Έφυγε ο νεορεμπέτης Μπάμπης Γκολές στα 68 του

 Έφυγε ο νεορεμπέτης Μπάμπης Γκολές στα 68 του Facebook Twitter
0

 

Πολλά χρόνια πίσω θυμάμαι τον Ταμπαχανιώτη Μπάμπη Γκολέ στην ταβέρνα ''Απόβραδο'' της Καλλίπολης του Πειραιά. Βρισκόταν με την παρέα του κι εκείνος, δεν επρόκειτο να τραγουδήσει. Σε κάποια φάση, όμως, όπως συνήθως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, βγήκαν τα μπουζούκια κι οι κιθάρες. Είπε το ''Μού'φαγες όλα τα δαχτυλίδια'' του Μητσάκη με μια φωνή στεντόρεια, δυνατή, της οποίας τα ''γυρίσματα'' γλύκαναν αμέσως όλους τους θαμώνες. Ακολούθησαν κι άλλα τραγούδια πολλά ενόσω ο ταβερνιάρης - Νιάου τον φωνάζαμε - πηγαινοερχόταν με πιατέλες μπακαλιάρο-σκορδαλιά.

Εκείνο το βράδυ, καθώς όλοι είχαμε γίνει μία παρέα, συνομίλησα με τον Γκολέ. Πρώτα απ' όλα του είπα πως μην έχοντας ιδιαίτερη σχέση με τη λαϊκή μουσική, τον μπέρδευα με τον αρκετά νεότερο του, Μπάμπη Τσέρτο, που τότε έκανε πάταγο με την αναβίωση του τραγουδιού ''Πίνω και μεθώ''. Του είπα ακόμη πως σαν φιγούρα φέρνει του Μπαγιαντέρα, ο οποίος υπήρξε εξαιρετικός μελωδός του ρεμπέτικου.

Ο Γκολές χαμογελούσε μ' όλα αυτά κι εγώ ένιωθα πως του έπαιρνα συνέντευξη πολύ πριν ασχοληθώ επαγγελματικά με το σπορ. Έμαθα, πράγματι, αρκετά πράγματα για την περίπτωση του, αρκετά ώστε σήμερα να μη χρειάζεται να ψάχνω βιογραφικά στοιχεία με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του...

Το 1982 ποιος θα τολμούσε να ''πειράξει'' αισθητικά τα ρεμπέτικα, με τα οποία αναστέναζε η Πλάκα ολόκληρη και η μάζα ανακάλυπτε στα ρεμπετάδικα ένα νέο τύπο διασκέδασης;

Πώς ξεκίνησε έφηβος να τραγουδάει σε καφενεία στην Πάτρα των αρχών της δεκαετίας του 1960. Πώς είχε την τύχη να δει ζωντανά τραγουδιστές - σημερινούς θρύλους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Κι επίσης, πώς από πολύ μικρός άρχισε να παίζει κιθάρα και ούτι και κυρίως να την ψάχνει με τους δίσκους 78 στροφών για να είναι σε θέση χρόνια αργότερα να επαναφέρνει στο προσκήνιο με τη δική του δυναμική ξεχασμένα αριστουργηματικά τραγούδια.

Διόλου τυχαίο που σε ηλικία 35 ετών, έβγαλε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο ''Τσάρκα στα παλιά'' και - με τι άλλο; - επανεκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, μένοντας πιστός στη λαϊκή ορχήστρα με τα τρίχορδα α λα παλαιά. Άλλωστε το 1982 ποιος θα τολμούσε να ''πειράξει'' αισθητικά τα ρεμπέτικα, με τα οποία αναστέναζε η Πλάκα ολόκληρη και η μάζα ανακάλυπτε στα ρεμπετάδικα ένα νέο τύπο διασκέδασης;

Αυτό ήταν κάτι που δεν άρεσε του Γκολέ. Κατά ομολογία του ίδιου, με δυσκολία αποδεχόταν τον μικροαστό που πήγαινε στα ρεμπετάδικα να εκτονωθεί εκ του ασφαλούς με χασικλίδικα άσματα. Σαν έναν συμφοιτητή που καθόταν δίπλα μου στην ταβέρνα και λίγο πριν είχε προγκήξει μία άλλη συμφοιτήτρια μας, η οποία άκουγε φανατικά ψυχεδέλεια ''χωρίς νά'χει φάει ούτε ένα...τριπάκι στη ζωή της''.

 Έφυγε ο νεορεμπέτης Μπάμπης Γκολές στα 68 του Facebook Twitter
Άλλος ένας αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Ένας άνθρωπος που αγάπησε το ρεμπέτικο τραγούδι και το υπηρέτησε ευσυνείδητα, πιστά και ολόψυχα...

Την ίδια περίοδο που βγήκε ο πρώτος του δίσκος, ο Γκολές συνυπήρξε με τα περίφημα Παιδιά από την Πάτρα και την αναβίωση του λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας 1955 - 65 στο κέντρο ''Χάραμα'' της Πάτρας. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, τα Παιδιά από την Πάτρα προτού υπάρξουν ως συγκρότημα είχαν θητεύσει Κι από κει, στην Αθήνα, με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Κατερίνα Σκορδαλάκη στο πλάι του να τραγουδούν από μικρασιάτικα και Καζαντζίδη μέχρι Τώνη Μαρούδα και άλλα κομμάτια του ελαφρού ρεπερτορίου.

Άλλαξε πολλές εταιρείες ο Γκολές κατά την περιπλάνηση του στη δισκογραφία, δεδομένου του είδους που υπηρετούσε και του φολκλόρ, στο οποίο μοιραία ξέπεσε το τραγούδι του εκεί, γύρω στις αρχές του 2000: Εκείνη ακριβώς την περίοδο, ωστόσο, θυμάται κάποιους δίσκους του που είχαν βγει από την Eros Music του Στέλιου Φωτιάδη μετά τη θητεία του στην EMI και τη Lyra, αλλά και τη συνεργασία του με τους αδερφούς Φαληρέα τις προηγούμενες δεκαετίες. Τελευταία του δισκογραφική κατάθεση ήταν η συλλογή ''Όμορφα και όχι λησμονημένα'' το 2009 από την ανεξάρτητη εταιρεία Καθρέφτης Ήχων Αληθινών του Μωυσή Άσερ.

Ο παραγωγός Άγγελος Σφακιανάκης, θαυμαστής του Γκολέ και γνώριμος του από το 1979, θυμάται σήμερα τα εξής:

Τα προγράμματα του Μπάμπη ήταν επιμορφωτικά, δεν υπήρχε περίπτωση δηλαδή να πας να τον ακούσεις στα ίδια κάθε βράδυ, αφού σίγουρα θα έλεγε και 4 - 5 τελείως άγνωστα τραγούδια, δικές του ανακαλύψεις. Κι επειδή βαριόταν αφόρητα να επαναλαμβάνεται, όταν ο κόσμος του ζητούσε τη ''Γυφτοπούλα'', που επίσης είχε κάνει μεγάλη επιτυχία η Γλυκερία, εκείνος δεν του έκανε το χατήρι. Το 1992 μεσολάβησα για να γίνει ο δίσκος του, ''Το δέκα το καλό'', στη Lyra. Έτοιμη παραγωγή, δική του. Τρία χρόνια μετά βάλαμε μπροστά το ''Παλιό μεράκι - Αφιέρωμα στον Σταύρο Τζουανάκο''. Μια μέρα ήρθε ο Μπάμπης για πρόβα και μού'φερε ένα κακόηχο παλιομπούζουκο. Δεν ενδιαφερόταν καθόλου για το τεχνικό σκέλος της δουλειάς του, την ψυχή του μόνο ήθελε να καταθέτει στο τραγούδι. Αναγκάστηκα και έφερα εγώ μπουζούκι, έχοντας χαραμίσει ένα ολόκληρο εξάωρο χωρίς να γίνει δουλειά. Μεγάλος καλλιτέχνης, πρωτοπόρος που έπαιξε πρώτος τραγούδια του Γούναρη και του Μαρούδα μαζί με τα αμιγώς ρεμπέτικα και που ακόμη κι η σχολή της Θεσσαλονίκης με τον Αγάθωνα στην αναβίωση του ρεμπέτικου σίγουρα τού χρωστάει πολλά...

Άλλος ένας αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Ένας άνθρωπος που αγάπησε το ρεμπέτικο τραγούδι και το υπηρέτησε ευσυνείδητα, πιστά και ολόψυχα. Ο Μπάμπης Γκολές ήταν 68 ετών και η κηδεία του γίνεται σήμερα από τον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT