Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται «Το σύννεφο του χαϊκού»

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Το Σύννεφο του Χαϊκού είναι το πρώτο από τα δεκαέξι παράκτια κτίρια που έχουν με κρατική πρωτοβουλία ανατεθεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία και καλλιτέχνες, για να βελτιωθεί ο δημόσιος χώρος. Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects
0

Η ονομασία της βιβλιοθήκης, του αρχιτεκτονικού γραφείου MAD, που μοιάζει με σκουληκότρυπα είναι Σύννεφο του Χαϊκού και δανείζεται το όνομά της από τον κόλπο στον οποίο έχει αναγερθεί και με την κατασκευή της δημιουργεί μια απρόσκοπτη και συνεχή ροή που ενσωματώνει τοίχους, δάπεδα, οροφές, ανοίγματα σε μια μοναδική εφαρμογή της ρευστότητας του σκυροδέματος.

Η εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική δομή βρίσκεται στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα και είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό και τη θάλασσα, όπως δηλώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο MAD που έχει σχεδιάσει αυτό το έργο. «Ο άνθρωπος δεν είναι πλέον κυρίαρχος και η αρχιτεκτονική δεν είναι το απόλυτο όχημα. Η εμπειρία του επισκέπτη εδώ θα προσομοιάζει με μια ματιά στο σύμπαν, αφηρημένη αλλά απέραντη», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του γραφείου.

Το Σύννεφο του Χαϊκού είναι το πρώτο από τα δεκαέξι παράκτια κτίρια που έχουν με κρατική πρωτοβουλία ανατεθεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία και καλλιτέχνες όπως ο Ανίς Καπουρ, ο Σου Φουτζιμότο, ο Μπιάρκε Ίνγκελς και ο Κένγκο Κούμα, για να βελτιωθεί ο δημόσιος χώρος κατά μήκος της ακτογραμμής ως μέρος της αναζωογόνησης αυτής της ιστορικής πόλης που είναι ένα μεγάλο λιμάνι.

Με τις καμπύλες καμάρες και τα σπήλαιά της, εσωτερικά, ο όγκος φαίνεται να έχει σκαλιστεί και διαβρωθεί από τα στοιχεία της φύσης, ενώ κατασκευάστηκε με τεχνικές καινοτομίες και χειροποίητη τεχνική.

Με την κυματοειδή και πορώδη γεωμετρία του, οι αρχιτέκτονες του MAD σμιλεύουν τη βιβλιοθήκη «σύννεφο του χαϊκού» και την προτείνουν ως μια φυσική έκταση. Με τις καμπύλες καμάρες και τα σπήλαιά της, εσωτερικά, ο όγκος φαίνεται να έχει σκαλιστεί και διαβρωθεί από τα στοιχεία της φύσης, ενώ κατασκευάστηκε με τεχνικές καινοτομίες και χειροποίητη τεχνική.

Το κτίριο δεν έχει ούτε μια ορθή γωνία, ενώ οι τοίχοι εσωτερικά είναι πτυσσόμενοι, με καμπύλες συρόμενες πόρτες, μεγάλα παράθυρα και φεγγίτες που επιτρέπουν στο φυσικό φως και τον καθαρό αέρα να μπαίνει στο κτίριο. Η εκτεταμένη χρήση του γυαλιού παρέχει μια μοναδική θέα στη θάλασσα και στον ουρανό. Οι χώροι οργανώνονται γύρω από μια κεντρική αίθουσα ανάγνωσης που περιέχει 10.000 τόμους.

Χαρακτηριστικό του κτηρίου της νέας βιβλιοθήκης είναι το καμπύλο σχήμα των τοίχων που προσδίδουν αρμονία και ομοιομορφία δίχως τομές ή ενώσεις συνδέοντας την οροφή με το δάπεδο και δίνοντας μια αίσθηση ενότητας σε ένα σχεδόν φουτουριστικό αποτέλεσμα. Τεράστια στρογγυλά ανοίγματα διαφόρων μεγεθών και περιγραμμάτων δίνουν αναπνοή στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και επιτρέπουν στο φως να εισχωρεί ελεύθερα στους χώρους και να πλημμυρίζει το εσωτερικό.

Ο εσωτερικός χώρος ανάγνωσης των 690 τετραγωνικών διαθέτει ένα καφέ και μια τεράστια βεράντα. Ο εξωτερικός δημόσιος χώρος 300 τετραγωνικών έχει προβλεφθεί να διαθέτει χώρους στάθμευσης ποδηλάτων, δημόσια μπάνια και ντους.

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects
Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects
Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects
Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού" Facebook Twitter
Φωτο: creatAR images | courtesy of MAD architects

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ