Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ Facebook Twitter
Ήταν παρών, από το μετερίζι της υποκριτικής, σε εικόνες που πολλοί από εμάς θα κουβαλάμε ως την άλλη μας ζωή. Φωτ.: Paul HarrisGetty Images/Ideal Image
0

Ταλαιπωρημένος εδώ και μια δεκαετία από καρκίνο, ο Βαλ Κίλμερ πέθανε χτες από πνευμονία που επιδείνωσε την ήδη βεβαρυμένη υγεία του, αφήνοντας πίσω του μια φιλμογραφία αριθμητικά μεγάλη, ποιοτικά αμφιλεγόμενη, με στιγμές που εντυπώθηκαν στην κινηματογραφική και την ποπ κουλτούρα, αλλά και φορτισμένη με το βαρύ «γαμώτο» μιας ακόμα μεγαλύτερης καριέρας που δεν συνέβη ποτέ λόγω συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.

Ο Κίλμερ ξεκίνησε ως Νικ Ρίβερς στο Top Secret (1984), ίσως την κορυφαία στιγμή της ομάδας ΖΑΖ, εκεί όπου η γνώριμη ομοβροντία ταυτόχρονων (οπτικών και λεκτικών) γκαγκ μέσα στο κάδρο γνώρισε την αποθέωσή της – το παρακολουθείς και αναρωτιέσαι γιατί το σύγχρονο ανάλογό του Deadpool δείχνει, συγκριτικά, τόσο προχειροφτιαγμένο. Στην ταινία ο Κίλμερ υποδύεται έναν ροκ σταρ τύπου Έλβις που επιστρατεύεται ως κατάσκοπος για να κατατροπώσει τους ναζί. Αν και ακόμα άγουρος υποκριτικά, παίρνει άριστα στην deadpan εκφορά του λόγου που απαιτεί το χιούμορ της ΖΑΖ, στη χορευτική κινησιολογία και, κυρίως, στο άστρο, στον μαγνητισμό που διέπει (ακόμα και) έναν εκκολαπτόμενο σταρ.

Αυτό το άστρο τον έφερε πλάι στον Τομ Κρουζ και στο Τop Gun (1986), ως ανταγωνιστή και, στην πορεία της ταινίας, ως συναγωνιστή, σε μια άτυπη μονομαχία για το ποιος θα αποτελούσε τον σταρ των επόμενων ετών. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι ο πρώτος είχε το ένστικτο της επιλογής, το χάρισμα της συνεργασίας, την εργασιακή ηθική και (ναι) το επιχειρηματικό δαιμόνιο, ενώ ο δεύτερος στάθηκε κάπως πιο άτυχος στις επιλογές του και, κατά ομολογία γενική αλλά και προσωπική, υπήρξε τρομερά δύστροπος  σε συνεργασίες του – σε συνέντευξή του στον συνάδελφο Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο ο Τζόελ Σουμάχερ είχε εξομολογηθεί ότι τον είχε γραπώσει από τον λαιμό για να συμμορφωθεί και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος.

Στα γυρίσματα του ατυχέστατου ριμέικ του Island of Dr. Moreau (1996) ανάγκασε ολόκληρο Μπράντο να τον πιάσει και να του πει «αγόρι μου, μην μπερδεύεις το μέγεθος του μισθού σου με την αξία σου».

Θα ακολουθούσε το Willow (1988) του Ρον Χάουαρντ πλάι στον Γουόργουικ Ντέιβις, από αυτές τις γλυκύτατες απόπειρες επικής φαντασίας των '80s που κινήθηκαν συμπαθητικά, αλλά δεν προκάλεσαν ακριβώς χαλασμό κατά την έξοδό τους στις αίθουσες, για να αποκτήσουν εκατομμύρια πιστούς ακολούθους στη συνέχεια. Eκεί θα γνώριζε την πρώτη σύζυγό του, την Τζόαν Γουόλεϊ, μετέπειτα πρωταγωνίστρια του τρομακτικά υποτιμημένου Scandal (1989) –αναζητήστε το αυτό–, με την οποία θα έμεναν παντρεμένοι μέχρι το 1995.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστικός ρόλος θα έρθει  το 1991, όταν ο Όλιβερ Στόουν θα τον χρειαστεί για τους Doors του. Δεν ήταν μόνο η φυσιογνωμική ομοιότητα· ο Στόουν είδε τον άνθρωπό του στην κινησιολογία και την ενέργεια του προαναφερθέντος Top Secret παρά τον εντελώς διαφορετικό τόνο της ταινίας, διέγνωσε τις μαγνητικές ικανότητες του ηθοποιού και το αποτέλεσμα ήταν μια ηλεκτρισμένη, εκστατική, υπερσεξουαλική ερμηνεία σε μια ταινία για κάποιους λαβωμένη από την παροξυσμική αισθητική του σκηνοθέτη, για άλλους ευλογημένη από αυτή.

The Doors (1991)

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα μεγάλες ερμηνείες στα επόμενα χρόνια. Η μία έρχεται στο Tombstone (1993) του Τζορτζ Π.Κοσμάτος, ένα από τα πολλά γουέστερν που προέκυψαν κατά τη βραχύβια αναβίωση του είδους μετά την επιτυχία των Dances with wolves και Unforgiven και ίσως το πιο παραδοσιακό όλων τους. Εκεί ο Κίλμερ θα υποδυθεί τον αψύ μα ασθενικό Doc Χόλιγουντ με προσήλωση και ζήλο αλά Μοντγκόμερι Κλιφτ, κλέβοντας την παράσταση από τους συμπρωταγωνιστές του, κι ας ήταν υποστηρικτικός ο ρόλος. Η δεύτερη ερμηνεία είναι και πάλι σε δεύτερο ρόλο, αλλά σε ταινία που πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική ιστορία και στις κινηματογραφικές αναμνήσεις μας. Στο Heat (1995) του Μάικλ Μαν είναι ο Κρις, εκείνος που ακούει τον κανόνα των «30 δευτερολέπτων» του Ντε Νίρο και απαντά με σιγουριά που έρχεται μόνο μια φορά σ’ αυτήν τη ζωή ότι γι’ αυτόν «ο ήλιος ανατέλλει και δύει μαζί της», εκείνος που κατά τον αποχαιρετισμό του στην αγαπημένη του θα συνοψίσει στο βλέμμα του την οδύνη αλλά και την ευθύνη της ζωής που επέλεξε.

Kι ενώ ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει πια δικός του, ήρθαν τα εμπόδια. Όχι, δεν τα έφεραν τα άστρα και τα ζώδια, αλλά ο χαρακτήρας του. Πρωταγωνιστεί, λοιπόν, στο Batman Forever (1995) που αδίκως έχει τόσο κακή φήμη, μια χαρά αναπλάθει την camp αισθητική της σειράς των '60s στην (τότε) σύγχρονη εποχή, είναι και απολαυστικά queer, απλώς είχε την ατυχία να έρθει μετά την ενδεχομένως καλύτερη υπερηρωική ταινία που γυρίστηκε ποτέ, το Batman Returns (1992) του Τιμ Μπάρτον· εκεί συνέβη το περιστατικό με τον Τζόελ Σουμάχερ που γράψαμε παραπάνω. O ίδιος o σκηνοθέτης δήλωνε ότι δεν ήθελε να συνεργαστεί ποτέ ξανά με αυτόν τον άνθρωπο, μοιραία τον αντικατέστησε με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στο Batman and Robin (1997), αλλά χρόνια μετά τον συγχώρεσε.

Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ Facebook Twitter
Ο Κίλμερ ξεκίνησε ως Νικ Ρίβερς στο Top Secret (1984).

Ταυτόχρονα, στα γυρίσματα του ατυχέστατου ριμέικ του Island of Dr. Moreau (1996) ανάγκασε ολόκληρο Μπράντο να τον πιάσει και να του πει «αγόρι μου, μην μπερδεύεις το μέγεθος του μισθού σου με την αξία σου». Κάποιος καλοθελητής θα βρεθεί να ισχυριστεί ότι είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα, καθώς και ο Μπράντο υπήρξε δύστροπος, ήταν όμως ο Μπράντο, άλλο το εκτόπισμα, άλλα τα υποκριτικά μεγέθη, άλλα κι αυτά που φέρνει σε μια ταινία, σε τελική ανάλυση. Το αναφέρουμε κυρίως για να επισημάνουμε πως, για να φτάσει να του κάνει παρατήρηση ο Μπράντο, με αυτό το ιστορικό συμπεριφοράς και προσέγγισης των κινηματογραφικών γυρισμάτων από ένα σημείο της καριέρα του κι έπειτα, φανταστείτε πόσο αφόρητος μπορεί να υπήρξε ο Κίλμερ.

Μαζί με την κακή συμπεριφορά, της οποίας η φήμη, προφανώς, κυκλοφόρησε παντού στο Χόλιγουντ, θα έρθει και η μεγάλη εισπρακτική αποτυχία μιας υπερπαραγωγής που στηρίχθηκε στους ώμους του. Αν μας ρωτάτε, ήταν εσφαλμένη η επιλογή του Φίλιπ Νόις και των παραγωγών του να επιλέξουν τον Κίλμερ για να ενσαρκώσει τον Σάιμον Τέμπλαρ στον κινηματογραφικό Άγιο (1997). Χρειαζόταν κάποιος με έμφυτη τη μαλαγανιά, με δεύτερη φύση το αβίαστο παιχνίδι με το κοινό, με ενδιάθετο φλέγμα σαν τον Ρότζερ Μουρ – και ο Κίλμερ όλα αυτά έπρεπε να πασχίσει για να τα υποδυθεί. Κάπου εκεί η δυνατότητα να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή πρώτης γραμμής φάνηκε να εξασθενεί, για να εξαϋλωθεί με τον εισπρακτικό καταποντισμό του ρομαντικού δράματος At first sight (1999) και της άνευρης επιστημονικής φαντασίας του Red Planet (2000).

Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ Facebook Twitter
Με τη Νικόλ Κίντμαν στο Batman Forever (1995).

Ο ηθοποιός, πάντως, συνέχισε να εργάζεται ασταμάτητα στον 21ο αιώνα, αλλά σπάνια σε μεγάλες παραγωγές. Οφείλουμε να κάνουμε μνεία στο έλασσον νεο-νουάρ The Salton Sea (2002), στο μελβιλικό Spartan (2004) του Ντέιβιντ Μάμετ –η μοναδική ταινία που έκοψε εισιτήρια στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων–, στο σπαρταριστό Kiss Kiss Bang Bang (2005) του Σέιν Μπλακ, που βοήθησε στην αναβίωση της καριέρας του Ρόμπερτ Ντάουνι Jr., αλλά όχι και του Κίλμερ, στο Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2029) του Χέρτζογκ, που στηρίζεται κυρίως στη φρενήρη ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ, και, βέβαια, στο Twixt (2011), ένα λαβωμένο, πειραματικό, κάποτε άστοχο, μα ειλικρινές κι επώδυνο προσωπικό φιλμ του Φράνσις Φορντ Κόπολα, που είδαν ελάχιστοι. Σε αυτό το στάδιο της καριέρας του ο Κίλμερ φαίνεται να μαλακώνει, είναι πια τόσο ακομπλεξάριστος που θα δεχτεί να «υποδυθεί» το πτώμα για μερικά δευτερόλεπτα στο παλαβό πλην ασυνάρτητο και αφόρητο πολωνικό(!) γουέστερν Summer Love (2006) – τυχεροί μέσα στην ατυχία τους όσοι το πρόλαβαν στις Νύχτες Πρεμιέρας εκείνης της χρονιάς, το φιλμ είναι δυσεύρετο σήμερα.

Το 2017 θα κυκλοφορούσε στις αίθουσες το Snowman (2017) του Τόμας Άλφρεντσον, μια ταινία που κατέστρεψαν οι παραγωγοί της, καθώς πάτησαν το στοπ πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Όσοι έχουμε «σπουδάσει» το Tinker Tailor Soldier Spy (2011) ξέρουμε ότι για να λειτουργήσει ο ιδιαίτερος τρόπος αφήγησης του δημιουργού δεν μπορεί να λείψει ούτε μισό πλάνο, όχι το 10% των προγραμματισμένων σκηνών της ταινίας. Εκεί παρατηρήσαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τις σκηνές του Βαλ Κίλμερ. Έμεναν ημιτελείς, η φωνή του όταν μιλούσε ακουγόταν παράξενη, σαν ντουμπλαρισμένη – και τελικά δεν ήταν. Γράφτηκαν απίστευτες κακεντρέχειες από μερίδα της κριτικής και του Τύπου για τον ηθοποιό και την εμφάνισή του στην ταινία, οι οποίες αποσύρθηκαν όταν μαθεύτηκε ο λόγος. Ο Βαλ Κίλμερ είχε προσβληθεί από καρκίνο του φάρυγγα λίγα χρόνια νωρίτερα, γεγονός που οδήγησε σε εντατικές θεραπείες, τραχειοτομία και πλήρη αλλοίωση της φωνής του.

Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ Facebook Twitter
Έπαιξε πλάι στον Τομ Κρουζ και στο Τop Gun, 1986. Pic: Paramount/Kobal/Shutterstock

Στο εξομολογητικό ντοκιμαντέρ Val (2021), μέσα από αρχειακό ύλικο και με τη βοήθεια του γιου του, που υποκαθιστά τη φωνή του, ο Βαλ Κίλμερ αφηγείται την ιστορία του, παραδέχεται και μερικά σφάλματά του, δείχνει μετανιωμένος και ευγενικός και φανερώνει μια πολυσχιδή καλλιτεχνική φύση. Στο Top Gun: Maverick (2022) θα εμφανιστεί για μια τελευταία φορά στην οθόνη, συγκινώντας τους φίλους της πρώτης ταινίας αλλά και του σινεμά γενικότερα, καθώς υπήρξε ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του όσο ζούσε. Βλέπεις, ήταν παρών, από το μετερίζι της υποκριτικής, σε εικόνες που πολλοί από εμάς θα κουβαλάμε ως την άλλη μας ζωή. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερες; Ασφαλώς και αν ο Άγιος ή το Red Planet είχαν πετύχει εισπρακτικά, καθόλου δεν θα πείραζε ο δύστροπος χαρακτήρας του – σπουδαίοι ηθοποιοί του παρελθόντος (και του παρόντος) έχουν αλλάξει τα φώτα στους συνεργάτες τους, δίχως αυτό να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα τους. Σημασία, όμως, έχει πως ήταν εκεί. Και θα εξακολουθεί να είναι, καθώς το σινεμά είναι από τις ελάχιστες νίκες που καταφέραμε απέναντι στον Χρόνο, στον Θάνατο και στην παρεπόμενη Λήθη.

Ελαφρύ το χώμα, και ευχαριστούμε για τις ταινίες.  

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Οθόνες / Βιμ Βέντερς: Τι θα δούμε στο μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στη Στέγη

Ένα μοναδικό μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό για ένα τριήμερο σε όλους τους χώρους της Στέγης, με προβολές των ταινιών του, ένα masterclass και μια συζήτησή του με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στην Κεντρική Σκηνή.
M. HULOT
Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι να παραμένεις καλός άνθρωπος»

Οθόνες / Steve Blame: «Το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή είναι η καλοσύνη»

Υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς τηλεοπτικές περσόνες, όντας ο κεντρικός παρουσιαστής του MTV. Σήμερα ο 66χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, συγγραφέας και σεναριογράφος ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα, όμως ο έρωτας με την Ελλάδα κρατάει από πολύ παλιά. Ο Steve Blame αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 Καλύτερες Ελληνικές Ταινίες των ‘20s μέχρι τώρα

Η λίστα / Oι 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες των '20s μέχρι τώρα

Ποιες ελληνικές ταινίες της τρέχουσας δεκαετίας έχουν ξεχωρίσει μέχρι στιγμής; Ρωτήσαμε 20 κριτικούς κινηματογράφου, ανθρώπους του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και αθεράπευτους σινεφίλ και σας παρουσιάζουμε το top 10 που προέκυψε μέσα από το συναρπαστικό, σύνθετο μωσαϊκό του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Οθόνες / Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει τα πιο ψαγμένα αφιερώματα

Από μια ρετροσπεκτίβα στην Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι έναν πλήρη οδηγό του έργου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και από το spotlight στον Μαρσέλ Πανιόλ μέχρι μια ανατρεπτική ματιά στην έννοια του plot twist, οι θεματικές ενότητες του φεστιβάλ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιούλη Τσαγκαράκη: «Κάθε σπίτι έχει τον δικό του Νετανιάχου, τον δικό του Τραμπ»

Οθόνες / Γιούλη Τσαγκαράκη: Η θεία Σταματίνα από τις «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη μιλά στη LifO

Η ταλαντούχα ηθοποιός με τον ρόλο της ίντερσεξ θείας έσπασε ταμπού και άνοιξε ξανά μια σειρά συζητήσεων για το φύλο, την LGBTQI+ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πώς ετοιμάστηκε για το ρόλο; Πώς βλέπει τις αντιδράσεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σινεμά / Τι θα δούμε στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, φιλμ που έρχονται από τις Κάννες, πρεμιέρες, οι μικρού μήκους του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και οι ελληνικές συμμετοχές των διαγωνιστικών τμημάτων είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας στείλουν και φέτος στις αίθουσες του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Pulp Fiction / Το αμερικανικό σινεμά δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη

Προτροπή για αντίσταση ή παραίνεση για τρομοκρατία; Το αριστούργημα του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη», οι εξαιρετικές πρόσφατες αλληγορίες «Weapons» και «Eddington», αλλά και οι αξέχαστες κινηματογραφικές αναφορές τους απασχολούν τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και τον αρχισυντάκτη της LiFO Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Ιδέες / Επιτρέπεται να θαυμάζουμε σήμερα τη Λένι Ρίφενσταλ;

Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ξαναθυμόμαστε τι είχαν απαντήσει στη LiFO οι Πέπη Ρηγοπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Στεφανάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Κούτρας και Θεόφιλος Τραμπούλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ειρήνη Παπά μέσα από 9 ταινίες και 1 ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Ειρήνη Παπά: Οι σημαντικότερες ταινίες της για ένα πενθήμερο στην Ταινιοθήκη

Την αποκάλεσαν «Καρυάτιδα», συνέβαλε στο να φτάσει το αρχαίο δράμα στο Χόλιγουντ, υπήρξε μια αληθινή σταρ. Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να δούμε ξανά την «Αντιγόνη», τις «Τρωάδες», το «Ζ» και άλλες ταινίες που η Ειρήνη Παπά σφράγισε με την ερμηνεία της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Daily / Η αιώνια και οικουμενική θεία Μπεμπέκα

Η αναγγελία του θανάτου της Άννας Κυριακού προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και θλίψη καθώς πολλοί έμοιαζαν να πενθούν όχι τόσο την απώλεια της ίδιας της ηθοποιού όσο του χαρακτήρα της στις «Tρεις Χάριτες», κι ας έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / Ανδρέας Αποστολίδης: «Πλέον το αστυνομικό μυθιστόρημα ανθεί ως παραγωγή, αλλά δεν ανανεώνεται»

Επί δικτατορίας σχετιζόταν με παράνομες οργανώσεις και έφτασε να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της κατάληψης του Πολυτεχνείου. To ταξίδι του με την αστυνομική λογοτεχνια ξεκίνησε με μια μετάφραση του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Σειρά πήραν η Χάισμιθ, ο Ελρόι και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Μετά, έγραψε τα δικά του μυθιστορήματα, ασχολήθηκε με την αρχαιοκαπηλία και το ντοκιμαντέρ. O Ανδρέας Αποστολίδης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Οθόνες / Buy yourself a butt plug: Γιατί όλοι μιλούν για την ταινία «Pillion»;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χάρι Λάιτον, όπου ο Χάρι Μέλινγκ συνάπτει μια BDSM σχέση με τον Σκάρσγκαρντ, ήδη από το τρέιλερ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Σουηδού πρωταγωνιστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ