Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Αν κάτι είναι πραγματικά εκνευριστικό με το Squid Game 2 είναι ότι τελειώνει με ένα απάλευτο cliffhanger.
0


«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ θα τελειώσει αν ο κόσμος δεν αλλάξει», σχολιάζει κάποια στιγμή ένας από τους κακούς της δεύτερης σεζόν του Squid Game. Τρία χρόνια μετά ο κόσμος μπορεί να έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο, αυτό δεν έχει και πολλή σημασία για τον κεντρικό ήρωα της μεγαλύτερης επιτυχίας του Netflix, όπου τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην ουσία.

Στοιχειωμένος από τα γεγονότα της προηγούμενης σεζόν, σε κατάσταση παράνοιας και ανήμπορος να προχωρήσει τη ζωή του, ο Seong Gi-Hun επιστρέφει στο παιχνίδι όχι ακριβώς για να πάρει εκδίκηση αλλά αποφασισμένος να το καταστρέψει μια και καλή. Η δεύτερη σεζόν τηρεί την υπόσχεσή της για νέα, πιο βάρβαρα παιχνίδια και νέους χαρακτήρες, ενώ προσφέρει ακόμα περισσότερο gore και βιαιότητα.

Τα νέα πρόσωπα είναι, μεταξύ άλλων, ένα ντουέτο μητέρας-γιου, μια έγκυος, μια τρανς γυναίκα πρώην στρατιωτικός, ένας κολλητός του Gi-Hun και ίσως ο πιο ενοχλητικός παίκτης του παιχνιδιού, ο ράπερ Thanos – τον οποίο υποδύεται ένας πραγματικός Νοτιοκορεάτης σούπερ σταρ ράπερ, ο T.O.P. Για πρώτη φορά, επίσης, βλέπουμε τι γίνεται στην αντιπέρα όχθη και το backstory τουλάχιστον ενός από τους αινιγματικούς δεσμοφύλακες.

Το «Squid Game», πέρα από τον ταξικό σχολιασμό και την κριτική του στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι προπαντός μια σειρά για την ανθρώπινη φύση.

Για να κάνουμε και ένα μικρό σπόιλερ, ο αστυνομικός που έψαχνε τον αδελφό του στην πρώτη σεζόν ζει και ενώνει τις δυνάμεις του με τον Gi-Hun, αλλά οι φαν του θα απογοητευτούν κάπως, μια και ο ρόλος του εδώ μειώνεται δραματικά, αφού βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση του νησιού στο οποίο γίνονται τα θανατηφόρα παιχνίδια.

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Το πιο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, το "Squid Game 2", έχει αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα προς το παρόν και στους κριτικούς και στο κοινό.

Το πιο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, το «Squid Game 2», έχει αφήσει προς το παρόν ανάμεικτα συναισθήματα και στους κριτικούς και στο κοινό. Σίγουρα δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τον ίδιο ντόρο. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με τα σίκουελ. Συγκεκριμένα ο δημιουργός της σειράς, ο Hwang Dong-hyuk, είχε αποφασίσει να μην έχει συνέχεια και δήλωσε ότι συμφώνησε για μια δεύτερη (και τρίτη) σεζόν για τα λεφτά – τουλάχιστον είναι ειλικρινής και, όπως λέει, αν το γνώριζε εξαρχής, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη. Fun fact: Δήλωσε επίσης ότι από το στρες, μέχρι να γυρίσει τη σειρά, έχασε επτά δόντια.

Αν και φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τα k-dramas με αρκετές εξαιρετικές σειρές («Family Matters», «LTNS», «Doubt», «Black οut», «A killer paradox» κ.ά.), φαίνεται ότι έχει περάσει κάπως η μόδα τους. Φέτος, προβλήθηκε κάπως αθόρυβα και η νέα σεζόν του «Hellbound» που είχε συζητηθεί πολύ όταν πρωτοβγήκε. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην παραγωγή και την αλλαγή ηθοποιού σε κεντρικό ρόλο που ξένισε, ήταν εξαιρετική, εξελίσσοντας την ιστορία με απρόβλεπτο τρόπο, κάτι σπάνιο για τέτοιου είδους σειρές.

Αν κάτι πάντως λείπει από το «Squid Game 2» είναι το  στοιχείο της έκπληξης – πάνω-κάτω γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να δει. Βέβαια, υπάρχει μια ανατροπή από την αρχή που, αν την αναφέρουμε, θα είναι σπόιλερ, αλλά ο θεατής δεν επενδύει συναισθηματικά στους νέους παίκτες, ίσως επειδή γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα έρθει το τέλος τους.

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Η δεύτερη σεζόν τηρεί την υπόσχεση της για νέα, πιο βάρβαρα παιχνιδια και νέους χαρακτήρες, ενώ προσφέρει ακόμα περισσότερο gore και βιαιότητα.

Ο χαρακτήρας που δέχτηκε την περισσότερη κριτική από τα δυτικά μέσα ήταν αυτός της τρανς πρωταγωνίστριας που μπήκε στο παιχνίδι ώστε να κερδίσει τα απαιτούμενα χρήματα για να ολοκληρώσει την φυλομετάβασή της. Την υποδύεται ο εξαιρετικός ηθοποιός Park Sung-hoon που αυτοπροσδιορίζεται ως cis, αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τη Νότια Κορέα να είναι πολύ εξελιγμένη σε θέματα ταυτότητας φύλου.

Σίγουρα, ο Gi-Hun αργεί να μπει πάλι στο ψητό, δηλαδή στο παιχνίδι· του παίρνει τουλάχιστον δύο επεισόδια. Η συνάντησή του, όμως, με το άτομο που τον στρατολόγησε είναι ανατριχιαστική.

Το πιο ακραίο δημοσίευμα σχετικά με τη σειρά είναι αυτό του περιοδικού «Time» με τον ευφάνταστο τίτλο «O καπιταλισμός σκότωσε το "Squid Game"». Αναφέρεται στο γεγονός ότι επειδή πλέον είναι παγκόσμιο φαινόμενο, έχει μετατραπεί σε ένα κερδοφόρο brand το οποίο το Netflix και ο κόσμος θα εκμεταλλεύεται επ’ άπειρον, υποβιβάζοντας το αντικαπιταλιστικό μήνυμά του.

Γι’ αυτό βλέπουμε να ξεπετάγονται τερατουργήματα όπως το «Squid Game: Τhe Challenge», το βρετανικό ριάλιτι που βασίστηκε στη σειρά, προβλήθηκε πέρσι και αρκετοί ανυποψίαστοι νόμιζαν ότι ήταν η δεύτερη σεζόν. Κάπως αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αυτό, όμως, δεν κάνει τα μηνύματα της σειράς λιγότερα καίρια.

CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει» Facebook Twitter
Για τον κεντρικό ήρωα της μεγαλύτερης επιτυχίας του Netflix τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην ουσία.

Ούτε το ότι είναι αισθητικά άψογο υπονομεύει τη θεματική του. Αντίθετα, θέτει ακόμα πιο άβολα ερωτήματα, με τον θεατή να αισθάνεται ανά στιγμές το ίδιο συνένοχος με τους VIPs, τους πλούσιους που χρηματοδοτούν το παιχνίδι. Το «Squid Game», πέρα από τον ταξικό σχολιασμό και την κριτική του στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι προπαντός μια σειρά για την ανθρώπινη φύση.

Αν κάτι, όμως, είναι πραγματικά εκνευριστικό στο «Squid Game 2» είναι ότι κλείνει με ένα απάλευτο cliffhanger, λες και όλα τα επεισόδια λειτουργούν σαν ένα επτάωρο teaser που σε προετοιμάζει για την τρίτη σεζόν – αυτή είναι μια τακτική του Netflix τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τελειώνει σε ένα σημείο όπου η υπόθεση κινείται προς απροσδιόριστη κατεύθυνση. «Στον τρίτο κύκλο θα γίνει χαμός», μου γράφει ένας φίλος. Αμήν και πότε!

Το παιχνίδι του καλαμαριού: Σεζόν 2 | Επίσημο teaser | Netflix

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ «Squid Game»: Η χαμένη παιδικότητα

Οπτική Γωνία / «Squid Game»: Η χαμένη παιδικότητα

Η πρωτοτυπία της κορεάτικης σειράς είναι ότι οι χρεοκοπημένοι παίκτες που επιλέγουν να διεκδικήσουν το δυσθεώρητο χρηματικό έπαθλο υποβάλλονται σε παιδικά παιχνίδια και όχι σε απαιτητικές (σωματικά ή πνευματικά) δοκιμασίες.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ
Το Squid Game ως τοτέμ και σκιάχτρο των καιρών μας

Daily / Το «Squid Game» ως τοτέμ και σκιάχτρο των καιρών μας

Με ποιους χαρακτήρες της ακάθεκτης σειράς ταυτιζόμαστε στην πραγματικότητα; Με τους πληβείους που παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα στην αρένα ή με τους εκπρόσωπους της πλουτοκρατικής ελίτ που παρακολουθούν από μια οθόνη, όπως κι εμείς, τους αγώνες θανάτου;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ