Ο Εμμανουήλ Χουσάκος και οι αινιγματικοί του κήποι

Ο Εμμανουήλ Χουσάκος και οι αινιγματικοί του κήποι Facebook Twitter
Ακόμα έχω μια ροπή στη μοναχικότητα. Από την άλλη, με έναν παράξενο τρόπο είμαι και πολύ κοινωνικός. Καμιά φορά με πουσάρω να κάνω πράγματα για να μη με τραβάνε τα εσωτερικά σκοτάδια. Φωτό: Ιάσων Καφετζής
0
Ο Εμμανουήλ Χουσάκος και οι αινιγματικοί του κήποι Facebook Twitter
Το έργο που εκθέτει στην γκαλερί Καμχή το περιγράφει ως ταφικό μνημείο. «Ουσιαστικά, είναι ένας θρήνος για όσους κήπους δεν έχουν αγαπηθεί όσο τους άξιζε. Είτε δημόσιοι, όπως οι κήποι της Αθήνας, είτε ιδιωτικοί. Κήποι πόθων, επιδιώξεων, απολαύσεων».

Ο Εμμανουήλ Χουσάκος είναι μόλις είκοσι τριών χρονών και μοιάζει να ξέπεσε στη Γη από έναν άλλο πλανήτη. Είναι όμορφος (θυμίζει σύγχρονο Βέρθερο), μιλάει σωστά ελληνικά, η φωνή του έχει ωραίο ηχόχρωμα και ο λόγος του έχει μια σιγουριά εντελώς κόντρα με την ηλικία του. Ιδιοφυής και ολίγον αλαζονικός, μιλάει με πάθος για το έργο του «Χους» και για το μάρμαρο που το σμιλεύει, δημιουργώντας έναν «αντικήπο» αποσύνθεσης.

Ο ίδιος είναι φοιτητής στο τελευταίο έτος της Ιατρική και μοιράζεται ανάμεσα στα επιστημονικά έδρανα και στους πειραματισμούς που κάνει με το μάρμαρο και τις εικαστικές του κατασκευές. Τον ρωτάω κατευθείαν πια είναι η αχίλλειος πτέρνα του. «Είμαι όλος μια αχίλλειος πτέρνα» λέει και ξεγλιστράει, γνωρίζοντας ότι έχει τρεις τουλάχιστον άσους στο μανίκι του.

Το έργο που εκθέτει στην γκαλερί Καμχή το περιγράφει ως ταφικό μνημείο. «Ουσιαστικά, είναι ένας θρήνος για όσους κήπους δεν έχουν αγαπηθεί όσο τους άξιζε. Είτε δημόσιοι, όπως οι κήποι της Αθήνας, είτε ιδιωτικοί. Κήποι πόθων, επιδιώξεων, απολαύσεων».

Τα πρώτα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή γύρω από τη Μαυρομματαίων, μια γειτονιά που αγαπάει, ακόμα και όταν τον στενοχωρεί η κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει. Στην Αθήνα τού αρέσει η περιοχή του Μετς, η πλατεία Μαβίλη και η Φωκίωνος Νέγρη, «γιατί παραμένουν γειτονιές, έχουν μια ανθρώπινη κλίμακα, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνουν ένα κράμα ετερόκλητου κόσμου». Του αρέσει να βλέπει τη θέα της Αθήνας από ψηλά. «Χάνεται η μικροσκοπική θέαση της ασχήμιας και βλέπεις την πόλη μακροσκοπικά, σαν ένα τσιμεντένιο χαλί που εξυπηρετεί έναν σκοπό: να κάνει τους ανθρώπους της να στρέψουν το βλέμμα εμμονικά στον ουρανό, στη θάλασσα, στην Ακρόπολη». Ο Εμμανουήλ βρίσκει ότι η γοητεία της Αθήνας είναι πως οι άνθρωποί της δεν ανήκουν στην ίδια φυλή. Δεν υπάρχει τυπικός Αθηναίος, όπως υπάρχει τυπικός Παριζιάνος ή Βερολινέζος.

Ο Εμμανουήλ Χουσάκος και οι αινιγματικοί του κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Ιάσων Καφετζής

Ως παιδί ήταν αρκετά εσωστρεφής. Είχε ένα σωρό φανταστικούς φίλους κι έκανε μαζί τους διαλόγους που τους θυμάται μέχρι σήμερα. «Ακόμα έχω μια ροπή στη μοναχικότητα. Από την άλλη, με έναν παράξενο τρόπο είμαι και πολύ κοινωνικός. Καμιά φορά με πουσάρω να κάνω πράγματα για να μη με τραβάνε τα εσωτερικά σκοτάδια». Γυρνώντας στις μνήμες της παιδικής ηλικίας, θυμάται τον εαυτό του πάντα να ζωγραφίζει και να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια του. «Ήμουν καλός στις κατασκευές, μπορούσα να φτιάξω από την αρχή, ας πούμε, ένα καρεκλάκι».

Η οικογένειά του είναι οικογένεια γιατρών, έτσι από μικρός φανταζόταν ως λογική εξέλιξη το να φορέσει κι εκείνος μια λευκή μπλούζα και να κρατάει ένα στηθοσκόπιο. Στο σχολείο ήταν καλός μαθητής και μέχρι την τελευταία στιγμή προετοιμαζόταν και για την Ιατρική και για την άλλη μεγάλη του αγάπη, την Αρχιτεκτονική. «Διάλεξα την Ιατρική γιατί ένιωθα ότι μπορούσα να έχω την Αρχιτεκτονική και πιο δίπλα, σαν χόμπι, κάτι που δεν γίνεται με την Ιατρική». Παρ’ όλα αυτά, δεν άφησε ούτε την Αρχιτεκτονική ούτε την τέχνη και συνέχισε παράλληλα τις σπουδές σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ακόμα δεν ξέρει αν θα συνεχίσει με την Ιατρική. Φυσικά, θα πάρει το πτυχίο γιατί δεν θέλει να πετάξει έξι χρόνια σπουδών και δεν του αρέσει να αφήνει πράγματα στη μέση. Φλερτάρει με την ειδικότητα του ψυχιάτρου ή του νευρολόγου, αλλά η τέχνη τον έλκει με έναν τρόπο καταλυτικό που τον εμπνέει να της αφοσιωθεί με όλο του το είναι.

  

Τον ρωτάω για το μπόλιασμα με την τέχνη. «Με την τέχνη δεν ήταν μπόλιασμα. Ήταν ένας σπόρος που ανέκαθεν υπήρχε κάπου κρυμμένος, ποτίστηκε και άρχισε να παρασιτεί». Το έργο που εκθέτει στην γκαλερί Καμχή το περιγράφει ως ταφικό μνημείο. «Ουσιαστικά, είναι ένας θρήνος για όσους κήπους δεν έχουν αγαπηθεί όσο τους άξιζε. Είτε δημόσιοι, όπως οι κήποι της Αθήνας, είτε ιδιωτικοί. Κήποι πόθων, επιδιώξεων, απολαύσεων». Ο κήπος που δημιούργησε για την γκαλερί είναι ένας «αντικήπος που αναπτύσσεται παρασιτικά». Για τον Εμμανουήλ οι πιο ωραίοι κήποι της Αθήνας είναι κάτι χλοερά τροπικά μπαλκόνια και δείχνει τυχαία, ψηλά, ένα καταπράσινο μπαλκόνι. «Οι κήποι είναι ένα δυνατό αντιστρές όπλο. Μας διδάσκουν καρτερικότητα, εργατικότητα, ταπεινότητα. Και, βέβαια, την τρανότερη συνεργασία φύσης και ανθρώπου».

Πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε δέκα χρόνια; «Με εξίσου πυκνά μαλλιά, λίγο καλύτερο σώμα, λίγο καλύτερα ρούχα, λίγο λιγότερο μυαλό».

«Kήποι σε εξέλιξη», μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, 2105233049, Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο

 

Ο Εμμανουήλ Χουσάκος και οι αινιγματικοί του κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Ιάσων Καφετζής

 

Ο Εμμανουήλ Χουσάκος και οι αινιγματικοί του κήποι Facebook Twitter
Φωτό: Ιάσων Καφετζής

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ