Από σήμερα ο Εθνικός Κήπος είναι γεμάτος με αόρατα έργα τέχνης

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Ο δήμος Αθηναίων και η διεθνής οργάνωση Outset Greece παρουσιάζουν το Seeing the invisible, μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης που συμβαίνει ταυτόχρονα σε δέκα πόλεις, εκτός από την Αθήνα.
0

Αν βλέπετε κόσμο να περπατάει στον Εθνικό Κήπο, κρατώντας ψηλά τάμπλετ και κινητά, μην παραξενευτείτε – ακολουθήστε τους και κάντε το ίδιο.

Θα ζήσετε την πρωτόγνωρη, αλλά διασκεδαστική εμπειρία μιας έκθεσης επαυξημένης πραγματικότητας μέσω της τεχνολογίας. Ίσως μάλιστα αποδειχθεί ότι είστε πρωτοπόροι και ότι αυτό είναι το μέλλον και στην επαφή μας με την τέχνη. Αν και το απευχόμαστε, μάλλον δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε.

Ο δήμος Αθηναίων και η διεθνής οργάνωση Outset Greece παρουσιάζουν το Seeing the invisible, μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης που συμβαίνει ταυτόχρονα σε δέκα πόλεις, μαζί με την Αθήνα, σε βοτανικούς κήπους ανά τον πλανήτη, από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική μέχρι τη Βόρεια Αμερική και φυσικά το Ισραήλ, όπου γεννήθηκε και η ιδέα λίγο μετά την παγκόσμια εμπειρία του lockdown που πυροδότησε τη διάθεση να βγούμε και να χαρούμε τη φύση με όσο γίνεται πιο πρωτότυπους τρόπους.

Έτσι, η ίδια έκθεση, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, παρουσιάζεται στους Βοτανικούς Κήπους της Ιερουσαλήμ, στον Βοτανικό Κήπο Αδελαΐδας, στα Gardens by the Bay της Σιγκαπούρης, στο Eden Project στην Αγγλία, στους Βοτανικούς Κήπους Marie Selby στο Historic Spanish Point Campus στη Φλόριντα, στο Austin Lady Bird Johnson Wildflower Center του Τέξας και στον κήπο της Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Μασαχουσέτης στο Elm Bank, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τορόντο και στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο Walter Sisulu της Νότιας Αφρικής.

Μια εμπειρία παιγνιώδης όσο και ενδιαφέρουσα που τους επόμενους μήνες αναμφισβήτητα θα βρει πολλούς οπαδούς, φιλότεχνους που δίνουν το «παρών» σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις της πόλης, νεαρόκοσμο, αλλά σίγουρα και οικογένειες που βολτάρουν το Σαββατοκύριακο.

Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου και η έκθεση θα κρατήσει σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Θα συμμετέχουν σε αυτήν μερικοί από τους διασημότερους εικαστικούς καλλιτέχνες διεθνώς, οι Refik Anadol, El Anatsui, Ori Gersht, Isaac Julien CBE RA, Mohammed Kazem, Sigalit Landau, Daito Manabe, Sarah Meyohas, Mel O’Callaghan, Pamela Rosenkranz, Timur Si-Qin, Jakob Steensen, Ai Weiei και η Λουκία Αλαβάνου, με δεκατέσσερα έργα που συνομιλούν με τη φύση και εμπνέονται θεματικά από το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ο επισκέπτης δεν έχει παρά να πάει στον Εθνικό Κήπο, έχοντας κατεβάσει προηγουμένως εντελώς δωρεάν την εφαρμογή Seeing the invisible είτε σε τάμπλετ είτε σε κινητό που διαθέτει 4G. Αυτό, βέβαια, μπορεί να το κάνει και λίγο πριν μπει στον χώρο, σαρώνοντας ένα QR code που θα βρει στα μπάνερ όλων των εισόδων (εκτός από αυτή στην Ηρώδου Αττικού), όπως και στο κιόσκι μπαίνοντας από την Αμαλίας.

Ξεκινάει ακολουθώντας τη διαδρομή που του προτείνει η ηλεκτρονική συσκευή χάρη στο GPS της εφαρμογής και διασχίζει τα μονοπάτια, σταματώντας σε ενδεδειγμένα σημεία, όπου «εκτίθενται» αόρατα τα έργα τέχνης. Σαρώνει με την οθόνη του το έδαφος μέχρι να εμφανιστεί η οδηγία θέασης του έργου, το οποίο εμφανίζεται κάνοντας κλικ.

Σε πολλές περιπτώσεις αρκετά από τα έργα συνοδεύονται με ήχο ή μουσική. Ίσως μια καλή ιδέα είναι να διαθέτει κανείς και ακουστικά. Το έργο μπορούμε να το φωτογραφίσουμε ή ακόμα και να το ανεβάσουμε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Το υπερμέγεθες «κλουβί» του Ai Weiwei στη μέση ενός ξέφωτου εντυπωσιάζει.

Κάποιοι από τους καλλιτέχνες είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι από το αθηναϊκό κοινό. Το πρώτο με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή, αν μπούμε από την είσοδο της Βασιλίσσης Αμαλίας, είναι μια αιωρούμενη τέντα του El Anatsui, ο οποίος είχε συμμετάσχει πέρσι στην έκθεση «Portals» στο Καπνεργοστάσιο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιους καλλιτέχνες και τα έργα τους, όπως η «Νέα Ζωή» της Λουκίας Αλαβάνου, το μοναδικό έργο που δεν θα δείτε σε άλλα πάρκα (οι επιμελητές γνώρισαν τη δουλειά της από τη συμμετοχή της στην Μπιενάλε της Βενετίας), αποτέλεσμα της εργασίας της με παιδιά Ρομά της κοινότητας του Ασπρόπυργου, η «ψηφιακή» υπερκινητική αναπαράσταση του σώματος του Daito Manabe που μέσω επεξεργασίας αποτελεί ένα είδος περφόρμανς, το υπερμέγεθες «κλουβί» του Ai Weiwei στη μέση ενός ξέφωτου, που εντυπωσιάζει, το βίντεο με νερά της Siaglit Landau, που σε γαληνεύει.

Μια εμπειρία παιγνιώδης όσο και ενδιαφέρουσα που τους επόμενους μήνες αναμφισβήτητα θα βρει πολλούς οπαδούς, φιλότεχνους που δίνουν το «παρών» σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις της πόλης, νεαρόκοσμο αλλά και σίγουρα οικογένειες που βολτάρουν το Σαββατοκύριακο. Η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί από το πρωί στις 10:30 έως το δειλινό, λίγο πριν κλείσει ο Εθνικός Κήπος.

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου και η έκθεση θα κρατήσει σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οδηγίες για ευκολότερη πρόσβαση:

Βήμα 1: Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible* μέσω App Store ή Google Play στο κινητό ή στο τάμπλετ σας από τον παρακάτω σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/

Βήμα 2: Ανοίξτε την εγκατεστημένη εφαρμογή. Για τη σωστή λειτουργία της θα σας ζητηθεί πρόσβαση στην υπηρεσία εντοπισμού της τοποθεσίας (GPS) και στην κάμερα της συσκευής σας.

Βήμα 3: Συνδεθείτε σε Wi-Fi ή ανοίξτε τα δεδομένα της συσκευής σας για να εμφανιστεί σωστά ο χάρτης της έκθεσης. Αφού εμφανιστεί, δεν χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι για να λειτουργεί η εφαρμογή.

Βήμα 4: Ακολουθήστε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής σας, περιηγηθείτε στην έκθεση για να ανακαλύψετε τα έργα.

*Η εφαρμογή προϋποθέτει κινητό με 4GB μνήμη το ελάχιστο και λειτουργικό σύστημα Apple iOS 11 ή Android 9.0 Pie (API 28). Υποστηρίζεται εξίσου σε  iPads και τάμπλετ που φέρουν τα  ίδια χαρακτηριστικά.

Προτείνεται στους επισκέπτες της έκθεσης να έχουν κατεβάσει ήδη τη δωρεάν εφαρμογή Seeing the Invisible μέσω Google Play & App Store από τον σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/ πριν από την επίσκεψή τους στον κήπο και να έχουν μαζί τους ακουστικά.

Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Ο επισκέπτης δεν έχει παρά  να φθάσει στον Εθνικό Κήπο, έχοντας κατεβάσει εντελώς δωρεάν την εφαρμογή Seeing the invisible είτε σε τάμπλετ είτε σε κινητό που διαθέτει 4G.
Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Μια εμπειρία παιγνιώδης όσο και ενδιαφέρουσα που τους επόμενους μήνες αναμφισβήτητα θα βρει πολλούς οπαδούς.
Seeing the invisible: Αναζητώντας αόρατα εικαστικά έργα στον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
Δεκατέσσερα έργα που συνομιλούν με τη φύση, καθώς εμπνέονται θεματικά από το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Εγκαίνια: 22 Οκτωβρίου
Διάρκεια: Από τις 10:30 έως το δειλινό

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ