Eντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία

Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios
0

Το Plywood Protection Project είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο παίρνουν μέρος καλλιτέχνες με μοναδικό περιορισμό να χρησιμοποιήσουν τα κομμάτια από κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν βιτρίνες και παράθυρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έτσι, δημιουργήθηκε μια σειρά έργων τέχνης σε όλη τη Νέα Υόρκη από τα Worthless Studios.

Στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας η κρατική εντολή που απαγόρευε σε επαγγελματίες να βγουν από το σπίτι τους και να πάνε στα καταστήματά τους ώθησε πολλές επιχειρήσεις να βάλουν φύλλα από κόντρα πλακέ στις βιτρίνες των καταστημάτων τους για να τα προστατεύσουν από βανδαλισμούς ή λεηλασίες.

Πολλοί έμποροι λιανικής, εστιατόρια και μάρκες πολυτελείας έλαβαν επίσης τα ίδια μέτρα για να προστατεύσουν την περιουσία τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Black Lives Matter, στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλοι βανδαλισμοί και οι οποίες συνέπεσαν με την άρση του lockdown.

Είναι ένα παράδειγμα ενός υπέροχου τρόπου για την ανακύκλωση του υλικού και προσπαθεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο για να παραδειγματίσει σχετικά με το τι πρέπει να αντιπροσωπεύει η δημόσια τέχνη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των διαδηλώσεων σε όλη τη Νέα Υόρκη, η τιμή του κόντρα πλακέ εκτοξεύτηκε, καθώς εξαντλήθηκαν οι προμήθειες. Σύμφωνα με τα Worthless Studios, κάποια στιγμή μια σανίδα από κόντρα πλακέ διαστάσεων ένα επί δύο μέτρα κόστιζε πάνω από 90 δολάρια.

Η ιδέα για το Plywood Protection Project ήρθε στον ιδρυτή του Worthless Studios, Neil Hamamoto, ενώ οδηγούσε στους ερημικούς δρόμους του Lower Manhattan το καλοκαίρι του 2020.

Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Worthless Studios είδε την ευκαιρία να προσκαλέσει τοπικούς κατασκευαστές και καλλιτέχνες να μετατρέψουν τις πεταμένες σανίδες από κόντρα πλακέ σε δημόσια έργα τέχνης και στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης. «Μέρος της αποστολής των Worthless Studios είναι να προάγουν τη δημόσια τέχνη», εξήγησε ο Hamamoto για το έργο, «και έτσι δημιουργούμε ένα πρόγραμμα για να κάνουμε ένα δημόσιο έργο τέχνης που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στην εποχή που ζήσαμε όλοι».

Με φέιγ βολάν στερεωμένα πάνω στα κόντρα πλακέ όταν ακόμα οι βιτρίνες ήταν κλειστές, οι καταστηματάρχες ενημερώθηκαν ότι θα μπορούσαν να δωρίσουν το ανεπιθύμητο υλικό στο έργο.

Στη συνέχεια, ο οργανισμός διοργάνωσε μια ανοιχτή πρόσκληση για έργα γλυπτικής και έλαβε περισσότερες από 200 αιτήσεις. Μια κριτική επιτροπή επέλεξε πέντε καλλιτέχνες για την παραγωγή γλυπτών που εγκαταστάθηκαν σε πάρκα και δημόσιους χώρους. Κάθε καλλιτέχνης έλαβε χώρο στούντιο, εργαλεία και βοήθεια με την κατασκευή και την εγκατάσταση, καθώς και μια ενίσχυση 2.000 δολαρίων και άλλα 500 δολάρια για τα υλικά και την ολοκλήρωση των έργων.

Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios

«Δεν νομίζω ότι η εμπειρία κανενός ήταν διαφορετική αν ήταν στο Μανχάταν ή στο Μπρονξ ή στο Κουίνς, όλοι είδαν τις επιχειρήσεις να καταρρέουν, όλοι είδαν διαμαρτυρίες», λέει για τα έργα που τοποθετήθηκαν και στους πέντε δήμους της Ν. Υόρκης ο εμπνευστής της ιδέας. Κάθε εγκατάσταση έχει σκοπό να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τις πρωτόγνωρες στιγμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του κινήματος Black Lives Matter. Τα γλυπτά τοποθετήθηκαν το McCarren Park στο Μπρούκλιν, στο Queensbridge Park στο Κουίνς και στο Thomas Paine Park στο Μανχάταν.

Είναι ένα παράδειγμα ενός υπέροχου τρόπου για την ανακύκλωση του υλικού και προσπαθεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο για να παραδειγματίσει σχετικά με το τι πρέπει να αντιπροσωπεύει η δημόσια τέχνη.

Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios
ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios
ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios
Τα εντυπωσιακά δημόσια γλυπτά από τα κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν στην πανδημία Facebook Twitter
The Plywood Protection Project | courtesy Worthless Studios
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Αλεξάνδρα Χρήστου / Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Η Αλεξάνδρα Χρήστου δεν κατόρθωσε όσο ήταν εν ζωή να δει τους πίνακές της σε μια γκαλερί. Τα θέματά της, μια μοναδική καταγραφή των ανθρώπων του περιθωρίου, ήταν απαγορευτικά. 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, πήραν τη θέση που τους αξίζει με εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χλόη Ακριθάκη: Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, ζει στα Εξάρχεια.

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ακριθάκη: «Θαύμαζα τον πατέρα μου, κάποιες φορές τον αμφισβήτησα»

Μεγάλωσε δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους ενώ από την ηλικία των 8 έζησε το θρυλικό εστιατόριο της μητέρας της, το Fofi's Bar στο Βερολίνο. Είναι φωτογράφος και ακόμα θυμάται τον Χέλμουτ Νιούτον να της λέει στα πρώτα της βήματα «Τι κάθεστε και διαβάζετε; Βγείτε έξω, ζήστε». Η Χλόη Ακριθάκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Μιχάλης Κιούσης ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αφρικανικά τοπία

Εικαστικά / Η αγάπη του Μιχάλη Κιούση για την Αφρική φαίνεται στα έργα του

Στην τρίτη προσωπική του έκθεση με τίτλο «The spaces in between», ο μυστικισμός, ο ανιμισμός και ο θρησκευτικός συμβολισμός συνυπάρχουν και συγκρούονται σε συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που δημιουργούν έναν δικό του κόσμο, αναγνωρίσιμο και γεμάτο χρώματα.
M. HULOT
Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Έξι χώροι τέχνης των Εξαρχείων ενώνουν τις δυνάμεις τους με θέμα το νερό

Εικαστικά / Έξι γκαλερί των Εξαρχείων, έξι εκθέσεις για το νερό

Μια διαδρομή σε έξι χώρους τέχνης μέσα από τα έργα 46 καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων διαμορφώνει μια συνολική εμπειρία που αναδεικνύει το κέντρο της πόλης σε τόπο παραγωγής, συνομιλίας και πνευματικής κίνησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Εικαστικά / «The End»: Το εμβληματικό έργο του Νίκου Αλεξίου εκτίθεται ξανά

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη οργανώνει μια έκθεση τιμώντας τον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εμβληματική εγκατάσταση που μας εκπροσώπησε το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Αποστολή στο Ριάντ / Diriyah Biennale 2026: Ράπερ, αραβικό χιπ χοπ και σύγχρονη τέχνη

Η LiFO ταξίδεψε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Ντιρίγια. Από τις μνήμες της προσφυγιάς έως τα σύγχρονα εικαστικά τοπία, η φετινή διοργάνωση εξερευνά την κίνηση ως θεμελιώδη εμπειρία της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Guest Editors / Επιτύμβιο του Νίκου Στεφάνου

Mε αφορμή το έργο του «Νεκρή φύση σε άσπρο τραπέζι», θυμόμαστε τον σπουδαίο εικαστικό που χάθηκε πριν από μερικούς μήνες, τον τρόπο που τα τοπία του υπαινίσσονται την πραγματικότητα, χωρίς να υπενθυμίζουν τον χυδαίο χαρακτήρα της.
Ν. Π. ΠΑΪ́ΣΙΟΣ
Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το μακρινό 1951

Εικαστικά / «Υπέροχη κόλαση, η Αθήνα»: Μια αποκαλυπτική επιστολή του Γιάννη Τσαρούχη από το 1951

Ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γράφει από το Παρίσι στη φίλη του και ζωγράφο Ελένη Σταθοπούλου για την εμπειρία της έκθεσής του στην Πόλη του Φωτός, τονίζοντας τη νοσταλγία του για την «υπέροχη κόλαση, την Αθήνα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι «Άηχοι διάλογοι» του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Εικαστικά / Μια έκθεση φέρνει κοντά το έργο του Νίκου και του Γιώργου Χουλιαρά

Τα έργα των δύο Ηπειρωτών δημιουργών παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων με τον τίτλο «Άηχοι Διάλογοι». Παρότι οι καλλιτεχνικές τους διαδρομές αποκλίνουν, ένα κοινό ρεύμα τις διαπερνά, επιτρέποντας μια διακριτική αλλά ουσιαστική «συνομιλία» ανάμεσά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ