Inmind: Office Well Being - H νέα εποχή έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο

Inmind: Office Well Being Facebook Twitter
Kαμπύλες γωνίες από κρύσταλλο και πόρτα ειδικής κατασκευής. @SPYROSHOUND PHOTOGRAPHY
0«ΣTO ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
 ήθελαν να δουλεύουν σε γραφεία “σαν της Google”. Σήμερα, που ζούμε στην εποχή της γνώσης και της τεχνολογίας, βιώνοντας παράλληλα και μια πανδημία, ο τρόπος εργασίας επαναπροσδιορίζεται και το ζητούμενο της ευεξίας μπαίνει στο επίκεντρο», λέει ο Ηλίας Μπόμπολας, ιδρυτής και Managing Director στην Inmind, την εταιρεία interior design που εξειδικεύεται σε χώρους γραφείων. H ομάδα της Inmind παρακολουθεί τις εξελίξεις στο employer branding, μεταφράζοντας τις νέες τάσεις σε interior design για τις μεγαλύτερες εταιρείες και υπογράφοντας ορισμένα από τα κορυφαία κτίρια γραφείων της νέας εποχής. 

Τα νέα γραφεία είναι τόπος ανταλλαγής ιδεών και δημιουργικότητας. Είναι το σημείο όπου χαράσσεται και ενορχηστρώνεται το μέλλον μιας επιχείρησης και, συνακόλουθα, των εργασιών της. — Ηλίας Μπόμπολας

«Η εξ αποστάσεως εργασία σε πολλές περιπτώσεις ήρθε για να μείνει. Ο νέος digital nomad αλλάζει την παγκόσμια οικονομία χάρη στη δυνατότητά του να ζει και να εργάζεται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επιθυμεί. Σημαίνει αυτό ότι ήρθε το τέλος των γραφείων; Το ακριβώς αντίθετο! Διεθνώς, το νέο γραφείο είναι ένας χώρος που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, συνδυάζει πολλές χρήσεις, ενσωματώνοντας καφέ και κατοικίες, μεταξύ άλλων, φέρνει κοντά πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, προσφέρει ζωντάνια στην πόλη και εξοικονομεί πόρους και ενέργεια. Αυτού του είδους τα γραφεία έλειπαν από την Αθήνα μέχρι στιγμής», συμπληρώνει. Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την ανάγκη οι νέοι χώροι να είναι ευέλικτοι. «Δεν είναι λίγοι οι αρχιτέκτονες που, μετά την πανδημία, υπογραμμίζουν την ανάγκη για χώρους με ευελιξία. Η ζωή συνεχίζεται, οι εξελίξεις επιταχύνονται, μπορούμε να εργαστούμε εδώ, αλλού, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, εκμεταλλευόμενοι το μεσογειακό κλίμα, μόνοι ή σε ομάδες. Το κέλυφος και η εσωτερική διαρρύθμιση πρέπει να ανταποκρίνονται στο σχεδιαστικό όραμα του αρχιτέκτονα και παράλληλα να προσφέρουν την ποικιλομορφία που θα κεντρίζει καθημερινά το ενδιαφέρον όσων ζουν και εργάζονται στον χώρο», υπογραμμίζει. 

Inmind: Office Well Being Facebook Twitter
Ακουστικά δάπεδα Forbo και διαχωριστικά συστήματα υψηλής ηχομόνωσης 1:10. @SPYROSHOUND PHOTOGRAPHY

Για την ομάδα της Inmind η νέα εποχή έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο, τους μετόχους μιας επιχείρησης και τους αρχιτέκτονες. Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μπόμπολας, καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό παίζουν, από την πλευρά των επιχειρήσεων, το «employee experience» και η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ εργαζομένων και brand μέσω της κουλτούρας που εκφράζει το interior design. «Τα νέα γραφεία είναι τόπος ανταλλαγής ιδεών και δημιουργικότητας. Είναι το σημείο όπου χαράσσεται και ενορχηστρώνεται το μέλλον μιας επιχείρησης και, συνακόλουθα, των εργασιών της. Η υλοποίηση της στρατηγικής, από την άλλη, πολλές φορές γίνεται εκτός γραφείου.

Inmind: Office Well Being Facebook Twitter
Ηχοαπορροφητικά δάπεδα seamless woven vinyl 2tec2.

Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, το περιβάλλον του γραφείου πρέπει να εμπνέει, να ενώνει και να προβάλλει τα σωστά μηνύματα», εξηγεί. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί στενά με κορυφαίους αρχιτέκτονες όπως η Ρένα Σακελλαρίδου, για το κτίριο της Agemar, ο Αλέξης Βικέλας και οι LC architects, για το κτίριο Orbit, και ο Τάσος Γεωργαντζής για το κτίριο της Prodea. Με αφορμή αυτά τα έργα, η Inmind απέκτησε περισσότερη εμπειρία στις πιστοποιήσεις LEED και WELL. «Τα κτίρια γραφείων πρέπει με κάθε τρόπο να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και να εξασφαλίζουν την ευεξία των εργαζομένων. Για την επιλογή των υλικών κρίσιμο ρόλο παίζουν η διαδικασία  παραγωγής και η συμβολή τους σε τομείς όπως η βιωσιμότητα, η ακουστική και το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Για εμάς, στην Inmind, είναι πολύτιμη η δυνατότητα να επεκτείνουμε την τεχνογνωσία μας σε μια εποχή συναρπαστικών αλλαγών», λέει o Ηλίας Μπόμπολας και κλείνει με μια πρόβλεψη: «Σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ειδικότητες να συνεργάζονται για τη δημιουργία καινοτόμων έργων. Αυτές οι νέες ομάδες ξεπερνούν κατά πολύ το interdisciplinary όπως το γνωρίζαμε στον σχεδιασμό. Επιπλέον, γίνεται πολύς λόγος για τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την bottom-up co-creation. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον τον σχεδιασμό γραφείων σε αμεσότερη συνεργασία με τους τελικούς χρήστες, αλλά και με τη συμμετοχή στη σχεδιαστική ομάδα επαγγελματιών πέρα από τα καθιερωμένα».     

Inmind: Office Well Being Facebook Twitter
Διαχωριστικά ηχομονωτικής ικανότητας 50 dB La Linea. @SPYROSHOUND PHOTOGRAPHY

inmind.com.gr

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ