Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου

0

Η ανακαίνιση της Neue Nationalgalerie, του μουσείου που έχει σχεδιάσει ο Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε στο Βερολίνο της Γερμανίας, ολοκληρώθηκε από τη βρετανική αρχιτεκτονική εταιρεία του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.

Το έργο που ανέλαβε ο κορυφαίος Βρετανός αρχιτέκτονας και ξεκίνησε το 2012, περιλάμβανε την ανακαίνιση της παλαιωμένης δομής από σκυρόδεμα του κτιρίου και του εξωτερικού του από ατσάλι και γυαλί, σήμα κατατεθέν του αρχιτεκτονικού ύφους του Μις βαν ντερ Ρόε, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των εσωτερικών του χώρων.

Σύμβολο της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το 1963 έως το 1968 από χάλυβα και γυαλί και είναι το μόνο κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Μις βαν ντερ Ρόε στην Ευρώπη μετά τη μετανάστευσή του στις ΗΠΑ.

Η ανακαίνιση των 140 εκατομμυρίων ευρώ της κληρονομιάς του αρχιτέκτονα έγινε με το σύνθημα «όσο το δυνατόν περισσότερο Μις». Το μουσείο, που άνοιξε το 1968, εμφανίζει μια αξιοζήλευτη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου στη μόνιμη συλλογή του και φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες περιλάμβαναν ατομικές παρουσιάσεις του Gerhard Richter το 2012 και του Otto Piene το 2014.

Η επέμβαση του στούντιο του Τσίπερφιλντ διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αρχικό όραμα του Μις βαν ντερ Ρόε για το μουσείο, διασφαλίζοντας ότι οι νέες προσθήκες είναι υποδεέστερες του έργου του.

Η επέμβαση του στούντιο του Τσίπερφιλντ, την οποία χαρακτήρισε ως «χειρουργική», διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο το αρχικό όραμα του Μις βαν ντερ Ρόε για το μουσείο, διασφαλίζοντας ότι οι νέες προσθήκες είναι υποδεέστερες του έργου του. «Η αποσυναρμολόγηση ενός κτιρίου τέτοιας αναμφισβήτητης εξουσίας ήταν μια παράξενη εμπειρία αλλά και ένα προνόμιο», δήλωσε ο αρχιτέκτονας, που τόνισε ότι δεν πειράχτηκε τίποτα από τα αυθεντικά σχέδια του Μις βαν ντερ Ρόε. Η επαφή τόσο με τη μεγαλοφυΐα του όσο και τα ελαττώματά του, μεγάλωσε τον θαυμασμό του για το όραμα του βαν ντερ Ρόε, που είναι ένας πολύτιμος λίθος για εκείνον και για πολλούς άλλους αρχιτέκτονες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κτίριο ανακαινίζεται και ο Τσίπερφιλντ είπε ότι εκείνος και το γραφείο του «ελπίζουν να επέστρεψαν αυτόν τον "αγαπημένο ασθενή" φαινομενικά ανέγγιχτο».

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Η κεντρική σκάλα προς την είσοδο της Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Οι βελτιώσεις στον φάκελο του κτιρίου περιλάμβαναν τη βελτίωση της μόνωσης, την αντικατάσταση των υαλοπινάκων και την ανανέωση του χαλύβδινου πλαισίου του διακριτικού θόλου του. Επισκευάστηκε επίσης το κέλυφος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτή η διαδικασία απαιτούσε προσωρινά την αφαίρεση 35.000 αυθεντικών κατασκευαστικών στοιχείων, όπως η πέτρινη επένδυση του δαπέδου και όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η κατασκευή.

Παράλληλα με την ανακαίνιση του κτιρίου, αναβαθμίστηκε ο κλιματισμός και ο τεχνητός φωτισμός του για να βελτιωθεί η ενεργειακή του απόδοση.

Τα υπόγεια αναδιαμορφώθηκαν για να μεγιστοποιήσουν τον αποθηκευτικό χώρο και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε χώρους επισκεπτών, οι οποίοι περιλαμβάνουν το βεστιάριο, το καφέ και το κατάστημα του μουσείου.

Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε με μια ράμπα στα νοτιοανατολικά του κτιρίου, η οποία οδηγεί στη βεράντα και την κύρια είσοδο, με το μουσείο να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση εκεί για πρώτη φορά.

Η Neue Nationalgalerie αναμένεται να ανοίξει ξανά στο κοινό τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα, ένα μουσείο των αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron, το Μουσείο του 20ού Αιώνα, αναπτύσσεται επί του παρόντος ακριβώς δίπλα της. Ο σχεδιασμός, που παρουσιάστηκε το 2018, θα περιλαμβάνει τη σύνδεση των κτιρίων μέσω μιας σήραγγας.

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Η εικόνα του κτιρίου του Μις βαν ντερ Ρόε | Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Η Neue Nationalgalerie θα γειτνιάσει με το Μουσείο του 20ού Αιώνα | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Άποψη της εισόδου της Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie
Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Τα υλικά συντηρήθηκαν ώστε να είναι με νέες στερεώσεις | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Οι εσωτερικοί χώροι της Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Οι εσωτερικοί χώροι μετά την ανακαίνιση του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Όλα τα πατώματα ξηλώθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στη Neue Nationalgalerie | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Το βιβλιοπωλείο και κατάστημα δώρων

Έτοιμη η Neue Nationalgalerie του Μις βαν ντερ Ρόε, το νέο μουσείο του Βερολίνου Facebook Twitter
Τα υπόγεια του μουσείου ήδη ανακαινισμένα | Simon Menges | courtesy Neue Nationalgalerie

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται "Το σύννεφο του χαϊκού"

Design / Μια βιβλιοθήκη χωρίς ορθή γωνία που ονομάζεται «Το σύννεφο του χαϊκού»

Η εντυπωσιακή αυτή αρχιτεκτονική δομή βρίσκεται στο πάρκο Century κατά μήκος της ακτής του κόλπου Haikou στη Νότια Κίνα και είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που θα φιλοξενεί χώρους για ανάγνωση αλλά και χαλάρωση των επισκεπτών της σχεδόν σε απόλυτη συνομιλία με τον ουρανό και τη θάλασσα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βιρτουόζος του χρώματος India Mahdavi παρουσιάζει το καινούργιο της λεύκωμα

Design / India Mahdavi: Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, σχεδιάστρια και σκηνογράφος έρχεται στην Αθήνα

Με την αφορμή των εγκαινίων της νέας της έκθεσης στην Carwan Gallery του Πειραιά, η βιρτουόζος του χρώματος θα παρουσιάζει επίσης το καινούργιο της λεύκωμα στο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ενριέτα Χάουαρντ: Η υπέροχη βίλα της ερωμένης του Γεωργίου Β' που άφησε τον δυνάστη σύζυγό της

Design / Ενριέτα Χάουαρντ: Αποκαταστάθηκε η εντυπωσιακή βίλα της ερωμένης του Γεωργίου Β'

Η Ενριέτα Χάουαρντ ξέφυγε από τα νύχια του μέθυσου, σπάταλου πρώτου συζύγου της και από τα καθήκοντά της ως ερωμένης του Γεωργίου Β', για να χτίσει ένα καταφύγιο μέσα σε ένα μικροσκοπικό κλασικό τοπίο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
39’ λεπτά με το δίδυμο του Myran

Design / Myran: Το δίδυμο που σύστησε το σκανδιναβικό design στην Αθήνα

Ο Σουηδός Martin Olofsson εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όταν η πόλη αναγνώριζε μόνο το ιταλικό design. Μαζί με την Αγγελική Παπαβασιλείου είδαν μέσα στα χρόνια της πανδημίας τους Αθηναίους να ανακαλύπτουν μερικά από τα πιο εμβληματικά αντικείμενα του σκανδιναβικού design και να ανανεώνουν τους καναπέδες τους μαζικά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανοίγει στο κοινό στις 17 Σεπτεμβρίου 2022

Design / Η εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας ανοίγει σύντομα για το κοινό

Η BnF ανοίγει τις πόρτες της σε αναγνώστες, ερευνητές, λάτρεις της Ιστορίας, της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε επισκέπτες που επιθυμούν να μελετήσουν τους θησαυρούς των εγκυκλοπαιδικών συλλογών που δημιούργησαν οι βασιλείς της Γαλλίας από το τέλος του Μεσαίωνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο οίκος Balenciaga ντύνει ολόκληρο το κατάστημά του με ροζ faux γούνα

Design / Ο οίκος Balenciaga ντύνει ολόκληρο το κατάστημά του με ροζ faux γούνα

Ο οίκος μόδας Balenciaga μεταμόρφωσε το κατάστημά του στη Mount Street στο Λονδίνο καλύπτοντας το εσωτερικό με faux γούνα σε έντονη ροζ απόχρωση και δημιουργώντας μια μαξιμαλιστική διακόσμηση, με αφορμή το λανσάρισμα της συλλογής «Le Cagole».
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ