Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
«Θέλω να παρέχω επιλογές και σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν έργα με υψηλές τιμές, γιατί εμπίπτω και εγώ σε αυτή την κατηγορία».

Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

0

Από παιδί, η Δάφνη Χριστοφόρου θυμάται τη μητέρα της να ζωγραφίζει και να κάνει κολάζ. «Νομίζω ότι ταύτισα την αγάπη με την τέχνη», θα μου πει. Σπούδασε στο Λονδίνο και στο Royal College of Art, ενώ πολύ γρήγορα η δουλειά και η ματιά της ξεχώρισαν και βραβεύτηκε από σημαντικούς οργανισμούς και πρόσωπα: διακρίθηκε με το βραβείο «V&A Student Illustrator of the Year 2015» από το μουσείο V&A, έχει στο βιογραφικό της δύο Adobe Achievement Awards, μια διάκριση από την εταιρεία ζωγραφικών υλικών Daler Rowney, καθώς και από τον εικονογράφο Quentin Blake. «Στάθηκα τυχερή, όλα αυτά συνέβαλαν στο να εμπιστεύομαι την κρίση μου, ειδικά σε στιγμές που οι αμφιβολίες μου φούντωναν».

Είναι εικονογράφος αλλά η κεραμική τής κίνησε το ενδιαφέρον όσο σπούδαζε. Ξεκίνησε μαθήματα αλλά δεν είχε τις τεχνικές γνώσεις για να συνδέσει την εικονογράφηση με αυτή την αναλογική τέχνη. «Οι καθηγητές μου με συμβούλεψαν να αφήσω την κεραμική λόγω του ότι η δουλειά μου τότε ήταν κυρίως ψηφιακή. Θεωρούσαν ότι αυτή η κατεύθυνση σχετίζεται περισσότερο με την εποχή μας, παρά η κεραμική».

«Ένας επισκέπτης στο εργαστήρι μου παρατήρησε την αντίθεση του σχήματος των αγγείων –που θυμίζει θηλυκές καμπύλες– με τις αντρικές φιγούρες που τα κοσμούν συνήθως. Οι αφηγήσεις διαφέρουν από έργο σε έργο. Τον τελευταίο καιρό αφορούν επίκαιρα θέματα που όμως εκφράζονται μέσα από τους θεούς του Ολύμπου».

Έτσι και έκανε, ακολούθησε τότε τη συμβουλή τους. Ωστόσο, μετά από λίγα χρόνια άκουσε για την τεχνική διακόσμησης κεραμικών με χαλκομανίες. «Πιστεύω πως όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στους υπολογιστές, τις ταμπλέτες, τα τηλέφωνα, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε ασχολίες που περιλαμβάνουν άλλες αισθήσεις, όπως η αφή, η επαφή με ένα φυσικό υλικό. Πολλοί νιώθουν την ανάγκη να δουλέψουν με τα χέρια, να κουραστούν σωματικά και να φτιάξουν κάτι τρισδιάστατο που υπάρχει και έξω από την οθόνη».

Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter

Δοκίμασε να φτιάξει το πρώτο της αγγείο χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, με αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από ένα ντοκιμαντέρ για τον Jeffrey Dahmer. «Ήταν επιτυχία, πωλήθηκε μέσω γκαλερί για ποσό που δεν είχα ξαναδεί μέχρι τότε». Τα έργα της διαφέρουν, το γεγονός ότι παντρεύει την εικονογράφηση και τη ζωγραφική με τον πηλό συμβάλλει στη διαφορετική της προσέγγιση στην κεραμική. Επισκέπτεται συχνά μουσεία, τη γεμίζουν με ιδέες.

«Υπάρχουν κάποιοι αρχαιοελληνικοί αμφορείς που είναι διακοσμημένοι με αξιοθαύμαστη λεπτότητα και προσοχή. Οι φιγούρες που τους κοσμούν υποδεικνύουν κίνηση, τα σανδάλια και τα δάχτυλα των ποδιών τους μοιάζουν τρισδιάστατα, οι μύες τους είναι κομψοί, οι κομμώσεις στυλιζαρισμένες, τα μοτίβα που πλαισιώνουν το θέμα είναι περίπλοκα, επιδέξια. Βλέποντας τέτοιου είδους αγγεία, η σκέψη μου πάει στον ταλαντούχο τεχνίτη που τα ζωγράφισε με όρεξη πριν τόσες χιλιάδες χρόνια». Αντλεί έμπνευση από τη μυθολογία αλλά και από τον αθλητισμό, από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, από θέματα σύγχρονα και επίκαιρα.

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, διακοσμεί τα μεγάλης κλίμακας έργα της με χρώματα που εφαρμόζονται κάτω από το σμάλτο, καθώς και με χαλκομανίες μαζί με μπογιές που χρησιμοποιούνται πάνω από αυτό. Λόγω των πολλών στρωμάτων διακόσμησης, κάθε έργο ψήνεται στο καμίνι τρεις και τέσσερις φορές προκειμένου να διατηρηθούν η λεπτομέρεια και τα έντονα χρώματα των σχεδίων της πάνω στην τρισδιάστατη επιφάνεια του αγγείου.

Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter

«Ένας επισκέπτης στο εργαστήρι μου παρατήρησε την αντίθεση του σχήματος των αγγείων –που θυμίζει θηλυκές καμπύλες– με τις αντρικές φιγούρες που τα κοσμούν συνήθως. Οι αφηγήσεις διαφέρουν από έργο σε έργο. Τον τελευταίο καιρό αφορούν επίκαιρα θέματα που όμως εκφράζονται μέσα από τους θεούς του Ολύμπου. Το δωδεκάθεο επιχειρεί να εγκλιματιστεί στη σημερινή εποχή, να κατανοήσει τη συμπεριφορά μας αλλά και τις μόδες που ακολουθούμε, ενώ αυτές εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ο λόγος που επιλέγω την εμπλοκή των μυθολογικών θεών είναι γιατί στη "Θεογονία" του Ησίοδου περιγράφονται με ανθρώπινες αδυναμίες, κάτι που με διασκεδάζει. Γι’ αυτό κι εγώ τους παρουσιάζω αφελείς, ευέξαπτους και ζηλιάρηδες. Τους έχουμε αφήσει ξεχασμένους, το νιώθουν αυτό και απογοητεύονται. Ταυτόχρονα όμως επιχειρούν να μας βοηθήσουν, αν και στο τελευταίο μου έργο παραιτήθηκαν από αυτή την προσπάθεια».

Τα μεγάλης κλίμακας έργα της συνήθως αγοράζονται από συλλέκτες στο εξωτερικό, αλλά συχνά φτιάχνει και πιο μικρά και προσιτά οικονομικά έργα. «Θέλω να παρέχω επιλογές και σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν έργα με υψηλές τιμές, γιατί εμπίπτω και εγώ σε αυτή την κατηγορία».

Σε δύο έργα της που ονομάζονται «Dear Mortals» οι θεοί του Ολύμπου γράφουν ένα γράμμα προς τους θνητούς, ανακοινώνοντας την αναχώρησή τους από τον Όλυμπο. «Ο θόρυβος και τα καυσαέρια τούς απαγορεύουν να ανοίξουν τα παράθυρα των παλατιών, η Άρτεμις δεν μπορεί πλέον να κυνηγήσει –αφού τα δάση έχουν πλέον αραιώσει δραματικά– και ο Δίας δεν είναι κατάλληλος για βασιλιάς των θεών λόγω του μάτσο προφίλ του. Έτσι, αποφασίζουν να μετακομίσουν στον πλανήτη Kepler-1628, που είναι 4.973 χρόνια φωτός μακριά από τη Γη. Χρειάζονται ένα διάλειμμα και απόσταση από εμάς».

Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
Σε δύο έργα της που ονομάζονται «Dear Mortals» οι θεοί του Ολύμπου γράφουν ένα γράμμα προς τους θνητούς, ανακοινώνοντας την αναχώρησή τους από τον Όλυμπο.
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου Facebook Twitter
«Ο λόγος που επιλέγω την εμπλοκή των μυθολογικών θεών είναι γιατί στη "Θεογονία" του Ησίοδου περιγράφονται με ανθρώπινες αδυναμίες, κάτι που με διασκεδάζει. Γι’ αυτό κι εγώ τους παρουσιάζω αφελείς, ευέξαπτους και ζηλιάρηδες».

www.feelondemand.com

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM