Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το Γκέτεμποργκ θα καμαρώνει για τη νέα του πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Cobe από τη Δανία και θυμίζει τις σελίδες ενός βιβλίου που ανοίγει.

 

Η βιβλιοθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων θα βρίσκεται στην περιοχή του πανεπιστημίου Näckrosen κοντά στο κέντρο του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

 

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει. Η λευκή πρόσοψη, ριγέ, με κατακόρυφα στοιχεία που λειτουργούν ως αντηλιακές περσίδες ενισχύουν περαιτέρω την ομοιότητα με τις σελίδες των βιβλίων.

 

Ο σχεδιασμός έχει σκοπό να κάνει το κτίριο να φαίνεται ανοιχτό στο γύρω πάρκο αλλά και να ξεχωρίζει ως «φάρος γνώσης» για όλους στην περιοχή, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Cobe Dan Stubbergaard.

 

Ο σχεδιασμός του κτιρίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Cobe έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει.

 

«Το βιβλίο χρησιμεύει ως η έμπνευση και το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό – ο όγκος του κτιρίου, τα χρώματα και τα υλικά του δείχνουν το άνοιγμα ενός βιβλίου» δήλωσε ο Stubbergaard. «Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία προσεγγίζετε τη βιβλιοθήκη, το κτίριο σας προσκαλεί. Η ενσωμάτωση του κτιρίου και του πάρκου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα από την αρχή και έχουμε συντηρήσει σκόπιμα όσο το δυνατόν περισσότερο από το υπάρχον τοπίο του πάρκου».

 

Το ανοιχτό και διαφανές ισόγειο κάνει το κτίριο ανοιχτό στο πάρκο, ενώ οι οκτώ όροφοι όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένοι από ξύλο που μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα στο κτίριο.

 

Εκτός από το ότι παρέχει ένα νέο περιβάλλον για έρευνα και ανταλλαγή γνώσεων, το κτίριο θα φιλοξενήσει τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες ανθρωπιστικών επιστημών, τέχνης, μουσικής και θεάτρου του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

 

Θα περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο αποθετήριο βιβλίων, το πρώτο του είδους του στη Σουηδία, το οποίο αποθηκεύει και ανακτά βιβλία. Το σύστημα θα είναι ορατό στο κοινό καθώς περπατούν πάνω ή κάτω από τη σκάλα, η οποία τυλίγεται γύρω από αυτό. Ο σχεδιασμός που επελέγη από το πανεπιστήμιο και την πόλη τής δίνει ένα ξεχωριστό κτίριο, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της.

 

Η κατασκευή του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2028.

 

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο
Φωτο: © Cobe

 

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο
Φωτο: © Cobe

 

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο
Φωτο: © Cobe

 

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο
Φωτο: © Cobe

 

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο
Φωτο: © Cobe

 

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο
Φωτο: © Cobe