Το ποιητικό έργο Μέρες Επιταφίου του Νίκου Γκάτσου είναι αφιερωμένο στον Μανώλη Μητσιά από τον ποιητή και ήταν έως και σήμερα αμελοποίητο. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποίησε το κείμενο και συνέθεσε ένα μουσικό έργο με τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιώντας ως λιμπρέτο το πρωτότυπο γνήσιο κείμενο του Νίκου Γκάτσου.
Το ποιητικό έργο επικεντρώνεται στη διπλή φύση, τη θεϊκή αλλά και την ανθρώπινη, των Παθών. Ο κοινωνικός συμβολισμός της Μεγάλης Εβδομάδας και η υπόσχεση της Ανάστασης προβάλλουν μέσα από πρωτότυπα αλλά και Ευαγγελικά κείμενα σε σοφή αντίστιξη.
Το έργο γράφτηκε για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα –χορωδία, ελληνικά όργανα–, λαϊκό σολίστα, σοπράνο και αφηγητή. Μελοποιήθηκε με τρόπο που διατηρεί τόσο τη στρουκτουραλιστική γοητεία της συμφωνικής πολυφωνίας όσο και το Βυζαντινό «χρώμα», επιτρέποντας σύγχρονα συμφωνικά αλλά και ελληνικά μουσικά ιδιώματα. Είναι μια σύγχρονη ελληνική θρησκευτική μουσική, που υποδεικνύει τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής γλώσσας και τη σύγχρονη δυνατότητά της.
 Μουσική / 
 Μέρες Επιταφίου Έργο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκό τραγουδιστή, λυρική σοπράνο, αφηγητή
 
 ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ
 
 Η ΕΕ αποσύρει iPhone από την αγορά λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας
 
 Πτήση της JetBlue έκανε απότομη «βουτιά» χιλιάδων ποδιών – 15 επιβάτες στο νοσοκομείο
 
 Στη φυλακή οδηγείται ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ που συνελήφθη για φοροδιαφυγή
 
 Επίθεση ροτβάιλερ σε 76χρονο: Από την Καλαμάτα στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση
 
 Συνελήφθη γνωστός τηλεοπτικός σεφ για χρέη 350.000 ευρώ στο Δημόσιο
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
σχόλια