Τα παράξενα, σουρεάλ γλυπτά τσέπης του Ron Nagle στην Αθήνα

Ο εικαστικός και μουσικός Ron Nagle στην Αθήνα Facebook Twitter
Midday Matinee (2025) Ron Nagle, Courtesy Matthew Marks Gallery. Φωτ: William Pruyn
0


Η ΓΚΑΛΕΡΙ MELAS MARTINOS στην Πανδρόσου 50 υποδέχεται την έκθεση του Αμερικανού εικαστικού και μουσικού Ron Nagle «Ωδή σε μια αρχαιοελληνική φόρμουλα», η οποία περιλαμβάνει δεκαπέντε πρόσφατα γλυπτά και έξι σχέδια.

Ο Nagle εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο όπου γεννήθηκε το 1939. Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ως μαθητής λυκείου, ασχολήθηκε με την κεραμική και το 1961 μαθήτευσε δίπλα στον ελληνικής καταγωγής πρωτοπόρο κεραμίστα Peter Voulkos στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Αργότερα εξέθεσε μαζί του, όπως και με τον Ken Price και άλλους καινοτόμους καλλιτέχνες της Δυτικής Ακτής που δούλεψαν με πηλό.

«Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα υβρίδιο. Κάτι το οποίο να μην μπορείς να το προσδιορίσεις απόλυτα» εξηγεί ο ίδιος ο Ron Nagle για τα γλυπτά του.

Επηρεάστηκε από καλλιτέχνες όπως ο Giorgio Morandi, ο Philip Guston και ο George Herriman, καθώς και από ετερόκλητες φόρμες, όπως τα ιαπωνικά κεραμικά Momoyama, τα αυτοκίνητα hot-rod του Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1960 και τα ταφικά μνημεία της Χαβάης.

Ο εικαστικός και μουσικός Ron Nagle στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Nagle ασχολήθηκε με την κεραμική ήδη από τη δεκαετία του 1950 και το 1961 μαθήτευσε δίπλα στον ελληνικής καταγωγής πρωτοπόρο κεραμίστα Peter Voulkos στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Φωτ: William Pruyn

Αυτός ο συνδυασμός ασύνδετων, εκ πρώτης, στοιχείων αντικατοπτρίζεται και στους τίτλους των έργων του, οι οποίοι είναι γεμάτοι λογοπαίγνια και διττές ερμηνείες. Για παράδειγμα, «Erroneous Posting» («Εσφαλμένη Ανάρτηση/Τοποθέτηση»), 2024, ή «Gaslighting» («Παιχνίδια του Μυαλού/του Φωτός»), 2025. Όπως εξηγεί και ο ίδιος: «Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα υβρίδιο. Κάτι το οποίο να μην μπορείς να το προσδιορίσεις απόλυτα».

Σήμερα ο Nagle είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μικρή κλίμακα των γλυπτών του, oι διαστάσεις των οποίων συνήθως δεν ξεπερνούν τα 15 εκατοστά. Όπως λέει, «ένα αντικείμενο μπορεί να παραπέμπει σε έναν πολύ μεγαλύτερο τόπο, καθώς είναι τόσο μικρό που η φαντασία του θεατή πρέπει να γεμίσει όλο αυτόν τον χώρο που δεν υπάρχει».

Τα γλυπτά αυτά αποτελούνται από κεραμικά στοιχεία χυτευμένα, ψημένα και διακοσμημένα με εποξική ρητίνη ή άλλα συνθετικά υλικά, κάτι που επιτρέπει στον δημιουργό να επεκτείνει τις φόρμες του πέρα από τους περιορισμούς του πηλού. Κάποια έχουν hot-rod γυάλωμα, ενώ άλλα έχουν υφή γύψου που στη συνέχεια καλύπτεται με αερογράφο. Παρά την τρισδιάστατη ταυτότητα των έργων, επιμένει ότι «τα πάντα γίνονται, έστω και υποσυνείδητα, από μια επίπεδη οπτική γωνία».

Ο εικαστικός και μουσικός Ron Nagle στην Αθήνα Facebook Twitter
Rojo Relations (2024) © Ron Nagle, Courtesy Matthew Marks Gallery. Φωτ: William Pruyn

Η πρώτη ατομική έκθεση του Ron Nagle πραγματοποιήθηκε το 1968 και έκτοτε έχει παρουσιάσει δουλειά του σε σημαντικά μουσεία, όπως το Saint Louis Art Museum, το Carnegie Museum of Art στο Πίτσμπουργκ, το San Diego Museum of Art, το Museum Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ, το Secession στη Βιέννη, το Fridericianum στο Κάσσελ, η γκαλερί The Perimeter στο Λονδίνο και το Berkeley Art Museum. Επίσης, το 2015 κυκλοφόρησε από την Omnivore Recordings μια πολυτελής έκδοση του φημισμένου του μουσικού άλμπουμ του «Bad Rice» του 1970.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Εικαστικά / Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Η έκθεση του Μουσείου Φρόιντ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο της Βρετανής καλλιτέχνιδας, περνώντας από τα βιογραφικά της στοιχεία στους αισθητικούς κώδικες της δουλειάς της.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Πολιτισμός / Ο Ντυσάν, η γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ και η στιγμή που το Λος Αντζελες απέκτησε δικό του μύθο

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική του Μαρσέλ Ντυσάν στο MoMA, επιστρέφουμε σε μια από τις πιο παράξενες, σαγηνευτικές και λιγότερο γνωστές εικόνες γύρω από το όνομά του: τη φωτογραφία του 1963 με τη γυμνή Ίβ Μπάμπιτζ απέναντί του σε μια σκακιέρα. Οι σπάνιες φωτογραφίες και η ιστορία πίσω από αυτό το καρέ φωτίζουν όχι μόνο έναν μικρό μύθο της αμερικανικής τέχνης, αλλά και τη στιγμή που το Λος Αντζελες άρχισε να πιστεύει πραγματικά στον δικό του.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Αποκλειστικό / Η 9η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης λέει πως «όλα πρέπει να αλλάξουν»

Η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά με ένα εκρηκτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα εκθέσεων, προβολών και περφόρμανς, αναδεικνύοντας τη σημασία της συλλογικής αντίστασης σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων.   
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Εικαστικά / Τα 20 σημαντικότερα έργα τέχνης Eλλήνων καλλιτεχνών από το '60 ως σήμερα

Ζητήσαμε από καταξιωμένους επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, συλλέκτες και γκαλερίστες να επιλέξουν τα εμβληματικά έργα τέχνης που καθόρισαν, μεταμόρφωσαν και επηρέασαν το τοπίο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Εικαστικά / Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Από τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο ΕΜΣΤ μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, η εικαστική σκηνή του Απριλίου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Εικαστικά / Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσα από έργα που έχει συγκεντρώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Οι Αθηναίοι / Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Μεγάλωσε στην Αχαρνών, ανάμεσα σε μωσαϊκά και τσιμέντο. Η τέχνη την ενδιέφερε πάντα και τελικά βρέθηκε να στήνει γκαλερί ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Πειραιά και Λονδίνο. Από τότε που άνοιξε τη Rodeo, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει εκθέσεις, δεν σκεφτόταν πώς θα βγάλει χρήματα. Η γκαλερίστα, Σύλβια Κούβαλη, αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ