Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Πικάσο και η Ζακλίν Ροκ, Κάννες, 1957. Φωτό: David Douglas Duncan.
0

Η Κατρίν Υτέν-Μπλε, μοναχοκόρη της δεύτερης συζύγου του Πάμπλο Πικάσο, Ζακλίν Ροκ, πρόκειται να ιδρύσει ένα μουσείο στη Νότια Γαλλία προκειμένου να στεγάσει εκεί την εκτεταμένη συλλογή έργων του σπουδαίου ζωγράφου. Η 70χρονη Υτέν-Μπλε διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως συλλογή έργων του Πικάσο. 

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών δήλωσαν πως η συλλογή της, την οποία κληρονόμησε από τη μητέρα της, περιλαμβάνει περίπου 2.000 έργα. Η πλειονότητα των έργων αυτών χρονολογείται μεταξύ 1952 και 1973, δηλαδή την περίοδο που η Ροκ ήταν σύντροφος του Ισπανού ζωγράφου.

Η τεράστια συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1.000 πίνακες αλλά και αμέτρητα σχέδια, κεραμικά, γλυπτά, ζωγραφισμένα πιάτα καθώς και φωτογραφίες της ζωής του ζευγαριού. 

Ο σκοπός της συλλέκτριας είναι να αφιερώσει το μουσείο στον ζωγράφο αλλά και τη μητέρα της, με την οποία σύναψε τον τελευταίο του γάμο που διήρκεσε 11 χρόνια. Το ζευγάρι έχει ταφεί μαζί στο Château de Vauvenargues, το οποίο βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου πρόκειται να στεγαστεί και να λειτουργήσει το μουσείο.

Είναι άξιον αναφοράς πως κατά την διάρκεια του γάμου τους ο Πικάσο φιλοτέχνησε πάνω από 400 προσωπογραφίες της Ζακλίν Ροκ.

Σύμφωνα με την παρουσίασή της στο δημοτικό συμβούλιο, η Υτέν-Μπλε προβλέπει πως το μουσείο θα δέχεται περί τους 450.000 με μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως ή περίπου 1.500 επισκέπτες ημερησίως.

Το νέο μουσείο θα στεγαστεί εντός του χώρου της Μονής των Ιεροκηρύκων (Couvent des Prêcheurs) στην πανέμορφη πόλη της Aix-en-Provence. Το δημοτικό συμβούλιο έχει στην κυριότητά του το κτίριο που οικοδομήθηκε τον 13ο μ. Χ. αιώνα και ενέκρινε την πώλησή του καθώς και του περιβάλλοντα χώρου, προς 11,5 εκατομμύρια ευρώ, στην εταιρεία κυριότητας της Υτέν-Μπλε, «Madame Z».

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Το νέο μουσείο θα φιλοξενείται στους χώρους της Μονής των Ιεροκηρύκων (Couvent des Prêcheurs) στην πανέμορφη πόλη Νοτίου Γαλλίας, Aix-en-Provence.

Η εταιρεία αντλεί την ονομασία της από την ομώνυμη βίλα της Ζακλίν Ροκ στη Γαλλική Ριβιέρα αλλά και από τον τίτλο ενός από τα πιο διάσημα πορτρέτα της, που φυσικά είχε φιλοτεχνήσει ο Πικάσο. Σύμφωνα με το καταστατικό της, ο σκοπός της Madame Z, η οποία ιδρύθηκε μόλις πέρυσι, είναι «η δημιουργία και η εμπορική εκμετάλλευση μουσείων».

Η εταιρεία θα επιβλέψει την ανάπτυξη του Μusée Jacqueline et Pablo Picasso, καθώς και τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου του Κολεγίου και της Μονής με το υπέροχο περιστύλιο. 

Η συμφωνία με τις τοπικές αρχές για την πώληση των κτιρίων προβλέπει το μουσείο να ανοίξει τις πόρτες του μέσα σε τρία χρόνια το αργότερο, δηλαδή το 2021.

Το μουσείο θα διαθέτει τρία επίπεδα και οι μόνιμες συλλογές θα εκτίθενται σε χώρους συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ. ενώ οι περιοδικές εκθέσεις θα παρουσιάζονται σε χώρους που θα ξεπερνούν τα 500 τ.μ.

Προβλέπεται επίσης η λειτουργία ερευνητικού κέντρου, εργαστηρίων κεραμικής και χαρακτικής καθώς και η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου χωρητικότητας 200 θέσεων. 

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Η Ζακλίν με λουλούδια, Πάμπλο Πικάσο, λάδι σε καμβά, 1954.

«Το μουσείο θα εκθέσει πίνακες που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν» λέει η Οντίλ Μποντού, δημοτική σύμβουλος και εκπρόσωπος τύπου για τη συνεργασία των τοπικών αρχών με την Υτέν-Μπλε. «Κάποια πορτρέτα της Ζακλίν Ροκ είχαν ήδη εκτεθεί στο Λαντερνό στη Βρετάνη τον περασμένο Αύγουστο και προσέλκυσαν 250.000 επισκέπτες. Είναι θείο δώρο για την Aix-en-Provence».

Σύμφωνα με την παρουσίασή της στο δημοτικό συμβούλιο, η Υτέν-Μπλε προβλέπει πως το μουσείο θα δέχεται περί τους 450.000 με μισό εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως ή περίπου 1.500 επισκέπτες ημερησίως.

Η ίδια η Υτέν-Μπλε, σταθερή στη συνήθειά της να αποφεύγει τον Τύπο δεν έχει προχωρήσει σε δημόσιες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της πώλησης τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά είχε μιλήσει πριν από έναν χρόνο στην τοπική εφημερίδα La Provence σχετικά με το συγκεκριμένο έργο:

«Η μητέρα μου απεβίωσε το 1986. Μου πήρε αρκετό χρόνο να καταβάλω τον φόρο κληρονομιάς. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει να δανείζω και να εκθέτω σε περιοδείες την κληρονομιά μου. Αυτή είναι η αποστολή που μου έχω αναθέσει. Και δεν έχει οικονομικό όφελος, δεν προσπαθώ να πλουτίσω αλλά να μοιραστώ εκείνα που μου προσφέρθηκαν».

Η προγονή του Πικάσο θα ανοίξει ένα μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Facebook Twitter
Ο Πικάσο διορθώνει ένα κολιέ που έφτιαξε για την τελευταία σύζυγο του Ζακλίν. Φωτογραφία του David Douglas Duncan, 1957.

Η Υτέν-Μπλε έχει επίσης ανακοινώσει πως θα δανείσει σημαντικό αριθμό έργων για μία τεράστιας έκτασης έκθεση Πικάσο που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το επόμενο έτος. Τον Μάρτιο του 2019 στο Μουσείο Barberini θα εκτεθούν έργα επιλεγμένα από τον προσκεκλημένο επιμελητή Μπρενάρντο Λανιάντο-Ρομέρο και ανήκουν στα έργα από τη συλλογή της, που σπάνια έχουν παρουσιαστεί στο κοινό. Μάλιστα κάποια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δημόσια σε μουσείο. 

Τον Ιούνιο του 2018 το μουσείο θα διοργανώσει και ένα ανοιχτό συνέδριο όπου εμπειρογνώμονες στο έργο του Πικάσο θα εστιάσουν μεταξύ άλλων στον κομβικό ρόλο της Ζακλίν Ροκ για τη διατήρηση του κληροδοτήματος του καλλιτέχνη. 

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Κατρίν Υτέν-Μπλε ενισχύει τη μνήμη του καλλιτέχνη και του έργου του στην περιοχή της Aix. Στην πραγματικότητα, σε εκείνη οφείλεται το ότι άνοιξε για το κοινό το Château de Vauvenargues το 2009.

Πρόκειται για τον χώρο όπου έζησε ο Πικάσο και ετάφη μαζί με την τελευταία σύζυγο του. Επίσης η κληρονόμος έχει ήδη δανείσει ένα γλυπτό του Πικάσο στο Musée Granet, όπως είχε κάνει και με 45 κεραμικά του για την έκθεση «Πικάσο, κεραμίστας της Μεσογείου» που πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Aubagne.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόι Λιχτενστάιν: Ο πρωτοπόρος της pop art που έβαλε τον Mίκι Μάους στα μουσεία

Σαν σήμερα / Ρόι Λιχτενστάιν: Ήταν όντως ο «χειρότερος καλλιτέχνης» της εποχής του;

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης της pop art που με το γενναίο έργο του ειρωνεύτηκε το κλασικό, έβαλε τον Mίκι Μάους σε μουσεία και γκαλερί και άλλαξε οριστικά τους κανόνες της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Εικαστικά / Μόλις τελείωσε το αριστούργημά του, ο Γκογκέν επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Ο πίνακας με τίτλο «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;» θα ήταν η τελευταία του διαθήκη, ένα έργο που θα έλυνε επιτέλους, όπως ο ίδιος έλεγε, το «παράδοξο μεταξύ του κόσμου των συναισθημάτων και του κόσμου του μυαλού».
THE LIFO TEAM
Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Εικαστικά / Ο ευά παπαδάκης φέρνει την ποίηση στα Ζαγοροχώρια

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης «Σολοικισμός», έρχεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια. Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του μίλησε στη LifO.
M. HULOT
Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ