ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έκαναν πρεμιέρα: «Stowaway», «Things heard & seen», «The Vigil»

Λαθρεπιβάτης Facebook Twitter
Σκηνή από το «Stowaway» (Λαθρεπιβάτης) του Τζο Πένα
0

Λαθρεπιβάτης (Stowaway, 2021)***

του Τζο Πένα

(Netflix)

Στο ατμοσφαιρικό Arctic (2018) ο Τζο Πένα, με έναν πολύ απλό τρόπο, έδωσε φρεσκάδα στο είδος του φιλμ επιβίωσης. Χάρη σε ένα σεναριακό εύρημα το οποίο δεν θα αποκαλύψουμε, για να προστατεύσουμε εκείνους που δεν έχουν δει το φιλμ, ο ήρωας δεν μάχεται ενάντια στα στοιχεία της Φύσης μόνο για τη σωτηρία της ζωής του αλλά και για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης υπόστασής του.

Στο Stowaway θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξαναγυρίζει την ίδια ταινία μέσα από το format της διαστημικής περιπέτειας, μένοντας σταθερός στην απάντησή του στο ερώτημα «τι μας κάνει ανθρώπους» – η έγνοια για τον άλλο. Στην πραγματικότητα, όμως, εξελίσσει την προβληματική του, τόσο μέσω της διαλεκτικότητας όσο και μέσω της κατάληξης της ιστορίας.

Νωρίτερα μας είχε δώσει ένα μελόδραμα με συμπαθέστατους χαρακτήρες, ακόμα και όταν προβαίνουν σε διόλου συμπαθείς ενέργειες, αλλά και με μια θεαματική, άκρως κινηματογραφική τρίτη πράξη που υπερκερά την ένδεια της παραγωγής και με πολύ απλά υλικά γεννά σασπένς περιωπής.

Στο λυρικό του φινάλε ο Πένα υπενθυμίζει πλαγίως και το μέγεθος της θυσίας που εδώ και έναν χρόνο κάνει μια ηρωική επαγγελματική ομάδα για όλους μας, έχοντας να υπομείνει και όσα αδιανόητα γράφονται γι’ αυτήν από τους σταυροφόρους του πληκτρολογίου.

Όσα ψιθυρίζει το σκοτάδι (Things heard & seen, 2021) *

των Σάρι Σπρίνγκερ Μπέργκμαν και Ρόμπερτ Πουτσίνι

etflix)

Λαθρεπιβάτης Facebook Twitter
Η Αμάντα Σέιφριντ στο Things heard & seen.

Oι φαντασματικές δραστηριότητες του πρώτου ημιώρου του Things heard & seen ίσως ξεγελάσουν μερικούς από τους συνδρομητές που ο αλγόριθμος του Netflix έφερε σ’ αυτό, ώστε να συνεχίσουν να το παρακολουθούν. Μόνο που η ιστορία φαντασμάτων αρχίζει να παραμερίζεται από ένα σημείο κι έπειτα.

Ουδέν πρόβλημα επί της αρχής, το ζήτημα είναι από τι αντικαθίσταται. Το δημιουργικό δίδυμο τίποτε ουσιώδες (ή επουσιώδες) δεν έχει να καταθέσει πάνω στην πάλη των δύο φύλων. Αν είχαν στον νου τους ένα φιλμ για τον έγγαμο βίο, όπως διαβάζουμε σε κάποιες κριτικές, θα μεριμνούσαν οι αψιμαχίες μεταξύ της Αμάντα Σέιφριντ και του (κάκιστου) Τζέιμς Νόρτον να έχουν έρεισμα και αντικείμενο πέραν της ιδιαίτερης περίπτωσης του χαρακτήρα που υποδύεται ο δεύτερος, ώστε να απηχούν κοινές εμπειρίες.

Τα χαρτιά για το πραγματικό θέμα της ταινίας ανοίγουν στο τελευταίο δεκάλεπτο ‒ η φύση του είναι τέτοια, που τη βοήθησε να «κλέψει» κάποιες θετικές κριτικές από ορισμένους Αμερικανούς κριτικούς, τους οποίους ενδιαφέρει πρωτίστως αν η ταινία συμφωνεί μαζί τους πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, ακόμα και αν η επιχειρηματολογία της είναι επιδερμική ή και ανύπαρκτη, όπως εδώ. Το δε φινάλε του έργου είναι από εκείνα που είτε σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό είτε σε κάνουν να τραβάς τα μαλλιά σου ‒ για να μην πούμε τίποτα πιο χοντρό.     

H Αγρυπνία (The Vigil, 2019) **

του Κιθ Τόμας 

(Vodafone TV)

Λαθρεπιβάτης Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία The Vigil, 2019

Το ενδιαφέρον αυτής της low budget παραγωγής τρόμου, που πήρε η Blumhouse υπό την αιγίδα της, έγκειται στο θρησκευτικό της πλαίσιο – δεν βλέπουμε συχνά τρόμο στηριγμένο στην εβραϊκή κουλτούρα. Πρόκειται για μια ιδιαιτερότητα που σε εκπλήσσει μόνο κατά τα πρώτα λεπτά, στη συνέχεια η ταινία βαδίζει σε (πολύ) γνώριμα μονοπάτια, συσχετίζοντας τη μεταφυσική παρουσία με το τραύμα.

Αντίστοιχα, ενώ στην αρχή ο τρόμος προκύπτει (και) μέσα από την αξιοποίηση του βάθους πεδίου, μετά από λίγο ο σκηνοθέτης αρχίζει να καταχράται το τέχνασμα των jump scares, δηλαδή των απότομων ξαφνιασμάτων, δίχως μάλιστα να φροντίζει ιδιαίτερα για το build-up τους. Οι φαν του είδους κάπως θα ξεγελάσουν την πείνα τους, οι υπόλοιποι κρατήστε μικρό καλάθι.

Οθόνες
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ