10 Code - Εκρηκτική κιθαριστική ροκ, από την Αθήνα στο Παρίσι
Φωτ.: Θοδωρής Ρήγος

 

Ποιοι είναι οι 10 Code; Συστηθείτε μας.
Οι 10 Code, δηλαδή οι Πέτρος Ποταμιάνος, Απόστολος Μπουλές, Σίμος Συμεωνίδης και Δημήτρης Αδαμόπουλος, δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2011. Γεννημένοι μέσα στα 80s, και μεγαλωμένοι στην Αθήνα της δεκαετίας του '90, όλοι μας έχουμε συμμετάσχει σε πολλές μπάντες της λεγόμενης "εναλλακτικής" σκηνής.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε οι ίδιοι τον ήχο σας;
Η βάση είναι σίγουρα η κιθαριστική ροκ. Έχει στοιχεία από grunge, stoner, alternative και άλλα είδη, αλλά σκοπός μας είναι να εξελίσσεται και να αποκτά όλο και περισσότερο τη δική της ταυτότητα.

 

10 Code - Εκρηκτική κιθαριστική ροκ, από την Αθήνα στο Παρίσι
Φωτ.: Θοδωρής Ρήγος

 

Επιρροές;
Είναι πολλά διαφορετικά πράγματα που μας έχουν επηρεάσει (από brit μέχρι metal), καλύτερα ίσως να αναφέρουμε κάποιες κοινές επιρροές. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι οι 10 Code έχουν ακούσει μεταξύ άλλων πολύ Nirvana, Soundgarden, QotSA, Radiohead, Arctic Monkeys, White Stripes.

 

Πώς προέκυψε το όνομα σας;
Μας πήρε πολύ καιρό να αποφασίσουμε! Τα ten-codes ήταν ένα σύστημα κωδικοποιημένης επικοινωνίας μεταξύ χειριστών ασυρμάτων, προκειμένου η συνεννόηση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μουσική, που είναι ένας ιδιαίτερος κώδικας επικοινωνίας από μόνη της, είναι τα δικό μας σύστημα ten-codes!

 

10 Code - Εκρηκτική κιθαριστική ροκ, από την Αθήνα στο Παρίσι
Φωτ.: Θοδωρής Ρήγος

 

Πέρσι κυκλοφόρησε το ντεμπούτο ep σας "The Connection". Μιλήστε μας γι' αυτό.
Το "The Connection ep" ηχογραφήθηκε από τους Κυριάκο Αστερίου και Βαγγέλη Μόσχο, ενώ τη μίξη έκανε ο Μύρωνας Στρατής και το Mastering ο Brian Lucey, - ο οποίος έχει βραβευτεί με Grammy για τη δουλειά του με τους Black Keys. Είχε πολύ καλή αποδοχή, ενώ το "Superman's Cape" βρήκε ραδιοφωνικό χρόνο σε αθηναϊκούς FM σταθμούς και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει μέσω του Jamendo, της μεγαλύτερης υπηρεσίας νόμιμου downloading στον κόσμο.

 

 

Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε το single Transmitter, προάγγελος του full length studio album σας. Μιλήστε μας λίγο για τον επερχόμενο δίσκο. Πότε θα κυκλοφορήσει;
Πράγματι, το Transmitter (μαζί με το bonus track "Today") είναι ένα δείγμα από το πρώτο ολοκληρωμένο album που ετοιμάζουμε για το τέλος του έτους. Ο δίσκος θα περιέχει δέκα κομμάτια, η παραγωγή είναι ανεξάρτητη, και υπάρχουν συζητήσεις με κάποιες εταιρείες για να αναλάβουν την κυκλοφορία του. Την ηχογράφηση και μίξη έκανε ο Στέφανος Δανιηλίδης, ενώ το mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο.

 

10 Code - Εκρηκτική κιθαριστική ροκ, από την Αθήνα στο Παρίσι
Artwork: Ειρήνη Ράπτη

 

 

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα μια ελληνική ανεξάρτητη μπάντα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει μία μπάντα σαν κι εμάς είναι η έλλειψη πόρων. Η "πρωινή δουλειά" θεωρείται δεδομένη. Φυσικά το Internet δίνει τεράστιες δυνατότητες προώθησης εντός και εκτός Ελλάδας, και έχουμε επενδύσει πολύ σε αυτό. Βέβαια, σιγά-σιγά το επίπεδο ανεβαίνει στο γενικότερο χώρο του rock, άρα είναι θέμα χρόνου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο και κατά συνέπεια από τα Μέσα.

 

Και τώρα ας περάσουμε στην συμμετοχή σας στο EuroMusic Contest. Περί τίνος πρόκειται ο συγκεκριμένος αυτός διαγωνισμός;
Συνοπτικά, πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες από 40 χώρες. Στην πρώτη φάση πάνω από 3200 καλλιτέχνες τέθηκαν στην κρίση του κοινού, το οποίο με online ψηφοφορία επέλεξε έναν από κάθε χώρα. Στη δεύτερη φάση, κριτική επιτροπή επέλεξε τους 10 φιναλίστ. Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από σημαντικούς παράγοντες του χώρου (πχ Sony Music, Soundcloud, MCM, MTV, iConcerts, Jamendo, Euronews, Wired), οι οποίοι εκτός των άλλων συμμετείχαν και στην επιλογή της τελικής δεκάδας.

 

10 Code - Εκρηκτική κιθαριστική ροκ, από την Αθήνα στο Παρίσι
Φωτ.: Θοδωρής Ρήγος

 

Πώς ακριβώς προέκυψε η δική σας συμμετοχή εξ' αρχής;
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν είτε ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, είτε καλλιτέχνες που ανήκουν στο roster κάποιας εταιρείας. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς όλους, γι' αυτό και ήταν τόσο μεγάλη. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι στη δεκάδα του τελικού πέρασαν πολλοί ανεξάρτητοι!

 

Περάσατε στην δεκάδα του τελικού, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 30 Ιουνίου. Τι θα συμβεί εκεί;
Ο τελικός θα είναι ένα κανονικό live παρουσία κοινού, σε έναν ιστορικό συναυλιακό χώρο του Παρισιού όπως είναι το Divan du Monde. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως θα μεταδοθεί μέσω live streaming σε δεκάδες χώρες, με την τεχνογνωσία της iConcerts. Οι 10 φιναλίστ θα παίξουν από δύο δικά τους κομμάτια.

 

10 Code - Εκρηκτική κιθαριστική ροκ, από την Αθήνα στο Παρίσι
Φωτ.: Θοδωρής Ρήγος

 

Και πώς θα κριθεί ο τελικός νικητής;
Με real time ψηφοφορία μέσω Web. Ο σκοπός του live streaming είναι να έχουν όλοι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον τελικό ζωντανά, άρα και να στηρίξουν τον καλλιτέχνη της επιλογής τους.

 

Τι ελπίζετε να κερδίσετε σαν μπάντα από την συμμετοχή και την εμπειρία στο EuroMusic Contest;
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έχουμε ήδη κερδίσει πολλά. Καταρχάς το ότι επιλεχθήκαμε από σημαντικούς παράγοντες της Μουσικής "Βιομηχανίας", βοηθάει από μόνο του στην ψυχολογία της μπάντας. Μάθαμε επίσης να λειτουργούμε καλύτερα και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ελπίζουμε δε, όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα να είμαστε γεμάτοι από εμπειρίες από τη συνεργασία μας με ανθρώπους από άλλες εννιά χώρες και να έχουμε κάνει ουσιαστικές γνωριμίες.

 

 

Επόμενα σχέδια;
Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η ολοκλήρωση του πρώτου album μας. Από εκεί και πέρα, κυνηγάμε live που θα προωθήσουν ουσιαστικά τη δουλειά μας και συναυλιακές συνεργασίες με μπάντες που μας αρέσουν και εκτιμάμε – και είναι πολλές! Η φετινή χρονιά κλείνει πολύ θετικά για εμάς και ελπίζουμε ότι τα καλύτερα έρχονται!

 

**10 Code