Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Γκέτεμποργκ θυμίζει ανοιχτό βιβλίο

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
0

Μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το Γκέτεμποργκ θα καμαρώνει για τη νέα του πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο Cobe από τη Δανία και θυμίζει τις σελίδες ενός βιβλίου που ανοίγει.

Η βιβλιοθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων θα βρίσκεται στην περιοχή του πανεπιστημίου Näckrosen κοντά στο κέντρο του Γκέτεμποργκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει. Η λευκή πρόσοψη, ριγέ, με κατακόρυφα στοιχεία που λειτουργούν ως αντηλιακές περσίδες ενισχύουν περαιτέρω την ομοιότητα με τις σελίδες των βιβλίων.

Ο σχεδιασμός έχει σκοπό να κάνει το κτίριο να φαίνεται ανοιχτό στο γύρω πάρκο αλλά και να ξεχωρίζει ως «φάρος γνώσης» για όλους στην περιοχή, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Cobe Dan Stubbergaard.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Cobe έχει κυβική μορφή, αλλά με ελαφρά καμπυλότητα στον όγκο που δημιουργείται από το σχήμα ενός βιβλίου, ενός τόμου, καθώς ανοίγει.

«Το βιβλίο χρησιμεύει ως η έμπνευση και το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό – ο όγκος του κτιρίου, τα χρώματα και τα υλικά του δείχνουν το άνοιγμα ενός βιβλίου» δήλωσε ο Stubbergaard. «Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία προσεγγίζετε τη βιβλιοθήκη, το κτίριο σας προσκαλεί. Η ενσωμάτωση του κτιρίου και του πάρκου ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα από την αρχή και έχουμε συντηρήσει σκόπιμα όσο το δυνατόν περισσότερο από το υπάρχον τοπίο του πάρκου».

Το ανοιχτό και διαφανές ισόγειο κάνει το κτίριο ανοιχτό στο πάρκο, ενώ οι οκτώ όροφοι όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη είναι κατασκευασμένοι από ξύλο που μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα στο κτίριο.

Εκτός από το ότι παρέχει ένα νέο περιβάλλον για έρευνα και ανταλλαγή γνώσεων, το κτίριο θα φιλοξενήσει τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες ανθρωπιστικών επιστημών, τέχνης, μουσικής και θεάτρου του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Θα περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο αποθετήριο βιβλίων, το πρώτο του είδους του στη Σουηδία, το οποίο αποθηκεύει και ανακτά βιβλία. Το σύστημα θα είναι ορατό στο κοινό καθώς περπατούν πάνω ή κάτω από τη σκάλα, η οποία τυλίγεται γύρω από αυτό. Ο σχεδιασμός που επελέγη από το πανεπιστήμιο και την πόλη τής δίνει ένα ξεχωριστό κτίριο, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της.

Η κατασκευή του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2028.

Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο Facebook Twitter
Φωτο: © Cobe
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Design / Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Η βιβλιοθήκη που θα γίνει ο πολιτιστικός κόμβος για να εκθέσει το λογοτεχνικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα του 19ου αιώνα βρίσκεται σε ένα μικρό αστικό πάρκο στο Skien της Νορβηγίας.
THE LIFO TEAM
Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού"

Design / Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται «Το σύννεφο του χαϊκού»

Η εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική δομή βρίσκεται στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα και είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό και τη θάλασσα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ