Η έκθεση «Εν Αιθρία» επιστρέφει για δέκατη χρονιά και παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 νέων και παλαιότερων Ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης που διοργανώνουν η Comicdom Press και το Hellenic American College (HAEC), σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

 

Όπως εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γαβριήλ Τομπαλίδης, το θέμα της «Εν Αιθρία 10» είναι ελεύθερο, με τους συμμετέχοντες να εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών» σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τους κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο.


«Αυτή είναι η φιλοσοφία μας όλα αυτά τα χρόνια. Αφήνουμε πάντα τον δημιουργό να διαλέξει τη θεματική του, γιατί πιστεύουμε πως έτσι θα κάνει καλύτερη δουλειά. Το ξέρουμε πως αυτό δεν συνηθίζεται σε εκθέσεις» σημειώνει ο κ. Τομπαλίδης.

 

Η ελευθερία επιλογής του θέματος είναι αυτή που φέρνει στην έκθεση και νέους δημιουργούς, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να δείξουν το ταλέντο τους στον χώρο.

 

Η ελευθερία επιλογής του θέματος είναι αυτή που φέρνει στην έκθεση και νέους δημιουργούς, όπως εξηγεί, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να δείξουν το ταλέντο τους στον χώρο. «Υπάρχουν αρκετοί παλιοί δημιουργοί, ωστόσο οι νέοι φέρνουν σ' εμάς τις καινούργιες τάσεις. Το κόμικ προχωράει πολύ γρήγορα, το ίδιο και η θεματολογία. Άλλα προβλήματα αντιμετωπίζαμε εμείς όταν ήμασταν νέοι και άλλα αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι».


Ένα από τα θέματα που θίγονται είναι και το προσφυγικό, με τον Νικόλα Στεφαδούρο να εικονογραφεί στο έργο του Τελευταία Ελπίδα την ιστορία ενός πατέρα κι ενός γιου, προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν με βάρκα στη «Γη της Επαγγελίας».

 

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαδιακή για την «Εν Αιθρία», καθώς συμπληρώνει δέκα χρόνια. Ούτε ο ίδιος ο Γαβριήλ Τομπαλίδης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της, δεν μπορεί να πιστέψει πως μέσα σε 16 χρόνια, από έναν μικρό χώρο στην Πλάκα το 2003, θα έφτανε σήμερα να φιλοξένει τόσους καλλιτέχνες και τόσα έργα στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 

Αρκετοί από τους επισκέπτες της έκθεσης είναι σήμερα πενηντάρηδες –οι πρώτοι που γνώρισαν την έκρηξη των κόμικς στην Ελλάδα–, ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως όλο και νεότεροι την επισκέπτονται και ενδιαφέρονται για την 9η Τέχνη.


Κατά τον κ. Τομπαλίδη, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, καθώς οποιοσδήποτε νέος μπορεί να δει και να δημιουργήσει το δικό του έργο πιο εύκολα σε σύγκριση με τη δεκαετία του '80. Ο ίδιος, μάλιστα, χρησιμοποιεί τα social media για να βρίσκει νέα ταλέντα, τα οποία προσπαθούν να δείξουν τα δικά τους κόμικς στο κοινό. «Ήδη έχω 5-6 καλλιτέχνες στο μυαλό μου για του χρόνου» λέει γελώντας.


Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σχετικά με την ιστορία της και την πορεία των κόμικς στην Ελλάδα, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν σ' ένα «κυνήγι θησαυρού» μέσω των social media, με τους νικητές να κερδίζουν κόμικς και graphic novels.

 

Εν Αιθρία: Η έκθεση κόμικς επιστρέφει για δέκατη χρονιά
© Ntok
Εν Αιθρία: Η έκθεση κόμικς επιστρέφει για δέκατη χρονιά
50 Years of Summer. © Kioutsioukis

 

Εν Αιθρία: Η έκθεση κόμικς επιστρέφει για δέκατη χρονιά
© Papatheodorou

 

Εν Αιθρία: Η έκθεση κόμικς επιστρέφει για δέκατη χρονιά
© Theodoropoulou.

 

Εν Αιθρία: Η έκθεση κόμικς επιστρέφει για δέκατη χρονιά
© Lougiaki
Εν Αιθρία: Η έκθεση κόμικς επιστρέφει για δέκατη χρονιά
The Coffin. © Dimopoulos

 

 

Info

Εν Αιθρία 10

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γαβριήλ Τομπαλίδης

Επιμελητές: Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου & Δημήτρης Σακαρίδης, με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά

 

Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Εγκαίνια έκθεσης: 11/9, 19:00, γκαλερί Κέννεντυ

Διάρκεια έκθεσης: 11-28/9

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 12:00-21:00, Σάβ. 10:30-14:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.