Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2023

Ανασκόπηση Σινεμά 2023 Facebook Twitter
Οι Κέιτ Μπλάνσετ, Γκρέτα Λι και Σάντρα Χούλερ ερμήνευσαν ρόλους σε μερικές από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς.
0

Tα Πάντα Όλα θριάμβευσαν στα Όσκαρ του 2023, και μάλιστα στις βασικές κατηγορίες, αλλά ανήκουν στις λίστες της περασμένης σεζόν. Το Poor Things κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα, φιγουράρει σε όλα τα προγνωστικά για τα μεγάλα βραβεία που έρχονται καθώς και στις δεκάδες των κριτικών των ξένων χωρών, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες σε sneak preview για δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα (26 & 27/12), αλλά καθώς η επίσημη ημερομηνία της εξόδου του είναι την Πρωτοχρονιά, λογίζεται, για εμάς, ως ταινία του 2024 − της χρονιάς στην οποία επιστρέφουν οραματικά sci-fi από τον Ντενί Βιλνέβ, τον Μπον Τζουν Χο και ο ντοκιμαντερίστας Τζόσουα Οπενχάιμερ με εσχατολογικό μιούζικαλ (!) με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον, χρονιά στην οποία επίσης θα παιχτεί το κρυφό διαμάντι που έλαμψε στο καλλιτεχνικό κύκλωμα, το All of Us Strangers του Άντριου Χέιγκ. 

Το «Barbenheimer» κυριάρχησε, όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες, οπότε σάρωσε κάθε άλλη ταινία που βρέθηκε στο πέρασμα του διπλού φαινομένου, ακόμη και στην Ελλάδα, καταφέρνοντας να ανοίξει μια οντολογική συζήτηση γύρω από το σινεμά (είναι άραγε θέαμα που, αν δεν προκύπτει από ευδιάκριτα κολοσσιαίο brand, δεν γίνεται να διαδοθεί ως viral τσουνάμι, ή χρειάζεται ένας Νόλαν για να βάλει τα γυαλιά στους μαρκετίστες του οπτικοακουστικού, όπως μόνο εκείνος γνωρίζει και έχει αποδείξει με όποιο θέμα καταπιάνεται;) και να δημιουργήσει μικρά, ευτυχώς πολιτισμένα στρατόπεδα οπαδών και πολεμίων, παρά τις ενωτικές δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλοθαυμασμού των σκηνοθετών τους. Κυκλοφόρησαν αμφότερες και σχεδόν ταυτόχρονα (σε ένα γινάτι μεταξύ των στούντιο) το καλοκαίρι, επειδή η ηλιόλουστη Μπάρμπι ταιριάζει απόλυτα με την εποχή και ο Νόλαν απλά έτσι συνηθίζει και δεν βρήκε κανέναν λόγο να σπάσει τη ρουτίνα του, συναντώντας τέτοια ανταπόκριση που ακόμη και τον ίδιο τον ψύχραιμο και γεμάτο αυτοπεποίθηση Βρετανό σκηνοθέτη εξέπληξε, δεδομένου του θέματος και του χειρισμού του. 

Η Τέιλορ Σουίφτ αιφνιδίασε τους πάντες και στο καπάκι του κολοσσιαίου κύκλου συναυλιών της ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει το Eras Tour στη μεγάλη οθόνη. Το μουσικό ντοκιμαντέρ θριάμβευσε, γεμίζοντας και μαζί σώζοντας πολλές αίθουσες από το κενό που δημιούργησε στη διανομή η συνδυασμένη απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών στο Χόλιγουντ, η μεγαλύτερη σε διάρκεια στη νεότερη εποχή.

Παράλληλα, από το Φεστιβάλ Καννών προήλθαν οι περισσότερες από τις αξιόλογες ταινίες του φθινοπώρου: η Ανατομία μιας πτώσης με τον Χρυσό Φοίνικα και αργότερα με τα κύρια βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, η Ζώνη Ενδιαφέροντος με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και την προτίμηση από τους κριτικούς του Λος Άντζελες, το Στη φωτιά, επίσημη υποβολή της Γαλλίας στα Όσκαρ, με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, τα Πεσμένα Φύλλα του Άκι Καουρισμάκι με το Βραβείο της Επιτροπής, τα Ξερά Χόρτα του Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν με βραβείο ερμηνείας, και βέβαια το May December του Τοντ Χέινς και, εκτός συναγωνισμού, ο Μάρτιν Σκορσέζε με τους Δολοφόνους του ανθισμένου φεγγαριού, με 8 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό πλέον, υπόκλιση από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης και σοβαρές πιθανότητες για τα Όσκαρ της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το αθόρυβο ατού του τρίωρου έπους, τη μεγαλειώδη Λίλι Γκλάντστοουν. Μερικές από αυτές συμπεριλαμβάνονται στην παρακάτω επιλογή των 10 καλύτερων της χρονιάς που μας πέρασε.

KILLERS OF THE FLOWER MOON Facebook Twitter
«Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Στο μεταξύ, η Τέιλορ Σουίφτ αιφνιδίασε τους πάντες και στο καπάκι του κολοσσιαίου κύκλου συναυλιών της ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει το Eras Tour στη μεγάλη οθόνη. Το μουσικό ντοκιμαντέρ θριάμβευσε, γεμίζοντας και μαζί σώζοντας πολλές αίθουσες από το κενό που δημιούργησε στη διανομή η συνδυασμένη απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών στο Χόλιγουντ, η μεγαλύτερη σε διάρκεια στη νεότερη εποχή. Παρά τη γρήγορη συνέχεια του εγχειρήματος με το Renaissance της Μπιγιονσέ, φαίνεται πως τα Σουίφτις αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους, ένα φαινόμενο χωρίς ταίρι.

Και μπορεί οι αίθουσες να κυνηγούν πλέον ένα event, ορθά πράττοντας, αλλά οι θεατές με τη σειρά τους ψάχνουν, επιτέλους, ένα έντονο θρίλερ για να ξεδιψάσουν με αδημονία τον horror-comedy πυρετό τους. Προφανώς το ανακάλυψαν στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα των δίδυμων Ελληνοαυστραλών Ντάνι και Μάικλ Φιλίππου, Talk to Me, που έκανε πρεμιέρα στο Sundance, το είδαμε στο Βερολίνο και πήγε εξαιρετικά καλά και στη χώρα μας, και ανακουφίστηκαν με το τρίτο sequel του Τζον Γουίκ, σίγουρα το πιο κομψό και πιο σαμουράι από το τετράτομο έπος με τον Κιάνου Ριβς, που δεν φαίνεται να πέφτει αμαχητί − αντίθετα, ο Τζον Γου οφείλει να επιστρέψει… ξανά, μετά τη Σιωπηλή Οργή.   

Τρεις ήταν οι ελληνικές ταινίες της σεζόν: το ευαίσθητο δράμα για το προσφυγικό Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου, που υποβλήθηκε επίσημα από τη χώρα μας για τα επερχόμενα διεθνή Όσκαρ (αν και μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό στα προγνωστικά), το Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη, μια πικρή, σατιρική, ευφυής μαύρη πέτρα στις παραδοσιακές αγκυλώσεις της αγίας ελληνικής οικογένειας, και η Φόνισσα, μια ευτυχής συμφωνία κοινού και κριτικών, εύκολα το εγχώριο hit της σεζόν, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Εύας Νάθενα

FONISSA Facebook Twitter
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα στη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα.

Κι αν κανένα animation δεν χαράχτηκε στη μνήμη το 2023, το Όλη η ομορφιά και η αιμοτοχυσία της Λόρα Πόιτρας σώζει, μοναχικό και μαχητικό, την τιμή των όπλων των μονίμως υποεκπροσωπούμενων ντοκιμαντέρ και συστήνει την πρωταγωνίστρια και σπουδαία καλλιτέχνιδα Ναν Γκόλντιν σε ένα ευρύτερο κοινό που αξίζει να τη γνωρίσει. Το Sur l’ Adamant του Νικολά Φιλιμπέρ, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου, ένα από τα πολλά φιλμ τεκμηρίωσης που φεύγουν με κορυφαίο έπαθλο σε ένα από τα μεγάλα φεστιβάλ, θα προβληθεί μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς στις ελληνικές αίθουσες, αποτελώντας και πάλι εξαίρεση στον κανόνα.

1. Ζώνη Ενδιαφέροντος

Τζόναθαν Γκλέιζερ

Σε μια χρονιά με πολλές υπέροχες ταινίες, η Ζώνη Ενδιαφέροντος είναι η σπουδαία, ένα φιλμικό επίτευγμα που γυρίζει συνεχώς τον καθρέφτη στον θεατή, και, υποβάλλοντάς τον σε κατάσταση αθόρυβου τρόμου, τον καλεί να αναλογιστεί την περίφημη κοινοτοπία του κακού, πέρα από τα προφανή σχήματα.

2. Ταρ

Τοντ Φιλντ

Η επιστροφή του Τοντ Φιλντ αντιστρέφει και ανατέμνει χωρίς υποδείξεις τις διαστάσεις του #MeToo. Όλοι υποψιαζόμαστε για ποιους λόγους η Μισέλ Γεό έφυγε με το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, αλλά η ανατριχιαστική Λίντια Ταρ της Κέιτ Μπλάνσετ παραμένει το πετράδι στο στέμμα μιας ασύλληπτης καριέρας. 

3. Οπενχάιμερ

Κρίστοφερ Νόλαν

OPPENHEIMER Facebook Twitter

Ο σταρ σκηνοθέτης του 21ου αιώνα ανακεφαλαιώνει το ύφος που εδώ και πολλά χρόνια τού χαρίζει σερί επιτυχιών με μια εξίσου σκοτεινή με τις προηγούμενες δημιουργία, περίτεχνη ειρωνία για τις μικρές λεπτομέρειες που φιλοτεχνούν τη μεγάλη εικόνα της Ιστορίας. 

4. Ανατομία μιας πτώσης

Ζιστίν Τριέ

Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών για το 2023 είναι δικαστικό θρίλερ, κέντημα σημειολογίας για τη γλώσσα, οικογενειακή τραγωδία και έξοχο πορτρέτο μιας γυναίκας που τα «μάτια του κόσμου» βαφτίζουν ως αμφιλεγόμενη, εξαιτίας του προσωπικού αξιακού της συστήματος. 

5. Περασμένες ζωές

Σελίν Σονγκ

Η Σύντομη Συνάντηση των καιρών μας είναι ένας τρυφερός παιάνας στο διακεκομμένο παρόν ενός ζευγαριού, στις στιγμές που δεν έζησε και στο αντίο που δεν έχει το θάρρος να ψιθυρίσει οριστικά.

6. Close

Λούκας Ντοντ

CLOSE Facebook Twitter

Η αφύπνιση της σεξουαλικότητας, ως ανεπιβεβαίωτη υποψία και ταυτόχρονα ρήξη του παιδικού αυθορμητισμού, συμπίπτει με ένα περιστατικό τόσο τραγικό που χρειάζεται έλεγχο, δύναμη και ισορροπία των ψυχικών αποχρώσεων. Στο τιμημένο με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες Close, ο Βέλγος Λούκας Ντοντ το διαχειρίζεται άψογα, όπως και τους νεαρούς πρωταγωνιστές του.

7. Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία

Λόρα Πόιτρας

Το Dopesick έθιξε το φλέγον θέμα της πανδημίας των οπιοειδών φαρμάκων και το φετινό Pain Hustlers με την Έμιλι Μπλαντ το κούρασε χωρίς έλεος, αλλά ο περυσινός Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ Βενετίας, Όλη η ομορφιά και η αιματοχυσία, συνδύασε θαυμαστά την ακτιβιστική σταυροφορία της Ναν Γκόλντιν να ξεμπροστιάσει τον φαρμακευτικό κολοσσό που την προκάλεσε, με μια υπέροχη αναδρομή στη θαρραλέα καλλιτεχνική της διαδρομή. 

8. Στη φωτιά

Τραν αν Χουνγκ

POT AU FEU Facebook Twitter

Όταν το slow food της αυθεντικής γαλλικής κουζίνας συναντά το slow cinema του Βιετναμέζου master Τραν Αν Χουνγκ, εκτός από απόλαυση αισθήσεων αναδίδεται ποίηση εικόνων, με ιδανικούς εκτελεστές τον Μπενουά Μαζιμέλ και τη Ζιλιέτ Μπινός. 

9. Στο γραφείο καθηγητών

Ίλκερ Τσατάκ

Το θρίλερ της χρονιάς δεν αναλώθηκε σε άμυαλους πυροβολισμούς, απανωτές εκρήξεις και λιωμένες λαμαρίνες. Στο Γραφείο Καθηγητών όλα πήγαν λάθος για μια ειλικρινή δασκάλα που, παρά την αγαθή της προαίρεση, αντιλήφθηκε, αργά και σκληρά, πως το δίκιο έχει άφατες όψεις. 

10. Ευλογία

Τέρενς Ντέιβις

Το κύκνειο άσμα του επίμονου συλλέκτη ανθρώπινων τραυμάτων και υπέροχων στιγμών, Τέρενς Ντέιβις, ξεκινά από τον ταραγμένο βίο ενός ποιητή και επεκτείνεται στο μωσαϊκό των συνοδοιπόρων και των πολέμιών του. Οι μακρινές φωνές και οι ακίνητες ζωές του μοναδικού σε ύφος και εικαστική πυκνότητα Ντέιβις σταματούν στον Σίγκφριντ Σασούν.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οθόνες / Είναι οι ταινίες τόσο πιο μεγάλες σε διάρκεια ή απλά έχουμε χάσει τη συγκέντρωσή μας;

Αν κάποιοι θεατές απομακρύνονται εξαιτίας της διάρκειας των ταινιών που κυριαρχούν στην μεγάλη οθόνη, πολλοί περισσότεροι είτε αδιαφορούν είτε προσελκύονται από αυτήν.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ