Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας

Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
0

Είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς με σιγουριά στο πώς οι πράσινοι εξωτικοί παπαγάλοι βρέθηκαν από την Ασία και την Αφρική στην Αθήνα. Σίγουρα τους έχετε προσέξει εδώ και χρόνια σε διάφορα σημεία της πόλης, από τον Εθνικό Κήπο μέχρι το Πάρκο Τρίτση και τον Λυκαβηττό. Υπάρχουν αναφορές για μεταφορά τους από την Ινδία με κοντέινερ που έσπασε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, άλλοι θεωρούν ότι έχουν δραπετεύσει από τα κλουβιά των pet shops και των ιδιοκτητών τους, μια και τα συγκεκριμένα είδη εκφράζουν έντονη δυσφορία στον εγκλεισμό. Πραγματικότητα ή αστικός μύθος, όπως και να 'χει, οι ευπροσάρμοστοι «μετανάστες» έχουν πλέον εγκλιματιστεί στην πόλη μας, αναπαράγονται και την ομορφαίνουν.

Αυτή η εικόνα με τους έντονους συμβολισμούς ενέπνευσε τον Κύπριο καλλιτέχνη Σωκράτη Σωκράτους για να δημιουργήσει τον δικό του εξωτικό κήπο στην ταράτσα της γκαλερί The Breeder στο Μεταξουργείο, έναν κήπο που θα λειτουργήσει ως «κάλεσμα», το επόμενο διάστημα, για τους παπαγάλους, ώστε να αφήσουν τον Εθνικό Κήπο και τις άλλες φωλιές τους και να μετεγκατασταθούν εκεί, με τον ίδιο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του «γητευτή». Η εγκατάσταση αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης όλων των ορόφων της Breeder, με αφορμή τον ερχομό της documenta 14 στην Αθήνα, καθώς ο επιμελητής Milovan Farronato, διευθυντής του Fiorucci Art Trust, έχει προβεί σε «αλχημική κατάληψη» του κτιρίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών στην εντυπωσιακά πολυσήμαντη συλλογική έκθεση με όνομα το σχεδόν-παλίνδρομο «SI SEDES NON IS» («Αν καθίσεις, μην φύγεις» και «αν δεν καθίσεις, φύγε»).

«Η προηγούμενη δουλειά του καλλιτέχνη "Six Open Gates and a Closed One" αποκάλυπτε πώς ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ο Εθνικός Κήπος ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Αμαλία ως σύμβολο της μοναρχίας της. Είχαν τοποθετηθεί μόνο ελληνικά φυτά σε αυτόν για ευνόητους λόγους. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο κήπος λειτούργησε ως σύμβολο ενότητας του έθνους. Σήμερα παρουσιάζει τη γνωστή εικόνα εγκατάλειψης, ενώ διαθέτει και πολλά "παράσιτα", ξένα φυτά που φυτρώνουν μόνα τους. Παράλληλα, οι εξωτικοί παπαγάλοι έχουν οικειοποιηθεί τα πεύκα που δεν υπάρχουν στις χώρες τους και φτιάχνουν φωλιές με πευκοβελόνες. Ο Σωκράτης τους καλεί να φωλιάσουν εδώ» εξηγεί η διευθύντρια της Breeder Νάντια Γεραζούνη. Είναι σαφές ότι το έργο του Σωκράτους αποτελεί ένα εύστοχο σχόλιο για το μεταναστευτικό, ωστόσο ο καλλιτέχνης κυριολεκτεί κιόλας, μια και όντως οι παπαγάλοι έχουν ήδη ανταποκριθεί στο «μαγικό κάλεσμά» του και απομένει να δούμε το αποτέλεσμα. Τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει στον κήπο είναι πεύκα, φρέσκα εξωτικά φρούτα, καθώς και νέα γλυπτά από μέταλλα και γύψο που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την εγκατάσταση, κατά τις προσφιλείς τεχνικές του.

Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Είναι σαφές ότι το έργο του Σωκράτους αποτελεί ένα εύστοχο σχόλιο για το μεταναστευτικό, ωστόσο ο καλλιτέχνης κυριολεκτεί κιόλας, μια και όντως οι παπαγάλοι έχουν ήδη ανταποκριθεί στο «μαγικό κάλεσμά» του και απομένει να δούμε το αποτέλεσμα. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Εντωμεταξύ, η documenta 14 έχει ξεκινήσει για τα καλά και τις προηγούμενες ημέρες πήραμε μια ωραία πρώτη γεύση για το τι σημαίνει πραγματικά αυτή η διοργάνωση για την πόλη μας. Επισκέπτες από όλη την Ευρώπη κατέκλυσαν τις εκθέσεις, τους δρόμους και τα πάρτι, δίνοντας μια διονυσιακή νότα άλλων εποχών στην Αθήνα που τόσο τη χρειάζεται. Και καθώς όλοι προσπαθούμε να βρούμε έναν «μπούσουλα» για το τι να πρωτοδούμε από τις αναρίθμητες δράσεις που θα παρουσιάζονται το επόμενο διάστημα, η Breeder έγινε το «στανταράκι» της έναρξης: Την προηγούμενη Πέμπτη, όσοι βρέθηκαν στη μεταμεσονύκτια μάζωξη των εγκαινίων της έκθεσης σίγουρα δεν περίμεναν ότι θα εξελισσόταν σε ένα μεγάλο street party. Η Νάντια Γεραζούνη συμπληρώνει: «Καλλιτεχνικά νομίζω ότι η documenta θα έχει αντίκτυπο στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών. Θα μπορέσουμε να κρίνουμε τα επόμενα χρόνια ποια ερεθίσματα θα πάρουν οι νέοι καλλιτέχνες. Για την Breeder ήταν τέλεια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε όλους τους χώρους του κτιρίου, από τον δρόμο μέχρι το roof terrace. Είναι σημαντικό να μας βλέπουν γνωστοί καλλιτέχνες και συνεργάτες μας από το εξωτερικό, στον φυσικό μας χώρο, στη βάση μας. Ανυπομονώ για τους επόμενους μήνες».

Παράλληλα, στην είσοδο της γκαλερί υπάρχει ένα ακόμα έργο του Σωκράτη Σωκράτους: ένα χαλί από γαρύφαλλα που σχολιάζει τον κόσμο της εξουσίας και των χρημάτων, καθώς και την ιδέα του θανάτου, αφού κυκλοφορεί έντονα, εδώ και δεκαετίες, η φήμη ότι το αγαπημένο λουλούδι των μπουζουκιών είναι «κλοπιμαίο» από τα νεκροταφεία. Στα εγκαίνια υπήρχε ένα βουνό από 36.000 γαρύφαλλα (που πλέον έχουν αποδεκατιστεί). Πρόκειται στην ουσία για ένα παλιότερο έργο του καλλιτέχνη, που είχε παρουσιαστεί αρχικά στην Κύπρο, και τροποποιήθηκε για να υποδέχεται τους επισκέπτες της γκαλερί τους επόμενους μήνες και να τους καλεί να πατήσουν άφοβα πάνω του για να εισέλθουν σε έναν κόσμο «απόκρυφων εναλλακτικών απόψεων μέσω μαγικών, μυστικιστικών και ιεροτελεστικών πρακτικών, που αποσκοπούν στο να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές μορφές αθανασίας και αρχετυπικών αληθειών που διέπουν την ανθρωπότητα».

 

Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Παράλληλα, στην είσοδο της γκαλερί υπάρχει ένα ακόμα έργο του Σωκράτη Σωκράτους: ένα χαλί από γαρύφαλλα που σχολιάζει τον κόσμο της εξουσίας και των χρημάτων, καθώς και την ιδέα του θανάτου, αφού κυκλοφορεί έντονα, εδώ και δεκαετίες, η φήμη ότι το αγαπημένο λουλούδι των μπουζουκιών είναι σε μεγάλο βαθμό «κλοπιμαίο» από τα νεκροταφεία. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ο κήπος του Σωκράτη Σωκράτους για τους εξωτικούς παπαγάλους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Info:

SI SEDES NON IS

The Breeder (Ιάσωνος 45, Μεταξουργείο, 210 3317527)

Έως 26/8, Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-18:00

Είσοδος Ελεύθερη

www.thebreedersystem.com

 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT