10 χρόνια Archisearch.gr - Tα ορόσημα της Design Ambassador

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter
0

O Βασίλης Μπαρτζώκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη χώρα των αρχιτεκτονικών υλικών. Από μικρό παιδί έμαθε να αναγνωρίζει τις υφές, να ταιριάζει τα μοτίβα, να παρατηρεί και να προτείνει τρόπους για να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο αρχιτεκτονικό έργο. Η επαφή του με την αρχιτεκτονική και τους ανθρώπους της ενίσχυαν ολοένα περισσότερο την αγάπη του γι’ αυτήν. Έτσι, το πάθος του έγινε επάγγελμα που συνδυάστηκε με τα hard skills του στο management και τα soft skills του στην επικοινωνία, το matchmaking και τη δημιουργικότητα. Αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι μια σειρά από εκδόσεις, φεστιβάλ, συνέδρια και άλλα events που συνδέουν την αρχιτεκτονική με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. 

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας έχει τέσσερα παιδιά, τους τρεις λατρεμένους, πανύψηλους γιους του, που ζουν στο Βερολίνο και κυκλοφορούν στα social media με το hashtag #skatofatses, αλλά και το archisearch.gr που «κατοικεί» στο διαδίκτυο και ενίοτε βγαίνει για λίγο στο χαρτί, ενώ υπογράφει μαζί με την Design Ambassador – εταιρεία επικοινωνίας του ίδιου. 

Φέτος το archisearch.gr έχει τα γενέθλια των δέκα χρόνων του. Γιορτάζει το σήμερα με μια σειρά δράσεων, προετοιμάζει το αύριο και θυμάται όλη την πορεία που το μετέτρεψαν σε αυτό που είναι, παράλληλα με την εξέλιξη του δημιουργού του. Από το 2009, με ένα διάλειμμα όταν ο Βασίλης Μπαρτζώκας δοκίμαζε τις δυνατότητές του στο Βερολίνο και σε μεγάλες πόλεις της Κίνας, το έργο της Design Ambassador και του archisearch.gr είναι αδιάκοπο, γνήσια ενδιαφέρον, προοδευτικό και εμπνευσμένο.  

2005: Starchitects και αόρατα ξενοδοχεία

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

H έκθεση Invisible Hotel, που πραγματοποιήθηκε σε παραγωγή της Design Ambassador στο Τεχνολογικό Πάρκο Θέρμης και στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στο Νέο Ψυχικό, υπό την επιμέλεια του Μέμου Φιλιππίδη, ζήτησε από δέκα νέους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν τα ξενοδοχεία του μέλλοντος χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς κανόνες και χωρίς περιορισμούς, για τον ιδανικό πελάτη. «Εκείνα ήταν τα χρόνια που εμπεδώθηκε ότι η αρχιτεκτονική και τα media μοιράζονται κοινά εργαλεία», λέει ο Βασίλης Μπαρτζώκας. Στην έκθεση οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες παρουσίασαν αβανγκάρντ ξενοδοχεία τους με animations, οραματιζόμενοι, σαν σκηνοθέτες, την κίνηση μέσα σε αυτά. Στην επιτροπή βρίσκονταν ακόμα περισσότεροι starchitects, όπως οι David Chipperfield, Roman Delugan, Juergen Mayer και Joel Sanders, o Δάκης Ιωάννου και άλλοι καταξιωμένοι Έλληνες. Επίσης, οι επενδυτές, οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες και οι κατασκευαστές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής και να ενημερωθούν για όλα τα «αόρατα» που θα μπορούσαν να γίνουν ένα πραγματικό ξενοδοχείο στο μέλλον.

2007: ένα ανοιχτό γραφείο για όλους, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Το «The Archive» ήταν μια βιβλιοθήκη υλικών αρχιτεκτονικών εφαρμογών και διακόσμησης και παράλληλα ένας δημιουργικός χώρος εργασίας που απευθυνόταν σε αρχιτέκτονες και designers και σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου. Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με αναφορά στην αρχιτεκτονική μακέτα, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν συνθετικό εργαλείο των αρχιτεκτόνων. Πρόκειται για μια λευκή αναδιπλούμενη επιφάνεια, «παγιδευμένη» μέσα σε έναν ισόγειο χώρο 21 τ.μ., ο οποίος βάφτηκε με μαύρο χρώμα. Η «ανοιχτή» αυτή κατασκευή τοποθετείται σε κάποια απόσταση πίσω από τη γυάλινη πρόσοψη. Μια βιβλιοθήκη λειτουργεί σαν διαχωριστικό φίλτρο μεταξύ του μέσα και του έξω, αφήνοντας έναν μικρό χώρο για εκθεσιακή χρήση στη βιτρίνα. Ο χώρος λειτούργησε σε 24ωρη βάση με τη λογική της αυτοεξυπηρέτησης, με σκοπό να προσφέρει σε κάθε δημιουργικό άνθρωπο έναν ανοιχτό, προσβάσιμο χώρο, 24 ώρες κάθε μέρα, για έρευνα υλικών, μελέτη, δουλειά, συναντήσεις και παρουσιάσεις με πελάτες. Περιλάμβανε φυσικό και ψηφιακό αρχείο υλικών, προτζέκτορες, υπολογιστές IMac. Μαζί με τις αρχιτέκτονες βρισκόταν μια ομάδα βραβευμένων ειδικών, όπως οι MNP, που σχεδίασαν το λογότυπο και όλη την επικοινωνία, οι Beetroot, για τη δημιουργία του site, και ο Άρης Κλονιζάκης στον φωτισμό. «Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο ανοιχτός, ελεύθερος, αφύλακτος χώρος δεν βανδαλίστηκε ποτέ. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ποιότητα και την προσφορά και της ανταποδίδουν τον σεβασμό», δηλώνει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

2008 και 2010: Μία «πράσινη μπιενάλε»

10 χρόνια Archisearch.gr - Tα ορόσημα της Design Ambassador Facebook Twitter

Το Green Design Festival ήταν άλλη μία δράση σε συνδιοργάνωση με την Brainlab. Η πρωτότυπη, δημόσια, δωρεάν πολιτιστική εκδήλωση υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων «κατέλαβε» επί δύο χρονιές την πλατεία Συντάγματος, όπου εγκατέστησε ένα οικολογικό μουσείο με στόχο οι πολίτες της Αθήνας και όχι μόνο να κατανοήσουν ευρύτερα τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, ισχυρές εικόνες και σχεδιασμό, το φεστιβάλ μετέτρεψε την Αθήνα σε έναν ζωντανό, διαδραστικό χώρο, παρουσιάζοντας παράλληλα προτάσεις και ιδέες για το πώς η καθημερινή ζωή θα μπορούσε να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν περισσότεροι από εβδομήντα αρχιτέκτονες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, σχεδιαστές γραφικών, fashion designers και street artists. Μεταξύ άλλων, διακεκριμένοι graphic designers δημιούργησαν διαδραστικούς πράσινους χάρτες της Αθήνας. Ενεργοποιώντας το bluetooth του κινητού τηλεφώνου, όλοι μπορούσαν να τους κατεβάσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ελεύθερα, συμμετέχοντας σε ένα σύγχρονο αισθητικό παιχνίδι συλλογής και ανταλλαγής εικόνων μιας πιο πράσινης πόλης, ανοιχτής σε όλους. Παράλληλα, ένα ευέλικτο δάσος με μεγάλα δέντρα γκράφιτι «φύτρωσε» στην πλατεία Ομόνοιας και Συντάγματος, στον Κεραμεικό, στο Μοναστηράκι, στην οδό Ερμού, στην πλατεία Κουμουνδούρου και στην Κοτζιά. Τότε μάλιστα είχαν σχεδιαστεί ειδικά προϊόντα για την έκθεση «RE-DESIGN / RE-USE / RE-PAIR / RE-THINK» από Έλληνες σχεδιαστές. Στη διοργάνωση του 2010 όλη η οροφή γέμισε χιλιάδες φυτά, τα οποία ανέλαβαν να μοιράσουν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ, οι Atenistas στο κοινό της Αθήνας.

2009: Περισσότεροι starchitects  για τον δημόσιο χώρο στην Αθήνα

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Το εργαστήριο αρχιτεκτονικής με τίτλο «1st Athens Architecture Workshop» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Νίκου Κτενά, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων. To διεθνές εργαστήριο αρχιτεκτονικής έφερε στην Αθήνα τη λάμψη των Aurelio Galfetti, Aires Mateus, Piere Allain Croset, Antonio Tejedor, Μichel Kagan και Antonio Citterio, που, μαζί με τον Νίκο Κτενά, τον Ανδρέα Κούρκουλα, την Εριέττα Αττάλη, τον Τάσο Μπίρη και τον Ζήση Κοτιώνη, έκαναν μαθήματα σε ξένους και Έλληνες φοιτητές της αρχιτεκτονικής, σε νέους αρχιτέκτονες που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά και στο κοινό. Στόχος ήταν, μέσω της «αποστασιοποιημένης» ματιάς διακεκριμένων και νέων αρχιτεκτόνων, να δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης αρχιτεκτονικών προτάσεων για επτά συγκεκριμένες τοποθεσίες στην πόλη της Αθήνας. Αρχιτέκτονες και πολίτες έγιναν μέτοχοι μιας εναλλακτικής ματιάς πάνω στην πραγματικότητα του δημόσιου χώρου της πόλης τους σε ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής που έβαλε τη σύγχρονη Αθήνα στη θέση μιας πόλης της οποίας ο δημόσιος χώρος οφείλει να αντιμετωπίζεται πλέον με αρχιτεκτονική συνείδηση και ευαισθησία από όλους, ξεκινώντας πρωτίστως από ένα επίπεδο ακαδημαϊκό-ερευνητικό που προσδοκά να επεκταθεί ως συλλογική συνείδηση.

2011: η χρονιά του Archisearch

10 χρόνια Archisearch.gr - Tα ορόσημα της Design Ambassador Facebook Twitter

Το Archisearch γεννήθηκε με προτροπή του αρχιτέκτονα Δημήτρη Ποτηρόπουλου. Το archisearch.gr ερευνά, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που ασχολούνται με διάφορες πτυχές της αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο. Αναλαμβάνοντας τον ρόλο ενός μη συμβατικού ερευνητικού εργαλείου, επιδιώκει τη σημερινή και μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και την πιθανή ανταλλαγή με τον σχεδιασμό, την τέχνη, τα γραφικά και το πράσινο/οικολογικό design. Θέτει ερωτήσεις που στόχο έχουν να προκαλέσουν νέες σκέψεις και προσεγγίσεις. Έχει έντονο ενδιαφέρον για πειραματισμό και επικύρωση, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Επικεντρώνεται σε ζητήματα που σχετίζονται με το ενσωματωμένο (και συχνά μη κατασκευασμένο) αρχιτεκτονικό context και τις παραμέτρους του όσον αφορά τα κοινωνικά οφέλη ενός έργου και τη συμβολή του στην αστική περιοχή, τον τρόπο που επηρεάζει την ατμόσφαιρα και την κατασκευαστική του σημασία. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής παραγωγής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μάς παροτρύνει να αλληλεπιδρούμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

2012 -2021: η μεγάλη γιορτή του design που ήρθε για να μείνει

bartzokas
Βασίλης Μπαρτζώκας

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, με αδιάλειπτη παρουσία μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο event που συμπορεύεται με το archisearch.gr είναι η ημερίδα ΕΣΩ σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο, διοργανωτή των European Design Awards, των βραβείων ΕΒΓΕ και ιδρυτή του περιοδικού +DESIGN. Η ΕΣΩ έχει συνδεθεί με τη λάμψη των κορυφαίων ονομάτων στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, αλλά και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, όπου και φιλοξενείται. Η πρώτη ΕΣΩ πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, σε συνδιοργάνωση archisearch.gr και +DESIGN και με την επιμέλεια και διεύθυνση παραγωγής της Design Ambassador. Έκτοτε στη σκηνή του μεγάλου αμφιθέατρου έχουν ανέβει εκατοντάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφέροντας στο κοινό τον ενθουσιασμό τους για τον σχεδιασμό. Ανάμεσά τους σημαντικά ονόματα και εκπρόσωποι γραφείων από τον διεθνή χώρο, όπως οι Michael Anastassiades (Michael Anastassiades), Carlotta de Bevilacqua (Artemide), Tom Lindblom (Gensler), Μάρθα Τσίγκαρη και Μαριος Τσιλιάκος (Foster+Partners), Δημήτρης Κολώνης & Ζέττα Κοτσιώνη (Ζaha Ηadid Architects), Roberto Palomba (Palomba Serafini), Serdar Kutucu (Design Hotels), Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς (Heatherwick Studio), Luk Pearson & Tom Lloyd (Pearson + Lloyd), Μαριάνθη Τατάρη (Un Studio) και Κώστας Πουλόπουλος (Henning Larsen). Οι πολύτιμες απόψεις, οι ιδέες και η γνώση κυριαρχούν στη σκηνή και δημιουργούν τον παλμό που για πέντε ώρες κρατά ένα πολυάριθμο ακροατήριο που αριθμεί περί τους 800 ανθρώπους. Ακολουθεί ένα μεγάλο πάρτι που μοιάζει να βγαίνει από τις σελίδες του Μεγάλου Γκάτσμπι. Ο κόσμος της ΕΣΩ συζητά, κινείται διασκεδάζει αδιάκοπα και ακούραστα, ισορροπώντας το μείγμα γνώσης και matchmaking του event.

2018 - 2021: έρχεται το The Architect Show

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Το The Architect Show σε production design & creative direction της Design Ambassador και διοργάνωση MEDEXPO είναι ένα διήμερο γεγονός το οποίο έχει στόχο να συνδέσει γρήγορα και αποτελεσματικά τις κορυφαίες εταιρείες υλικών αρχιτεκτονικών εφαρμογών και διακόσμησης με τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές. Ο μοναδικός ατμοσφαιρικός σχεδιασμός της έκθεσης από την αρχιτέκτονα Ελένη Μπρασινίκα του γραφείου Bllend, σε συνεργασία με την Design Ambassador, εγγυάται την απόλυτη επικοινωνία και διάδραση μεταξύ εκθετών και επισκεπτών. Με το ίδιο μέγεθος περιπτέρων για κάθε εκθέτη και πολύ χαμηλό κόστος, αλλά με ένα έξυπνο concept, ο επισκέπτης απολαμβάνει μια βιωματική εμπειρία, ανακαλύπτοντας τις νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική και το design. To Architect Show επικεντρώνεται στην ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών, ενώ παράλληλα είναι και ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών και του κόσμου των υλικών.

2019 - 2021: Βραβεύσεις για μία ζωή

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Τα βραβεία συνολικής προσφοράς του Archisearch και της Design Ambassador θεσμοθετήθηκαν το 2019 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η αρχή έγινε στην 8η ημερίδα ΕΣΩ στο αμφιθέατρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με το βραβείο να απονέμεται στον σημαντικό designer Γιάννη Τσεκλένη. Το 2020 το εν λόγω βραβείο παρέλαβαν τρεις μεγάλοι άνδρες, λαμπρές προσωπικότητες της χώρας μας: ο διεθνούς φήμης καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο εγκέφαλος πίσω από τον αστικό ιστό της θετικής πλευράς της πόλης μας, ο Ιωάννης Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών, που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά και ένα ενεργό μέλος της σύγχρονης πραγματικότητας. Φέτος, τα Archisearch Lifetime Achievement Awards απονεμήθηκαν σε τρεις σημαντικές γυναίκες της ελληνικής αρχιτεκτονικής, τη Σέβα Καρακώστα, τη Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και τη Νέλλα Γκόλαντα. «Αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη δημιουργικότητα και το όραμά τους με το κοινωνικό όφελος και την οικονομική ευημερία. Η σύνδεση αυτών των τριών πυλώνων αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για την Design Ambassador και το archisearch.gr. Μέσα από τις βραβεύσεις θέλουμε να συμβάλουμε και με τις δικές μας δυνάμεις στην καταγραφή και ανάδειξη των πρακτικών που γεννήθηκαν μέσα από την ιστορία του σχεδιασμού στην Ελλάδα και θα πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για ένα υγιές μέλλον», δηλώνει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

2020: Διεθνής προσοχή στην Ελλάδα παρά την πανδημία

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας ξεχωριστός ήταν ο ρόλος του διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών «Pandemic Architecture» που έγινε viral σε όλο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα τις αξιόλογες συμμετοχές από κάθε σημείο του πλανήτη το 2020. «Ο αντίκτυπος του διαγωνισμού “Pandemic Architecture” στη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα ήταν εκπληκτικός, με τον αριθμό των εγγραφών να ξεπερνά τις 800, τις τελικές προτάσεις να ξεπερνούν τις 400 και με συμμετέχοντες από περισσότερες από εξήντα διαφορετικές χώρες! Η δημιουργική κοινότητα αγκάλιασε εξαρχής τον διαγωνισμό, δείχνοντας συγκινητικό ενδιαφέρον, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί συμμετέχοντες στην αποστολή της πρότασής τους λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε περιοχές της Ινδίας π.χ. ή των δυσκολιών που προέκυπταν στη συνεργασία ομάδων από απόσταση. Αξιοσημείωτες είναι οι πολυάριθμες συμμετοχές από την Ινδία, τον Λίβανο, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Τουρκία και την Ευρώπη, που ανταποκρίθηκαν θερμά στο θέμα του διαγωνισμού και προέρχονταν κυρίως από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία έως τότε. Αντίστοιχο ενδιαφέρον προέκυψε και από μέσα για αναδημοσίευση του διαγωνισμού στη Ρωσία και στην Τουρκία, από το πανεπιστήμιο Xi’ an Jiaotong στην Κίνα και από το BBC, στο οποίο ανταποκριθήκαμε με ένα άρθρο με τίτλο “How do you build a city for a pandemic?” που μιλούσε για τον τρόπο που μπορούν η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός να σχεδιάσουν μια πόλη ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις μιας πανδημίας».

2020: Υποστηρίζοντας ακόμα περισσότερο τους νέους

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Την ίδια περίοδο, το 2020, η άνθηση των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων, μετά από παρατεταμένη περίοδο κρίσης, δημιούργησε περισσότερη ζήτηση για νέους αρχιτέκτονες. Τα Archisearch Portfolio Reviews αποτέλεσαν μια πρωτοποριακή δράση ενίσχυσης και προβολής νέων αρχιτεκτόνων, προσφέροντας την ευκαιρία σε φοιτητές αρχιτέκτονες/σχεδιαστές εσωτερικών χώρων/designers αλλά και σε νέους του χώρου να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα αλλά και με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, προκειμένου να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν τον δρόμο προς μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές ή την επαγγελματική τους αποκατάσταση ή/και μετεξέλιξη. Η δράση αυτή αναπτύχθηκε μέσα από μια σειρά ατομικών συναντήσεων με αρχιτέκτονες όπως ο Νίκος Κτενάς, η Ρένα Σακελλαρίδου, οι Δημήτρης και Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, ο Πάνος Δραγώνας και άλλοι.

2020 - 2021: Περισσότερα, στον χώρο των media και των εκδόσεων

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Το archisearch.gr ωριμάζει και μετατρέπεται σε έντυπο. Το Archisearch Paper Edition είναι μια μοναδική έκδοση που συνδυάζει τις αρετές των coffee table books και των free press, η οποία κερδίζει το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Magazines των European Design Awards. Το art direction έχει αναλάβει το γραφείο Post Spectacular Office του Στέργιου Γαλίκα και τη διεύθυνση σύνταξης η Δανάη Μακρή, μαζί με την ομάδα του Αrchisearch. Την ίδια περίοδο δημοσιεύονται οι πρώτες μονογραφίες μεγάλων γραφείων με τη στρατηγική συνεργασία των εκδόσεων Aris Marinakis Architectural Editions και αφορούν τους A&M Architects, τους Elastic Architects και τους K-STUDIO, ενώ θα ακολουθήσουν αυτές για τους Moustroufis Architects και Urban Soul Project. Παράλληλα, το Archisearch διερευνά το τοπίο του αναδυόμενου trend των podcasts με επιτυχία. Η πρώτη σειρά με τίτλο «Archisearch Τalks: Advice to young architects» φτάνει στην τέταρτη θέση του ελληνικού Τop 10 στο Spotify. Τη διαδέχονται οι θεματικές «Photographer’s Eye» και «Women in architecture». Στον χώρο του Τύπου ξεχωρίζουν ως milestones η συνεργασία με τη LiFO –με την οποία έβγαλε ήδη ένα ειδικό τεύχος, το Athens Design Map, το παρόν τεύχος ADM Τhe Green Issue, ενώ θα ακολουθήσει και ένα τρίτο που θα βγει τον Ιούνιο με θέμα τη φιλοξενία–, το πρώτο τεύχος της συνεργασίας με τον Φώτη Τσιμέλα των Real Estate Influencers, καθώς και η συνεργασία με το «Βήμα» στο περιοδικό «Moments», με creative direction του Νίκου Γεωργόπουλου και διεύθυνση σύνταξης της Δανάης Μακρή. 

2020: ένα νέο είδος «business and pleasure trip» γεννιέται

THE DESIGN AMBASSADOR TIME MAP Facebook Twitter

Το conceptual event «Man on the moon» ήταν η πρώτη προσπάθεια να ξεδιπλωθεί η πλούσια ιστορία του μαρμάρου. Στο event γνωριμίας με το υλικό και τον χώρο των λατομείων, το οποί σχεδίασε ο Βασίλης Μπαρτζώκας, σε επιμέλεια της Design Ambassador και του archisearch.gr για τη Marmyk Iliopoulos, επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της κατασκευής και άλλους επιδραστικούς τομείς πέρασαν δύο ημέρες με επισκέψεις και ξεναγήσεις, ενώ συμμετείχαν στην αφήγηση της αρχαίας ιστορίας του ελληνικού μαρμάρου, καταλήγοντας στο σεληνιακό τοπίο των λατομείων. Η περιήγηση ξεκίνησε από το Κτήμα Σκούρα, όπου πραγματοποιήθηκε μια μοναδική τελετουργία wine & marble pairing, πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, συνεχίστηκε στον βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου της ΜΑΡΜΥΚ και κορυφώθηκε σε μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία στο ορυχείο των Διδύμων με θέα το ηλιοβασίλεμα. Η περιήγηση περιλάμβανε στάσεις ξεκούρασης, γκουρμέ προορισμούς και αυθεντικό socialising.  

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κορμάς: «Στηρίζω οτιδήποτε καινούργιο ή αντισυμβατικό ταιριάζει στην εικόνα της Αθήνας που θέλουμε»

ADM The Green Issue / Γιώργος Κορμάς: «Στηρίζω οτιδήποτε καινούργιο ταιριάζει στην εικόνα της Αθήνας που θέλουμε»

Από τις θεωρήσεις της μητρόπολης μέχρι τα προάστια, μέσα από νυχτερινές διαδρομές στις «γειτονιές του Airbnb» που αναζητούν εκ νέου τον ανθρώπινο χαρακτήρα τους, ο Γιώργος Κορμάς μας καλεί να δούμε την Αθήνα αλλιώς. Από την εις βάθος συζήτηση του CEO της Πειραιώς Real Estate με τον Βασίλη Μπαρτζώκα δεν λείπουν οι επενδυτικές συμβουλές, τα μαθήματα ζωής και τα best practices από το εξωτερικό.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
Dimand: The green team

ADM The Green Issue / Η «green team» της Dimand και τα μυστικά των πιο sustainable κτιρίων της Αθήνας

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε πολλά πράσινα κτίρια, όλα τα πρότζεκτ που αναλαμβάνει να αναπτύξει ή έχει ήδη αναπτύξει η Dimand έχουν ως γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
It’s a green family affair

ADM The Green Issue / Ο Αργύρης Καρράς, CEO της Aluminco, αποκαλύπτει πώς η εταιρεία εξελίσσεται με καινοτομία και δημιουργικότητα

O Αργύρης Καρράς, CEO της Aluminco, μαζί με τα αδέλφια του παρέλαβαν τα ηνία της εταιρείας από τον πατέρα τους και καταφέρνουν με επιτυχία να μας κάνουν να ξεχνάμε τι υπήρχε πριν, δημιουργώντας μια επιχείρηση-υπόδειγμα πράσινης οικονομίας.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
τευχος

Design / Το πρώτο τεύχος μιας συνεργασίας για την εξωστρέφεια της αρχιτεκτονικής και του design

Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία μίας σειράς από τεύχη που θα απελευθερώσουν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον καθαρά κλαδικό του χαρακτήρα και θα επαναφέρουν τη συζήτηση για την αρχιτεκτονική στον πρώτο και τελικό της αποδέκτη, τον άνθρωπο και την κοινωνία.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Design / Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Το σπουδαίο ιταλικό περιοδικό για το interior design και την αρχιτεκτονική συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα δημόσιο ίδρυμα. Εμπνέεται από τον ευφάνταστο διάκοσμο υφασμάτων και κεραμικών του νεοελληνικού πολιτισμού και τον φέρνει στο σήμερα μέσα από μια σειρά αντικειμένων, με τραπεζομάντιλα, κεντημένα μαξιλάρια και σερβίτσια ζωγραφισμένα στο χέρι που μπορούν να γίνουν μέρος ενός σύγχρονου σπιτιού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

Design / Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

H Αριστέα Ρέλλου απασχολείται στον χώρο της τέχνης με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την τέχνη του φαγητού, άρχισε να ζωγραφίζει ψηφιακά τα πιάτα που την έχουν συγκινήσει περισσότερο και να τα δημοσιεύει σε έναν λογαριασμό που σου φτιάχνει τη διάθεση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπίτι Ανθουλάκης Γιαννικόπουλος Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου

Design / Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου σ' ένα σπίτι της Δροσοπούλου

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βατικανού τη δεκαετία του ‘70, οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν από τα υλικά που σε άλλους φαίνονται άχρηστα να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ