A&M Architects: 4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος

4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Microsoft-Athens. Φωτο: Γιώργος Παχουντής
0

Η τηλεργασία ή, αλλιώς, work from home έγινε ο νέος καθημερινός κανόνας, το νέο περιβάλλον. Πολλοί είναι αυτοί που μετατρέπουν χώρους της κατοικίας τους σε γραφείο, πετυχαίνοντας την ίδια παραγωγικότητα, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συνύπαρξης σε έναν κοινό συνεργατικό χώρο που προσφέρει, πέρα από τις εγκαταστάσεις, ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, innovation και ανταλλαγή ιδεών.

Με τα νέα δεδομένα, ένας νέος σχεδιασμός έρχεται να εστιάσει στην ποιότητα των γραφειακών χώρων αλλά και στη δημιουργία ενός υβριδικού περιβάλλοντος που προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές. Με το working from home να κερδίζει έδαφος, οι γραφειακοί χώροι οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες των εργαζομένων, αφού η εργασία στο σπίτι δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα εναλλάσσεται με την εργασία στο γραφείο. Και ενώ οργανισμοί ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να δεχτούν πίσω στα γραφεία τους υπαλλήλους τους, τέσσερα βασικά συστατικά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των γραφειακών χώρων που θα υποστηρίξουν τα νέα χαρακτηριστικά των εργαζομένων.

Resimercial 

(Residential και Commercial)

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί σε ένα οικείο περιβάλλον που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του χρήστη. Με την εργασία πλέον να μην ορίζεται ως έργο που παράγεται μέσα σε οκτώ ώρες πίσω από ένα γραφείο, η ευελιξία γίνεται απαραίτητο συστατικό που δίνει μορφή στα νέα δεδομένα. Με περισσότερο από το 50% του προσωπικού εταιρειών να ακολουθεί το υβριδικό μοντέλο, οι χώροι των γραφείων στρέφονται όλο και πιο πολύ στον όρο «recimercial», από τις λέξεις «residential» και «commercial», που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών κόσμων. Χώροι, προσαρμοσμένοι έτσι ώστε να φιλοξενήσουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες σε home comfort περιβάλλον, θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με οικιακούς χώρους, εναρμονισμένους με τις ανάγκες του εργαζομένου, δίνοντας κίνητρο για επιστροφή στο φυσικό εργασιακό περιβάλλον. 

4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Deloitte-Marousi-Entry. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου
A&M Architects: 4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Deloitte-Marousi-Entry. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου

Τεχνολογία

Ενώ η ευελιξία επιτρέπει στον χρήστη να είναι πιο παραγωγικός, η παρουσία της τεχνολογίας θα επηρεάσει θετικά την αποτελεσματικότητα της εργασίας. Νέα συστήματα που εξυπηρετούν το υβριδικό μοντέλο έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, προσφέροντας αισθητή βελτίωση στην ημερήσια οργάνωση ενός εργαζομένου στο γραφείο. Λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα booking σε workstations, meeting rooms και άλλους κοινόχρηστους χώρους θα επιτρέψει την ευελιξία στη διαχείριση του εμβαδού των γραφείων. Οι εργαζόμενοι θα είναι ευτυχείς και πιο αποτελεσματικοί, έχοντας τον έλεγχο του πότε, πού και πώς θα λειτουργούν. Από την άλλη, όσο η εργασία από το σπίτι και οι εξωτερικές συνεργασίες γίνονται πιο δημοφιλείς, η τεχνολογία θα είναι ο κινητήρας που θα προωθεί αυτές τις τάσεις στο μέλλον. Smart συσκευές, οπτικοακουστικά συστήματα, cloud computing, συνεργατικές εφαρμογές και άλλες τεχνολογίες θα βελτιώσουν την ευελιξία εντός και εκτός του φυσικού χώρου εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές υποδομές δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν σε κανένα από τα δύο σενάρια.

Mαρίκα Μαυρολέων Facebook Twitter
Mαρίκα Μαυρολέων, Architect Design Operations Manager

Ποιότητα του αέρα

Καθώς ο Covid-19 αναγκάζει σε πλήρη αναδιάρθρωση του εργασιακού χώρου και του μηχανολογικού μοντέλου HVAC, η αμφίβολη ποιότητα του αέρα αποτελεί έναν από τους # 1 λόγους για την περιβαλλοντική ισορροπία των γραφειακών χώρων. Με νέα συστήματα εξοπλισμού, που φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, να εγκαθίστανται στον χώρο εργασίας, η ποιότητα του αέρα, η θερμοκρασία, η υγρασία αλλά και οι ρύποι θα μπορούν να ελέγχονται πλήρως. Αυτά τα συστήματα θα συμβάλουν στην προσπάθεια για ευεξία και υγεία στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα θα προσδίδουν το αίσθημα της ασφάλειας σε όσους χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του γραφείου.

4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
SPACES. Φωτο: Αναστασία Αδαμάκη

Εταιρική Κουλτούρα

Φυσικά, κανένα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την ισοσταθμισμένη εταιρική κουλτούρα. Ενώ ως κουλτούρα ορίζουμε τη «διεθνή γλώσσα» του πώς λειτουργούμε στον χώρο εργασίας, ο σχεδιασμός του γραφειακού χώρου είναι αυτός που θα την αναδείξει. Ζωντανοί, playful χώροι και περιοχές σχεδιασμένες με γνώμονα τη user experience ενισχύουν το εργασιακό περιβάλλον και αποτελούν κίνητρα που προσελκύουν νέα ταλέντα. Η σωστή χρήση χρωμάτων, επίπλων, φωτισμού και άλλων συστημάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση των χώρων κοινής χρήσης, θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και θα αποτελέσει κρίσιμους παράγοντες της εργασιακής ευτυχίας και του work incubation. Παράλληλα, η μετάβαση από all-assigned workstations σε τελείως unassigned γίνεται κομμάτι εταιρικής κουλτούρας, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον με λιγότερους κανόνες. 


Η νέα τάξη πραγμάτων φέρνει τη δυνατότητα του working from home VS in the office στο 50-50, παρέχοντας στον καθέναν την ευελιξία να προσαρμόσει το πρόγραμμά του ανάλογα με τις ανάγκες του. Το future workplace θα είναι ο προορισμός που θα καλύπτει την ανθρώπινη ανάγκη για συνεργατικότητα και κοινωνικοποίηση, ενώ θα μπορεί να παρέχει experience driven χώρους που θα επιτρέψουν ανάπτυξη και innovation. Έτσι, τα γραφεία θα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά, για να μπορούν να υποδέχονται τους εργαζόμενους, προσφέροντας υποδομές που δεν μπορούν να βρεθούν στο σπίτι. Με εργαλεία το design και την ανάλογη εταιρική κουλτούρα προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα ανάπτυξη των γραφειακών χώρων, που θα είναι ικανή να αλλάζει μορφή συν τω χρόνω, ίσως και κατά τη διάρκεια της ημέρας!

4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Amgen Hellas Green Plaza. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου
A&M Architects: 4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Booking.Com Athens. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου
A&M Architects: 4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Booking.Com Athens. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου
4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Booking.Com Athens. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου
4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Expedia Group Athens. Φωτο: Βασίλης Μακρής
4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος Facebook Twitter
Expedia Group Athens. Φωτο: Βασίλης Μακρής
Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Design / Γιατί η Ες Ντέβλιν είναι μια από τις διασημότερες σκηνογράφους του κόσμου;

Από τις συναυλίες της Μπιγιονσέ, του Weeknd, της Αντέλ της Μάιλι Σάιρους και των U2, το σετ του Super Bowl, τις επιδείξεις του Yves Saint Laurent και της Louis Vuitton, μέχρι τα σκηνικά της όπερας και των σύγχρονων θεατρικών παραστάσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τech & Science / Αφού οι γυναίκες αγοράζουν όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, γιατί το design τους παραμένει τόσο macho;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ίσως σταθούν η αφορμή για να διορθωθεί αυτό το λάθος: όσα αποκαλύπτονται για την εμμονή στον ανδρικό σχεδιασμό απο τα Οργανισμό Οικονομικού Συντονισμού και Ανάπτυξης
NEWSROOM
Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου

Design / Flux Office: Πώς σχεδιάστηκε το κτίριο της Φρυνίχου για το Αρχείο Καβάφη

H Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης, που ανέλαβαν την ανακαίνιση, την αρχιτεκτονική μελέτη και την επιμέλεια του χώρου όπου φιλοξενείται το Αρχείο, καθώς και της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, μας ξεναγούν στην οδό Φρυνίχου και μας περιγράφουν τη διαδικασία πίσω από το δύσκολο εγχείρημα της δημιουργίας ενός χώρου που θα φιλοξενεί το καβαφικό σύμπαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Design / Ένα σπίτι σαν φιλικό κρεμμύδι και ένας δωδεκάμετρος μπουφές που μιλάει

Το σπίτι της Κατερίνας Τερζοπούλου είναι σαν να το βρέχει το κύμα. Η Κατερίνα έχει καθρέφτη πάνω στην τζαμαρία γιατί θεωρεί ότι αν κοιτάς πρώτα τη θάλασσα και μετά τον εαυτό σου δείχνεις καλύτερη.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το υποθετικό σπίτι της Κατριν Ντενέβ

Design / Ένα αθηναϊκό σπίτι που θα μπορούσε να ανήκει στην Κατρίν Ντενέβ

Το σπίτι της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαρόπουλου θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Δεν μοιάζει καθόλου με διαμέρισμα. Εδώ είναι όλα ανοιχτά, χωρίς προσδιορισμένους χώρους σε ένα κτίριο που δεν θυμίζει σε τίποτα αθηναϊκή πολυκατοικία.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ