Παράξενες Πόλεις
Είκοσι πέντε καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν φαντάζεται την Αθήνα και μόνο, χωρίς να έχει αντικρίσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση-δρώμενο «Strange Cities: Athens». Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο και τις νέες τεχνολογίες και που, σε πρώτη ανάγνωση, πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς τη βλέπουν οι άλλοι. Η έκθεση πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, αποτελώντας ένα «στέκι» ουσιαστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μέσα από το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη και να οραματιστούμε πώς θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτήν. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα.

Διπλάρειος Σχολή, πλ. Θεάτρου 3. Καθημερινά 12:00-21:00. Έως 28 Ιουνίου.

 

Τerrapolis

6 εκθέσεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι
Τerrapolis. Φωτo: Ναταλία Τσουκαλά


O κήπος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο κέντρο της πόλης που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, χάρη στην έκθεση «Τerrapolis» που οργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ. Διάδραση σύγχρονης τέχνης και πόλης σε μια έκθεση με γνωστούς αλλά και ανερχόμενους ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες, που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη γη, τα ζώα και τον απόηχό τους στην πόλη. Χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, η έκθεση αναφέρεται στο δράμα, τις μεταμορφώσεις και τη βιοηθική μέσα στο πλαίσιο του δημόσιου χώρου.


Σάρα Λούκας, Γιαγόι Κουσάμα, Ούγκο Νοντινόνε, Αγιόρα και Καλθαδίγια, τοτέμ και πλαστικές κούκλες, φυτά και ερείπια πολιτισμού, ένας τεράστιος ρινόκερος και τα έργα πέντε νέων Ελλήνων καλλιτεχνών (Καβαλιεράτου, Σαχπάζη, Καμμά, Παλάσκα, Αργιανά) δημιουργούν ένα εντελώς ξεχωριστό περιβάλλον δράσεων στην καρδιά της πόλης, μια συνομιλία φύσης και ανθρώπων μέσα στην πιο ελκυστική υπαίθρια γλυπτοθήκη. «Terrapolis».

Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6, Αθήνα. Έως 26 Ιουλίου. Είσοδος ελεύθερη.

 

Νίκος Δραγούμης, ο ζωγράφος

6 εκθέσεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι
Νίκος Δραγούμης


Στο κτίριο του ΜΙΕΤ, στην Ομόνοια, ένας ζωγράφος σχεδόν άγνωστος και η εξαιρετική του δουλειά. Ο Νίκος Δραγούμης, ο πρωτότοκος γιος του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδελφός του Ίωνα Δραγούμη. Ο Νίκος Δραγούμης είναι ο ζωγράφος της λεπτομέρειας που απεικονίζεται στα έργα του, μαζί με τις αναπάντεχες οπτικές γωνίες, τη διακοσμητική, απέριττη και διακριτική χρήση των επίπεδων –πλακάτων– χρωμάτων, την άκρα ακρίβεια και ευαισθησία του νευρώδους σχεδίου. Σπούδασε στο Παρίσι και έζησε πολλά χρόνια στην Προβηγκία. Υπηρέτησε με πάθος τη νέα αισθητική της ζωγραφικής, όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Δραγούμης συγκρούστηκε με την οικογένειά του, έζησε με πενιχρά οικονομικά μέσα και βασανίστηκε από το ψυχικό νόσημά του. Η έκθεση που οργανώνει το ΜΙΕΤ είναι η πρώτη που οργανώνεται και στην οποία μπορούμε να δούμε συγκεντρωμένα περισσότερα από 120 έργα του σε επιμέλεια Διονύση Καψάλη, συντηρημένα από τη Μαρία Αλεξίου. Ο Δημήτρης Πικιώνης τον αποκαλούσε «Έλληνα Βαν Γκογκ». «Νίκος Δραγούμης, ο ζωγράφος, 1874-1933».

ΜΙΕΤ, Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Ομόνοια. Έως 18/07.


Athens Photo Festival 2015: Reframe Memory

6 εκθέσεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι
Athens Photo Festival 2015


Ένα φεστιβάλ στο Μουσείο Μπενάκη και σε διάφορα σημεία της πόλης αναδεικνύει με κάθε τρόπο και μέσο την τέχνη που καταγράφει τη μνήμη, τη φωτογραφία. To κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ διασταυρώνει επιλεγμένες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, όπως φωτογραφικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφικές εκδόσεις και κείμενα, ενισχύοντας τόσο τον καλλιτεχνικό όσο και τον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο. Παράλληλα, στη φετινή διοργάνωση των Portfolio Reviews έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν καταξιωμένοι ειδικοί απ' όλο τον κόσμο, όπως εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ και οργανισμών, επιμελητές, editors, κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης. Η δράση αυτή αναπτύσσεται μέσα από μια σειρά ατομικών συναντήσεων και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία προσωπικών και επαγγελματικών επαφών στον χώρο καθώς και προώθηση του φωτογραφικού έργου. Ακόμα, η ενότητα «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» από το 1987 επιχειρεί να αναδείξει την καλύτερη τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή νέων Ελλήνων δημιουργών ηλικίας 18-35 ετών και να συμβάλει στην προσπάθειά τους για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο. Την Κυριακή 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος Φωτογραφίας, η μεγαλύτερη φωτογραφική διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας και κοινή γλώσσα αυτήν της φωτογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο μαραθώνιο φωτογραφίας, προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα με εμφανή προσανατολισμό την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει με άλλο βλέμμα.

Μουσείο Μπενάκη. Κτίριο οδού Πειραιώς. Έως 26 Ιουλίου. Εισιτήρια: €6, €3. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το APhF δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα της δωρεάν Πέμπτης που προσφέρει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», λόγω της αυτόνομης διαχείρισής του. www.benaki.gr

 

Ameτρia

6 εκθέσεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι
Ameτρia

 

Αμετρία είναι το προνόμιο του δυσανάλογου, του υπερβάλλοντος, της απόρριψης μιας καθολικής προσέγγισης, του σφάλματος που αποδεικνύεται σωστό. Έργα τέχνης και αντικείμενα στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, γίνονται τεκμήρια μιας ενόρμησης η οποία, ως ακριβής και προσδιορισμένη οντότητα, συμμετέχει στην εξέλιξη της σκέψης. Η έννοια αδιαφορεί για τις αξίες της κοινοτικής ζωής που προωθούν τις αρετές του μέτρου και του ευτυχούς μέσου όρου, η άσκοπη ενόρμηση είναι αυτή που πρέπει να ασκείται χωρίς αναστολές. Μια κατάσταση αμετρίας μπορεί να επεκταθεί τόσο ώστε να γίνει συμβατική αξία, προκαλώντας μια σειρά συνέπειες τόσο στο κοινωνικό περιβάλλον όσο και στα φυσικά πρόσωπα. Η έκθεση «Αmeτρία» είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Roberto Cuoghi. Την επιμελείται μια ομάδα αποτελούμενη από τους Nicoletta de Rosa, Alessandro Pasini, Tomaso Piantini, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργο Τζιρτζιλάκη. Εν τω μεταξύ, θα λειτουργήσει στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη το Family Business που ιδρύθηκε το 2012 από τον καλλιτέχνη Maurizio Cattelan και τον επιμελητή και διευθυντή εκθέσεων του New Museum Massimiliano Gioni ως ένας εναλλακτικός, μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός χώρος που φιλοξενεί πρωτότυπες εκθέσεις, ανοιχτές σε κάθε είδους καλλιτεχνικό πειραματισμό και σε ανατρεπτικές μορφές συλλογικότητας. Ξεκινώντας από έναν μικρό χώρο καταστήματος στην 21η Οδό και τη 10η Λεωφόρο, στη γειτονιά των γκαλερί στο Chelsea της Νέας Υόρκης, το Family Business φιλοξένησε πλήθος εκθέσεων, δράσεων και συναυλιών από τον Φεβρουάριο του 2012 ως τον Μάιο του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2014 το Family Business βρήκε νέα στέγη στο Palais de Tokyo στο Παρίσι. Η υβριδική αυτή κατασκευή εγκαθίσταται στην Αθήνα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενων εκθέσεων που στοχεύουν στην ενθάρρυνση νέων μορφών σύγχρονης δημιουργικότητας. Στην Αθήνα το Family Business θα παρουσιάσει μια σειρά εκθέσεις μέσω ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων (open call), παρέχοντας μια πειραματική πλατφόρμα διαθέσιμη σε όλους όσοι έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν και να προτείνουν.

Μουσείο Μπενάκη. Κτίριο οδού Πειραιώς. 12 Ιουνίου-11 Oκτωβρίου. Εισιτήρια: €6, €3. www.benaki.gr

 

Renaissance Stories

6 εκθέσεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι
Renaissance Stories

 

Με την έκθεση «Renaissance Stories» ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2015. Στο Κτίριο Α' της Πειραιώς 260 και σε επιμέλεια Δημήτρη Παλαιοκρασσά θα παρουσιάσει νέες παραγωγές έργων από Έλληνες καλλιτέχνες. Στην έκθεση «Renaissance Stories» πέντε σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί θα δημιουργήσουν καινούργια έργα, αποκλειστικά για το Φεστιβάλ, αντλώντας έμπνευση από την ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη «Κουτσό» του 1974. Η περίφημη εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη με τίτλο «Κουτσό», 1974 (ως μέρος της σειράς «Μετανάστες») δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη αμέσως μετά την άφιξή του από το Βερολίνο, εκφράζοντας με οδύνη την υπαρξιακή αγωνία του ξεριζωμού. Το «Κουτσό» αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της διαχρονικής δύναμης που έχει η τέχνη να συντονίζεται με την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τις εφήμερες συνθήκες. Γύρω από το «Κουτσό», που φιλοξενείται στην έκθεση με την ευγενική παραχώρηση από το ΕΜΣΤ, παρουσιάζονται οι δημιουργίες των Δήμητρας Βάμιαλη, Κώστα Ιωαννίδη, Μάρως Μιχαλακάκου, Σάββα Χριστοδουλίδη και Αλέξανδρου Ψυχούλη.

Πειραιώς 260, Χώρος Α'. Έως 24 Ιουλίου. Είσοδος δωρεάν. www.greekfestival.gr