Ο καιρός είναι ολοφάνερο πως έχει χριστουγεννιάτικη διάθεση και τα πιτσιρίκια πηγαινοέρχονται σαν «κρεμμύδια» σε σχολεία που θερμαίνονται μετά δυσκολίας και σε  σπίτια που θερμαίνονται συμβολικά. Οι μέρες που πλησιάζουν είναι για τα παιδιά οι καλύτερες του χρόνου, γι΄αυτό ας μην αφήσουμε τη... Μ.Παρασκευή που συχνά ξυπνάει μέσα μας, να μας στερήσει την ευκαιρία να περάσουμε μαζί τους χαρούμενες στιγμές.

 

Το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr) στην οδό Πειραιώς «γεννήθηκε» την ίδια χρονιά με το γιο μου και η προσβασιμότητά του, σε συνδυασμό με τις πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις του, το έχρισαν το αγαπημένο μας Μουσείο. Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου μας περιμένει για «Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη αλλιώς... στην Πειραιώς». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εορταστικό διήμερο, με πολλά εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις, φωτογραφικές αναζητήσεις, μουσικές εκπλήξεις και προσφορές στο Πωλητήριο για τα δώρα των Χριστουγέννων. Προετοιμαστείτε για τη μοναδική εμπειρία ενός διαδραστικού Μουσείου και προμηθευτείτε συμβολικά δωράκια για μικρούς και μεγάλους.

 

Μια και θα βρίσκεστε στην περιοχή, η ευκαιρία είναι ιδανική για να επισκεφθείτε την Τεχνόπολη (www.technopolis-athens.com), η οποία για την περίοδο των εορτών θα φιλοξενεί το παιχνιδοεργοστάσιο «The Christmans Factory». Ο χώρος, εκτός από τα εργαστήρια του Άη Βασίλη, θα έχει carousel, ρόδα, τρενάκι και παγοδρόμιο και θα φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μην παραλείψετε να δείτε την έκθεση με ομοιώματα εφευρέσεων από το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» και τη συλλογή 3.000 παραδοσιακών παιχνιδιών από όλο τον κόσμο της Νίνας Καρακώστα. Αν έχετε παιχνίδια, βιβλία ή ρούχα που δε χρειάζεστε, πάρτε τα μαζί σας, ο Άη Βασίλης θα δώσει χαρά με αυτά σε παιδιά λιγότερο τυχερά από τα δικά μας.

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (www.namuseum.gr) περιμένει τα παιδιά 5-12 ετών, το Σάββατο 14/12 στις 12:00 μ.μ., να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με χριστουγεννιάτικες ιστορίες και μύθους από το Δωδεκαήμερο. Η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη θα παρουσιάσει παραμύθια των Χριστουγέννων και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Ψειμάδας θα επενδύσει με μουσική και ήχους την αφήγηση.  Στο τέλος όλοι μαζί θα τραγουδήσουν κάλαντα από όλη την Ελλάδα (είσοδος ελεύθερη). Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δείτε την έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο Μηχανισμός», η οποία ολοκληρώνεται στις 12 Ιανουαρίου 2014 και υπήρξε ένα πραγματικό… success story!

 

To Mουσείο Ηρακλειδών (www.herakleidon-art.gr) έχει ετοιμάσει αυτό το Σαββατοκύριακο, για παιδιά 8-12 ετών, δύο εορταστικά εργαστήρια. Το Σάββατο 14/12 στις 11:30 π.μ. τα παιδιά ξαναγράφουν τη χριστουγεννιάτικη ιστορία της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου  «Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη» και ανακαλύπτουν το μαγικό κόσμο της έμπνευσης και της δημιουργίας. Την Κυριακή 15/12 στις 11:30 π.μ. κατασκευάζουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα στολίδια,  πειραματίζονται με  ετερόκλητα υλικά και συνθέτουν  πρωτότυπες κατασκευές (κρατήσεις θέσεων στο 210 3461981, εσωτ.201).

 

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr) παίζεται το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15/12 στις 19:30 μ.μ. η παράσταση «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα» της Γεωργίας Μαυραγάνη, η οποία ανέβηκε πέρυσι στο «3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου» και θα παρουσιαστεί  από την εφηβική ομάδα που τη δημιούργησε. Τα τελευταία χρόνια το Εφηβικό Θέατρο αναπτύσσεται δυναμικά, συντελώντας αποφασιστικά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς θεατρόφιλων, οπότε, αν έχετε παιδί στην εφηβεία, μοιραστείτε μαζί του την εμπειρία ή προτρέψτε το να πάει με την παρέα του. Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

 

Οι μέρες για τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τα σπίτια μας φοράνε τα χριστουγεννιάτικά τους, ας κάνουμε ένα διάλειμμα κι ας αφεθούμε στη χαρά των γιορτών. Να περνάτε καλά!