Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Γκέτεμποργκ θυμίζει ανοιχτό βιβλίο

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
0

Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το Γκέτεμποργκ θα καμαρώνει για τη νέα του πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Cobe από τη Δανία και θυμίζει τις σελίδες ενός βιβλίου που ανοίγει.

Η βιβλιοθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων θα βρίσκεται στην περιοχή του πανεπιστημίου Näckrosen κοντά στο κέντρο του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει. Η λευκή πρόσοψη, ριγέ, με κατακόρυφα στοιχεία που λειτουργούν ως αντηλιακές περσίδες ενισχύουν περαιτέρω την ομοιότητα με τις σελίδες των βιβλίων.

Ο σχεδιασμός έχει σκοπό να κάνει το κτίριο να φαίνεται ανοιχτό στο γύρω πάρκο αλλά και να ξεχωρίζει ως «φάρος γνώσης» για όλους στην περιοχή, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Cobe Dan Stubbergaard.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Cobe έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει.

«Το βιβλίο χρησιμεύει ως η έμπνευση και το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό – ο όγκος του κτιρίου, τα χρώματα και τα υλικά του δείχνουν το άνοιγμα ενός βιβλίου» δήλωσε ο Stubbergaard. «Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία προσεγγίζετε τη βιβλιοθήκη, το κτίριο σας προσκαλεί. Η ενσωμάτωση του κτιρίου και του πάρκου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα από την αρχή και έχουμε συντηρήσει σκόπιμα όσο το δυνατόν περισσότερο από το υπάρχον τοπίο του πάρκου».

Το ανοιχτό και διαφανές ισόγειο κάνει το κτίριο ανοιχτό στο πάρκο, ενώ οι οκτώ όροφοι όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένοι από ξύλο που μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα στο κτίριο.

Εκτός από το ότι παρέχει ένα νέο περιβάλλον για έρευνα και ανταλλαγή γνώσεων, το κτίριο θα φιλοξενήσει τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες ανθρωπιστικών επιστημών, τέχνης, μουσικής και θεάτρου του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Θα περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο αποθετήριο βιβλίων, το πρώτο του είδους του στη Σουηδία, το οποίο αποθηκεύει και ανακτά βιβλία. Το σύστημα θα είναι ορατό στο κοινό καθώς περπατούν πάνω ή κάτω από τη σκάλα, η οποία τυλίγεται γύρω από αυτό. Ο σχεδιασμός που επελέγη από το πανεπιστήμιο και την πόλη τής δίνει ένα ξεχωριστό κτίριο, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της.

Η κατασκευή του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2028.

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Design / Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Η βιβλιοθήκη που θα γίνει ο πολιτιστικός κόμβος για να εκθέσει το λογοτεχνικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα του 19ου αιώνα βρίσκεται σε ένα μικρό αστικό πάρκο στο Skien της Νορβηγίας.
THE LIFO TEAM
Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού"

Design / Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται «Το σύννεφο του χαϊκού»

Η εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική δομή βρίσκεται στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα και είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό και τη θάλασσα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
THE LIFO TEAM
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Δύο σύμβολα φήμης και αισθησιασμού έρχονται να προστεθούν στην υπηρεσία του σύγχρονου experiential travel. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που αναμένεται να ενταχθεί στη συλλογή των ξενοδοχείων MGallery, και για το Orient Express Venice Hotel, τη «στατική συνέχεια» της πιο διάσημης αμαξοστοιχίας όλων των εποχών.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, CO-CURATED WITH TRAVELWORKS PR
Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ