Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Σίγκβε Κνούτσον δοκιμάζει διαρκώς νέα υλικά και φόρμες.
0

Ο Νορβηγός Σίγκβε Κνούτσον και ο Βρετανο-Καναδός Φιλίπ Μαλουάν εκθέτουν τη δουλειά τους στην Αθήνα και στον Πειραιά, ο Κνούτσον στην γκαλερί Carwan και ο Μαλουάν στην Breeder, που οργανώνει και την πρώτη της έκθεση με αντικείμενα design.

Ο 30χρονος designer Σίγκβε Κνούτσον πειραματίζεται με τη φόρμα όπως θα πειραματιζόταν σε ένα κομμάτι χαρτί. Τα αντικείμενα που παράγει είναι παιχνιδιάρικα και δοκιμάζει διαρκώς νέα υλικά και φόρμες. Σπούδασε στο Design Academy Eindhoven και πιστεύει ότι η ελευθερία είναι ένα βασικό συστατικό που απελευθερώνει τον σχεδιασμό από τους κανόνες της παραγωγής.

Με συνδυασμούς μεθόδων και υλικών δημιουργεί με τον ίδιο ελεύθερο τρόπο, όπως θα έκανε με ένα σχέδιο. Τα αντικείμενά του αμφισβητούν τα σχέδια μαζικής παραγωγής, ενώ στη δουλειά που παρουσιάζει στην Carwan Gallery εμπνεύστηκε από τον Πειραιά και την περιοχή, δημιουργώντας έργα, ειδικά για αυτή την έκθεση, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο χώρος της Carwan στην οδό Πολυδεύκους στον Πειραιά έχει γεμίσει αντικείμενα με φόρμες που έχουν τα ίχνη ενός χειροτέχνη ο οποίος δαμάζει το υλικό του, αφήνοντας επάνω του το αποτύπωμά του. Ο Κνούτσον απαντά στο ερώτημα τι σημαίνει να είσαι «άνθρωπος που φτιάχνει πράγματα στην εποχή μας» με χειροποίητα αντικείμενα, άλλοτε χρηστικά άλλοτε διακοσμητικά.

Κάθε αντικείμενο που σχεδιάζει είναι μοναδικό, αυτοσχεδιαστικό, ή μελετημένο εκ των προτέρων, και αυτός ο γοητευτικός συνδυασμός οδηγεί σε ελεύθερους συνειρμούς για την καταγωγή των αντικειμένων και τις αρχετυπικές μορφές τους.

Η έκθεσή του, με τα αντικείμενα ενσωματωμένα στο βιομηχανικό περιβάλλον της γκαλερί, έχει τίτλο «Assembly», και ο επισκέπτης γρήγορα διαπιστώνει την ελευθερία με την οποία χειρίστηκε ο Κνούτσον το θέμα του, συνδέοντας υλικά, φόρμες και σχέδια.

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο 30χρονος ντιζάινερ Σίγκβε Κνούτσον.

Κάθε αντικείμενο που σχεδιάζει είναι μοναδικό, αυτοσχεδιαστικό, ή μελετημένο εκ των προτέρων, και αυτός ο γοητευτικός συνδυασμός οδηγεί σε ελεύθερους συνειρμούς για την καταγωγή των αντικειμένων και τις αρχετυπικές μορφές τους.

Οι αφηρημένες ξύλινες στήλες συνυπάρχουν στο έργο του με παιχνιδιάρικα στοιβαγμένα ράφια, φόρμες χειροποίητες, χυτά μεταλλικά καθίσματα και γεωμετρικά γλυπτά.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από έργα σε ξύλο, διάφορα είδη μετάλλου και «ξυλολάσπη», ένα μείγμα σκόνης ξύλου και κόλλας που ο Κνούτσον χρησιμοποιεί σαν πηλό για να σμιλεύει διάφορα αντικείμενα.

Ο σχεδιαστής αφήνει ορατά τα σημάδια από τα εργαλεία που έχει χρησιμοποιήσει στη διαδικασία κατασκευής των αντικειμένων, χωρίς να τα επικαλύπτει, ή βάζοντας ελάχιστο βερνίκι, για να επιτρέψει στον θεατή να εξερευνήσει και να βιώσει την υλικότητα κάθε αντικειμένου με πιο άμεσο τρόπο, αλλά και για να κατανοήσει την άσκηση του καλλιτέχνη στην κατασκευή ως μέρος ενός προσωπικού και ενδοσκοπικού πειραματισμού, με τα ιδιότροπα αντικείμενα και τα σημάδια του καλλιτέχνη στην επιφάνεια να υπογραμμίζουν τον τρόπο που δοκίμασε να σμιλεύσει την ύλη.

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Τραπέζι από σφυρήλατο αλουμίνιο του Σίγκβε Κνούτσον.
Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Κρεμάστρα από αλουμίνιο του Σίγκβε Κνούτσον.

Από τα πιο διάσημα ονόματα στον χώρο του σύγχρονου design, ο Φιλίπ Μαλουάν κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, στην γκαλερί The Breeder.

Ο Μαλουάν, που η δουλειά του «Steel Works» παρουσιάστηκε στο Frieze London 2021 και στο Fiac, με τα παιγνιώδη και φωτεινά χρώματα των αντικειμένων του καταλαμβάνει τον χώρο της ολόλευκης γκαλερί. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα από χάλυβα δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, όπου πέρασε το προηγούμενο διάστημα. Μιλώντας στη LiFO, εξήγησε πώς, παρέα με τον συνεργάτη του εδώ και οκτώ χρόνια και επικεφαλής του στούντιό του στο Λονδίνο Τζούλιαν Κομόσα, έψαχναν για παλιοσίδερα σε μάντρες υλικών, τα οποία στη συνέχεια μεταποίησαν και τους έδωσαν μια εντελώς διαφορετική μορφή, μέσα από μια διαδικασία γλυπτικής.

Ο Μαλουάν, που εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα, τελείωσε τη σχολή Design Academy του Eindhoven και μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει πλείστες διακρίσεις για το έργο του.

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
O Φιλίπ Μαλουάν.

Η συλλογή των νέων έργων του εστιάζει στην πρακτική του, στη χειροτεχνία και το βιομηχανικό σχέδιο. Οι φόρμες των κομματιών επιτυγχάνονται μέσα από συνθέσεις βασικών υλικών, που μεταμορφώνονται με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Για αυτά τα χρηστικά, λειτουργικά γλυπτά έργα του, έχει αντλήσει έμπνευση από την ντανταϊστική παράδοση της τεχνικής του ντεκουπέ, όπου ένα γραπτό κείμενο κόβεται και αναδιατάσσεται προκειμένου να νοηματοδοτηθεί ξανά. Σε αυτό το νέο σύνολο έργων, εξερευνά τη σχέση φωτισμού, επίπλου και γλυπτικής, περνώντας το ιστορικό και το πολιτιστικό υπόβαθρο μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

Δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ υλικών, φόρμας και λειτουργικότητας και συναρμολογεί αυτά τα στοιχεία με έναν καινοτόμο και συναρπαστικό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι αποτυπώνει όλες τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει το υλικό. Τα υλικά του τα επιλέγει ενστικτωδώς, τα απόβλητα της βιομηχανίας αναδιατάσσονται για να δημιουργήσουν αντικείμενα με νέο νόημα και αξία.

Η παραγωγή και κατασκευή αυτών των υβριδικών αντικειμένων αμφισβητεί την αντίληψή μας για το τι μπορεί να είναι ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, με τα σχήματα και τη φόρμα τους να μοιάζουν ρεαλιστικά όσο και φουτουριστικά, με τη λειτουργικότητά τους να οριοθετείται ελεύθερα από τον χρήστη.

Η γλώσσα της φόρμας του Μαλουάν που σχεδιάζει τραπέζια, χαλιά, καρέκλες, φώτα, αντικείμενα τέχνης και εγκαταστάσεις εκπλήσσει και ο ίδιος πιστεύει, όπως έχει πει στη LiFO, ότι «η έννοια του καλού γούστου είναι υποκειμενική και μοιάζει με τυραννία. Δεν πιστεύω ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να λένε τι είναι καλόγουστο και τι όχι. Οι διαφορές στην κουλτούρα είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες. Ας πούμε, δεν έχω βρεθεί ακόμα σε πολλά αθηναϊκά σπίτια, αλλά μου αρέσει ο μαξιμαλισμός σας, βρίσκω ενδιαφέρουσα την τάση να μαζεύετε πολλά πράγματα σε έναν χώρο».

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Philippe Malouin, "Mobile workstation: Lawn bowling roller and seat, steel tube, plate, and C-profile", 2021. 88 x 65 x 75 cm. Courtesy of the artist and The Breeder
Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Philippe Malouin, "Mixed-used tower. Steel tube, truncated I beam, found bracket", 2021. 175 x 81 x 63 cm. Courtesy of the artist and The Breeder

Sigve Knutson - Assembly

Έως 8 Ιανουαρίου 2022

Carwan Gallery

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

Philippe Malouin - Steel Works

Έως 4 Δεκεμβρίου 2021

The Breeder

Ιάσονος 45, Αθήνα

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με τον industrial designer Φιλίπ Μαλουάν στον Βοτανικό

Εικαστικά / Με τον industrial designer Φιλίπ Μαλουάν στον Βοτανικό

Ένα από τα πιο hot ονόματα παγκοσμίως, αυτήν τη στιγμή, στον χώρο του industrial design, ο Καναδός Philippe Malouin ετοιμάζει μια εντυπωσιακή έκθεση στην γκαλερί The Breeder, με υλικά που συνέλεξε από μάντρες της Αττικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Εικαστικά

Fall Preview 2021 / 20 εκθέσεις και ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός που ξεκινούν προσεχώς

Με μια άλλου είδους ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση απέναντι στην πανδημία, ο κόσμος της τέχνης προγραμματίζει για τη νέα σεζόν έναν εντυπωσιακό αριθμό εκθέσεων που υπόσχονται πλήρη εκτόνωση και αποβολή του συνδρόμου στέρησης που βιώσαμε πέρυσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Roberto Sironi: Τα σύγχρονα ερείπια γίνονται design στην γκαλερί Carwan

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Τα σύγχρονα ερείπια του Roberto Sironi στην γκαλερί Carwan

Τα «ερείπια» του Roberto Sironi, που αναπτύχθηκαν από το 2017 και είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, εμπλουτίζονται από μια σειρά νέων έργων που έχουν ανατεθεί αποκλειστικά από την Carwan Gallery.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Άκου την επιστήμη / Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πως μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Ποιες λύσεις απαιτούνται ώστε η πρωτεύουσα τα καλοκαίρια να μην είναι ένα καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό ακίνητο ΦΙΞ μεταμορφώνεται και αποκτά μια νέα «ζωή»

Design / Το Φιξ της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται

H ανάπλασή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και πολιτισμού, άθλησης, εμπορικά καταστήματα και γραφειακούς χώρους, και φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στη φυσιογνωμία της πόλης. Όλες οι πληροφορίες για την επένδυση της DIMAND Real Estate Development.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Fondation Suisse: Πώς είναι να ζει κανείς στο αρχιτεκτονικό στολίδι που σχεδίασε ο Le Corbusier

Design / Fondation Suisse: Πώς είναι να ζει κανείς στο αρχιτεκτονικό στολίδι που σχεδίασε ο Le Corbusier

Η φωτογράφος Erieta Attali πέρασε έναν μήνα στο Pavilion Le Corbusier με αφορμή την ερευνητική της εργασία με θέμα «Transforming Paris - Following the Seine», έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός φωτογραφικού ημερολογίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια μπουχάρα μπορεί να σου κάνει το σπίτι μαντάρα

Design / Μια μπουχάρα μπορεί να σου κάνει το σπίτι μαντάρα

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Ευάγγελος Μιχέλης ασχολείται με τo interior design πάνω από είκοσι χρόνια. Μας ξεναγεί στο διαμέρισμά του στου Ψυρρή και αρνείται να δώσει συμβουλές διακόσμησης γιατί πιστεύει ότι είναι όλες άχρηστες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μια έκδοση-ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία

Βιβλίο / Μια έκδοση-ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας και ένας Έλληνα φωτογράφος, ο Kilian Schmitz-Hübsch και ο Δημήτρης Κλεάνθης, ερεύνησαν για πέντε χρόνια την αθηναϊκή πολυκατοικία, κτίρια που χτίστηκαν από τη δεκαετία του '30 μέχρι το 1975, και την έκαναν βιβλίο, αναδεικνύοντας μερικά από τα πιο λαμπρά της παραδείγματα και την κληρονομιά του μοντερνισμού, απενοχοποιώντας την ως τυπολογία κατοίκησης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ