Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος, μουσικός και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό» Facebook Twitter
Ντροπαλός και συνεσταλμένος ως έφηβος, εξελίχθηκε σε χαρισματική όσο και ασυμβίβαστη προσωπικότητα και με τα χρόνια απέκτησε ευρύτερη αναγνώριση τόσο ως συνθέτης όσο και ως τραγουδιστής.
0

ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ «Evil Nigger» και «Gay Guerilla», που θα παιχτούν από το ντουέτο P 4 2 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (19/1) σε μια συναυλία υπό τον γενικό τίτλο «You Don’t Know My Place/ Η μουσική του Τζούλιους Ίστμαν», μας εισάγουν στο καινοτόμο και κοινωνικοπολιτικά φορτισμένο έργο του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού συνθέτη που αναγνωρίστηκε ευρέως μετά θάνατον. Το ενδιαφέρον για τη ζωή και τη δουλειά του έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ονομαστός μουσικοσυνθέτης, ερμηνευτής και μαέστρος, ήταν από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με μινιμαλιστικές μουσικές φόρμες στο πλαίσιο αυτού που ονόμασε «οργανική μουσική». Γεννήθηκε στο Μανχάταν το 1940 και έδειξε από μικρή ηλικία το ταλέντο του στο πιάνο και το τραγούδι. Στα 14 του χρόνια ήταν ήδη σοπράνο ενώ στη συνέχεια σπούδασε μουσική και μπαλέτο αρχικά στο κολέγιο Ithaca και μετέπειτα στο Μουσικό Ινστιτούτο Curtis με δάσκαλο τον μεγάλο πιανίστα Mieczysław Horszowski, σπουδές προνομιακές τότε για ένα μαύρο παιδί, ακόμα και στον φιλελεύθερο αμερικανικό Βορρά.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Τζούλιους εντάχθηκε στο Κέντρο Δημιουργικών και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, τμήμα στο οποίο αργότερα προέδρευσε και δίδαξε, χάρη στη συνεργασία του με τον συνθέτη Λούκας Φος. Το 1966 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ στο Town Hall της Νέας Υόρκης με ένα πρόγραμμα που περιείχε κυρίως δικές του συνθέσεις. 

Ο κόσμος της μουσικής και του θεάματος εν γένει ήταν από τους ελάχιστους όπου μπορούσε να γίνει αποδεκτός ως ισότιμος και να διακριθεί ένας μαύρος εκείνες τις εποχές, γρήγορα όμως ο Τζούλιους συνειδητοποίησε ότι το χρώμα του δέρματός του δεν ήταν το μόνο «στίγμα» που είχε να αντιμετωπίσει.

Ντροπαλός και συνεσταλμένος ως έφηβος, εξελίχθηκε σε χαρισματική όσο και ασυμβίβαστη προσωπικότητα και με τα χρόνια απέκτησε ευρύτερη αναγνώριση τόσο ως συνθέτης όσο και ως τραγουδιστής. Ανέπτυξε στενή καλλιτεχνική σχέση με τον Άρθουρ Ράσελ, συνεργάστηκε ακόμη με τη Μέρεντιθ Μονκ, τον Ζούμπιν Μέτα, τον Πιερ Μπουλέζ αλλά και τον Τζον Κέιτζ, με τον οποίο συμμετείχαν στην ορχήστρα SEM Ensemble. Υπήρξε επίσης αργότερα «μέντορας» των The Lounge Lizards.

Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό» Facebook Twitter
O Τζούλιους Ίστμαν με τον ποιητή R. Nemo Hill, στον οποίο αφιέρωσε την Δευτερή Συμφωνία του. Φωτ.: Credit: R. Nemo Hill

Στην εναρκτήρια μάλιστα παράσταση του SEM Ensemble με τα «Song Books» του Κέιτζ τον Ιούνιο του 1975, ο Τζούλιους είχε δώσει μια διάλεξη για «ένα νέο σύστημα αγάπης», στην οποία έγδυσε δημόσια έναν εθελοντή (πιθανώς το τότε αγόρι του) και συμπεριέλαβε ομοερωτικές σεξουαλικές αναφορές στην περφόρμανς του, προς μήνιν του Κέιτζ, ο οποίος θεώρησε ότι αναφερόταν και στη δική του σεξουαλικότητα! Ο Ίστμαν δοκιμάστηκε σε διάφορα μουσικά στυλ, από την κλασική και την τζαζ μέχρι το crossover, προτού εξελίξει τον δικό του πρωτότυπο ήχο. Το 1973 προτάθηκε για το βραβείο Grammy για την ηχογράφηση του Πίτερ Μάξγουελ Ντέιβις «Eight Songs For A Mad King»

Ο κόσμος της μουσικής και του θεάματος εν γένει ήταν από τους ελάχιστους όπου μπορούσε να γίνει αποδεκτός ως ισότιμος και να διακριθεί ένας μαύρος εκείνες τις εποχές, γρήγορα όμως ο Τζούλιους συνειδητοποίησε ότι το χρώμα του δέρματός του δεν ήταν το μόνο «στίγμα» που είχε να αντιμετωπίσει. Η έλξη που ένιωθε για το ίδιο φύλο ήταν ηθικά καταδικαστέα τόσο στη λευκή όσο και στη μαύρη κοινότητα, όμως εκείνος, παρασυρμένος από τους ανέμους της αλλαγής και της αμφισβήτησης που φύσαγαν δυνατά στις ΗΠΑ και τον πλανήτη ολόκληρο τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, είχε αποφασίσει να διεκδικήσει τη ζωή του ολόκληρη, τόσο ως μαύρου όσο και ως γκέι άνδρα, και να το επικοινωνήσει αυτό μέσα και από την τέχνη του.

Wild Up — Julius Eastman: Stay On It

Η μουσική που έγραφε δεν ήταν απλώς πρωτοποριακή, ήταν επίσης πολιτική με τον τρόπο της, και διέθετε έναν ιδιαίτερο δυναμισμό που αποτυπωνόταν και στους «προκλητικούς» τίτλους κάποιων κομματιών, όπως αυτά που θα ακούσουμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην εκδοχή τους για δύο πιάνα, από το εξαιρετικό ντουέτο P 4 2 (Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστος Σακελλαρίδης, ζευγάρι στην τέχνη και στη ζωή). 

Το πρώτο, το «Evil Nigger» («Κακός Νέγρος»), αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα «οργανικής» μουσικής και κορυφώνεται με την ενσωμάτωση του θρησκευτικού ύμνου του Μαρτίνου Λούθηρου «Θεός το φρούριον ημών» («Ein' feste Burg ist unser Gott»), διασκευασμένου σε έναν ύμνο της ομοφυλόφιλης απελευθέρωσης, που τότε βρισκόταν στο κινηματικό αποκορύφωμά της. Το δεύτερο, το «Gay Guerilla» («Γκέι Αντάρτης»), εξελίσσεται μέσα από 29 ενότητες όπου η σταδιακά δομημένη τονικότητα, που θυμίζει στρατιωτικό εμβατήριο, καταλήγει σε μια απογειωτική αφαίρεση. «Ναι, θα γινόμουν άνετα ένας τέτοιος αντάρτης και ευχαρίστως θα θυσιαζόμουν για τις απόψεις μου αν μου ζητούνταν», έλεγε μάλιστα στην προφορική εισαγωγή της «Νέγρικης Τριλογίας». Άλλες εξαιρετικές συνθέσεις του είναι το «Unjust Malaise» (1973) και το καθηλωτικό «Femenine» που έγραψε με το SEM Ensemble (1974). Στο πρώτο μάλιστα κονσέρτο του «Femenine» ο Ίστμαν σέρβιρε, καθώς λέγεται, σούπα στο κοινό φορώντας μαγειρική ποδιά. 

Femenine — Julius Eastman

Δεν άρεσαν, ωστόσο, σε όλους στην «πιάτσα» αυτές του οι καινοτομίες. Και μαύρος και ανοιχτά γκέι και πολιτικοποιημένος, ήταν ακόμα τότε ένας απαγορευτικός συνδυασμός για μια εμπορική καριέρα. Σε συνδυασμό με τις προστριβές που δημιουργούσε ακόμα και με ανθρώπους που ήθελαν να τον βοηθήσουν, καθότι είχε γίνει εριστικός και αλλοπρόσαλλος, οι πόρτες έκλειναν η μία πίσω από την άλλη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρές προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τα ψυχολογικά προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν από καιρό διογκώθηκαν και μάταια προσπαθούσε να τα ξεγελάσει κάνοντας χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Αφότου μάλιστα, εκεί κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, του έκαναν έξωση από το διαμέρισμα που νοίκιαζε στο East Village, πολλές παρτιτούρες του χάθηκαν ή κατέληξαν στα σκουπίδια μαζί με άλλα υπάρχοντά του όταν το σπίτι εκκενώθηκε.

Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό» Facebook Twitter
Ο κόσμος της μουσικής και του θεάματος εν γένει ήταν από τους ελάχιστους όπου μπορούσε να γίνει αποδεκτός ως ισότιμος και να διακριθεί ένας μαύρος εκείνες τις εποχές

Έζησε στερημένα, αλητεύοντας για μερικά χρόνια στο Tompkins Square Park, και εν τέλει πέθανε φτωχός, άστεγος και ξεχασμένος από όλους σχεδόν, αλλά χωρίς να ποτέ να απωλέσει το μπρίο του, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, σε ένα νοσοκομείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 28/5/1990, σε ηλικία μόλις 49 ετών. Η ακριβής αιτία θανάτου δεν έγινε γνωστή, αλλού αναφέρεται ότι έπασχε από την καρδιά του, αλλού ότι έφυγε από επιπλοκές της λοίμωξης HIV-AIDS. Όσα γνωρίζουμε για τη ζωή του οφείλονται κατά κύριο λόγο στο βιβλίο «Gay Guerrilla: Julius Eastman and his Music» (University of Rochester, 2015) που συνεπιμελήθηκαν οι Renée Levine Packer και Mary Jane Leach.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια προτού το έργο του Ίστμαν και ιδίως η «Nέγρικη Tριλογία» («The Nigger Series») αποκτήσει την αναγνώριση που άξιζε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη μουσική του τα τελευταία χρόνια οφείλεται κατά ένα, τουλάχιστον, μέρος στο κίνημα Black Lives Matter, που πυροδότησε και μια επανεκτίμηση της «μαύρης δύναμης» στην αμερικανική κουλτούρα, γεγονός είναι πάντως ότι εάν δεν τον ξέρεις, αξίζει να τον ανακαλύψεις! 

Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό» Facebook Twitter
Η μουσική που έγραφε δεν ήταν απλώς πρωτοποριακή, ήταν επίσης πολιτική με τον τρόπο της, και διέθετε έναν ιδιαίτερο δυναμισμό που αποτυπωνόταν και στους «προκλητικούς» τίτλους κάποιων κομματιών

Χρήστος Σακελλαρίδης, πιανίστας, συνθέτης, ντουέτο P 4 2: 

«Ο Τζούλιους Ίστμαν ήταν ένας σπουδαίος μουσικός κι ένας σημαντικός τραγουδιστής με ιδιαίτερο μέταλλο στη φωνή του. Υπήρξε ένας καλλιτέχνης προικισμένος και πολυτάλαντος που θα είχε, πιθανότατα, διαφορετική αντιμετώπιση και άλλη εξέλιξη αν ζούσε σε μια διαφορετική εποχή, αναφορικά όχι μόνο με το χρώμα του δέρματος αλλά και με την κατάσταση της ψυχικής του υγείας. Είχε επιπλέον κοινωνικοπολιτική συνείδηση: “Θέλω να είμαι μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό”, δήλωνε στην εφημερίδα “Buffalo Evening News” το 1976. Εντάσσεται στους πρώιμους μινιμαλιστές, αλλά ανέπτυξε ένα δικό του, ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα, που τον ξεχώριζε από συνθέτες όπως ο Φίλιπ Γκλας και ο Στιβ Ράιχ. Τα μοτίβα του επαναλαμβάνονται μεν αλλά “χτίζεται” το ένα πάνω στο άλλο, κάποιες φορές μάλιστα χάνεται αυτή η επανάληψη. Η μουσική του είναι έντονα δραματική με πολλές εξάρσεις∙ είναι μεν αβανγκάρντ αλλά διατηρεί και το ποπ στοιχείο. Τα έργα του παίζονται από μουσικά σύνολα με μοιρασμένα τα φωνητικά, ενώ αντί για τις κλασικές παρτιτούρες με τις νότες χρησιμοποιεί χρονόμετρο, με τα μουσικά δρώμενα να αντιστοιχούν σε διαφορετικούς χρόνους. Από τα δύο έργα του που θα παίξουμε στο πιάνο με την Μπεάτα Πίντσετιτς στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, το “Evil Nigger” είχε παρουσιαστεί στη Στέγη το 2016 ενώ το “Gay Guerilla” παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό» Facebook Twitter
Ο Χρήστος Σακελλαρίδης και η Μπεάτα Πίντσετιτς θα ερμηνεύσουν δύο εμβληματικά έργα του συνθέτη για δύο πιάνα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Μουσική / O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές μίλησε στη LiFO λίγο πριν αποσυρθεί από το τραγούδι. Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αναδημοσιεύουμε μια σπάνια συνέντευξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Μουσική / Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Το «For those dancing alone in their apartment» είναι ένα μουσικό πείραμα για όσα άτομα ψάχνουν ευκαιρία να ξεφύγουν, χορεύοντας μόνα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο, ανάλογα με τη διάθεσή τους και για όσο το επιθυμούν.
M. HULOT
Ody Icons Περφόρμερ, μουσικός, δραματουργός, συνθέτης 

Οι Αθηναίοι / Ody Icons: «Δεν γίνεται να μη διεκδικήσεις τον χώρο που σου αναλογεί»

Περφόρμερ, μουσικός. Μεγάλωσε σε περιβάλλον που αγαπούσε την Ανατολή, ήταν λαϊκό και καθόλου εστέτ, κι αυτό επηρέασε τη μουσική του. Γι' αυτό δεν καταλαβαίνει τι εννοούν στην Ελλάδα όταν τον ρωτούν «γιατί τόσο τουμπερλέκι;». Ο Ody Icons αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Σεμίνα Διγενή / Παύλος Σιδηρόπουλος: «Είχε μια θλίψη για τα μακρινά αριστουργήματα»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ της Σεμίνας Διγενή για τον αγνό πρίγκηπα του rock and roll. Ακούγονται:  Δημήτρης Πουλικάκος, Μελίνα Σιδηροπούλου,  Δήμητρα Γαλάνη, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Αγγελάκας κ.α.
THE LIFO TEAM
Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Μουσική / Οι νέοι λόκαλ DJs που ένα βράδυ θα σου «σώσουν τη ζωή»

Σιχαίνονται τις πελατειακές σχέσεις, είναι unapologetic, αγαπούν τα συμπεριληπτικά dancefloors, αδιαφορούν για τον αλγόριθμο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πολύ ανταγωνιστική σκηνή. 7 νέοι λόκαλ DJs μιλούν στη LifO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώργος Χατζηνάσιος

Μουσική / Γιώργος Χατζηνάσιος: «Ότι τι; Είναι ηλίθιοι όσοι ακούνε ελαφρολαϊκά;»

Έγινε συνθέτης για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα του. Πιστεύει πως όποιος λέξη «ελαφρός» είναι απαίσια. Πρόλαβε την εποχή που τους τραγουδιστές τούς καταλάβαινες από τον ήχο της φωνής τους - τώρα δεν τους ξεχωρίζει. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral χορευτικά πάρτι της χρονιάς

Μουσική / Dievers Party: Πώς δυο φίλες έφτιαξαν τα πιο viral πάρτι της χρονιάς

Η Βάσω Καζαντζίδου και η Μαρινέλα Αμπντουραχμάνι γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα αθηναϊκό κλαμπ. Δύο χρόνια μετά, αυτή η συνάντηση γέννησε ένα από τα πιο δημοφιλή mobile queer events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ