Jukebox φορ έβα!

0

Βάζουμε το «Jukebox Music» από τους The Kinks* και ένα Cutty Sark και ξεκινάμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Στη θέα ενός Jukebox όλοι χαμογελάμε γλυκά. Είναι, για μικρούς και μεγάλους, ένα εισιτήριο διαφυγής με την μηχανή του χρόνου, σε εποχές που όλα φαινόντουσαν πιο αυθεντικά και ειλικρινή. Σε εποχές που γυρνάμε ξανά και τις φέρνουμε στο σήμερα γιατί #cuttypaizei με την ωραία ατμόσφαιρα τους.

Αυτά τα μουσικά κουτιά, πήραν το όνομα Juke Box, που αλλού; Στην Αμερική της δεκαετίας του 1930. Λέγεται ότι η ονομασία του προήλθε από την  αφροαμερικάνικη λέξη «jook» που σημαίνει χορός, ή από μιας κρεολικής διάλεκτο τη λέξη «juke» ή «joog» που σημαίνει θόρυβος, αταξία.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Στην αρχή, τα κουτιά παίζανε τα μεγάλα δισκάκια των 78 στροφών (κυρίως της εταιρείας Shellac), μέχρι που η εταιρεία Seeburg το 1950 παρουσίασε το jukebox με τον μικρότερο δίσκο των 45 στροφών. Τα θυμάστε τα δισκάκια; Αν όχι μία βόλτα στο Music Machine στο κέντρο είναι το κατάλληλο σημείο για να χαθείτε σε παλιές στροφές με αυθεντικούς ήχους παλιότερων δεκαετιών. 

Τα Jukebox, ήταν ένα είδος φτηνής μουσικής για τα μαγαζιά, καθότι δεν απαιτούνταν ζωντανή ορχήστρα ενώ μπορούσαν παράλληλα οι πελάτες, ανά πάσα στιγμή, να γίνουν για λίγο οι dj’s του χώρου, με την καταβολή μόλις ενός κέρματος. Οι χοροί, στις νεώτερες κυρίως ηλικίες, δεν λείπανε και τα αυτοσχέδια πάρτι της μιας στιγμής, ανεβάζανε το θερμόμετρο ξαφνικά στα ύψη.Στην Ελλάδα, ήρθαν λίγο αργότερα και πρωτοστατίσανε σε καφενεία, αναψυκτήρια αλλά και night clubs.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Τα Jukebox αν και εμφανίστηκαν δυναμικά την δεκαετία του ‘30, ζήσανε τα χρυσά τους χρόνια, από το 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Μάλιστα στα μέσα της δεκαετίας του ‘40, τα τρία τέταρτα των δίσκων που παραγόντουσαν στο Αμέρικα, παιζόντουσαν στα Jukebox. Αυτό σημαίνει ότι τα μαγικά αυτά κουτιά παίξανε από πολύ Swing μέχρι πολύ Rock n Roll αλλά και Rock.

Ακόμα και σήμερα, μπαρ και εστιατόρια με ρετρό στυλ, επιλέγουν μια γωνιά τους να την ομορφύνουν με την παρουσία ενός jukebox. Η αισθητική των προηγούμενων δεκαετιών έχει επιστρέψει για τα καλά και με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις τα retro spots της.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Αν και τη δεκαετία του ‘30, η αισθητική τους ήταν απλή και απέριττη, την επόμενη δεκαετία και συγκεκριμένα τα χρόνια 1941-2, συναντάμε εντυπωσιακούς χρωματισμούς και σχέδια. Μάλιστα, τα Jukebox της περιόδου από το 1938 έως το 1949, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του (συχνά κίτρινου) φωτισμού, των κλασικών τοξωτών καμπίνων, αποκαλούνται jukebox της Χρυσής εποχής, ενώ εκείνα της περιόδου από το 1954 έως το 1962 της Αργυρής, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του χρωμίου και της πιο μοντέρνας σχεδίασης.

Jukebox φορ έβα! Facebook Twitter

Σήμερα, πέρα από την αναβίωση του ρετρό στο χώρο της διακόσμησης που έδωσε ξανά ζωή σε όλα αυτά τα μαγικά αντικείμενα εκείνων των δεκαετιών, μπορούμε να πετύχουμε κάποια μουσικά κουτιά σε όμορφα στέκια της πόλης. Το urbanadventures.gr  είναι μία καλή αρχή για να μάθετε αν #cuttypaizei στην πόλη και να περπατήσετε στην ρετρό πλευρά της...

Tip: Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα μουσικό κουτί, το μοντέλο 1015-Bubbler της Wurlitzer είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές σχέδιο για jukebox.

Tip2: Το κλασικό jukebox έχει συνήθως κουμπιά με γράμματα και αριθμούς. Όταν αυτά συνδυάζονται σωστά, μπορείτε να ακούσετε ένα συγκεκριμένο τραγούδι από κάποιο δίσκο.

*«Jukebox Music» από τους The Kings, το έτος 1977, μέσα από το album «Sleepwalke». Το τραγούδι αναφέρεται σε μία κοπέλα που πιστεύει στους στίχους των τραγουδιών που ακούει συνέχεια στο Jukebox

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ