O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet

O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
1
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter

  

Τα έργα του σε πρόσφατες δημοπρασίες γίνονται ανάρπαστα. Τι είναι αυτό που γοητεύει σήμερα, το ίδιο όσο και πριν δεκαετίες τους αγοραστές των έργων του Will Barnet. Ο Μπάρνετ γεννήθηκε στην  Μασαχουσέτη το 1911 και από 10 ετών ήξερε ότι ήθελε να γίνει ζωγράφος.

Σαν φοιτητής είδε από κοντά τον John Singer Sargent στο χώρο εργασίας, του στη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών, Βοστόνη και τις τοιχογραφίες του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστόνης.

Δάσκαλος και δεινός χαράκτης ο Μπάρνετ επηρέασε ολόκληρη μια γενιά καλλιτεχνών όπως ο James Rosenquist, ο Knox Martin, ο Paul Jenkins και ο Cy Twombly.

Η συμβολή του στις εκτυπώσεις επηρέασε γενιές και γενιές σπουδαστών στις γραφικές τέχνες. Δίδαξε στο Γέιλ, στο Cooper Union και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πενσυλβάνια.

Τα αινιγματικά πορτρέτα του, που αποπνέουν απόλυτη ισορροπία και ηρεμία και φιλοτεχνήθηκαν τη δεκαετία του 70 είναι τα πιο διάσημα έργα του.

Τα έργα του Μπάρνετ ενώ αναφέρονται στην δική του προσωπική ζωή και ιστορία και αναπαριστούν από τη σύζυγό του, την κόρη του και την οικογένειά τους με τα κατοικίδια ζώα που είχαν, είναι καθολικά. Το προσωπικό αλληλεπιδρά στα έργα του με το καθολικό. Είναι παραστατικά με απλή κομψότητα των μορφών και επίπεδες επιφάνειες, καθαρές και αφαιρετικές.

Ήταν πρωτοπόρος του κινήματος της Indian Space Painting και των καλλιτεχνών που με την αφηρημένη προσέγγιση σχέτισαν τη δουλειά τους με την Native American Art, τάση η οποία επηρέασε πολύ την Αμερική. Τα αινιγματικά πορτρέτα του, που αποπνέουν απόλυτη ισορροπία και  ηρεμία και φιλοτεχνήθηκαν τη δεκαετία του 70 είναι τα πιο διάσημα  έργα του.

Τα έργα του υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σημαντική δημόσια συλλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης, της  Εθνικής Πινακοθήκης, του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης, του Μουσείου Whitney Αμερικανικής Τέχνης, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείο Καλών Τεχνών, της Βοστόνη, το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, το Εβραϊκό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο. 

O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter


O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter


O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter

O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
O ήμερος γαλήνιος κόσμος του Will Barnet Facebook Twitter
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Εικαστικά / «The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη οργανώνει μια έκθεση τιμώντας τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εμβληματική εγκατάσταση που μας εκπροσώπησε το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Αποστολή στο Ριάντ / Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Η LiFO ταξίδεψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ντιρίγια. Από τις μνήμες της προσφυγιάς έως τα σύγχρονα εικαστικά τοπία, η φετινή διοργάνωση εξερευνά την κίνηση ως θεμελιώδη εμπειρία της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Guest Editors / Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Mε αφορμή το έργο του «Νεκρή φύση σε άσπρο τραπέζι», θυμόμαστε τον σπουδαίο εικαστικό που χάθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον τρόπο που τα τοπία του υπαινίσσονται την πραγματικότητα, χωρίς να υπενθυμίζουν τον χυδαίο χαρακτήρα της.
Ν. Π. ΠΑΪ́ΣΙΟΣ
Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το μακρινό 1951

Εικαστικά / «Υπέροχη κόλαση, η Αθήνα»: Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το 1951

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γράφει από το Παρίσι στη φίλη του και ζωγράφο Ελένη Σταθοπούλου για την εμπειρία της έκθεσής του στην Πόλη του Φωτός, τονίζοντας τη νοσταλγία του για την «υπέροχη κόλαση, την Αθήνα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι «Άηχοι διάλογοι» του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Εικαστικά / Μια έκθεση φέρνει κοντά το έργο του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Τα έργα των δύο Ηπειρωτών δημιουργών παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τον τίτλο «Άηχοι Διάλογοι». Παρότι οι καλλιτεχνικές τους διαδρομές αποκλίνουν, ένα κοινό ρεύμα τις διαπερνά, επιτρέποντας μια διακριτική αλλά ουσιαστική «συνομιλία» ανάμεσά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρία Τσαντσάνογλου: «Θα ήθελα η ρωσική πρωτοπορία να λειτουργήσει ως ύμνος για τον άνθρωπο και την ανάγκη για έναν ανατρεπτικό τρόπο σκέψης»

Εικαστικά / Μαρία Τσαντσάνογλου: «Στη Μόσχα έλεγαν τον Κωστάκη "τρελοέλληνα"»

Λίγο πριν από την έκθεση για τη ρωσική πρωτοπορία με έργα από τη Συλλογή Κωστάκη στην Εθνική Πινακοθήκη, η διευθύντρια του του ΜΟΜus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, που φιλοξενεί τη συλλογή, μιλάει για τη σημασία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Φλεβάρης έχει πολλές καλές εκθέσεις - ψυχραιμία!

Εικαστικά / Ο Φλεβάρης έχει πολλές καλές εκθέσεις - ψυχραιμία!

Από τη μεγαλειώδη αναδρομική του Ακριθάκη στο Μπενάκη και την αντίστοιχη για τον Αλεξίου μέχρι την έκθεση για τους αδελφούς Χουλιαρά και τη γλυπτική του Τζούροβιτς, τα μουσεία και οι γκαλερί της πόλης έχουν πολλά να δείξουν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΤΙΟΥ 2026

Εικαστικά / Τρεις μήνες γεμάτοι με δυνατές εκθέσεις εικαστικών

Από τον Αλέξη Ακριθάκη και τον Τζεφ Κουνς μέχρι τις φωτογραφικές σειρές του Γιώργου Λάνθιμου και τον Tom Wesselman, η εικαστική κίνηση του νέου χρόνου παίρνει τη σκυτάλη, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Kalos&Klio: «Όπως φροντίζεις τον κήπο, φροντίζεις και τη δημοκρατία, για να μπορεί να υπάρχει»

Εικαστικά / Kalos&Klio: «Όπως φροντίζεις τον κήπο, φροντίζεις και τη δημοκρατία»

Η νέα έκθεση του καλλιτεχνικού διδύμου από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει για μια ακόμα φορά πολύχρωμα χαλιά που κρύβουν αρχέγονα σύμβολα και μοτίβα, με ευθεία αναφορά στα όσα συμβαίνουν στη σκληρή εποχή μας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
14 εκθέσεις για τον Ιανουάριο 2026

Εικαστικά / Τέχνη με δύναμη στις γκαλερί της πόλης τώρα

Από τον Roe Ethridge και τους Kalos&Klio μέχρι τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και τον Τάσο Μαντζαβίνο, οι αίθουσες τέχνης θα μας κρατήσουν σε εγρήγορση τον πρώτο μήνα του χρόνου με εκθέσεις αναγνωρισμένων και νεότερων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια