Ένα ξεχωριστό διήμερο αφιερωμένο στους μετανάστες της Αθήνας

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Και η δεύτερη μέρα έκλεισε με πολύ χορό – ακόμη περισσότερο από την πρώτη. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Η πρώτη physical εκδήλωση του Movement Radio, του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Στέγης, είχε μουσική, χορό, πολλές συζητήσεις και χαμόγελα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Στήθηκε ένα μίνι φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στις κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων της πόλης στο πλαίσιο του Mediterranean Futures – μιας πρωτοβουλίας του Movement που εκφράζεται μέσα από μια σειρά διαδικτυακών και φυσικών events με θέμα τη Μεσόγειο. 

Το πρόγραμμα που είχε κάτι για όλους ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου με ένα εργαστήριο Αφρικανικής Μάσκας με τη συμμετοχή μαθητών από το 30ό Δημοτικό Σχολείο της Κυψέλης. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Δήμητρα Σαζαγκλή και Αθηνά Μάγκου και σε συνεργασία με το Anasa Cultural Center και τον Μιχάλη Αφολαγιάν, τα παιδιά της δευτέρας τάξης δημιούργησαν αφρικανικές μάσκες κατά την διάρκεια της χρονιάς και συναντήθηκαν στην Αγορά για να εκθέσουν τα έργα τους. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε μια μουσικοκινητική δράση, μια τελετουργία της μάσκας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Αφολαγιάν.

«Οι κοινότητες παρουσιάζουν έναν καινούργιο κόσμο και όλοι μας αναζητούμε ένα σύνδεσμο με αυτόν. Παράγουμε ήχο, εκτός από μουσική, από αφηγήσεις που μοιραζόμαστε όλοι, και για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό. Καμιά φορά οι ήχοι και οι ιστορίες που μοιραζόμαστε, αυτό το κοινό πράγμα που έχουμε μεταξύ μας και το ακούς σε μια πόλη, ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της»

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε μια μεγάλη συζήτηση με τα πρόσωπα που επιμελούνται τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Movement Radio, που καταγράφουν την καθημερινότητα και την εμπειρία τού να είναι κανείς μετανάστης στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν: Ο Moussa Sangare, που παρουσιάζει την εκπομπή της Ιβοριανής Κοινότητας Ελλάδος που εστιάζει στη διαφορετικότητα ως πηγή ανάπτυξης και προόδου για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην Ελλάδα, με έμφαση στην ενεργή διαμόρφωση αυτής της διαδικασίας μέσα από τις κοινοτικές δραστηριότητες, την ενασχόληση με τον τοπικό πληθυσμό και τις πρωτοβουλίες της. Η Reine Linda Nyongo από την εκπομπή της Κοινότητας του Κονγκό της Μπραζαβίλ στην Ελλάδα, που αποτελεί τη συνέχεια του συλλόγου Bisso na Bisso στη Lingala (μεταφράζεται Between us). Η κοινότητα δραστηριοποιείται από τον Οκτώβριο του 2019 με 5 μέλη του εκτελεστικού γραφείου που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση ενότητας και αλληλεγγύης και σήμερα αριθμεί 120 εγγεγραμμένα μέλη.

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Εργαστήριο Αφρικανικής Μάσκας με τη συμμετοχή μαθητών από το 30ό Δημοτικό Σχολείο της Κυψέλης. Φωτ.: Δημήτρης Μιχαλάκης

Επίσης ο Mamorinos Sebgo, που επιμελείται την εκπομπή «The Conference Radio Show», όπου σε κάθε επεισόδιο ένας ή μια ειδικός σε έναν συγκεκριμένο τομέα μιλάει για κάποιο ζήτημα για 15-40 λεπτά. Ο Μιχάλης Αφολαγιάν του Anasa Cultural Centre που κάνει μια εκπομπή αφιερωμένη στη δημιουργία μιας διαπολιτισμικής σχέσης μεταξύ της Αφρικής και της Ελλάδας μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Ο Gbenga Akinyemi του FixUp TV Athens, μιας εκπομπή για το Afrobeats, που συχνά όμως, εκτός από μουσική, συνομιλεί με Αφρικανούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Τέλος οι Wael Habbal και Kareem Kabbani που παρουσιάζουν την εκπομπή του Syrian Greek Youth Forum, που αναζητά συνδέσεις και κοινές ιστορίες στην πόλη.

Η βραδιά της πρώτης ημέρας έκλεισε με εμφανίσεις από τους DJ Prolifik & Loongab, τον ράπερ Serge Bowl και τη Βρετανίδα τζαμαϊκανής καταγωγής Tash LC.

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
H Tash LC με την ομάδα της. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Ο συννεφιασμένος καιρός της Κυριακής δεν απέτρεψε τον κόσμο από το να έρθει στην Κυψέλη, με τη δεύτερη ημέρα να ξεκινάει με μια ανοικτή συζήτηση με θέμα το συλλογικό σώμα, με στόχο να αλλάξει η αφήγηση σχετικά με τις κοινότητες μεταναστών.

Οι συμμετέχοντες μαζεύτηκαν σε έναν κύκλο –μπορούσαν να πάρουν μέρος και οι επισκέπτες– με τα παιδιά από τις εκπομπές να αναλαμβάνουν να σπάσουν τον πάγο ζητώντας να τους πει ο καθένας το αγαπημένο τους χρώμα και φρούτο. Συντονιστές και στις δυο συζητήσεις ήταν οι δυο καλλιτεχνικοί διευθυντές του σταθμού, Μάκης Κετεμποτζίδης (Quetempo) και Γιώργος Κωνσταντινίδης (Voltnoi).

«Οι κοινότητες παρουσιάζουν έναν καινούργιο κόσμο και όλοι μας αναζητούμε ένα σύνδεσμο με αυτόν. Παράγουμε ήχο, εκτός από μουσική, από αφηγήσεις που μοιραζόμαστε όλοι, και για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό. Καμιά φορά οι ήχοι και οι ιστορίες που μοιραζόμαστε, αυτό το κοινό πράγμα που έχουμε μεταξύ μας και το ακούς σε μια πόλη, ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της» μου λέει ο Μάκης.

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Ο Mamorinos Sebgo, που επιμελείται την εκπομπή «The Conference Radio Show», όπου σε κάθε επεισόδιο ένας ή μια ειδικός σε έναν συγκεκριμένο τομέα μιλάει για κάποιο ζήτημα για 15-40 λεπτά. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Linda Nyongo: «Όταν ξεκίνησα την εκπομπή δεν περίμενα ότι θα βρω κοινό, ότι θα ενδιαφερθεί τόσος κόσμος, όχι μόνο για τα προβλήματα αλλά για τις ιδέες που έχουμε για την βελτίωση του συστήματος». Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Η Linda Nyongo, που είναι πρόεδρος της κοινότητας του Κονγκό της Μπραζαβιλ, μου διηγείται πώς ξεκίνησε να κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο.

«H πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το Movement Radio ήταν όταν με κάλεσαν να κάνω μετάφραση από τα γαλλικά στα αγγλικά σε ένα θέμα πάνω στην εκπαίδευση, επειδή πολλά παιδιά δυσκολεύονται να πάνε σχολείο λόγω των κριτηρίων που έχουν βάλει στους μετανάστες γονείς. Τα χαρτιά που ζητάνε π.χ. από τις μητέρες είναι τόσα πολλά που τελικά δεν μπορούν να βάλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Μετά από έναν χρόνο ο Μάκης ήρθε σε επαφή μαζί μου για να δω αν μπορώ να μπω στο πρόγραμμα με μια εκπομπή. Και έτσι και έγινε. Επέλεξα να γίνεται η εκπομπή μου στα γαλλικά για τους γαλλόφωνους για να διευκολύνεται η επικοινωνία με όσους προσκαλώ, κυρίως για να βγάλουν από μέσα τους τον φόβο και να μπορέσουν ελεύθερα να εκφράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά εδώ, πριν και μετά την πανδημία. Μας απασχολούν θέματα όπως η εκπαίδευση ή η θέση των γυναικών, σε συνδυασμό με την κουλτούρα μας, και να δουν οι πολίτες ότι και μεις υπάρχουμε και ζούμε εδώ, μέσα στην κοινωνία.

Είναι σημαντικό για μένα να έχω ένα βήμα επειδή δείχνει ότι οι προσπάθειες που κάνω δίνουν κάτι θετικό. Όταν ξεκίνησα την εκπομπή δεν περίμενα ότι θα βρω κοινό, ότι θα ενδιαφερθεί τόσος κόσμος, όχι μόνο για τα προβλήματα αλλά για τις ιδέες που έχουμε για τη βελτίωση του συστήματος». 

Και η δεύτερη μέρα έκλεισε με πολύ χορό – ακόμη περισσότερο από την πρώτη. Το μουσικό πρόγραμμα άνοιξε ο Kairo και ακολούθησε το Syrian Greek Youth Forum που έκανε όλη την αίθουσα της Αγοράς να χορεύει στον απίστευτο ρυθμό του παραδοσιακού χορού Dabke, τον Ofili με afrobeats αέρα και για ιδανικό κλείσιμο ένα εκρηκτικό σετ του Kelman Duran που προκάλεσε πραγματικό πανδαιμόνιο. 

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Tην πρώτη μέρα έγινε μια μεγάλη συζήτηση με τα πρόσωπα που επιμελούνται τις ραδιοφωνικές εκπομπές του Movement Radio και καταγράφουν την καθημερινότητα και την εμπειρία τού να είναι κανείς μετανάστης στην Ελλάδα. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
DJ Kairo. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Francis Ofili Antetokounmpo. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του σταθμού, Μάκης Κετεμποτζίδης (Quetempo) και Γιώργος Κωνσταντινίδης (Voltnoi).

To ξέφρενο Σαββατοκύριακο του Movement Radio στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλω να σας παρακαλέσω να μην παίρνετε τόσο πολλά ναρκωτικά

Μουσική / Ellen Allien: «Θέλω να σας παρακαλέσω να μην παίρνετε τόσο πολλά ναρκωτικά»

Η Γερμανίδα DJ, παραγωγός, remixer, διοργανώτρια πάρτι και ιδιοκτήτρια δύο επιδραστικών δισκογραφικών μιλά στη LiFO για το πώς η ηλεκτρονική μουσική παραμένει ένα άκρως πολιτικό κίνημα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Μουσική / Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Η σημαντική ερμηνεύτρια των παραδοσιακών μας τραγουδιών, η αυτοβιογραφία της οποίας πρόκειται να εκδοθεί προσεχώς, μας υποδέχεται στο φιλόξενο σπίτι της και μας διηγείται τις λεπτομέρειες της συναρπαστικής ζωής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Είδαμε την συναυλία της Bjork, και ξετρελαθήκαμε

Radio Lifo / Ο θριάμβος της Björk στη Μαδρίτη: Δυο συντάκτες της LIFO ήταν εκεί (και παραληρούν)

Με αφορμή τη συναυλία «Cornucopia» που παρακολούθησαν στη Μαδρίτη, ο Τάσος Μπρεκουλάκης και ο Νίκος Ευσταθίου, δύο superfans της Björk, εξηγούν πώς ανέπτυξαν τη διαχρονική αγάπη τους για εκείνη, γιατί έχασαν το μυαλό τους με την οπτικοακουστική ουτοπία που παρουσίασε επί σκηνής και γιατί η avant-garde Ισλανδή καλλιτέχνιδα εξακολουθεί να παραμένει μισό αιώνα μπροστά από την εποχή της.
THE LIFO TEAM
Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Μουσική / Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με αδημοσίευτη, ακυκλοφόρητη μουσική του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, στην ταινία του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται και για τους ανθρώπους που την αγάπησαν

Μουσική / Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται

Χωρίς διαφήμιση και χωρίς χορηγίες, στη μνήμη του καλλιτέχνη Γιώργου Περαντάκου, ο Σύλλογος της Καλαμωτής Χίου εξακολουθεί, μέσω μιας καλοκαιρινής γιορτής, να μιλά για το πρόβλημα με τα ερείπια που καταρρέουν στο χωριό.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα / Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο θα στεγαστούν στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ