O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες

ΕΠΕΞ O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες Facebook Twitter
Το σημερινό ραπ θα αφήσει πίσω μας, πιστεύω, πολλούς trendsetters, πολλά ΤikΤoks και πολλά hits που θα σβήσουν γρήγορα, όλα κυλάνε πιο γρήγορα πλέον, έχει χαθεί η διαχρονικότητα.
0

Έναν χρόνο μετά το «Starlight» που είχαν κυκλοφορήσει ο Norm, ο Mel και ο Ave, οι δύο πρώτοι επιστρέφουν με ένα εντελώς διαφορετικό άλμπουμ, έντονα χορευτικό, με τον Khada στην παραγωγή, συμμετοχές των Louie Kiddo, του Mpelafon και του DDS, και έντονα καλοκαιρινή διάθεση. Ο Norm κάνει ένα διάλειμμα από τις διακοπές του για να συστηθεί και μιλάει για τη δημιουργία του «Como era» και τον νέο ήχο. 

Τι έχει αλλάξει στον Norm από την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε;

«Σχεδόν τα πάντα. Έχω ωριμάσει πολύ από πέρσι και μαζί με μένα και η μουσική μου. Γενικά, κάνω πιο σταθερά βήματα φέτος, ο στόχοι μου έχουν γίνει πιο συγκεκριμένοι και είμαι πιο σίγουρος για το τι κάνω και πού πάω. Το“Como era” είναι μια καινούργια βάση στη δισκογραφία μου, είναι ο ήχος που με εκφράζει πιο πολύ τώρα. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό wave, άλλες παραγωγές, άλλη προσέγγιση από εμάς στα beats, άλλη θεματολογία. Γενικά, από δω και πέρα θα βλέπετε πολύ πειραματισμό στα κομμάτια μου.

«Γενικά, κάνω πιο σταθερά βήματα φέτος, ο στόχοι μου έχουν γίνει πιο συγκεκριμένοι και είμαι πιο σίγουρος για το τι κάνω και πού πάω. Το“Como era” είναι μια καινούργια βάση στη δισκογραφία μου, είναι ο ήχος που με εκφράζει πιο πολύ τώρα».

Μεγάλωσα σε ένα πολύ υγιές περιβάλλον και οι γονείς μου πάντα κρατούσαν ισορροπίες. Αν και δεν συνήθιζα να ζητάω πράγματα, από μωρό, αν ήθελα οτιδήποτε, έπρεπε να κάνω κάτι για να το πάρω, δεν μου το έδιναν απλόχερα. Δεν είχα πίεση στο σπίτι, ποτέ δεν προσπάθησαν να αλλάξουν τα θέλω μου και τα πιστεύω μου. Οι γονείς μου πάντα με συμβούλευαν πάνω σε αυτά που ήθελα να κάνω.

COMO ERA · Norm · Mel · KHADA

Στο αμάξι του πατέρα μου πάντα έπαιζαν βαριά λαϊκά, θυμάμαι χαρακτηριστικά Καζαντζίδη και Διονυσίου. Η μαμά, από την άλλη, που ήταν μεγαλωμένη και στον Καναδά, είχε άλλα ακούσματα, ροκ και ποπ, Madonna και Beatles ας πούμε. Οπότε, λίγο-πολύ τα άκουγα αυτά. Όταν άκουσα ραπ για πρώτη φορά, όμως, μπήκα στη διαδικασία να ψάξω μουσική. Θυμάμαι να με εξιτάρουν μόνο η ραπ και η μέταλ ως παιδί.

Άρχισα να γράφω μουσική στα 16-17, κάπου εκεί, αλλά δεν το είχα πάρει σοβαρά. Έγραφα στίχους, το είχα από μικρός, απλώς δεν το είχα καταλάβει. Γνώρισα τον Mel και με έβαλε να ηχογραφήσω, και από εκείνη την ημέρα το κάνω non stop.

Οι γονείς μου στην αρχή δεν καταλάβαιναν τι έκανα, ακόμα και σήμερα δεν το πιάνουν 100%, αλλά μου δείχνουν αγάπη και δύναμη να συνεχίσω, και αυτό είναι το πιο αγνό πράγμα. Πάντα και παντού, σε ό,τι και να έκανα με στήριζαν, το ευχαριστώ είναι λίγο, αλλά μια μέρα θα τους τα ανταποδώσω όλα ‒ και αυτό είναι υπόσχεση. Μπορεί να σχολιάζουν κάποιες φορές, όταν δεν πιάνουν κάποιον στίχο που περιέχει slang, με ακούνε φουλ όμως, κι ας μην καταλαβαίνουν.

Norm στα αγγλικά σημαίνει κάτι το αναμενόμενο, επίσης είναι και μαθηματικός κανόνας. Το έχω βάλει εντελώς ειρωνικά όμως, γιατί πάντα σκάω απρόβλεπτος και πάντα έσπαγα κανόνες.

Πρώτα απ’ όλα γράφω για μένα, να τα ακούω εγώ. Σε δεύτερη φάση πάνε όντως οι fans μου. Από κει και πέρα, δεν θέλω συγκεκριμένο κοινό, θέλω απλώς να φτάσει σε όσο πιο πολλά αυτιά γίνεται η μουσική μου.

Ανάλογα με το στυλ που θα γράψω, πιο πολύ κοιτάω μη βγει cringe ο στίχος και να μην είναι πολύ basic. Τώρα τελευταία το κοιτάω πιο πολύ, το δουλεύω τέρμα.

Οι φίλοι μου είναι όλη μου η ζωή, με έχουν επηρεάσει στα πάντα και εγώ αντίστοιχα αυτούς. Είναι αυτοί που θα με προσγειώσουν όταν πρέπει και θα με προσανατολίσουν όταν χαθώ. Πάντα θα σχολιάσουν τα κομμάτια μου, είτε για καλό είτε για κακό, φιλτράρω τα λόγια τους και συνεχίζω ανάλογα.

ΕΠΕΞ O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες Facebook Twitter
Οι φίλοι μου είναι όλη μου η ζωή, με έχουν επηρεάσει στα πάντα και εγώ αντίστοιχα αυτούς. Είναι αυτοί που θα με προσγειώσουν όταν πρέπει και θα με προσανατολίσουν όταν χαθώ.

Παρακολουθώ τα πάντα, από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό artist. Είναι η δουλειά μου και ο χώρος είναι ανταγωνιστικός, πρέπει να βλέπεις τι βγάζει ο δίπλα σου. Γουστάρω πάρα πολύ το πού πάει το ραπ στην Ελλάδα, μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον να ξανακούσω ελληνική μουσική μετά από καιρό. Έχουν μπει τόσα genres μες στη φάση και τόσα καινούργια άτομα με potential, που δεν γίνεται να σνομπάρεις.

Όλος ο ευρωπαϊκός ήχος και η κουλτούρα γύρω απ’ αυτόν μου αρέσει πάρα πολύ, είναι η κύρια πηγή έμπνευσής μου πλέον. Από Έλληνες ράπερ, πέρα από τα δικά μου άτομα, θα βάλω να ακούσω Madclip, Saske, Sidarta, Light, Rack, Toquel, Fly Lo κ.ά. Αλλά αυτοί κυρίως μου αρέσουν αυτόν τον καιρό.

Την γενιά μου τη βλέπω αρκετά “πεινασμένη” και σκάνε όλοι με τρελή αυτοπεποίθηση. Πιο ενωμένοι ίσως από τους παλιούς, αλλά αυτό έχει να κάνει και με το ότι δεν έχει πέσει ακόμα πολύ χρήμα. Το σημερινό ραπ θα αφήσει πίσω μας, πιστεύω, πολλούς trendsetters, πολλά ΤikΤoks και πολλά hits που θα σβήσουν γρήγορα, όλα κυλάνε πιο γρήγορα πλέον, έχει χαθεί η διαχρονικότητα.

Το “Como era” το ξεκίνησα εγώ με τον Khada πριν από το Πάσχα, γράφαμε singles σε αυτό το στυλ. Είχαμε μαζέψει αρκετά και είπαμε να τα κάνουμε ένα μικρό άλμπουμ. Να κάνουμε το μη αναμενόμενο πρότζεκτ, κάτι που κανένας δεν περίμενε. Επειδή και ο Mel έγραφε πάνω-κάτω τέτοιο στυλ εκείνη την περίοδο, του είπαμε να μπει και νομίζω κολλήσαμε για άλλη μια φορά τέλεια. Όταν ακούς ότι ο Norm και ο Mel βγάζουν άλμπουμ, το μυαλό σου πάει αλλού, όχι στο “Como era”, γι’ αυτό μου αρέσει τόσο αυτό το άλμπουμ, γιατί κανένας δεν το περίμενε και όλοι το αγαπήσανε. Συνολικά το δουλέψαμε τέσσερις μήνες περίπου, όλες οι παραγωγές είναι από τον Khada. Όλο το άλμπουμ το ηχογράφησε ο Stolou, ο οποίος είναι και ο executive producer του, στο WakenBake και στο Northline Studio. Τις μείξεις τις ανέλαβε ο Jaypee και το εξώφυλλο, γραφιστικά, ο Nick Christod.

PALERMO · Norm · Mel · KHADA

Γενικά, νομίζω ότι το tracklist του“Como era” έχει την τέλεια συνοχή, ξεκινάει με το πιο epic smooth intro και τελειώνει στο aggressive Jersey verse του Mel. Το “Henny” σκέψου ότι ήταν κομμάτι που είχε γραφτεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και δεν ήταν να βγει ποτέ, ο Louie μου είπε να το βγάλουμε. Του είχαμε στείλει το “Palermo” για να γράψει, δεν του έβγαινε και μου λέει “γιατί δεν βάζουμε το “Henny”,  αφού γαμάει;”. Είχε δίκιο. Το “Palermo” για μένα είναι το hit του δίσκου και με τη συμμετοχή του Mpelafon νομίζω δώσαμε λίγο “παλιό Mpely” στον κόσμο ‒ την αγάπη μου στον αδελφό μου, τον δήμαρχο.

Το “Como era” είναι το ομώνυμο και προσωπικά αγαπημένο μου κομμάτι του άλμπουμ. Ήταν το δεύτερο που γράψαμε, νομίζω μιλάει από μόνο του. Συνεχίζουμε με το “Corsa” που για μένα είναι το πιο street κομμάτι. “Βρόμικα” verse και catchy hook, αυτό θέλαμε.

Tέλος στο “Sena”, που έχει το back to back hook με τον Mel, θέλαμε να κάνουμε κάτι σαν το “Venizelos” από το “Starlight”. Πολύ πειραματικό κομμάτι για μένα, συνέχεια αλλάζει το vibe του.

ΕΠΕΞ O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες Facebook Twitter
Το 2023 μέχρι στιγμής ήταν πολύ κάλος χρόνος για μένα και τους ανθρώπους μου. Είχε πολύ σκληρή δουλειά και ταυτόχρονα πολλή καλοπέραση.

Είμαι ευγνώμων για όλα, νιώθω ότι είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, περιτριγυρισμένος από του καλύτερους ανθρώπους που θα μπορούσα να έχω. Όλα πάνε εκεί που θέλω. Παίρνω πολλή αγάπη και από τους fans μου τελευταία και όλο και πιο πολλά άτομα σκάνε στα dms μου, δίνοντάς μου κίνητρο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους ξεχωριστά, δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς εσάς.

Το 2023 μέχρι στιγμής ήταν πολύ κάλος χρόνος για μένα και τους ανθρώπους μου. Είχε πολύ σκληρή δουλειά και ταυτόχρονα πολλή καλοπέραση. Ήρθαν δυο καινούργιοι άνθρωποι στη ζωή μου που με επηρέασαν πάρα πολύ και μου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης και, φυσικά, ήταν και όλη η διαδικασία του “Como Εra”. Έκανα ένα διάλειμμα στις κυκλοφορίες μου για να κάτσω να δουλέψω με μένα, πλέον είμαι έτοιμος για όλα!

Θέλω να έχω την υγεία μου πρώτα απ’ όλα, να μπορώ να κάνω όσα κάνω και με το παραπάνω, να ζω από αυτό, να δω τον κύκλο μου να πετυχαίνει. Θα βγάλω πολλή μουσική το 2024, ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Instagram: @normobiin

Μπορείς να ακούσεις το «Como era» στο Spotify.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ