Το ReMap KM αποτελεί ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που λειτουργεί παράλληλα με την 1η Μπιενάλε της Αθήνας, από 8 Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου 2007, στην περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου της Αθήνας. Αποσκοπεί στο να δώσει μία ακόμα πτυχή στο θεματολογικό και μεθοδολογικό πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε της Αθήνας, με τίτλο «Destroy Athens», μέσα από την εξερεύνηση της ταυτότητας της συγκεκριμένης περιοχής και την αναθεώρηση του τρόπου χρήσης ιδιωτικών και δημόσιων χώρων.

Πρόκειται για ένα case studyσε συστήματα αυτο-οργάνωσης και παρέμβασης σε χώρους των συμμετεχόντων, που περιλαμβάνουν 16 διεθνείς γκαλερί, τις off-site επιμελημένες εκθέσεις της Μπιενάλε, ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα από το WWF Ελλάς, ανεξάρτητες παραγωγές και εργαστήρια και street art παρεμβάσεις. Το ReMap KM παρουσιάζεται σε διαφορετικούς χώρους, όπως πλήρως λειτουργικά ή/και γκρεμισμένα κτίρια, οικόπεδα και δημόσιους χώρους στην ευρύτερη περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου.

Το ReMap KM είναι ένα πείραμα σε ψυχογεωγραφικούς χάρτες που δημιουργούνται μέσω μεταβατικών χώρων, μία ουσιαστικά ακαθόριστη διαδικασία, μεταβλητή σε φόρμα, που οδηγεί σε ατελείς και πολυδιάστατες χαρτογραφήσεις της περιοχής. Μέσα από εφήμερες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, πλατφόρμες και εγκαταστάσεις, στόχος είναι να δημιουργηθούν διαφορετικές εναλλακτικές σύνδεσης του απτού κόσμου των κτιρίων, των δρόμων και των αστικών χώρων με εφαρμογές σύγχρονης τέχνης, κοινωνικά δίκτυα και μέσα επικοινωνίας.

Η έννοια «guerilla» επαναπροσδιορίζεται και θολώνει τα όρια μεταξύ τέχνης σε δημόσιο χώρο, βανδαλισμού, εμπορικών αιθουσών τέχνης, καθημερινότητας. To ReMap KM προσκαλεί επισκέπτες, κατοίκους και ανυποψίαστους σε έναν ανοιχτό διάλογο για τις επιπτώσεις μιας προσωρινής εικαστικής παρέμβασης σε μια αστική κοινότητα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Gallery Shows: 16 διεθνώς αναγνωρισμένες γκαλερί από την Ελλάδα, την Αγγλία, την Αμερική, την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Γαλλία παρουσιάζουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σύγχρονης εικαστικής τέχνης. Πάνω από 170 καλλιτέχνες εκθέτουν ή παράγουν έργα διασκορπισμένα σε online και offline χώρους του ΚΜ.

Συμμετέχουν οι: Άλφα Δέλτα (Ελλάδα), Ανδρέας Μελάς (Ελλάδα), Blow de la Barra (Μεγάλη Βρετανία), The Breeder (Ελλάδα), Ελένη Κορωναίου (Ελλάδα), Loraini Alimantiri - gazonrouge (Ελλάδα), IBID Projects (Μεγάλη Βρετανία), Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Ελλάδα), Johann Konig (Γερμανία), Nice & Fit (Γερμανία), Peres Projects (ΗΠΑ/Γερμανία), Ρεβέκκα Καμχή (Ελλάδα), RODEO (Τουρκία), Spencer Brownstone (ΗΠΑ), Vamiali's (Ελλάδα), Xippas Gallery (Ελλάδα/Γαλλία).

1η Μπιενάλε Αθηνών - Destroy Athens, Appendix
Η ReMap KM φιλοξενεί τα off-site projects της Μπιενάλε, με εικαστικές επιμέλειες από τους Tom Morton («How to Endure») και Neil Mulholland («Young Athenians») και ηχητική επιμέλεια από τον Ilios (Destroy Athens - Live). Τα προγράμματα θα παρουσιαστούν στο παλιό εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Γαλήνη, σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην οδό Κεραμεικού και στο βιομηχανικό χώρο 417 στην πλατεία Αυδή.

Open Air Screening Room
Ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο στον πεζόδρομο της Ιάσωνος, σημαδεμένο από χρόνια αστικής χρήσης, είναι ο τόπος ενός ποικίλου προγράμματος κινούμενης εικόνας, επιλεγμένου από συμμετέχοντες του ReMap KM. Μεταξύ άλλων, το «Μουσικό Διάλλειμα» από τη Μαρίνα Φωκίδη και το «San Palio Sinema» από τη Σύλβια Κούβαλη. O χώρος λειτουργεί ως θερινός κινηματογράφος άνευ εισιτηρίου και με bring-your-own-drinks γραμμή.

The Graffiti Walk
Το street art είναι τόσο εφήμερο όσο και μόνιμα παρόν στην Αθήνα, και το κοινό προσκαλείται να ανακαλύψει τα υπάρχοντα και αναδυόμενα υπογεγραμμένα αστικά τοπία στους περιπάτους του στην περιοχή. Μια ομάδα Ελλήνων street καλλιτεχνών θα εργαστεί επί τόπου για μερικές ημέρες, με κατάληξη μια γιορτή για την καταστροφή της πόλης στις 29 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο της Ιάσωνος.

WWF Ελλάς
Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο, το WWF Ελλάς θα παρουσιάσει μια σειρά από παρεμβάσεις-έκπληξη σε δημόσιους χώρους του ΚΜ, καθώς και ένα παιδικό πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια και προβολές στο 417.

Ανεξάρτητα Projects
To ReMap KM παρουσιάζει μια σειρά από ανεξάρτητα projects που εξετάζουν πλατφόρμες επικοινωνίας μεταξύ κοινοτήτων. Ανάμεσά τους η αρχιτεκτονική εγκατάσταση των Doxiadis+, ένα εμπορικό εργαστήριο-εγκατάσταση ανακυκλώσιμης μόδας από τη διεθνή κολεκτίβα καλλιτεχνώνThe Reverse Shop, και το ReMap KM blog που καταγράφει τη διαδικασία του συνολικού προγράμματος μέσα στο πλαίσιο της αστικής αυτής κοινότητας.

Παράλληλα Projects
Το ReMap KM φιλοξενεί μέρος δυο πολύ σημαντικών παράλληλων αθηναϊκών εκδηλώσεων. To Where is the Art θα εγκαινιάσει την έκθεση έργων συμμετεχόντων στο 417 το Σεπτέμβριο, ενώ οι intothepill.net θα προβάλουν δουλειά στο πλαίσιο του Karaoke Poetry Bar στον ίδιο χώρο το Νοέμβριο.