O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες

ΕΠΕΞ O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες Facebook Twitter
Το σημερινό ραπ θα αφήσει πίσω μας, πιστεύω, πολλούς trendsetters, πολλά ΤikΤoks και πολλά hits που θα σβήσουν γρήγορα, όλα κυλάνε πιο γρήγορα πλέον, έχει χαθεί η διαχρονικότητα.
0

Έναν χρόνο μετά το «Starlight» που είχαν κυκλοφορήσει ο Norm, ο Mel και ο Ave, οι δύο πρώτοι επιστρέφουν με ένα εντελώς διαφορετικό άλμπουμ, έντονα χορευτικό, με τον Khada στην παραγωγή, συμμετοχές των Louie Kiddo, του Mpelafon και του DDS, και έντονα καλοκαιρινή διάθεση. Ο Norm κάνει ένα διάλειμμα από τις διακοπές του για να συστηθεί και μιλάει για τη δημιουργία του «Como era» και τον νέο ήχο. 

Τι έχει αλλάξει στον Norm από την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε;

«Σχεδόν τα πάντα. Έχω ωριμάσει πολύ από πέρσι και μαζί με μένα και η μουσική μου. Γενικά, κάνω πιο σταθερά βήματα φέτος, ο στόχοι μου έχουν γίνει πιο συγκεκριμένοι και είμαι πιο σίγουρος για το τι κάνω και πού πάω. Το“Como era” είναι μια καινούργια βάση στη δισκογραφία μου, είναι ο ήχος που με εκφράζει πιο πολύ τώρα. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό wave, άλλες παραγωγές, άλλη προσέγγιση από εμάς στα beats, άλλη θεματολογία. Γενικά, από δω και πέρα θα βλέπετε πολύ πειραματισμό στα κομμάτια μου.

«Γενικά, κάνω πιο σταθερά βήματα φέτος, ο στόχοι μου έχουν γίνει πιο συγκεκριμένοι και είμαι πιο σίγουρος για το τι κάνω και πού πάω. Το“Como era” είναι μια καινούργια βάση στη δισκογραφία μου, είναι ο ήχος που με εκφράζει πιο πολύ τώρα».

Μεγάλωσα σε ένα πολύ υγιές περιβάλλον και οι γονείς μου πάντα κρατούσαν ισορροπίες. Αν και δεν συνήθιζα να ζητάω πράγματα, από μωρό, αν ήθελα οτιδήποτε, έπρεπε να κάνω κάτι για να το πάρω, δεν μου το έδιναν απλόχερα. Δεν είχα πίεση στο σπίτι, ποτέ δεν προσπάθησαν να αλλάξουν τα θέλω μου και τα πιστεύω μου. Οι γονείς μου πάντα με συμβούλευαν πάνω σε αυτά που ήθελα να κάνω.

COMO ERA · Norm · Mel · KHADA

Στο αμάξι του πατέρα μου πάντα έπαιζαν βαριά λαϊκά, θυμάμαι χαρακτηριστικά Καζαντζίδη και Διονυσίου. Η μαμά, από την άλλη, που ήταν μεγαλωμένη και στον Καναδά, είχε άλλα ακούσματα, ροκ και ποπ, Madonna και Beatles ας πούμε. Οπότε, λίγο-πολύ τα άκουγα αυτά. Όταν άκουσα ραπ για πρώτη φορά, όμως, μπήκα στη διαδικασία να ψάξω μουσική. Θυμάμαι να με εξιτάρουν μόνο η ραπ και η μέταλ ως παιδί.

Άρχισα να γράφω μουσική στα 16-17, κάπου εκεί, αλλά δεν το είχα πάρει σοβαρά. Έγραφα στίχους, το είχα από μικρός, απλώς δεν το είχα καταλάβει. Γνώρισα τον Mel και με έβαλε να ηχογραφήσω, και από εκείνη την ημέρα το κάνω non stop.

Οι γονείς μου στην αρχή δεν καταλάβαιναν τι έκανα, ακόμα και σήμερα δεν το πιάνουν 100%, αλλά μου δείχνουν αγάπη και δύναμη να συνεχίσω, και αυτό είναι το πιο αγνό πράγμα. Πάντα και παντού, σε ό,τι και να έκανα με στήριζαν, το ευχαριστώ είναι λίγο, αλλά μια μέρα θα τους τα ανταποδώσω όλα ‒ και αυτό είναι υπόσχεση. Μπορεί να σχολιάζουν κάποιες φορές, όταν δεν πιάνουν κάποιον στίχο που περιέχει slang, με ακούνε φουλ όμως, κι ας μην καταλαβαίνουν.

Norm στα αγγλικά σημαίνει κάτι το αναμενόμενο, επίσης είναι και μαθηματικός κανόνας. Το έχω βάλει εντελώς ειρωνικά όμως, γιατί πάντα σκάω απρόβλεπτος και πάντα έσπαγα κανόνες.

Πρώτα απ’ όλα γράφω για μένα, να τα ακούω εγώ. Σε δεύτερη φάση πάνε όντως οι fans μου. Από κει και πέρα, δεν θέλω συγκεκριμένο κοινό, θέλω απλώς να φτάσει σε όσο πιο πολλά αυτιά γίνεται η μουσική μου.

Ανάλογα με το στυλ που θα γράψω, πιο πολύ κοιτάω μη βγει cringe ο στίχος και να μην είναι πολύ basic. Τώρα τελευταία το κοιτάω πιο πολύ, το δουλεύω τέρμα.

Οι φίλοι μου είναι όλη μου η ζωή, με έχουν επηρεάσει στα πάντα και εγώ αντίστοιχα αυτούς. Είναι αυτοί που θα με προσγειώσουν όταν πρέπει και θα με προσανατολίσουν όταν χαθώ. Πάντα θα σχολιάσουν τα κομμάτια μου, είτε για καλό είτε για κακό, φιλτράρω τα λόγια τους και συνεχίζω ανάλογα.

ΕΠΕΞ O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες Facebook Twitter
Οι φίλοι μου είναι όλη μου η ζωή, με έχουν επηρεάσει στα πάντα και εγώ αντίστοιχα αυτούς. Είναι αυτοί που θα με προσγειώσουν όταν πρέπει και θα με προσανατολίσουν όταν χαθώ.

Παρακολουθώ τα πάντα, από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό artist. Είναι η δουλειά μου και ο χώρος είναι ανταγωνιστικός, πρέπει να βλέπεις τι βγάζει ο δίπλα σου. Γουστάρω πάρα πολύ το πού πάει το ραπ στην Ελλάδα, μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον να ξανακούσω ελληνική μουσική μετά από καιρό. Έχουν μπει τόσα genres μες στη φάση και τόσα καινούργια άτομα με potential, που δεν γίνεται να σνομπάρεις.

Όλος ο ευρωπαϊκός ήχος και η κουλτούρα γύρω απ’ αυτόν μου αρέσει πάρα πολύ, είναι η κύρια πηγή έμπνευσής μου πλέον. Από Έλληνες ράπερ, πέρα από τα δικά μου άτομα, θα βάλω να ακούσω Madclip, Saske, Sidarta, Light, Rack, Toquel, Fly Lo κ.ά. Αλλά αυτοί κυρίως μου αρέσουν αυτόν τον καιρό.

Την γενιά μου τη βλέπω αρκετά “πεινασμένη” και σκάνε όλοι με τρελή αυτοπεποίθηση. Πιο ενωμένοι ίσως από τους παλιούς, αλλά αυτό έχει να κάνει και με το ότι δεν έχει πέσει ακόμα πολύ χρήμα. Το σημερινό ραπ θα αφήσει πίσω μας, πιστεύω, πολλούς trendsetters, πολλά ΤikΤoks και πολλά hits που θα σβήσουν γρήγορα, όλα κυλάνε πιο γρήγορα πλέον, έχει χαθεί η διαχρονικότητα.

Το “Como era” το ξεκίνησα εγώ με τον Khada πριν από το Πάσχα, γράφαμε singles σε αυτό το στυλ. Είχαμε μαζέψει αρκετά και είπαμε να τα κάνουμε ένα μικρό άλμπουμ. Να κάνουμε το μη αναμενόμενο πρότζεκτ, κάτι που κανένας δεν περίμενε. Επειδή και ο Mel έγραφε πάνω-κάτω τέτοιο στυλ εκείνη την περίοδο, του είπαμε να μπει και νομίζω κολλήσαμε για άλλη μια φορά τέλεια. Όταν ακούς ότι ο Norm και ο Mel βγάζουν άλμπουμ, το μυαλό σου πάει αλλού, όχι στο “Como era”, γι’ αυτό μου αρέσει τόσο αυτό το άλμπουμ, γιατί κανένας δεν το περίμενε και όλοι το αγαπήσανε. Συνολικά το δουλέψαμε τέσσερις μήνες περίπου, όλες οι παραγωγές είναι από τον Khada. Όλο το άλμπουμ το ηχογράφησε ο Stolou, ο οποίος είναι και ο executive producer του, στο WakenBake και στο Northline Studio. Τις μείξεις τις ανέλαβε ο Jaypee και το εξώφυλλο, γραφιστικά, ο Nick Christod.

PALERMO · Norm · Mel · KHADA

Γενικά, νομίζω ότι το tracklist του“Como era” έχει την τέλεια συνοχή, ξεκινάει με το πιο epic smooth intro και τελειώνει στο aggressive Jersey verse του Mel. Το “Henny” σκέψου ότι ήταν κομμάτι που είχε γραφτεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και δεν ήταν να βγει ποτέ, ο Louie μου είπε να το βγάλουμε. Του είχαμε στείλει το “Palermo” για να γράψει, δεν του έβγαινε και μου λέει “γιατί δεν βάζουμε το “Henny”,  αφού γαμάει;”. Είχε δίκιο. Το “Palermo” για μένα είναι το hit του δίσκου και με τη συμμετοχή του Mpelafon νομίζω δώσαμε λίγο “παλιό Mpely” στον κόσμο ‒ την αγάπη μου στον αδελφό μου, τον δήμαρχο.

Το “Como era” είναι το ομώνυμο και προσωπικά αγαπημένο μου κομμάτι του άλμπουμ. Ήταν το δεύτερο που γράψαμε, νομίζω μιλάει από μόνο του. Συνεχίζουμε με το “Corsa” που για μένα είναι το πιο street κομμάτι. “Βρόμικα” verse και catchy hook, αυτό θέλαμε.

Tέλος στο “Sena”, που έχει το back to back hook με τον Mel, θέλαμε να κάνουμε κάτι σαν το “Venizelos” από το “Starlight”. Πολύ πειραματικό κομμάτι για μένα, συνέχεια αλλάζει το vibe του.

ΕΠΕΞ O Norm σκάει απρόβλεπτος και πάντα σπάει κανόνες Facebook Twitter
Το 2023 μέχρι στιγμής ήταν πολύ κάλος χρόνος για μένα και τους ανθρώπους μου. Είχε πολύ σκληρή δουλειά και ταυτόχρονα πολλή καλοπέραση.

Είμαι ευγνώμων για όλα, νιώθω ότι είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, περιτριγυρισμένος από του καλύτερους ανθρώπους που θα μπορούσα να έχω. Όλα πάνε εκεί που θέλω. Παίρνω πολλή αγάπη και από τους fans μου τελευταία και όλο και πιο πολλά άτομα σκάνε στα dms μου, δίνοντάς μου κίνητρο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους ξεχωριστά, δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς εσάς.

Το 2023 μέχρι στιγμής ήταν πολύ κάλος χρόνος για μένα και τους ανθρώπους μου. Είχε πολύ σκληρή δουλειά και ταυτόχρονα πολλή καλοπέραση. Ήρθαν δυο καινούργιοι άνθρωποι στη ζωή μου που με επηρέασαν πάρα πολύ και μου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης και, φυσικά, ήταν και όλη η διαδικασία του “Como Εra”. Έκανα ένα διάλειμμα στις κυκλοφορίες μου για να κάτσω να δουλέψω με μένα, πλέον είμαι έτοιμος για όλα!

Θέλω να έχω την υγεία μου πρώτα απ’ όλα, να μπορώ να κάνω όσα κάνω και με το παραπάνω, να ζω από αυτό, να δω τον κύκλο μου να πετυχαίνει. Θα βγάλω πολλή μουσική το 2024, ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Instagram: @normobiin

Μπορείς να ακούσεις το «Como era» στο Spotify.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT