Όταν η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο περιπλανιόταν στην Αθήνα την άνοιξη του 1967

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
H Sandra Milo στην Αθήνα.
0

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ Sandra Milo στα 90 χρόνια της, στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, δεν πέρασε απαρατήρητος από τα ελληνικά μίντια, καθώς όλα θα αναπαρήγαγαν το δελτίο Τύπου τού ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αναφερόταν στη «φελινική» ηθοποιό –καθώς η Millo εμφανιζόταν σε δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες του Federico Fellini, το “8 ½” (1963), παίζοντας δίπλα στον Marcello Mastroianni και την χρωματικά ονειρική “Giulietta degli spiriti” (1965), συμπρωταγωνιστώντας με την Giulietta Masina–, χωρίς να γίνει λόγος, κάπου, για τη σχέση της ιταλίδας ηθοποιού με την Ελλάδα.

Η Sandra Milo, στα σίξτις, συνδεόταν με τον Έλληνα, εβραϊκής καταγωγής και σημαντικό παραγωγό της ιταλικής κινηματογραφίας Moris Ergas (Μόρις Έργκας), που είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1922.

Η σχέση του Ergas με την Milo είχε περάσει από μεγάλα σκαμπανεβάσματα, απασχολώντας έντονα τον Τύπο της εποχής – καθώς η ζωή του ζευγαριού είχε μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα.

Από την ιταλική wiki μαθαίνουμε πως ο Ergas είχε μια δύσκολη ζωή ως νέος, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του, καθώς στα χρόνια του Πολέμου, θα περιπλανιόταν από χώρα σε χώρα (Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Ιταλία) και βασικά από στρατόπεδο συγκέντρωσης σε φυλακή, πριν ξεκινήσει να δημιουργεί τη σημαντική πορεία του ως παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών, στην Cinecittà, μετά τα μέσα του ’50.

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
H Sandra Milo στην αρχή της Πατησίων – πίσω φαίνεται κι ένα μέρος της ταμπέλας του κινηματογράφου Αλάσκα.

Η πρώτη πολύ μεγάλη ταινία στην οποία συναντάμε τον Moris Ergas ως παραγωγό είναι το πολεμικό δράμα του Roberto Rossellini “Il generale Della Rovere” από το 1959 («Χρυσό Λιοντάρι» στην 20η Mostra, στη Βενετία). Η ταινία, που πραγματεύεται συναρπαστικά τον μετασχηματισμό ενός μικροαπατεώνα, που δουλεύει για τους γερμανούς κατακτητές, σε ήρωα της αντίστασης, όταν η Ιταλία βρισκόταν υπό κατοχή, το 1944, είχε προβληθεί σε πρώτο χρόνο στην Ελλάδα, ενώ «όλοι» θα την βλέπαμε, και σε αποκαταστημένες κόπιες, όταν θα παιζόταν ξανά στις αίθουσες το 2017. Εκεί, σ’ αυτήν την ταινία, συμπρωταγωνίστρια του Vittorio De Sica (που κρατούσε τον κεντρικό ρόλο) ήταν η Sandra Milo (που ήδη σχετιζόταν με τον Moris Ergas).

Φυσικά ο Ergas, ως παραγωγός, θα δούλευε και για άλλες ταινίες, έχοντας για πρωταγωνίστρια την Sandra Milo, όπως τις «Κοκκέτες Πολυτελείας» (1960) σε σκηνοθεσία Antonio Pietrangeli, “Vanina Vanini” (1961) ξανά του Roberto Rossellini κ.λπ., ενώ θα έριχνε χρήματα και σε αρκετές ακόμη, χωρίς την Milo μπροστά από τις κάμερες, σαν τις “Kapò” (1960) του Gillo Pontecorvo και “Una vita violenta” (1962) σε σενάριο Pier Paolo Pasolini.

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milo στον Λυκαβηττό.
Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Από την πρώτη προβολή στην Αθήνα της ταινίας του Roberto Rossellini «Ο Στρατηγός Ντέλλα Ρόβερε» (1959), σε παραγωγή του Moris Ergas, με τον Vittorio De Sica, την Sandra Milo κ.ά.

Η σχέση του Ergas με την Milo είχε περάσει από μεγάλα σκαμπανεβάσματα, απασχολώντας έντονα τον Τύπο της εποχής – καθώς η ζωή του ζευγαριού είχε μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα. Υπήρξαν πολλά παράλληλα περιστατικά, όχι και τόσο ευχάριστα, που δεν έχει νόημα τώρα να αναφερθούν, και τα οποία, μετά τον χωρισμό τους, περιστρέφονταν γύρω από την διεκδίκηση της επιμέλειας της κόρης τους. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η Sandra Milo θα επισκεπτόταν για δεύτερη φορά την Αθήνα, στις 26 Μαρτίου 1967.

Η παρουσία της ιταλίδας σταρ, στη χώρα μας, δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τα μίντια της εποχής. Η Milo ήταν τότε η πρωταγωνίστρια των ταινιών του Fellini, ήταν γνωστά τα προβλήματα της σχέσης της με τον Ergas και γι’ αυτό το λόγο δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ την είχαν από κοντά. Και κάπως έτσι η ιταλίδα σταρ θα δήλωνε στο περιοδικό «Εικόνες» (στον Μάνο Χάρη): «Ο πατέρας του παιδιού μου είναι Έλληνας. Θέλω κι εγώ να γίνω Ελληνίδα και να δώσω στην κόρη μου την ελληνική υπηκοότητα». Τι είχε γίνει; Όπως διαβάζουμε στις «Εικόνες» της 7ης Απριλίου 1967 (δεκατέσσερις μέρες πριν από το πραξικόπημα):

«Μια εβδομάδα πριν από την ημέρα της δικής της αφίξεως (στην Αθήνα), ήλθε ο Έργκας, μαζί με την μικρή και την γκουβερνάντα της. Ακολούθησε η άφιξη της Σάντρα και του δικηγόρου της, ο οποίος με τη συνεργασία αθηναίου συναδέλφου του άρχισαν τις απαραίτητες διατυπώσεις και ενέργειες στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες με δύο στόχους: Πρώτον να αναγνωρισθή νομίμως το παιδί και δεύτερον να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα η Σάντρα. Ωστόσο οι δουλειές του καλούσαν στη Ρώμη τον κ. Έργκας, και έτσι έμειναν μόνες, τις υπόλοιπες ημέρες, η μαμά με την κόρη, οι δύο “υποψήφιες Ελληνίδες”».

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milo στο τελεφερίκ του Λυκαβηττού.

Τέλος πάντων τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν καλά, για κανέναν, καθότι η Sandra Milo, όπως θα έγραφαν τότε οι εφημερίδες «απέβλεπον εις την απαγωγήν της θυγατρός της», με αποτέλεσμα ο Moris Ergas να μηνύσει την γκουβερνάντα τού παιδιού και όποιον άλλον θα μπορούσε να «μετέχει της αφαιρέσεως της πατρικής εξουσίας». Βασικά στο κέντρο της υπόθεσης ήταν η ίδια η Milo, η οποία είχε κατορθώσει εν τω μεταξύ να φύγει από την Αθήνα την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 21 Απριλίου 1967 (έτσι είχε γραφτεί στον Τύπο), μαζί με το παιδί και την γκουβερνάντα του, οδεύοντας προς άγνωστη κατεύθυνση, πριν επιστρέψει, τελικά, στη Ρώμη στις 9 Μαΐου.

Η ιστορία έχει και συνέχεια, και μάλιστα στα ελληνικά δικαστήρια, στα οποία θα κατέφευγε η Sandra Milo, επαναδιεκδικώντας την επιμέλεια του παιδιού, που είχε δοθεί στον Moris Ergas (μετά την «απαγωγή» του), αλλά όλα αυτά δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη σημασία.

Σημασία έχουν μόνον οι πολύ ωραίες φωτογραφίες τής ιταλίδας ηθοποιού στην Αθήνα, στον Λυκαβηττό, στα Χαυτεία, στο Μοναστηράκι, στα καταστήματα Αδελφοί Λαμπρόπουλοι και αλλού, τραβηγμένες από τον Παναγιώτη Δεληκάρη (για τις «Εικόνες») στο τέλος Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου του 1967...

Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milo γυρίζει μια λατέρνα (μάλλον στο Μοναστηράκι).
Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milο αριστερά στα καταστήματα Αδελφοί Λαμπρόπουλοι και δεξιά στο Μοναστηράκι.
Η αξιαγάπητη Ιταλίδα ηθοποιός Σάντρα Μίλο, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, περιπλανιέται στην Αθήνα την άνοιξη του 1967 Facebook Twitter
Η Sandra Milο στην Αθήνα.
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ