Μια μπάντα που θα ήθελε να ζει σε μια άλλη εποχή, η εγ- χώρια ποπ και ο καινούργιος Burial.

Μια μπάντα που θα ήθελε να ζει σε μια άλλη εποχή, η εγ- χώρια ποπ και ο καινούργιος Burial. Facebook Twitter
Motorama
0
Wind in her hair

Δεν έχω καταλάβει πόσων χρόνων είναι η πεντάδα από το Rostov-on-Don, για να υποστηριχθεί ένα σοσιαλιστικού ενδιαφέροντος επιχείρημα για τη μουσική που άκουγαν μικροί. Σίγουρα, το βιομηχανικό περιβάλλον βοήθησε, αλλά η καθοριστικότερη επιρροή τους είναι τα τραγούδια των Joy Division -κυρίως η φωνή του Curtis- όπως και ευρύτερη η βρετανική σκηνή των ‘80s. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει έναν δίσκο που ανακάλυψαν τα περισσότερα εγχώρια μουσικά μπλογκ που πεθαίνουν για post punk και δεν άντεξαν να ακούσουν πάνω από 3 φορές την τόσο επίπεδη δουλειά των Interpol. Οι 9 συνθέσεις του «Alps», χωρίς να είναι όλες τους σπουδαίες, έχουν μελωδική φλέβα, ωραίες κιθάρες και μέσα στη θεματική τους μαυρίλα μπορούν να γίνουν κολλητικές. Η τριάδα στο δεύτερο μισό, «Wind in her hair», «Ghost» και «Alps» φτάνει και περισσεύει για να μπεις στη διαδικασία να κατεβάσεις τον δίσκο τους, που διατίθεται δωρεάν από το site τους (wearemotorama.com). Εκεί, αν κοιτάξεις λίγο παραπάνω, θα βρεις διευθύνσεις και από άλλα ρωσικά νσυγκροτήματα που έχουν ενδιαφέρον. Φαίνεται πως εκεί χτίζεται μια αξιόλογη σκηνή. Όλοι μού προτείνουν να ψάξω τους Manicure, αλλά δεν έχω προλάβει. Όπως και να ‘χει, τη Δευτέρα (04/04, Αn Club) θα εμφανιστούν στην Αθήνα λίγο μετά την κυκλοφορία ενός καινούργιου τραγουδιού με τίτλο «One Moment». Χωρίς να είναι κάτι φοβερό, παραμένει στα dark μονοπάτια που τους αρέσουν και προφανώς αρέσουν και σε μάς. Γι’ αυτό και μετά την Αθήνα θα περάσουν από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Αν η εμφάνισή τους είναι στο ύψος των Future Islands που έφεραν παλαιότερα οι ίδιοι promoters, τότε αυτή τη συναυλία δεν πρέπει να τη χάσετε.

Smash the system

Εξίσου βρετανόφιλοι είναι και οι δικοί μας Gad, μόνο που αυτοί εμπνέονται περισσότερο από την ποπ σκηνή (αλλιώς Madchester) παρά από τα σκοτάδια του Νότου. Ο πρώτος τους δίσκος, «System May Fall», όταν κυκλοφόρησε είχε πάρει καλές κριτικές και είχε κι ένα ραδιοφωνικό χιτ, το «The end of the road», αν και άξιζαν ακόμα 2-3 τραγούδια τους, αντίστοιχης εμπορικής απήχησης. Συνολικά, όμως, ο δίσκος αποπροσανατολιζόταν από τις πολλές συμμετοχές στα φωνητικά και από τη μεγάλη του διάρκεια, με αποτέλεσμα να κρατάς τελικά ένα μέρος του και όχι το σύνολο. Η δουλειά που ακολούθησε, όμως, το περσινό «The perfect crime», αποδεικνύει πως λύθηκαν αρκετά από αυτά τα προβλήματα, ευτυχώς χωρίς να χαθούν οι αρετές του ντεμπούτου τους. Έτσι, λοιπόν, εδώ θα βρείτε το δεύτερό τους χιτ (το «Waves», που πρόσφατα ανανέωσε ο Tareq, ο οποίος είναι σίγουρα καλός παραγωγός), μόνο με μια, και απόλυτα επιτυχημένη, συμμετοχή στα φωνητικά (αυτή του Κ.Βήτα στο «Over the moon»), ενώ τα υπόλοιπα 9 τραγούδια τους φτάνουν και περισσεύουν για να αποδείξουν πως τους ταιριάζουν πολύ οι κιθάρες που τους απομακρύνουν από τις electro αναφορές. Ειδική μνεία αξίζει στα δύο τελευταία τραγούδια του δίσκου, που στο μυαλό μου, τουλάχιστον, φανερώνουν την επόμενή τους μέρα. Την Παρασκευή (01/04) εμφανίζονται στο Fuzz με την Olga Kouklaki να ανοίγει τη συναυλία.

Fast Track Vol.2

Μετά την κυκλοφορία των «Ego/Mirror» μαζί με Four Tet και Thom Yorke, ο Burial κυκλοφορεί καινούργιο 12’’ στη Hyperdub του Kode 9. Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη του κυκλοφορία εδώ και 4 χρόνια, εξού και το μεγάλο ενδιαφέρον. Το εναρκτήριο «Street Halo» είναι ένα θεοσκότεινο κομμάτι που λόγω των 4/4 δεν χορταίνεις να το ακούς (άσε που το μιξάρεις και με ό,τι θες). Το «NYC» είναι ένα τυπικό Burial «τραγούδι» με φωνητικά που θυμίζουν πολύ το «Untrue». Τέλος, στο «Stolen Dog» για πρώτη φορά βρίσκεις μια τόσο ξεκάθαρη μελωδική γραμμή σε παραγωγή του, που ναι μεν δεν με ενθουσιάζει, αλλά ίσως να δείχνει τον ήχο που θα έχει ο επόμενος δίσκος του, που είναι ο ορισμός του «δύσκολου τρίτου άλμπουμ». Μετά την ολοκληρωτική αποδοχή των δύο πρώτων, δύσκολα φτάνεις ανέπαφα στο επόμενο βήμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voltnoi & Quetempo (STEGI.RADIO), Άκης Χοντάσης Επιμέλεια Μουσικού Προγράμματος «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Plāsmata 3 / Voltnoi & Quetempo, Άκης Χοντάσης: «Μια ανοιχτή πρόσκληση σε μια μουσική και ιστορική περιπλάνηση»

Το STEGI.RADIO γίνεται για τρεις εβδομάδες το σημείο συνάντησης στα Plāsmata 3 στο Πεδίον του Άρεως, με αμέτρητες ώρες μουσικής απ' όλο τον πλανήτη και συζητήσεις που αφηγούνται ιστορίες του κόσμου.
M. HULOT
H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Μουσική / «Φθηνά Tricks 3»: H τριλογία του Bloody Hawk κλείνει με τον καλύτερο τρόπο

Με το «Φθηνά Tricks 3» ολοκληρώνεται η τριλογία του Έλληνα ράπερ, με τη θεαματικότερη ίσως άνοδο που έχει δει η ελληνική σκηνή – ένα άλμπουμ που δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε όποιον ακούει ραπ να ισχυριστεί πως δεν του αρέσει.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ
Tso: η βυζαντινή μουσική, το τραπ και η σύγχρονη electronica όπως δεν τα έχεις ξανακούσει

Μουσική / Tso: «Δεν με έχωσε η μάνα μου κάπου, ούτε ήταν διάσημη η γιαγιά μου»

Από τη συνεργασία του με τη Μαρίνα Σάττι κατάλαβε πως, για να πας μπροστά, πρέπει να σπάσεις κανόνες. Δεν αποδέχεται την ταμπέλα της queer ποπ για τη μουσική του ενώ προσπάθησε να κάνει τραπ που να είναι respectful προς τις γυναίκες. Ο Tso είναι, σαφώς, μια κατηγορία από μόνος του, δημιουργώντας ένα χαρμάνι με στοιχεία που δύσκολα θα τολμούσε να συνδυάσει κάποιος άλλος. Το πρώτο του single, «ZOMETSO», δίνει μια γεύση από όσα θα ακολουθήσουν.
M. HULOT
Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ