More than heavy bass!

More than heavy bass! Facebook Twitter
0
Πώς θα περιέγραφες τον ήχο σου σε κάποιον που δεν έχει ιδέα;

Είναι δύσκολο να περιγράψεις έναν ήχο. Είναι κάτι σαν ηλεκτρονική μουσική με πολλούς επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και κρουστά.

Ποιο ήταν το κανονικό σου επάγγελμα πριν γίνεις DJ;

Έφτιαχνα εργαλεία. Τελείωσα την πρακτική μου σε αυτό αλλά στην πορεία έκανα και άλλα επαγγέλματα.

Πότε άρχισες να ασχολείσαι με την παραγωγή;

Πάντοτε έκανα μουσική, από τότε που ήμουν 13 χρόνων. Ασχολήθηκα γιατί μου άρεσε.

Γιατί διέλυσες την εταιρεία σου (Skull Disco) την εποχή που απέκτησε τόση απήχηση;

Ήταν κάτι ιδιαίτερο και ήθελα να μείνει έτσι. Επίσης, ένιωθα ότι είχε τυποποιηθεί σε κάτι που δεν ακολουθούσα απόλυτα.

Βλέπεις τον εαυτό σου να κάνει στο μέλλον άλλη δισκογραφική εταιρεία;

Μπορεί μια μέρα, αλλά όχι άμεσα. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι.

Τι άποψη έχεις για το dubstep;

Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει τι είναι το dubstep. Σκέψου από πού προέρχεται η λέξη, από τον συνδυασμό του dub και του two step. Αν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχουν πολλά παρεξηγημένα σχήματα που δεν θα έπρεπε να ονομάζονται με αυτό τον τρόπο. Απ' την άλλη, το dubstep σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό στο μυαλό αρκετών ανθρώπων.

Με το περσινό σου άλμπουμ «Three Eps» ήταν εσκεμμένο που απομακρύνθηκες πολύ από το dubstep σε κάτι τελείως διαφορετικό;

Η μουσική μου δεν είναι στ' αλήθεια dubstep. Και επίσης δεν με νοιάζει και ιδιαίτερα. Έχω έναν ήχο στο μυαλό μου που θέλω να βγάλω προς τα έξω και απλώς προχωρώ με ό,τι ακούγεται καλό στο αυτί μου και με ό,τι με συμβουλεύει η καρδιά μου. Ελπίζω να μην ακούγεται πολύ γλυκανάλατο αυτό.

Μετά το dubstep, δηλαδή, τι θα πρέπει να περιμένουμε από σένα;

Είναι λίγο μυστήριο για μένα. Γίνεται λίγο ενστικτωδώς, για να είμαι ειλικρινής. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να δουλεύεις και έχω καλλιτεχνικές ευαισθησίες που θα ήθελα να καλλιεργήσω, αλλά είναι κάτι πολύ αφηρημένο για να γράψω γι' αυτό και θα είναι βαρετό για τους αναγνώστες.

Γιατί μετακόμισες στο Βερολίνο; Φαίνεται ότι πολλοί καλλιτέχνες μετακομίζουν εκεί τελευταία. Για ποιο λόγο νομίζεις;

Σίγουρα όχι για να γίνω σταθερό μέλος της οικογένειας Perlon (σ.σ. δισκογραφική εταιρεία που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες του δουλειές), όπως όλοι νομίζουν. Δεν υπάρχουν πολλά να πω. Δεν άντεχα άλλο το Λονδίνο και ήθελα περισσότερο χώρο. Κι εγώ και η γυναίκα μου προτιμάμε πόλεις που μπορείς να κάνεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Επηρεάζομαι από διάφορες καταστάσεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το Βερολίνο λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει ένα γενικότερο στίγμα στη μουσική.

Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που μου αρέσουν. Υποθέτω οι Public Image Ltd για τα πρώτα ατμοσφαιρικά τους άλμπουμ και οι Savage Republic, αλλά μου αρέσει και η μουσική που δεν έχει καμιά σχέση με αυτά τα συγκροτήματα, μόνο και μόνο επειδή ανοίγει έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ διαφορετικών μουσικών στοιχείων στη μουσική, ή που μου αφήνει κάποια συγκεκριμένη αίσθηση. Εννοώ ότι μπορεί να ακούσω έναν δίσκο του Tom Waits, για παράδειγμα, παρόλο που η μουσική μου δεν ακούγεται καθόλου έτσι, και βρίσκω τις ίδιες σπίθες που υπάρχουν και στη μουσική μου, την ίδια ένταση.

Δεν έχεις καν ΜySpace, σε μια εποχή που έχει γίνει κάτι σαν αναγκαιότητα για τους μουσικούς. Πώς κι έτσι;

Είμαι ευχαριστημένος αν αρέσει η μουσική μου, αλλά δεν θέλω να πιέζω καταστάσεις ούτε να την επιβάλω στους ανθρώπους. Φαίνεται ότι τα καταφέρνω και χωρίς ιδιαίτερη προώθηση και προτιμώ να το διατηρήσω αυτό. Ο χρόνος κυλάει τόσο γρήγορα και υπάρχει τόση πληροφόρηση εκεί έξω που δεν θέλω να προσθέσω κάτι παραπάνω στην ήδη υπάρχουσα σαβούρα.

Αν το 2012 καταστρεφόταν ο κόσμος, πού θα βρισκόσουν;

Πεσμένος τέζα στο λούκι κάτω από μια γέφυρα με ένα μπουκάλι μηλόκρασο στο χέρι. Ποιος ξέρει; Ελπίζω η ζωή μου να πηγαίνει τόσο καλά όσο και τώρα και να είμαι ακόμη τριγύρω, με την προϋπόθεση φυσικά ο κόσμος να μην έχει διαλυθεί τελείως από κάποιον πόλεμο ή οικολογική καταστροφή.

Τελευταία σοφά λόγια;

Είμαι τόσο χαζός όσο ο διπλανός σου, έτσι καλυτέρα να ρωτήσεις κάποιον που έχει να σου πει κάτι σοφό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ