Η παράδοση των σκιάχτρων μέσα από τη ματιά δεκαπέντε καλλιτεχνών
"La veuve" («H Χήρα") του Blind Adam. Κατασκευασμένο από σίδερο, δίχτυα ψαρέματος και νήματα –σήμα κατατεθέν του Θάνου Κυριακίδη–, αυτό το σκιάχτρο παραπέμπει σε μια παζολινική, δραματική φιγούρα.

Με σκιάχτρα γέμισαν οι αμπελώνες του κτήματος Σιγάλα στους Μπαξέδες, στη βόρεια πλευρά της Σαντορίνης. Ο Πάρις Σιγάλας, με τη βοήθεια της συγγραφέως Έρσης Σωτηροπούλου, προσκάλεσε δεκαπέντε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν το νησί και δημιούργησαν in situ τα έργα τους στον αμπελώνα του κτήματος, εμπνευσμένα από την παράδοση των σκιάχτρων. Παράδοση του νησιού και άλλων αγροτικών περιοχών που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα. Το διαπιστώνει ο επισκέπτης της Σαντορίνης, εφόσον δεν είναι διόλου απίθανο να συναντήσει αυτές τις μοναχικές φιγούρες, φτιαγμένες με ευτελή υλικά, στημένες ή αιωρούμενες στα χωράφια για να τρομάξουν τους φυσικούς εχθρούς της παραγωγής του αγρότη.

 

Την εφευρετικότητα, το χιούμορ αλλά και μια παιχνιδιάρικη διάθεση επιστράτευσαν και οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν αγρότες και αμπελουργοί, στήνοντας σκιάχτρα σε σπαρμένα χωράφια και αμπελώνες, για να προστατεύσουν τους καρπούς από τα πεινασμένα πουλιά.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Blind Adam, Jose Angelino, Micol Assaël, Κώστας Γουζέλης, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, François Perez, Jorge Peris, Gianni Politi, John Roloff, Nunzio, Aντρέας Σάββα, Αλέξανδρος Τζαννής, Diego Valentino. Παράλληλα με την έκθεση εκτίθενται το φωτογραφικό έργο του Πάνου Κοκκινιά στην αίθουσα γευσιγνωσίας και φωτογραφικό-ενημερωτικό υλικό από τη συλλογή του Γιώργου Χαϊδόπουλου.

 

Η παράδοση των σκιάχτρων μέσα από τη ματιά δεκαπέντε καλλιτεχνών
"Ι have no house, only shadow. But whenever you're in a need of a shadow, my shadow is yours" του Αλέξανδρου Τζάννη. Κατασκευασμένο με χειροποίητα κεραμικά, καθρέπτες και άμμο από το νησί.
Η παράδοση των σκιάχτρων μέσα από τη ματιά δεκαπέντε καλλιτεχνών
Μίνιμαλ τα σκιάχτρα του Ισπανού Jose Angelino. Επιπλέον, αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τον άνεμο.

 

Η παράδοση των σκιάχτρων μέσα από τη ματιά δεκαπέντε καλλιτεχνών
Στη διάρκεια της έκθεσης προβλήθηκε και η τελευταία τανία του Αμερικανού σκηνοθέτη Jonathan Nossiter, με τίτλο Φυσική Αντίσταση. Ο Nossiter, με χιουμοριστική διάθεση, έφτιαξε επίσης ένα σκιάχτρο με ό,τι υλικά βρήκε στο κτήμα.