Με τόσο κόσμο να μπαινοβγαίνει στις φυλακές, οι τελευταίες μέρες μόνο βαρετές δε μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως και να το κάνουμε, όμως, το Σαββατοκύριακο έχει άλλη χάρη και υπόσχεται περισσότερα από τον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση.

 

«Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα» θα δουν όσοι επισκεφθούν την  Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη (www.benaki.gr). Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στην παιδική ηλικία και  παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα σχέδια του ζωγράφου με θέματα εμπνευσμένα από τα λαϊκά παιχνίδια, καθώς και παλαιά παιχνίδια, πολλά από τα οποία δε χρησιμοποιούνται πια. Το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών προέρχεται από την συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικιάς του Μουσείου Μπενάκη, η οποία σύντομα θα στεγαστεί στην οικία Κουλούρα, το γνωστό νεογοτθικό «πύργο» στο Παλαιό Φάληρο. Μην ξεχνάτε ότι το Μουσείο Μπενάκη έχει ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη σε όλες τις συλλογές του.

 

Οι μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά έχουν πάψει να είναι ταμπού, αναγνωρίζονται και, με τη βοήθεια των ειδικών, οι μικροί μαθητές ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σχολικές απαιτήσεις. «Και ο Μαρκόνι δεν ήταν σπουδαίοςμαθητής, έγινε όμως ένας Μεγάλος Εφευρέτης» μας πληροφορεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιμένει τα παιδιά 7-14 ετών στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών (www.ote.gr) το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19/1 στις 10:00 π.μ., 11:30 π.μ. και 13:00 μ.μ.. Με  παιχνίδια για όλες τις αισθήσεις τα παιδιά μαθαίνουν  για τους εφευρέτες, τη ζωή τους και τις μεγάλες ανατροπές που έφεραν στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών.  Οι γονείς, με διαμεσολάβηση της ψυχολόγου, προσεγγίζουν τις διαφορετικές μορφές  νοημοσύνης, τις διαφορετικές ικανότητες αλλά και τον τρόπο αναγνώρισης τους (είσοδος ελεύθερη, δηλώσεις συμμετοχής στο 210 6201999).

 

Αν αγαπάτε τα χάλκινα, τότε πηγαίντε με τα παιδιά σας για να τα μάθετε καλύτερα στη συναυλία «Άκου τα …χάλκινα!», την Κυριακή 19/1 στις 11:30 π.μ. στο Μέγαρο Μουσικής (www.megaron.gr). Γνωρίστε  το κόρνο, την τρομπέτα, το τρομπόνι και την τούμπα μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα έργων που γράφτηκαν γι’ αυτά από τους Π.Ι.Τσαϊκόφσκι, S. Johnson, H. Schneider, Ν. Σκαλκώτα, L. Anderson, M. Brand, Queen και Μ. Χατζιδάκι. Την παρουσίαση της συναυλίας έχει αναλάβει, με δικά του κείμενα, ο τρομπετίστας Νίκος Ξανθούλης. Ο συνδυασμός τόσο πολλών και ετερόκλητων συνθετών υπόσχεται, αν μη τι άλλο, να μη μας αφήσει να πλήξουμε ούτε στιγμή.

 

Το Θέατρο Τέχνης (theatro-technis.gr) είναι ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του θεάτρου στην Ελλάδα, έχει όμως παράδοση και στο καλό παιδικό θέατρο, συντελώντας στη δημιουργία νεαρών θεατρόφιλων που παρακολουθούν κάθε χρόνο τις παραστάσεις του με ενθουσιασμό, τον οποίο συμμερίζονται και οι γονείς τους.  «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - Μια Ζωή σαν Παραμύθι» ονομάζεται η παράσταση που παίζεται στην οδό Φρυνίχου κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ. και 15:00 μ.μ.. Μέσα από την αστείρευτη φαντασία και την έντονη σκέψη του νεαρού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ζωντανεύουν οι ήρωες του στη σκηνή, εμφανίζονται για να πουν την ιστορία τους, να ζήσουν τις μεγάλες περιπέτειές τους, αλλά και να συνομιλήσουν με τον Χανς Κρίστιαν.

 

Η Εφηβική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr) παρουσιάζει, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19/1 στις 19:30 μ.μ., το έργο «Η παράσταση» του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας που ανέβηκε πέρσι στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. Τα παιδιά μιλάνε για όσα δε μπορούν να ξεχάσουν: τη βία παντού –στο σπίτι, στο δρόμο, στο σχολείο–, την αναζήτηση καταφυγίου, επικοινωνίας με κάθε τρόπο, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανείς ν’ ακούσει. Κι ακόμα, για τους φόβους, για τα εμπόδια που ορθώνονται όταν προσπαθούν «να διαλέξουν» τη ζωή τους, για τα όνειρά τους. Αν έχετε παιδιά στην εφηβεία, είναι ευκαιρία για μια κοινή έξοδο, αλλιώς -αν δε σας …παίζουν- προτρέψτε τα να πάνε με την παρέα τους (είσοδος ελεύθερη με δελτία που διανέμονται μία ώρα πριν).

 

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο μάλλον δε θα σταθεί εμπόδιο στις εξορμήσεις μας, μια και οι βροχές θα έχουν σταματήσει. Όσοι πάλι περιμένετε τα χιόνια για να κάνετε σκι, υπομονή. Έρχεται η Λευκή Εβδομάδα και θα κατακτήσετε τα βουνά! Για εμάς του …κάμπου, θα ετοιμάσω δέσμη προτάσεων. Να περνάτε καλά!