Τρεις Αυστραλοί καλλιτέχνες βρήκαν τον τρόπο να "τιθασεύσουν" τα σώματα των drag performers στο προτζεκτ τους Virtual Drag. Σκάναραν με τεχνολογία 3D τα σώματά τους και τα παρουσίασαν στο κοινό μέσω της εικονικής πραγματικότητας. 

 

 

Οι καλλιτέχνες: Mark Payne, φιναλίστ του βραβείου Australia Post Art, Alison Bennett και η νικήτρια του βραβείου Australia Post Art, Megan Beckwith είναι οι δημιουργοί του Virtual Drag. Η Bennett και η Beckwith ασχολούνται με την καλλιτεχνική έρευνα στο Deakin Motion Lab. "Μια μέρα μου ήρθε: Ήθελα να σκανάρω με τεχνολογία 3D, drag queens! Και όλοι μου είπαν: ΝΑΙ!", λέει η Bennett. "Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της ευαίσθητης και της μαγευτικής δουλειάς του Mark Payne στην οποία χρησιμοποιεί φωτογραμμετρία. Έτσι κάλεσα τον Mark και την Megan να δουλέψουμε μαζί και να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μου".

 

Τοποθετήσαμε τις drag performers στην μέση ένος φωτογραφικού θαλάμου. Η ομορφιά αποτυπωθηκε απο 143 κάμερες και από κάθε πιθανή οπτική γωνία", λέει ο Payne. Μαζί με την Bennet "χρησιμοποίησαν λογισμικό φωτογραμμετρίας για να δημιουργήσουν 3D πλέγματα και υφές. Στη συνέχεια η Megan πρόσθεσε animation και έβαλε τα κινούμενα 3D scans στο Unity", προσθέτει η Bennet. Το τελικό προϊόν εκτίθεται με ακουστικά Oculus Rift. 

 

 

Ο ανερχόμενος τομέας της ψηφιακής τέχνης μπορεί να συμβάλει στην ομοιογενοποίηση με τις εικόνες που προβάλει. Στο δελτίο τύπου του Virtual Drag, η Bennet σημειώνει ότι, "Μεγάλο μέρος της δουλειάς που έχει γίνει με την χρήση εικονικής πραγματικότητας παρουσιάζει γυμνές κοπέλες με το σκεπτικό ότι θα είναι θέαμα για τους άντρες. Το "ανδρικό βλέμμα" παρατηρείται πολύ συχνά στην ψηφιακή τέχνη γιατί είναι ένας τομέας όπου κυριαρχούν οι στρέιτ άνδρες καλλιτέχνες. Συνεπώς οι φωνές και η αισθητική των γυναικών, των queer και των μη-λευκών καλλιτεχνών προβάλλονται σπάνια.

 

Πέρα από το σχόλιο για το πώς παρουσιάζονται οι μειονότητες στην ψηφιακή τέχνη, το Virtual Drag εξυμνεί την υποεκτιμημένη τέχνη του drag θεάτρου με έναν διαδραστικό και μαγευτικό τρόπο. "Είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά που δημιουργήσαμε", λέει η Bennet. "Το Virtual Drag, βρήκε την θέση του στον τομέα της ψηφιακής τέχνης, αποτύπωσε την χαρά αυτών των καλλιτεχνών και δημιουργησε μία νέα πλατφόρμα για την σημαντική τέχνη του drag".