Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Facebook Twitter

Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη

0

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Cook8, τρεις αρχιτέκτονες, η Δάφνη, η Δανάη και η Άννα-Μαρία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα να φανταστούν το εστιατόριο του μέλλοντος, πρότειναν το έργο «Sea, sex & sun», έναν πρωτότυπο χώρο εστίασης γεμάτο με άμμο και φως. Το έργο (μαζί με τα άλλα δύο που απέσπασαν επαίνους) έχει υλοποιηθεί σε πραγματικές διαστάσεις και φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.

— Πώς γνωριστήκατε; Είναι η πρώτη φορά που δουλεύετε ως ομάδα;

Ήμασταν συμφοιτήτριες στη σχολή Αρχιτεκτονικής της Πάτρας, χωρίς όμως να έχουμε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Αποφοιτήσαμε πέρσι, το 2017. Φέτος βρεθήκαμε στην Αθήνα, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού «Mediterranean Futures» και κάπως έτσι προέκυψε η συνεργασία μας και η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό Cook8.

— Τι ιδιαιτερότητες και τι προκλήσεις έχει η αρχιτεκτονική της εστίασης;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ουσιαστικά να σχεδιαστεί ένας χώρος λειτουργικός, αλλά παράλληλα πρωτότυπος.

Το «Sea, Sex & Sun» συνθέτει μια ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, μια βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί.

— Πείτε μου λίγα λόγια για το έργο «Sea, sex & sun».

Είναι ένας χώρος εστίασης συνδεδεμένος με το ελληνικό καλοκαίρι και υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία. Βασικά στοιχεία του χώρου αυτού είναι η άμμος, το θαλασσινό φαγητό και το έντονο φως, τα οποία αντιστοιχούν στη θάλασσα, τον έρωτα και τον ήλιο.

Η άμμος αποτελεί τον χώρο κατανάλωσης του φαγητού χωρητικότητας οκτώ ατόμων. Οι συνδαιτυμόνες, αφού επιλέξουν το γεύμα τους, ορίζουν τον προσωπικό τους χώρο στην άμμο, την οποία καλούνται να οικειοποιηθούν ελεύθερα. Το δωμάτιο φωτίζεται τεχνητά από έναν τοίχο που φέρει φωτεινές πηγές με λευκό φως, οι οποίες αντικαθιστούν την αίσθηση του ήλιου.

Το «Sea, Sex & Sun» συνθέτει μια ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, μια βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί.

Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Facebook Twitter
Sea, sex & sun

— Ποια ήταν η έμπνευση για το έργο;

Μία από τις αρχικές μας προθέσεις ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να σχετίζεται με την Ελλάδα και καταλήξαμε σε έναν επαναπροσδιορισμό των τουριστικών στερεοτύπων του ελληνικού καλοκαιριού.

Σκοπός μας ήταν να σχεδιάσουμε έναν χώρο φαγητού συνδεδεμένο με τα κλισέ του τουρισμού αναψυχής, απόλαυσης και απελευθέρωσης, τις αναστολές των κοινωνικών ηθών και συμβάσεων. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα ερχόταν σε ρήξη με τον χώρο και τον χρόνο της πόλης, μια εκδοχή εφήμερης αποτοξίνωσης από την καθημερινότητα.

— Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

 Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις λειτουργίες (χώροι παρασκευής, προετοιμασίας του φαγητού, αποθήκευσης και υγιεινής) σε μια κεντρική «νησίδα», έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο υπόλοιπος χώρος για να δημιουργηθεί ένα τεχνητό τοπίο.

— Τι φαγητό φαντάζεστε να σερβίρεται στον χώρο;

Οι επιλογές κινούνται γύρω από το θαλασσινό φαγητό, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του. Σερβίρεται σε χάρτινα κουτιά φαγητού, τα οποία οι επισκέπτες παραλαμβάνουν και μεταφέρουν στον προσωπικό τους χώρο στην άμμο.

Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Facebook Twitter
Sea, sex & sun, πλάγια όψη
Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Facebook Twitter
Sea, sex & sun
Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Facebook Twitter
Sea, sex & sun

— Ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία το καλοκαίρι στην Αθήνα;

Άννα-Μαρία: Ο Λόφος του Μουσών και η απογευματινή βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το βράδυ προτιμώ τα μαγαζάκια σε ταράτσες, τα Πετράλωνα και τα θερινά σινεμά του κέντρου και του Χαλανδρίου.

Δανάη: Προσωπικά αγαπώ τη θάλασσα, συνεπώς το καλοκαίρι πιστεύω ότι ανήκει στα νότια προάστια, εκεί όπου μπορείς να την έχεις στο οπτικό σου πεδίο κάνοντας σχεδόν οτιδήποτε. 

Δάφνη: Για μένα το καλοκαίρι στην Αθήνα βρίσκεται στις μικρές κρυμμένες «οάσεις» στο κέντρο της πόλης, όπως οι καταπράσινοι κήποι και οι ταράτσες με θέα. Αγαπημένα σημεία είναι τα θερινά σινεμά, τα ανοιχτά θέατρα. Φυσικά, οι νυχτερινές βόλτες στο κέντρο είναι επίσης αγαπημένες.

Sea, Sex & Sun: Το ανέμελο καλοκαιρινό εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη Facebook Twitter
Φωτο: Stephie Grape

 

Info:

Η έκθεση «Cook8: Ο νέος τόπος εστίασης» παρουσιάζεται έως τις 29/7 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι) κάθε Πέμπτη & Κυριακή, 10:00-18:00, και Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00. Εισιτήριο: 4-8 ευρώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ