; Έχει αλλάξει αυτή η δυναμική μέσα στον χρόνο;

Tassilo: Ο Thomas κι εγώ έχουμε περάσει αμέτρητες ώρες στο στούντιο. Από την αρχή καθένας είχε τις δικές του ιδέες, αλλά πάντα στο πλαίσιο της συνεργασίας. Μερικές φορές δουλεύουμε κάποιες ιδέες μόνοι μας, αλλά πάντα τις εκτελούμε μαζί, ως ντουέτο. Μ' αυτό τον τρόπο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κι έτσι συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα, αφού είναι αβίαστος και επιτυχημένος.


— Ξεπέρασε τις προσδοκίες σας η αγάπη που σας έδειξε το κοινό, αλλά και ο σεβασμός των συναδέλφων σας;

Thomas: Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ καν ποιες ήταν οι προσδοκίες μας. Πάντα θέλαμε να κάνουμε ποιοτική μουσική και να παίζουμε τα καλύτερα δυνατά sets, άρα χαιρόμαστε πολύ που δούλεψε όλο αυτό και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα. Φυσικά, δεν είχαμε καν στο μυαλό μας ότι θα ακούγαμε τόσα καλά λόγια και ότι θα παίζαμε στα καλύτερα φεστιβάλ και πάρτι σε όλο τον κόσμο, όμως η αλήθεια είναι πως δουλέψαμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε. Ίσως, λοιπόν, όλα αυτά που ήρθαν να ήταν πάντα κρυμμένα σε μια ακρούλα στο μυαλό μας! (γελάει)

Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι! Facebook Twitter
Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και ειλικρινά πάντα ερχόμαστε στη χώρα σας με τεράστιο ενθουσιασμό!


— Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο και είναι πολύ εντυπωσιακή η «επέλασή» σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο διαφορετικό είναι το κοινό εκεί, συγκρινόμενο με αυτό της Ευρώπης; Ποιο κοινό θα λέγατε πως είναι πιο εκπαιδευμένο στην ηλεκτρονική μουσική;

Tassilo: Αυτό που μας ρωτάς πιστεύω πως δεν αφορά τόσο πολύ τις ηπείρους όσο τις πόλεις. Η Νέα Υόρκη έχει πολύ διαφορετικό κοινό από το Μαϊάμι και το Βερολίνο δεν έχει σχέση με την Ίμπιζα. Σε όλα αυτά παίζει μεγάλο ρόλο και το φεστιβάλ ή το κλαμπ όπου καλείσαι να παίξεις. Tώρα είναι μια πολύ καλή εποχή για την techno στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν πολύ καλοί καλλιτέχνες και πάρτι και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως μελλοντικά να δούμε ακόμη καλύτερα πράγματα εκεί σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπισή του techno από το κοινό.


— Τα δικά σας DJ sets ξεφεύγουν από τα αυστηρά ηχητικά δεδομένα και γίνονται πολύ μελωδικά, αλλά και ταξιδιάρικα. Ακολουθείτε τη διάθεση του κόσμου ή προσπαθείτε να τους τραβήξετε στον δικό σας μουσικό κόσμο;

Thomas: Και τα δύο − αυτό είναι πολύ σημαντικό για 'μας. Φυσικά κι έχουμε μια εικόνα του τι θέλουμε να παίξουμε και πότε, όμως πάντα λαμβάνουμε υπόψη τον κόσμο που έχουμε μπροστά μας, εντοπίζουμε τη διάθεσή του και την ακολουθούμε. Θέλουμε να ταξιδεύουμε μουσικά το κοινό κι αυτό είναι εφικτό μόνο όταν συμπεριλαμβάνουμε στο set τις δικές του αντιδράσεις και την ενέργεια που μας στέλνει.


— Η μόδα μπορεί να αλλάζει στον ήχο και στα είδη, όμως η techno πάντα έχει πολύ πιστό κοινό. Γιατί, κατά τη γνώμη σας;

Tassilo: Πολύ σωστά! Πάρα πολλοί άνθρωποι υποστήριζαν έντονα πως η techno θα εξαφανιζόταν σύντομα, όμως είναι ακόμη εδώ και πιο δυνατή από ποτέ... Πιστεύω πως δεν είναι τόσο εύκολα αφομοιώσιμη ή τόσο κατανοητή όπως άλλα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής. Έτσι, κάποιος πρέπει να αποκτήσει γνώση, να «μπει» σε αυτό τον ήχο και να τον καταλάβει, ώστε να καταφέρει να τον νιώσει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, όμως έτσι και το πετύχεις, θα κολλήσεις και δεν θα απομακρυνθείς εύκολα από αυτό το είδος.

Οι Pan - Pot έρχονται στην Αθήνα αποφασισμένοι για ένα μεγάλο live techno πάρτι! Facebook Twitter
Πάρα πολλοί άνθρωποι υποστήριζαν έντονα πως η techno θα εξαφανιζόταν σύντομα, όμως είναι ακόμη εδώ και πιο δυνατή από ποτέ...


— Η χορευτική μουσική χτίστηκε πάνω στις αξίες της αγάπης, της ειρήνης και της ενότητας. Πιστεύετε πως ακόμη πρεσβεύει αυτές τις αρχές;

Thomas: Τι να πω, ελπίζω πραγματικά, και θέλω να πιστεύω, πως η μουσική μας πρεσβεύει ακόμη αυτές τις ιδέες. Θυμάμαι, παλιά, στο Love Parade, στο Βερολίνο, πόσο έντονες ήταν και πόσο όμορφα εκδηλωνόταν αυτό το πνεύμα... Πάντως, υπάρχουν πολλοί promoters, κλαμπ, πάρτι και άνθρωποι που ακόμα νοιάζονται για όλα αυτά.

Tassilo: Βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αρχές, όμως δεν τις συναντάς και τόσο συχνά σήμερα.


— Χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά σας δίκτυα για να ενημερώνετε το κοινό σας για εμφανίσεις, κυκλοφορίες, πάρτι κ.λπ. Έχετε σκεφτεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσετε για να εκφράσετε τις πολιτικές/κοινωνικές σας απόψεις, να μιλήσετε γι' αυτά που βλέπετε και δεν σας αρέσουν στον κόσμο σήμερα, ενδεχομένως για να αλλάξετε τις απόψεις κάποιων; Ή πιστεύτε πως πρέπει απλώς να παραμείνετε στο κομμάτι της μουσικής;

Tassilo: Φυσικά και έχουμε πολιτική άποψη, ως σκεπτόμενα όντα που είμαστε. Ως καλλιτέχνες προσπαθούμε να κρατάμε την πολιτική έξω από το παιχνίδι, να προσφέρουμε χαρά και ευτυχία, να κάνουμε τους ανθρώπους να ξεχνούν για λίγο τις δύσκολες ή σοβαρές πλευρές της ζωής. Είναι λίγο ρομαντική αυτή η στάση, το ξέρω, αλλά πολύ σοβαρή κατά τη γνώμη μας. Πιστεύουμε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε τα social media για να ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό μας, για να του εκδηλώνουμε την αγάπη μας για τη μουσική και για να αναδεικνύουμε όλα αυτά που μας ενώνουν. Όσον αφορά την πολιτική, υπάρχουν ήδη πολλές πλατφόρμες για να εκφραστεί κανείς, στις οποίες δεν θα θέλαμε να αναμειχθούμε.


— Τι θα γίνει όταν έρθετε στην Αθήνα;

Thomas: Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και ειλικρινά πάντα ερχόμαστε στη χώρα σας με τεράστιο ενθουσιασμό!

Tassilo: Θα γίνει ένα κυριολεκτικά τρελό πάρτι, με την καλή έννοια πάντα! (γελάει)

Ιnfo:

Οι Pan-Pot θα βρίσκονται στο Monastiraki Center, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τους στο Soundcloud.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Αγγελάκας

Μουσική / Το ταξίδι του Γιάννη Αγγελάκα στον κάτω κόσμο του Ομήρου

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας» δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται, για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ένα υβριδικό θέαμα που δεν είναι συναυλία ούτε παράσταση. Είναι ηχοτροπική κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
RaiNao

Μουσική / Στο Πουέρτο Ρίκο το μέλλον του ρεγκετόν και του urbano είναι γυναικείο και queer

Όταν διαβάζεις για την urban σκηνή του Πουέρτο Ρίκο, στην οποία αναπτύχθηκε το ρεγκετόν όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν γίνεται να μη σου έρθει στο μυαλό η Ελλάδα και η εδώ σκηνή του χιπ χοπ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ένα συναρπαστικό, συγκινητικό ντοκιμαντέρ για την Κάλλας στην Αθήνα

Εκατό χρόνια από τη γέννησή της / Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για την Κάλλας στην Αθήνα

Ο Βασίλης Λούρας φωτίζει την άγνωστη ζωή της μεγάλης ντίβας στα χρόνια της Αθήνας και τη σχέση της με την Ελλάδα, με πραγματικά σπάνιο υλικό και ντοκουμέντα που δεν έχουμε ξαναδεί.
M. HULOT
Το ταπεινό ρέκβιεμ της Μαρίας Παπαγεωργίου για τον Θάνο Μικρούτσικο

Μουσική / Το ταπεινό ρέκβιεμ της Μαρίας Παπαγεωργίου για τον Θάνο Μικρούτσικο

Μία από τις σημαντικότερες φωνές τού σήμερα παρουσίασε στο θέατρο Ολύμπια ένα συγκινητικό και ουσιαστικό αφιέρωμα στον συνθέτη που άφησε το ισχυρό αποτύπωμά του στη μουσική μας. Η Μαρία Παπαγεωργίου κατάφερε να εμφανίσει το δυναμικό και πολυδιάστατο σύμπαν του ξανά μπροστά μας μέσα από το δικό της τηλεσκόπιο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ρομαντισμός στα... άκρα

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρομαντισμός στα άκρα

Ποιο είναι το παρασκήνιο πίσω από το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο όλων των εποχών; Η Ματούλα Κουστένη βουτά στα άδυτα των σπουδαίων έργων του συμφωνικού ρεπερτορίου και αφηγείται το παρασκήνιο και ιστορίες από την εποχή, τη ζωή και την προσωπικότητα του συνθέτη τους.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Όλα τα soundtrack των φετινών τηλεοπτικών σειρών

Μουσική / Η αναγέννηση των ελληνικών τηλεοπτικών soundtracks

Πολλά και αγαπημένα είναι τα τραγούδια που έχουν προκύψει από τις τηλεοπτικές σειρές που βρίσκονται σε περίοδο άνθησης -μετά από χρόνια- στην ελληνική τηλεόραση. Η LiFO παρουσιάζει μια καταγραφή όλων των soundtracks που ακούμε σε αυτές φέτος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ