Όταν η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο περιπλανιόταν στην Αθήνα την άνοιξη του 1967

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
H Sandra Milo στην Αθήνα.
0

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ Sandra Milo στα 90 χρόνια της, στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, δεν πέρασε απαρατήρητος από τα ελληνικά μίντια, καθώς όλα θα αναπαρήγαγαν το δελτίο Τύπου τού ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αναφερόταν στη «φελινική» ηθοποιό –καθώς η Millo εμφανιζόταν σε δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες του Federico Fellini, το “8 ½” (1963), παίζοντας δίπλα στον Marcello Mastroianni και την χρωματικά ονειρική “Giulietta degli spiriti” (1965), συμπρωταγωνιστώντας με την Giulietta Masina–, χωρίς να γίνει λόγος, κάπου, για τη σχέση της ιταλίδας ηθοποιού με την Ελλάδα.

Η Sandra Milo, στα σίξτις, συνδεόταν με τον Έλληνα, εβραϊκής καταγωγής και σημαντικό παραγωγό της ιταλικής κινηματογραφίας Moris Ergas (Μόρις Έργκας), που είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1922.

Η σχέση του Ergas με την Milo είχε περάσει από μεγάλα σκαμπανεβάσματα, απασχολώντας έντονα τον Τύπο της εποχής – καθώς η ζωή του ζευγαριού είχε μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα.

Από την ιταλική wiki μαθαίνουμε πως ο Ergas είχε μια δύσκολη ζωή ως νέος, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του, καθώς στα χρόνια του Πολέμου, θα περιπλανιόταν από χώρα σε χώρα (Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Ιταλία) και βασικά από στρατόπεδο συγκέντρωσης σε φυλακή, πριν ξεκινήσει να δημιουργεί τη σημαντική πορεία του ως παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών, στην Cinecittà, μετά τα μέσα του ’50.

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
H Sandra Milo στην αρχή της Πατησίων – πίσω φαίνεται κι ένα μέρος της ταμπέλας του κινηματογράφου Αλάσκα.

Η πρώτη πολύ μεγάλη ταινία στην οποία συναντάμε τον Moris Ergas ως παραγωγό είναι το πολεμικό δράμα του Roberto Rossellini “Il generale Della Rovere” από το 1959 («Χρυσό Λιοντάρι» στην 20η Mostra, στη Βενετία). Η ταινία, που πραγματεύεται συναρπαστικά τον μετασχηματισμό ενός μικροαπατεώνα, που δουλεύει για τους γερμανούς κατακτητές, σε ήρωα της αντίστασης, όταν η Ιταλία βρισκόταν υπό κατοχή, το 1944, είχε προβληθεί σε πρώτο χρόνο στην Ελλάδα, ενώ «όλοι» θα την βλέπαμε, και σε αποκαταστημένες κόπιες, όταν θα παιζόταν ξανά στις αίθουσες το 2017. Εκεί, σ’ αυτήν την ταινία, συμπρωταγωνίστρια του Vittorio De Sica (που κρατούσε τον κεντρικό ρόλο) ήταν η Sandra Milo (που ήδη σχετιζόταν με τον Moris Ergas).

Φυσικά ο Ergas, ως παραγωγός, θα δούλευε και για άλλες ταινίες, έχοντας για πρωταγωνίστρια την Sandra Milo, όπως τις «Κοκκέτες Πολυτελείας» (1960) σε σκηνοθεσία Antonio Pietrangeli, “Vanina Vanini” (1961) ξανά του Roberto Rossellini κ.λπ., ενώ θα έριχνε χρήματα και σε αρκετές ακόμη, χωρίς την Milo μπροστά από τις κάμερες, σαν τις “Kapò” (1960) του Gillo Pontecorvo και “Una vita violenta” (1962) σε σενάριο Pier Paolo Pasolini.

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milo στον Λυκαβηττό.
Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Από την πρώτη προβολή στην Αθήνα της ταινίας του Roberto Rossellini «Ο Στρατηγός Ντέλλα Ρόβερε» (1959), σε παραγωγή του Moris Ergas, με τον Vittorio De Sica, την Sandra Milo κ.ά.

Η σχέση του Ergas με την Milo είχε περάσει από μεγάλα σκαμπανεβάσματα, απασχολώντας έντονα τον Τύπο της εποχής – καθώς η ζωή του ζευγαριού είχε μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα. Υπήρξαν πολλά παράλληλα περιστατικά, όχι και τόσο ευχάριστα, που δεν έχει νόημα τώρα να αναφερθούν, και τα οποία, μετά τον χωρισμό τους, περιστρέφονταν γύρω από την διεκδίκηση της επιμέλειας της κόρης τους. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η Sandra Milo θα επισκεπτόταν για δεύτερη φορά την Αθήνα, στις 26 Μαρτίου 1967.

Η παρουσία της ιταλίδας σταρ, στη χώρα μας, δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τα μίντια της εποχής. Η Milo ήταν τότε η πρωταγωνίστρια των ταινιών του Fellini, ήταν γνωστά τα προβλήματα της σχέσης της με τον Ergas και γι’ αυτό το λόγο δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ την είχαν από κοντά. Και κάπως έτσι η ιταλίδα σταρ θα δήλωνε στο περιοδικό «Εικόνες» (στον Μάνο Χάρη): «Ο πατέρας του παιδιού μου είναι Έλληνας. Θέλω κι εγώ να γίνω Ελληνίδα και να δώσω στην κόρη μου την ελληνική υπηκοότητα». Τι είχε γίνει; Όπως διαβάζουμε στις «Εικόνες» της 7ης Απριλίου 1967 (δεκατέσσερις μέρες πριν από το πραξικόπημα):

«Μια εβδομάδα πριν από την ημέρα της δικής της αφίξεως (στην Αθήνα), ήλθε ο Έργκας, μαζί με την μικρή και την γκουβερνάντα της. Ακολούθησε η άφιξη της Σάντρα και του δικηγόρου της, ο οποίος με τη συνεργασία αθηναίου συναδέλφου του άρχισαν τις απαραίτητες διατυπώσεις και ενέργειες στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες με δύο στόχους: Πρώτον να αναγνωρισθή νομίμως το παιδί και δεύτερον να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα η Σάντρα. Ωστόσο οι δουλειές του καλούσαν στη Ρώμη τον κ. Έργκας, και έτσι έμειναν μόνες, τις υπόλοιπες ημέρες, η μαμά με την κόρη, οι δύο “υποψήφιες Ελληνίδες”».

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milo στο τελεφερίκ του Λυκαβηττού.

Τέλος πάντων τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν καλά, για κανέναν, καθότι η Sandra Milo, όπως θα έγραφαν τότε οι εφημερίδες «απέβλεπον εις την απαγωγήν της θυγατρός της», με αποτέλεσμα ο Moris Ergas να μηνύσει την γκουβερνάντα τού παιδιού και όποιον άλλον θα μπορούσε να «μετέχει της αφαιρέσεως της πατρικής εξουσίας». Βασικά στο κέντρο της υπόθεσης ήταν η ίδια η Milo, η οποία είχε κατορθώσει εν τω μεταξύ να φύγει από την Αθήνα την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 21 Απριλίου 1967 (έτσι είχε γραφτεί στον Τύπο), μαζί με το παιδί και την γκουβερνάντα του, οδεύοντας προς άγνωστη κατεύθυνση, πριν επιστρέψει, τελικά, στη Ρώμη στις 9 Μαΐου.

Η ιστορία έχει και συνέχεια, και μάλιστα στα ελληνικά δικαστήρια, στα οποία θα κατέφευγε η Sandra Milo, επαναδιεκδικώντας την επιμέλεια του παιδιού, που είχε δοθεί στον Moris Ergas (μετά την «απαγωγή» του), αλλά όλα αυτά δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία.

Σημασία έχουν μόνον οι πολύ ωραίες φωτογραφίες τής ιταλίδας ηθοποιού στην Αθήνα, στον Λυκαβηττό, στα Χαυτεία, στο Μοναστηράκι, στα καταστήματα Αδελφοί Λαμπρόπουλοι και αλλού, τραβηγμένες από τον Παναγιώτη Δεληκάρη (για τις «Εικόνες») στο τέλος Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου του 1967...

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milo γυρίζει μια λατέρνα (μάλλον στο Μοναστηράκι).
Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milο αριστερά στα καταστήματα Αδελφοί Λαμπρόπουλοι και δεξιά στο Μοναστηράκι.
Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milο στην Αθήνα.
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ