Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα Facebook Twitter
Το Seven Nation Army ήταν το πρώτο single από το Elephant (2003), το τέταρτο άλμπουμ του ροκ ντουέτου The White Stripes από το Ντιτρόιτ που αποτελούνταν από τον Τζακ και την Μεγκ Γουάιτ. Φωτ.: Jon Super
0


ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανείς πλέον στον κόσμο που να μην έχει ακούσει το τραγούδι, ή έστω το απόλυτα εθιστικό κιθαριστικό riff που το πλαισιώνει, πολλοί λιγότεροι όμως γνωρίζουν την προέλευσή του. Το Seven Nation Army ήταν το πρώτο single από το Elephant (2003), το τέταρτο άλμπουμ του ροκ ντουέτου The White Stripes από το Ντιτρόιτ που αποτελούνταν από τον Τζακ και την Μεγκ Γουάιτ.

Το κομμάτι αποτέλεσε σημείο καμπής για το συγκρότημα, όχι μόνο επειδή έγινε αμέσως επιτυχία – κερδίζοντας βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι εκείνης της χρονιάς–  αλλά και επειδή το εισαγωγικό του riff («να-νάνα- νανάνα») απέκτησε σύντομα τη δική του ζωή. Σήμερα, είναι το riff με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google, ξεπερνώντας κλασικά κομμάτια όπως το Stairway to Heaven των Led Zeppelin και το Smoke on the Water των Deep Purple, με σχεδόν 2 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές στο Spotify.

Παρότι το κομμάτι συνδέθηκε αρχικά με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας, οι ρίζες της δημοτικότητας του στα γήπεδα του πλανήτη βρίσκονται στους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπριζ. Τον Οκτώβριο του 2003, πριν από έναν αγώνα για το Champions League στο Μιλάνο μεταξύ της βελγικής ομάδας και της Μίλαν, ενώ απολάμβαναν μερικές μπύρες σε ένα μπαρ, οι οπαδοί της Μπριζ άκουσαν το τραγούδι των White Stripes και το βρήκαν τόσο εθιστικό που άρχισαν μεταξύ τους να σιγοτραγουδούν τη μελωδία.

H μόνη φορά που ο Γουάιτ καταδίκασε δημοσίως τη χρήση του τραγουδιού ήταν όταν το οικειοποιήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το τραγούδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα προεκλογικό βίντεο για τον Τραμπ το 2016, γεγονός που ώθησε τον Γουάιτ να εκφράσει την «αηδία» του σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Συνέχισαν να το κάνουν τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και στις εξέδρες του σταδίου Σαν Σίρο. Όταν ο Αντρές Μεντόζα πέτυχε το καθοριστικό γκολ που εξασφάλισε την απροσδόκητη νίκη της Μπριζ, οι οπαδοί της ομάδας ξέσπασαν με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη τραγουδώντας το riff του κομματιού και επιστρέφοντας στο Βέλγιο το υιοθέτησαν ως ανεπίσημο ύμνο της ομάδας.

The White Stripes - Seven Nation Army (Official Music Video)

Ακολούθως, το κομμάτι υιοθετήθηκε από τους οπαδούς της Ρόμα και μέχρι το καλοκαίρι του 2006, είχε γίνει η ιαχή που συνόδευε την εθνική ομάδα της Ιταλίας καθώς βάδιζε προς τον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τότε ήταν που ξεκίνησε ο θρύλος. Δύο ημέρες μετά τον τελικό, οι αστέρες της ομάδας Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Μάρκο Ματεράτσι  τραγούδησαν το κομμάτι από τη σκηνή της συναυλίας των Rolling Stones στο Μιλάνο. Από εκείνη τη στιγμή, το Seven Nation Army εδραίωσε την ιδιότητά του ως ο παγκόσμιος ύμνος του ποδοσφαιρικού οπαδισμού και σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλα αθλήματα. Μέχρι το 2007, η μελωδία είχε περάσει τον Ατλαντικό επιστρέφοντας στην πατρίδα της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε βασική ατραξιόν στις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Τον Νοέμβριο του 2023, μιλώντας στο σόου του Conan O'Brien, ο Τζακ Γουάιτ δήλωνε για την απίστευτη εξάπλωση του κομματιού στα πέρατα του κόσμου: «Δεν είναι πια δικό μου. Αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας λαϊκής μουσικής. Δεν με πειράζει αν ο κόσμος δεν ξέρει από πού προέρχεται, τόσο το καλύτερο, τόσο πιο ευτυχισμένος είμαι, τόσο περισσότερο γίνεται πανταχού παρόν». Ο ενθουσιασμός του όμως για την παγκόσμια απήχηση του Seven Nation Army είχε αρχίσει να μετριάζεται όταν η μελωδία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται σε πολιτικές συγκεντρώσεις και να οικειοποιείται από ομάδες που εκπροσωπούν όλο το ιδεολογικό φάσμα.

Η πρώτη σημαντική περίπτωση ήταν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο το 2011, όταν οι διαδηλωτές το υιοθέτησαν ως σύνθημα. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2017, το χρησιμοποίησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι υποστηρικτές του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ως ύμνο της προεκλογικής του εκστρατείας, που αντηχούσε στις συγκεντρώσεις πριν από τις εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Πιο πρόσφατα, το 2023, το Seven Nation Army ακούστηκε σε μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν πάνω από τη μελωδία «Demokratia o mered» (δημοκρατία ή εξέγερση).

Ωστόσο, η μόνη φορά που ο Γουάιτ καταδίκασε δημοσίως τη χρήση του ήταν όταν το οικειοποιήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το τραγούδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα προεκλογικό βίντεο για τον Τραμπ το 2016, γεγονός που ώθησε τον Γουάιτ να εκφράσει την «αηδία» του σε μια ανάρτηση στο Facebook. Η διαμάχη επανεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2023, όταν ο Τραμπ χρησιμοποίησε ξανά το Seven Nation Army σε ένα προεκλογικό βίντεο που διαμοιράστηκε από την υπεύθυνη επικοινωνίας του, Μάργκο Μάρτιν. Αυτή τη φορά, ο Γουάιτ απάντησε μέσω Instagram, γράφοντας «Μην διανοηθείτε καν να χρησιμοποιήσετε τη μουσική μου, φασίστες!» και απειλώντας ότι θα κινηθεί νομικά.

Η ευρεία επιτυχία του κομματιού αποδίδεται συχνά στην απλή, επαναλαμβανόμενη μελωδία του. Ωστόσο, αμέτρητα άλλα τραγούδια διαθέτουν εξίσου «απλές» μελωδίες, ωστόσο δεν έχουν επιτύχει την ίδια μοναδική απήχηση στη κοινή συνείδηση. Σε μια συνέντευξη του 2022 με τον διάσημο παραγωγό Ρικ Ρούμπιν στο podcast Broken Record, ο Τζακ Γουάιτ πρότεινε μια επιστημονική εξήγηση που έχει να κάνει με τους οργανικούς λόγους που εξηγούν γιατί αρέσει σε κάποιον ένα μουσικό κομμάτι. Ενώ έπαιζε μια μουσική κλίμακα, ο διάσημος ροκ σταρ εξήγησε ότι ο εγκέφαλος επιθυμεί πάντα την ολοκλήρωση ενός μελωδικού μοτίβου: «Ο ακροατής μπορεί να μαντέψει ποιες θα είναι οι δύο τελευταίες νότες και ίσως υπάρχει μια ιδιαίτερη απόλαυση σ’ αυτό».

Με στοιχεία από El Pais.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT