5 Έλληνες στο House of Cards

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
0

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Ψηφιακή αναπαράσταση.

 Από τις 27 του Νοέμβρη και μέχρι τις 18 του ερχόμενου Ιανουαρίου το κέντρο του Άμστερνταμ φωτίζεται από μία διαφορετική εικαστική τράπουλα, τεραστίων διαστάσεων.


Το πρότζεκτ "House of Cards" μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό τη δημοφιλή σειρά του Netflix, ωστόσο αποτελεί την πιο εντυπωσιακή large scale εγκατάσταση του φετινού Light Festival της Ολλανδικής πρωτεύουσας.


Συνολικά 125  "τραπουλόχαρτα" σχεδιασμένα από 40 διεθνώς αναγνωρισμένους urban και street artists από όλο τον κόσμο – ανάμεσά του και πέντε έλληνες - υψώνονται σε έναν πύργο έξι περίπου μέτρων και μοιάζουν να φωτίζονται υπό μία προκαθορισμένη λαμπερή "χορογραφία" φωτός.

Η δομή του πύργου ηθελημένα μοιάζει με αυτή ενός "σπιτιού", ενώ ο συμβολισμός του έχει και κοινωνικές προεκτάσεις: Το House of Cards αναφέρεται στη δομή των εύθραυστων ανθρωπίνων σχέσεων.


Η ιδέα του OGE Creative Group που βρίσκεται πίσω από την εγκατάσταση βασίζεται στους πύργους από τραπουλόχαρτα της παιδικής μας ηλικίας, ένα παιχνίδι δημοφιλές κάθε χώρα και κουλτούρα του κόσμου παλιότερα – την εποχή πριν από τις ταμπλέτες.


Επιπλέον, ως φόρος τιμής στο παλιό ιστορικό τυπογραφείο τραπουλόχαρτων του Άμστερνταμ, Speelkaartenfabriek "Nederland", η εγκατάσταση στήθηκε στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου κάποτε δέσποζε το παλιό εργοστάσιο.

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Συνολικά 125 "τραπουλόχαρτα" σχεδιασμένα από 40 διεθνώς αναγνωρισμένους urban και street artists – ανάμεσά του και πέντε έλληνες - υψώνονται σε έναν φωτεινό πύργο έξι μέτρων.

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter


Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε με βάση την ιδιαίτερή τους σχέση με το αστικό τοπίο, μιας που οι περισσότεροι απ' αυτούς θεωρούν τους τοίχους και τους δρόμους μιας πόλης ως τον ιδανικότερο καμβά πάνω στον οποίο μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Ακόμα, το σχήμα της εγκατάστασης δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η δομή του πύργου ηθελημένα μοιάζει με αυτή ενός "σπιτιού", ενώ ο συμβολισμός του έχει και κοινωνικές προεκτάσεις: Το House of Cards αναφέρεται στη δομή των εύθραυστων ανθρωπίνων σχέσεων.

Μπορεί ο καθένας από εμάς να θεωρεί τις δικές του ανάγκες σημαντικότερες από αυτές των άλλων, αλλά στο τέλος της ημέρας ο καθένας πρέπει να στηρίξει –κυριολεκτικά- τον διπλανό του ώστε να εξασφαλίζεται ένα ασφαλές αλλά και ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον για όλους.

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Το House of Cards αναφέρεται στη δομή των εύθραυστων ανθρωπίνων σχέσεων.Μπορεί ο καθένας από εμάς να θεωρεί τις δικές του ανάγκες σημαντικότερες από αυτές των άλλων, αλλά στο τέλος της ημέρας ο καθένας πρέπει να στηρίξει –κυριολεκτικά- τον διπλανό του ώστε να εξασφαλίζεται ασφάλεια όλων.

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Το έργο του Ser και της Simoni


Οι ελληνικές συμμετοχές:


Ανάμεσα στους διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο project συναντάμε και τους δικούς μας Αλέξανδρο Βασμουλάκη, Πάρη Κούτσικο, Ser & Simoni, και Κωνσταντίνο Βραζιώτη.


Πέντε Έλληνες που σύμφωνα με την επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κολλάρου έχουν καταφέρει μέσα από την δυναμική τους δουλειά να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας μας, και να κερδίσουν διεθνή καταξίωση και αποδοχή.


"Αυτό αποτελεί και την ουσιαστικότερη ανταμοιβή για τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, ενώ συγχρόνως είναι ένα γεγονός παραπάνω από ευχάριστο για την Ελληνική τέχνη στο σύνολο της."

 

Δείτε τα έργα που μεταμορφώθηκαν σε τραπουλόχαρτα.

 

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Βραζιώτης Φωτο: ευγενική παραχώρηση artAZ

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Simoni FontanaΦωτο: ευγενική παραχώρηση artAZ

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Ser & SimoniΦωτο: ευγενική παραχώρηση artAZ

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Simoni FontanaΦωτο: ευγενική παραχώρηση artAZ

5 Έλληνες στο House of Cards Facebook Twitter
Πάρις ΚούτσικοςΦωτο: ευγενική παραχώρηση artAZ

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίκα Κυριακάκου εξερευνά τα άκαμπτα όρια του χώρου και της ταυτότητας μέσα από την έκθεση «Sheltered Gardens»

Εικαστικά / Η Κίκα Κυριακάκου εξερευνά τα άκαμπτα όρια του χώρου και της ταυτότητας, μέσα από την έκθεση «Sheltered Gardens»

Η επιμελήτρια του υβριδικού, εικαστικού προγράμματος «Sheltered Gardens», που άνοιξε τις πόρτες του στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στις 22 Σεπτεμβρίου, μιλά για τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με το κείμενο και τη λογοτεχνία, αλλά και το πώς το μη-εικαστικό υλικό μπορεί να συνυπάρχει και να συνδιαλέγεται με σύγχρονα εικαστικά έργα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Ρένα Παπασπύρου και Νίνα Παπακωνσταντίνου στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Εκθέσεις / Ένας εικαστικός κομήτης περνάει πάνω απ' την Αθήνα

Δυο γυναίκες εικαστικοί, η Ρένα Παπασπύρου και η Νίνα Παπακωνσταντίνου, με «Το πέρασμα του κομήτη: Επεισόδια και εικόνες στην ύλη» και τα «Phantoms» παρουσιάζουν σημαντικά σύνολα της δουλειάς τους στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή

Εικαστικά / Η επιρροή του Φώτη Κόντογλου στην ελληνική τέχνη σε μια έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή τιμά τον εμβληματικό καλλιτέχνη από το Αϊβαλί με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ειρήνη Γερουλάνου: «Το μουσείο Μπενάκη ίσως να μην υπήρχε σήμερα αν δεν ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς»

Εικαστικά / Ειρήνη Γερουλάνου: Ο Άγγελος Δεληβορριάς όπως τον έζησα

Με αφορμή τη σημερινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μιλά στη LiFO για τον αναμορφωτή του μουσείου, Άγγελο Δεληβορριά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sheltered Gardens: Ένα εικαστικό πρότζεκτ στον πιο ωραίο βοτανικό κήπο της Αττικής

Εικαστικά / Sheltered Gardens: Ένα εικαστικό πρότζεκτ στον πιο ωραίο βοτανικό κήπο της Αττικής

Στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers ενώνονται μέσα σε ένα μεγαλειώδες τοπίο της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εικαστικά / Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό της ιστορικής περιόδου μέσα από την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπαρτελεμί

Εικαστικά / Οι εντυπωσιακοί παλαιστές του Louis Barthélemy στην Αθήνα

Στους καμβάδες του Γάλλου σχεδιαστή και καλλιτέχνη οι «κεντημένοι παλαιστές» συνδέουν τις κουλτούρες και την παράδοση με τη σύγχρονη απεικόνιση, κληρονομιά ενός μοναδικού ταξιδιού του στη Σενεγάλη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Οθόνες / Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Η Στέγη ανοίγει το φετινό της ρεπερτόριο με το βλέμμα (ξανά) στραμμένο προς το μέλλον, συνεργαζόμενη με τον προβοκάτορα Ελληνογάλλο σκηνοθέτη στο πρότζεκτ «GENER8ION», με τρεις μικρού μήκους ταινίες του που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα με τη μορφή βίντεο εγκαταστάσεων σε τρεις διαφορετικούς χώρους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Στο Kunstfest Weimar, το ετήσιο φεστιβάλ της Βαϊμάρης

Εικαστικά / Στο Kunstfest Weimar, το ετήσιο φεστιβάλ της Βαϊμάρης

Εντυπώσεις από τη φετινή διοργάνωση του σημαντικού γερμανικού φεστιβάλ που παντρεύει την τέχνη με την πολιτική και την ανάγκη για διατήρηση της μνήμης και του πολιτικού προβληματισμού σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και το μέλλον της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ