Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές

Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Φρεντερίκο Φελίνι: Ως σκηνοθέτης παθιασμένος με αισθητικές λεπτομέρειες ήταν φυσικό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην μορφή των γραμμάτων. Οι τίτλοι πήραν μορφή από τον αμερικανό σχεδιαστή John Alcorn. Ο Φελίνι χρησιμοποίησε τις γραμματοσειρές του Alcorn σε πολλές ταινίες του, όπως την άμεσα αναγνωρίσιμη Amacord της εικόνας.
2
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Γούντι Άλεν:Ο Γούντι Άλεν και η Windsor είναι ίσως πιο αναγνωρίσιμη ένωση μεταξύ ενός σκηνοθέτη και μιας γραμματοσειράς. Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι με λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο λέγεται ότι υιοθετήθηκαν με τη συμβουλή του Ed Benguiat αλλά επίσης αποδίδουν φόρο τιμής στον Μπέργκμαν.
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Ζαν Λυκ Γκοντάρ:Ο Γκοντάρ, ο Τριφό, και ομόλογοί τους, όπως η Ανιές Βαρντά, έκαναν εκτεταμένη χρήση των συχνά σκόπιμα αταίριαστων μεσότιτλων και προκλητικά καλλιτεχνικών γραμματοσειρών που ήταν χαρακτηριστικές για τον γαλλικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '60.
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Στάνλεϊ Κιούμπρικ:Ο Saul Bass ανέλαβε επίσης τις γραμματοσειρές για μερικές από τις ταινίες του Κιούμπρικ, όπως η Λάμψη. Όμως ο Κιούμπρικ είναι περισσότερο γνωστός για την αγάπη του προς τα Sans Serif.
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Σοφία Κόππολα:Παρά το γεγονός ότι η τυπογραφία ποικίλλει ανάλογα με τις ταινίες της, η έμπνευση φαίνεται να παραμένει συνεπής. Η επιλογή της Kabel για την ταινία Lost in Translation είναι η πεμπτουσία της αισθητικής της. Η γραμματοσειρά ήταν δάνειο από τον συνεργάτη της Kevin Shields , ο οποίος χρησιμοποίησε τη γραμματοσειρά σε δύο άλμπουμ των My Bloody Valentine.
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Κουέντιν Ταραντίνο:Αν και δεν χρησιμοποιεί τη γραμματοσειρά πολύ σταθερά, ο Ταραντίνο επέλεξε την ITC Benguiat στο στυλ της δεκαετίας του ’70 για έναν τίτλο του Pulp Fiction για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή εικόνα. Τώρα πια η ITC Benguiat ταυτίζεται με την αισθητική του Ταραντίνο.
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Άλφρεντ Χίτσκοκ:Οι γραμματοσειρές του Saul Bass αντανακλούν με κομψότητα την ένταση και την αγωνία ταινιών όπως Vertigo, Psycho και North by Northwest
Δέκα σκηνοθέτες και οι αγαπημένες τους γραμματοσειρές Facebook Twitter
Ντέιβιντ Φίντσερ:Ίσως ο πιο ικανός σκηνοθέτης όταν πρόκειται για τίτλους: έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ότι μεταξύ των επιρροών του είναι ο Saul Bass. O Φίντσερ δημιουργεί τίτλους που συμπυκνώνουν την αισθητική ολόκληρης της ταινίας σε μερικές από τις πιο συνοπτικές εικόνες.

[via]

Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια