Ο ρετροφουτουριστικός κόσμος του Laurent Durieux

Ο ρετροφουτουριστικός κόσμος του Laurent Durieux Facebook Twitter
0

Ο Francis Ford Coppola είχε πει για την δουλειά του Laurent Durieux: 

«Το πανέμορφο έργο του Laurent Durient πάει την τέχνη της αφίσας στο ανώτατο σημείο. Οι εικόνες που είναι εντυπωσιακά φτιαγμένες, εκφράζουν ιδέες και θέμα από τις ταινίες που έχει διαλέξει με νέους όρους. Επικοινωνούν χωρίς λέξεις και στέκονται δίπλα στην υπέροχη παράδοση της τέχνης της εικονογράφησης».

 

Ο 42χρονος εικονογράφος από τις Βρυξέλλες δούλευε για δύο δεκαετίας σαν καθηγητής και σχεδιαστής εκεί μέχρι που ανακάλυψαν την δουλειά του στην Αμερική. Αυτό έγινε λόγω του πολυβραβευμένου έργου και συγκεκριμένα ενός πόστερ που έκανε για την ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» του Steven Spielberg που έτυχε της προσοχής του διάσημου σκηνοθέτη. Ένα πόστερ που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «παρά λίγο να μην γίνει» επειδή η κανονική αφίσα της ταινίας και το εξώφυλλο του βιβλίου τα θεωρούσε αριστουργήματα.

«Αποφάσισα να μην πάω με την συνταγή του τέρατος με τα κοφτερά δόντια που επιτίθεται το πλοίο αλλά να παίξω με την αντίθεση μεταξύ αυτού που βλέπουμε στο πόστερ και αυτό που ξέρουμε ότι θα γίνει. Ο Spielberg πάντοτε έλεγε ότι αυτά που έσωσε την ταινία ήταν το γεγονός ότι ο Bruce o μηχανικός καρχαρίας δεν λειτουργούσε σωστά έτσι στις περισσότερες σκηνές δεν είχαμε καρχαρία μέσα. Η ταινία απέκτησε Χιτσκοκικο χαρακτήρα  - δεν τον έβλεπες αλλά ήξερες ότι ήταν εκεί και αυτό μας τρόμαζε. Έτσι προσπάθησα να το μιμηθώ αυτό με την γλυκιά, ηλιόλουστη που μοιάζει σαν καρτ ποστάλ, αφίσα μου. Η απειλή είναι εκεί χωρίς να είναι».

Η καριέρα του Durieux εκτοξεύτηκε το 2011 όταν ονομάστηκε ένας από τους 200 καλύτερους εικονογράφους του κόσμου από διεθνές και σημαντικό περιοδικό στον χώρο της διαφήμισης,  ‘Lürzer’s Archive’.

Στον κόσμο που δημιουργεί ο Duriex, γιγαντιαία ρομπότ φυλάνε δάση που έχουν για κάτοικους, μυθολογικά τέρατα όπως ο King Kong και ο Big Foot ενώ οι ουρανοί της πόλης είναι γεμάτοι με αερόπλοια που έχουν την μορφή του Snoopy. Τα τέρατα των ταινιών απεικονίζονται σαν ευαίσθητα πλάσματα, θύματα του γκροτέσκο πάρα εκδικητικοί εχθροί. Ο Durieux έχει επίσης ένα φετίχ με το έργο του Alfred Hitchcock.

Ο Durieux που έχει ένα δίδυμο αδερφό και άλλα 3 αδέρφια ζωγραφίζει από τα έξι του. Στα 12 του ανακάλυψε το έργο του Jean Giraud (Moebius) και η ζωή του άλλαξε. Ήταν ήταν οι εικόνες που είδε στο “Métal Hurlant” και στο “L’Incal” που τα θεωρούσε τις βίβλους του,  τον έκαναν να θέλει να πάρει την τέχνη του στα σοβαρά και να γίνει εικονογράφος.  Αν και το έργο του είναι πιο χαρούμενο και φωτεινό από του μέντορα του.

Φέτος κυκλοφόρησε η πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο ‘Helville’.

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ