Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς

Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Masterpieces never sleep, Lesha limonov, εμπνευσμένο από το πορτραίτο του Johannes Cornelisz “Portrait of a Girl Dressed in Blue” (1641).
0

«Χρησιμοποίησε την τέχνη μας και φτιάξε καινούρια τέχνη» είναι το σλόγκαν που απευθύνει το μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Άμστερνταμ προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το Rijksmuseum, φημισμένο για την τεράστια συλλογή του που περιλαμβάνει έργα του Ολλανδικού Χρυσού Αιώνα, μεταξύ των οποίων πίνακες του Rembrandt και του Vermeer, έχει μια ιδιαίτερη προσέγγιση προς την τέχνη που φιλοξενεί. Μέσω της διοργάνωσης Rijkstudio Awards καλεί το κοινό να εμπνευστεί από την τέχνη του μουσείου και να δημιουργήσει τη δική του χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο επιθυμεί.

Έναυσμα του διαγωνισμού είναι η «απελευθέρωση» 250.000 έργων του Μουσείου, τα οποία γίνονται διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση. Οι χρήστες μπορούν να τα κατεβάσουν εντελώς δωρεάν, να τα επεξεργαστούν με όποιο τρόπο θέλουν και συνεπώς να δώσουν νέα ζωή και προοπτική σε αριστουργήματα που συνηθίζουμε να μην αγγίζουμε και να βλέπουμε από απόσταση. Ανάμεσα στους νικητές περασμένων διοργανώσεων συναντάμε μια πρωτότυπη σειρά μακιγιάζ που αντλεί έμπνευση από πορτρέτα γυναικών που φιλοξενούνται στο μουσείο και μια σειρά από ταπετσαρίες με μοτίβα από την ασιατική συλλογή του.

Οι φετινές συμμετοχές είναι πρωτοποριακές, ετερόκλητες, με καλές δόσεις χιούμορ. Από τους 2.600 designers που έλαβαν μέρος απ’ όλο τον κόσμο, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τους δέκα κορυφαίους. Το νικητήριο project “Masterpieces Never Sleep, sleep masks” εμπνευσμένο από το έργο του Johannes Cornelisz Verspronck “Portrait of a Girl Dressed in Blue”, είναι μια σειρά από μάσκες ύπνου που δανείζονται ζευγάρια ματιών από εμβληματικούς πίνακες. Ο δημιουργός τους, Lesha Limonov, αναφέρει σχετικά με την ιδέα πίσω από τις μάσκες: «Όταν η νύχτα ξεκινά και οι αίθουσες του μουσείου αρχίζουν να αδειάζουν, τα αριστουργήματα μένουν ξάγρυπνα, κοιτώντας μέσα απ’ το σκοτάδι. Μέχρι το πρωί, δεν κλείνουν μάτι, επιβλέποντας τον χώρο. Όταν φοράς τις μάσκες με τα μάτια τους, να είσαι σίγουρος ότι θα δεις αριστουργήματα στον ύπνο σου και ότι τα όνειρά σου θα είναι υπό την προστασία αυτών των άγρυπνων φρουρών».

Η λίστα των νικητών περιλαμβάνει ακόμη: φακούς επαφής με μοτίβα από στύλους (!) του 17ου αιώνα, προφυλακτικά με τον Αδάμ και την Εύα και άλλες βιβλικές σκηνές και ένα φωτιστικό πατώματος που θυμίζει τον ερωδιό από τον πίνακα του Ιάπωνα, Οhara Κoson. 

Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Προφυλακτικά της Εδέμ (Eden Condoms), Esther Pi & Timo Waag, εμπνευσμένα από διάφορα χαρακτικά που φιλοξενούνται στο Rijksmuseum. (Όλες οι εικόνες ανήκουν στο Rijksmuseum)
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Delft Blue Eyes, Francine LeClercq & Ali Soltani, εμπνευσμένο από δύο πλάκες στύλων του 17ου αιώνα.
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Πλάκα από στύλο του 17ου αιώνα.
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Pop Up Birds Book, Chiara Bianchini, εμπνευσμένο από το έργο του Ohara Koson “Peacock” (1925–36).
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
“Peacock” (1925–36), Ohara Koson
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Φωτιστικό Ερωδιός, Sergiy Lysyi, εμπνευσμένο από έργο του Ohara Koson.
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Print of a heron, Ohara Koson
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Βουτυροθήκη, Rina Elman, εμπνευσμένο από φόρεμα με ουρά του 18ου αιώνα.
Xρησιμοποίησε ελεύθερα την τέχνη του Rijksmuseum για να φτιάξεις καινούρια -και να ανταμειφθείς Facebook Twitter
Φόρεμα με υπερμεγέθες κρινολίνο, 18ος αιώνας

Περισσότερες συμμετοχές του διαγωνισμού που ξεχώρισαν καθώς και τα έργα του μουσείου ελεύθερα για κατέβασμα εδώ.

 

Με πληροφορίες από τα: https://www.rijksmuseum.nl/ και https://www.behance.net/.

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

12 διαμάντια από την έκθεση «Από τον Μονέ στον Πικάσο» και η ιστορία τους

Εικαστικά / 12 διαμάντια στην έκθεση «Από τον Μονέ στον Γουόρχολ» και η ιστορία τους

Από τα 84 έργα που φιλοξενεί η έκθεση, επιλέξαμε αυτά στα οποία αξίζει να σταθούμε, καθώς περιηγούμαστε στην ιστορία, στον πλούτο και στην περιπλοκότητα των κινημάτων της τέχνης τα τελευταία 130 χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκθέσεις Δεκέμβριος 2025

Εικαστικά / Ο Δεκέμβρης έχει εκθέσεις που δεν χάνονται

Η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που άνοιξε πριν από λίγες μέρες, δικαίως μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, όπως και το αφιέρωμα στο έργο της Λίλα ντε Νόμπιλι. Η λίστα μας όμως δεν εξαντλείται σε αυτές τις δύο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δυο τιτάνες της ζωγραφικής, δυο μεγάλοι αντίπαλοι στην Tate Britain

Εικαστικά / Τέρνερ και Κόνσταμπλ: Δύο μεγάλοι ανταγωνιστές συναντιούνται ξανά

Για να τιμήσει τα 250 χρόνια από τη γέννησή τους η Tate Britain εξερευνά με μια έκθεση-ορόσημο τις αλληλένδετες ζωές τους και αυτό που τους ένωνε πάνω απ' όλα, την ανεξάντλητη πηγή ομορφιάς και έμπνευσης που είναι η φύση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ